Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 29.10.2011.

Postovanje. Imam 36 godina i imam veliki problem sa mokrenjem. Danju nemam uopste potrebu da idem u wc dok nocu ustajem po 4-5 puta, ali tome predhodi bol u stomaku kao i posle mokrenja. Urinokultura je u redu, prostata i psa su u redu. Radio sam i magnetnu rezonancu i sve je u redu. Krvna slika je u redu osim triglicerida i masti koji su 7. Jedino su mi noge pocele da budu stalno hladne. A danju kada idem u wc nateram sebe da odom oko 10 pa u 14 i tako dalje, Inace pijem sasvim dovoljno tecnosti .Unapred zahvalan!!

Postovani, cesto mokrenje preko noci moze da bude posledica unosa vece kolicine tecnosti, kafe, alkohola ili kola napitaka u vecernjim satima. Bolesti su kod vas iskljucene (secerna bolest, uvecana prostata, infekcija, bubrezna i srcana slabost, otoci nogu i uzimanje u vecernjim satima lekova koji izbacuju tecnost). Kod inscipidnog dijabeta i tokom dana se cesce mokri i pije vise tecnosti. Kod ostecenja hipotalamusa obicno postoje i druge tegobe npr. pojacan osecaj gladi, povisena telesna temperatura, pospanost, glavobolja. Nekada je nocno mokrenje posledica policisticnih bubrega.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.10.2011.

Postovana imam ginekoloski problem,nedavno mi se pojavio obilan sekret koji mirise na mleko,koristila sam nistatin vaginalete na svoju ruku,ali se nije povuklo.Da li smem da zapocnem terapiju sa orvagil tabletama ili vaginaletama?Hvala unapred!

Postovana, ne koristite terapiju na svoju ruku. Javite se ginekologu. Pojacan sekret moze da buude posledica nekih drugih stanja koja teba da se lece. To meze biti posledica zapaljenja grlica ili tela materice, smanjene funkcije jajnika, secerne bolesti, smanjene otpornosti organizma, stresa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.10.2011.

Postovanje, imam jedno pitanje vezano za miom materice. Porodila sam se pre 6 nedelja i danas sam bila na prvoj kontroli nakon porodjaja i doktorica mi je rekla da na materici imam miom velicine zrna graska....iznenadila sam se jer se to tokom cele trudnoce nije spominjalo...samim tim smatram da ga nije ni bilo inace bi me doktorica o tome obavestila. Porodila sam se klinicki ( dakle prirodnim putem) tokom porodjaja nije bilo nikakvih kompikacija...sve je islo savrseno. Secena sam iz razloga sto se detetu omotala pupcana vrpca oko vrata i sprecava mu je prolak tj izlazak. Hvala unapred na odgovoru....nadam se da ce mi vas odgovor ublaziti osecaj straha koji je trenutno prisutan kod mene. Hvala jos jednom. S pozstovanjem Ivna Mandic

Postovana Ivana, miom nastaje kao posledica delovanja hormona estrogena. Zato u trudnoci raste. Moguce da je nastao tokom trudnoce, ali se na to nije obracala paznja, jer je jako mali. Ne vidim razloga da vam doktorica tokom trudnoce pominje mali miom i izaziva kod vas zabrinutost kada nije bilo rizika da ometa trudnocu. Miom te velicine ne bi trebao da daje smetnje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.10.2011.

Postovani doktore, posto zelim da krenem sa pravilnom ishranom u cilju smanjenja kilaze da li treba da pijem neke vitamine na dnevnoj osnovi kao dodatak ishrani. Puno hvala!

Postovana, ako je dijeta pravilno izbalansirana nije neophodno. Ako vam ishranu propise dijeteticar, ishrana ce da bude raznovrsna, samo kalorijski slabija tako da vam nece ostetiti zdravlje. Tablete sa vitaminima i mineralima u svakom slucaju nece da stete cak i ako nisu neophodne.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.10.2011.

Postovani,sta moze biti uzrok nemira u obadve nog a i tezine,noge mi ne oticu a ne vide se ni vene,ali muci me i neki pritisak u nogama,sta bi trbala od analiza da uradim,imam 27 godina.

Postovana, osecaj tezine u nogama i pritisak uglavnom su posledica prosirenih vena. Posto se nista ne vidi u pitanju su unutrasnje vene. To moze da se proveri doplerom tj. ultrazvucnim pregledom krvnih sudova nogu. Tegobe smanjuje setnja, a povecava dugotrajno sedenje i stajanje. Nemir u nogama moze da bude posledica manjka magnezijuma ili unosa secera, kafe i alkohola.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.10.2011.

Postovani,u zadnje vreme sto god da pojeden dobijem veliko nadimanje i zaboli me stomak,sta moze da bude uzrok.heliobakteri nemam.

Postovana, potrebno je da se javite gastroenterologu. Zapazite koja vam hrana najvise izaziva gasove i nju redje uzimajte ili je jedite u manjoj kolicini. Iako je to individualno, moze se izdvojiti hrana koja najvecem broju ljudi izaziva gasove: brokoli, prokelj, kupus, karfiol, pasulj, grasak, mleko i mlecni proizvodi (za one koji nemaju dovoljno enzima laktaze), crni luk, soja i repa. Umereni izazivaci gasova su: jabuke, banane, hleb i peciva, sargarepa, celer, plavi patlizan. Slabi izazivaci gasova : jaja, riba, meso, ulje, zivina, pirinac. Ako vam gasivi dosta smetaju mozete koristiit lek Espumisan. Pomaze probiotski jogurt, suplement Probiotik, ali je najvaznije da obratite paznju na ishranu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.10.2011.

postoavani doktore imam neki kasalj vec nedelju dana iskasljavam puno sljajam ali evo danas je pocelo po malo boleti me i u grudima najverovatnije od kaslja pa mi je moja doktorica dala uput za snimanje pluca a secate se ranije sam vas se obracala zbog tih previse regenskih snimaka sto su mi prpisivali doktori i za ovu godinu ja se nesmem zraciti vise pa vas molim da mi pomognete dali postoji neki drugi pregled pluca sem rengena ili se moram opet izlagati zracenju ili mogu cekati da vidim hoce li mi nakon antibiotika i sirupa biti bolje,i ujuedno su mi radili danas i test na tuberkulozu zbog ovog mog kaslja a ja nekasljem dve godine nego nedelju dana a ovi ovde bauk hvala vam na pomoc unapred

Postovana, MR ne koristi stetne rendgenske zrake i moze da se koristi u dijagnozi plucnih bolesti. Uglavnom se ne primenjuje, jer se zapaljenjske i dr. bolesti pluca lepo vide na rendgenskom snimku koji se mnogo brze i lakse radi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.10.2011.

Imam 40 godina i zelju za drugim detetom, medjutim ustanovljen mi je sekundarni sterilitet zbog neprohodnosti jajovoda. 2001. godine uradjen mi je carski rez nakon trudnoce koja je protekla bez ikakvih problema, 2007.godine odstranjen mi je levi jajnik zbog teratoma tumora. Ove godine, nakon od vise od godinu dana bezuspesnih pokusaja da ostanem u drugom stanju ustanovljen mi je sekundarni sterilitet i predlozena vantelesna oplodnja. U medjuvremenu uradjene su sve analize mog partnera i mene i sve su ok, osim jajovoda. Moje pitanje je kolike su sanse da oplodnja uspe s obzirom na moje godine a opet imajuci u vidu da sam vec radjala. U napred hvala!

Postovana, imate veliku sansu da zatrudnite metodom vantelesne oplodnje. Vec od trideset pete godine plodnost postepeno opada. Kod nekih zena to brze vodi u klimaks kod drugih sporije. Posto su sada nalazi dobri nemate razloga da strepite dace to ubrzo da se promeni. To sto ste vec radjali ide u prilog novoj trudnoci. Vantelesnom oplodnjom ce da se zaobidje neprolazan jajovod.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.10.2011.

Postovani,desi mi se ujutro kad se probudim ili dok setam jaki bolovi u karlici ustvari vise oko stidne kosti,recite mi sta mislite sta to prouzrkoje i imam jos jedno pitanje za vas ,zadnji dana imam jaku tesinu u nogama,neke mravce duz cele noge,obadve,vrlo neugodan osecaj a ponekad i slabost nogu,sta mislite o tom.imam 30 god.

Postovana, pregledajte mokracu. Bol oko stidne kosti moze da potice od infekcije besike. Takodje se javite i ginekologu. Osecaj tezine u nogama je najcesce posledica prosirenih vena. tegobe su izrazenije nakon duzeg sedenja ili stajanja.Osecaj mravinjanja duz nogu i povremena slabost su posledica stresa. Kod neuroloskih poremecaja trnjenje je jasno izrazeno i oseca se u pojedinim delovima tela
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.10.2011.

Postovani,kako da podignem dobar holesterol.kad god vadim krvim ostali su dobri ali taj dobar je uvek jako nizak.

Postovana, nizak dobar holesterol pokazuje da vam dijeta nije dobra. Ishrana sa suvise malo masnoca snizava ne samo los, vec i dobar holesterol, tako da njihov odnos postaje nepovoljan. Vazno je da jedete dobre masnoce kojih ima u maslinovom ulju, orasima, bademima i morskim ribama. Korisno je i da jedete jogurt sa manjim sadrzajem masnoce, mahunarke, mekinje, sitake pecurke, pijete zeleni i crni caj, dok slatko trebate da smanjite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.10.2011.

postovani obracala sam se pre jedno nedelju dana u vezi problema sa grlom mislila sam se i nadala da ce taj problem proci ali to je postalo jos gore i dalje sada bez prestanka osecam dlaku u grlo, po nekad mi se vise cini da nije ona u grlo neko na onom mekom mestu oko resice gore ili na resici tako nesto taj osecaj sada seta uradila sam ultrazvuk stitne zlezde bio je ok bris grla je bio dobar stim sto mi se sada pored osecaja dlake zapusio nos kasljem iskasljavam dosta slajma nos mi stalno curi boli me u grudi i mogu vam reci da sam sada jako uplasena jer neznam sta je ovo sta bi ovo moglo biti razlog tog osecaja u grlo jer tacno mesec dana kako je pocelo probala sam milion lekova i nikako da prodje zakazala sam kod specijaliste na uho grlo i nos ali tek 8 novembra pa vas molim da mi bar malo pomognete sta bi ovo moglo biti jer imam samo 28 godina a ovo me ubi i zaboravila sam dodat da mi je pocela kosa opadati sve na krugove na dva mesta mi je zasad opala juce bila kod dermatologa i kaze da sve ok i da je problem ili kod grla ili kod zuba e ja sada vama najiskrenije govorima da sam najvise uplasena od ovih losih bolesti reci te mi dali ppostoji sansa da je ovo neki veliki problem jer se bjim previse hvala vam unapred

Postovana, sada je ocigledno da je osecaj dlake i golicanja u grlu posledica slivanja sekreta iz nosa. On ne izlazi samo spolja na nos, vec se sliva i zadnjim zidom zdrela i nadrazuje grlo, meko nepce i resicu. Bris grla i nosa je normalan i to znaci da su se previse namnozile bakterije koje inace zive u nosu. Ako iskasljavate iz pluca to znaci da se infekcija spustila (bronhitis). Izbacivanje sekreta iz nosa (i pluca ako ga tamo ima) mozete da olaksate unosom vece kolicine tecnosti, kao i sirupom sekretolitikom. Dobro deluje i Fluimucil. Ranije se mislilo da glavnu ulogu u kruznom opadanju kose (alopecia areata) imaju infekcija i endokrini poremecaji. Kod vas nije ni jedno ni drugo. Stetni efekat na kosu delovao je pre najmanje 4 meseca. Naime pre pocetka opadanja kosa ne raste 2 do 4 meseca. Zatmi pocne da opada, a to ne primetite odmah, vec kad postane ocigledno. Kosa moze da opada zbog stresa ili u sklopu neke autoimune bolesti, mada ne navodite tegobe koje bi ukazivale na takvu bolest. Ja vas razumem sto brinete, ali stanje nije strasno. Idite kod spec. ORL, unosite vise tecnosti, koristite neki sekretolitik, a ako se infekcija eventualno spusti na pluca idite pulmologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.10.2011.

Postovani,imala sam jako tesku godinu,sa puno stresnih situacija sto se tice zdravlja i imala sam pored svega i strah od bolesti ,razne druge strahove,velike brige,psihicki se osecam katastrofa,vec duzi period bijem flunisan i rivotril ali meni je isto i nista mi nije bolje.Koliko treba ustvari vremena da deluju ovi lekovi ili ovi strahovi se i nemogu izleciti,mada vise su to ogromne brige za moje zdravlje,sta ce biti ako meni nesto bude sa decom,kako cu ja bez njih i oni bez mene....i tako da li tu lekovi mogu pomoci ili ne,psihoterapeuta nemogu priustiti a ni u blizini.

Postovana, javite se psihijatru. Te brige i strahovi mogu da se izlece. Nema svrhe da se sami lecite. Cim nije za par nedelja krenulo na bolje, nema svrhe da insistirate na toj terapiji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.10.2011.

Postovani,imam 30 godina i imunu stitnu,hipotireozu,redovno pijem eutirox i hormone kontrolisem jednom mesecno i vec pola godine su uredu,medjutim ja imam prevelik umor,da ne mogu da obavljam nikakve poslove po kuci,sinoc mi se desilo da od umora nisam mogla pricati,po dete u vric sam jedva otisla i dosla,ujutro se budim umornija nego sto sam legla.Spavam sasvim dovoljnoNekih virusa nisam imala .Svasta sam pokusala da to otklonim,i setati i trcati,piti vitamine...ali dzaba,a naj gore povrh svega toga i ne osecam se najbolje,cesto mi dodje lose,bila sam i kod lekara on je rekao da to moze biti zbog stotinu razloga i dao vitamin c i da vadim kks i to je ok. nista dalje,endrogrinolog mi je rekao da nije zbog stitne i vec sam razocarana i pocelo mi uticati na raspolozenje.Nemogu vise ovako jer sve jedna moja aktivnost ne lici na nista.Recite mi vase cenjeno misljenje ili nekudijagnozu.Hvala.

Postovana, umor je psihicke prirode. Savt je isti kao kod predhodnog pitanja. Nastavite da setate i trcate. U prvo vreme cete morati da se naterate na to. Kasnije cete poceti da uzivate u rekreaciji, umor ce nestati i bicete orniji za rad. Sada vam se cini da od umora ne mozete da se bavite sportom, ali kad se naterate vremenom ce volja da sevrati. Neka vam neko pomogne oko deteta. Ne osecajte krivicu sto cete povremeno da izadjete u setnju bez deteta, sa partnerom na pice ili do prijateljice. Sve je to put ka boljem raspolozenju. Ako samo to nije dovoljno da se osecate kao ranije javite se psihijatru. Znajte da lekovi nisu zamena za vase zalaganje da vam bude bolje, vec samo dopuna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.10.2011.

Postovanje. U poslednjih par meseci uvek imam neki osecaj da cu pasti u nesvest. Osecam veliku slabost i onda me obuzima neki strah, panika. Stanje je sve gore i sve vice upadam u depresiju zbog toga. Stalno sam neraspolozen. Radio sam test na stitnu zlezdu, vadio krv i sve je bilo normalno. Doktor mi je prepisao bromazepam od 1,5mg od koga ne mogu da funkcionisem nikako. Stalno mi se spava i i to vise nisam ja. Zanima me vase misljenje. Gde ici i kome se obratiti? Hvala unapred na odgovoru.

Postovani, to sto osecate su napadi panike. Javljaju se iz psihickh razloga. Nisu posledica organske (fizicke bolesti). Javite se psihijatru da dobijete odgovarajucu terapiju. Bromazepam vas uspavljuje, a ne pomaze vam, te je potreban neki drugi anksiolitik ili antidepresiv. Lekar ce vam podesiti dozu tako da vas ne uspavljuje i usporava. Medjutim samo lekovi nisu dovoljni. Neophodan je vas aktivan doprinos lecenju. Treba da znate da napadi panike, ma koliko da su neprijatni, nisu opasni po zivot i zdravlje i mogu da se izlece. Oslanjajte se sto vise na porodicu i prijatelje. Druzite se i trazite podrsku od njih. Naterajte sebe da sto vise izlazite iz kuće. Setajte, bavite se sportom, rekreacijom, jogom, fitnesom ili plivanjem. Mozda cete misliti da za to nemati vremena i snage, medjutim, kad se pokrenete videcete da to nije tako i da nakon neke aktivnosti koja pruza zadovoljstvo imate vise elana i za krace vreme mozete da obavite uobicajene poslove. Mozda ce da se javi strah od izlaska napolje da se ne bi onesvestili. To je neosnovan strah, koji vodi u fobiju. Ne cekajte da se to javi. Silom se pokrenite pre toga. Bavite se nekim aktivnostima koje su vam ranije pricinjavale zadovoljstvo i svakodnevno izdvojte vreme za aktivan odmor, opustanje i rekreaciju. Gledanje televizije i lezanje nisu od koristi, vec boravak van kuce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.10.2011.

Postovani doktore, imam 38godina, i nakon 14 godina braka doslo je do razvoda, automatski i do promene seksualnog zivota. Imao sam odnos sa nekoliko partnerki, uvek sa kondomom, jedino je oralni seks bio bez zastite. Doslo je do pojave jednog maleckog cvorica na telu penisa, koji je jednostavno iscezao, i nije ostavio nikakav trag.. Medjutim, na anusu su se pojavila dva cvorica rozikaste boje i sumnjam na kondilome, po svoj prilici koliko sam iz raznih tekstova mogao da zakljucim. Nikad ranije nisam imao nikakav problem, niti neku od polnih bolesti i infekcija, pa me interesuje cime mogu pomoci sebi sem intervencije laserom i ostalim metodama uklanjanja.. kako deluje Podofilin, da li uklanja sam kondilom ili samo sprecava nastajanje novih bradavica.. Molim vas za savet i preporuku nekih krema ili preparata. Hvala Vam ! Pozdrav!

Postovani, ne preporucujem vam da na svoju ruku koristite Podofilin, jer to kod vas mozda nisu kondilomi. U tom slucaju bi lako doslo do resorpcije ovog leka u krv i ispoljavanja njegovih nezeljenih dejstava (lek ima citostatsko dejstvo i ne sme da dopre u krv). Najbolje da se javite lekaru. Sve metode i lekovi koji se koriste za uklanjanje kondiloma uklanjaju manifestaciju (kondilom) na kozi ili sluzokozi, a virus ostaje u organizmu. Pri padu imuniteta virus dovodi do ponovne pojave kondiloma. Trajno resenje je u jacanju imuniteta, a uklanjanje samih kondiloma je vazno da bi se smanjio rizik da ih prenesete nekom drugom ili sebi na neko drugo mesto (u usta npr.), kao i da ne bi doslo do maligne alteracije (ovo je izrazenije kod zena, ali neki smatraju da kod muskaraca ponekad utice na pojavu tumora u ustima i grlu).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.10.2011.

postovani imam 21 godinu. Student, ne pijem ne pusim, volim da zapevam, i to lepo, ali zadnje vreme nemogu vise onako kako sam pre mogao. Stalno grgucem ali nista. Sta mi preporucujete da bi procistio i ocuvao glasne zice od prirodnih recepata a sta od lekova ili sirupa. Unapred zahvalan

Postovani da bi sacuvali glasne zice potrebno je da naucite tehniku pravilnog pevackog disanja. Tome vas mora poduciti neki strucnjak. Prilikom udisanja treba maksimlno da izbacite stomak, a ne smo grudi. Tako cete imati dovoljno vazduha pri izdisanju sto vam omogucava da dobro otpevate muzicku frazu sa manjim opterecenjem glasnih zica. Ne smete da pusite. Izbegavajte, koliko god je moguce, boravak u zadimljenim prostorijama, alkohol, kafu, gazirana pica, masnu i zacinjenu hranu. Svaka hrana koja izaziva gorusicu i podrigivanje nepovoljno deluje i na glasne zice.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.10.2011.

Postovani,imam jednu ne doumicu,pre tri godine sam rodila devojcicu ali zbog panicnih napada i depresije pila sam flunisan i rivotril,tad sam doila bebu i svakako sam pila te lekove,e sad opet imam bebu od 8 mesecu koju dojim i eto opet moram piti rivotril i flunisan,ali ovog puta mi je lekar rekao da ne smem piti nikako dok dojim bebu,bez tableta ne mogu nikako jer bas mi je tesko prezivljavati dane bez lekova a ne mogu sa druge strane da prekinem dojenje.Zaista neznam sta da radim,treda da pijem pola flunisana ujutro i cetvrtinu rivotreila navece.Molim vas neznam sta da radim,sa prvom bebom pila sam cak i vece doze leka i redovno je doila a sa ovom bebom nesmem a isti je lekar u pitanju.Recite mi vase misljenje i kako ovi lekovi mogu da uticu na bebu,i da li ovi lekovi se smeju piti ako moram svako jutro da uzimam eutirox zbog stitne zlezde.pozdrav i hvala.

Postovana, Flunisan i Rivotril se tokom dojenja primenjuju ako je neophodno tj. ako poboljsanje ne moze da se ostvari na drugi nacin. Na lekaru je da proceni da li je neophodno. U cilju odrzanja dojenja moze da propise nizu dozu. Pod uticajem ovih lekova beba moze da bude razdrazljiva, placljiva, da ima smetnje sa sisanjem ili spavanjem. Ako beba normalno napreduje i ponasa se uobicajeno pricajte sa doktorom da li je neophodan prestanak dojenja. U principu lekaru je lakse da vam kaze da ne dojite, mada dojenje ima svoje prednosi ne samo za bebu vec i za vas u smislu boljeg raspolozenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.10.2011.

moj sin ima tri godine i ima gnojnu anginu pije sirup panklav na 12 sati po 5ml.interesujeme dali ce ga od toga proci.. i jos nesto on ne prica kaze svega tri reci pa me interesuje dali treci krajnik moze to da prouzrokuje jer mu je uvecan a ako ne sta da radim da proprica vise..

Postovana, Panklav obicno dobro deluje kod gnojave anfine. Ako zbog uvecanog krajnika dete ima ceste upale uha postoji mogucnost da je sluh ostecen i da to stvara problem sa govorom. Ako vas dete razume mala je verovatnoca da ne cuje. ORL moze da proveri sluh. Da bi podstakli dete da vise govori igrajte se sa njim, pricajte mu, citajte price, pevajte, recitujte pesmice i brojalice.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.10.2011.

moja mama ima stitnu zlezdu i kazu doktori koja je prouzrokovana kilmaksom,zali je jako velika a ona ima od nje visok pritisak i trne.pa me interesuje dali ona to sve moze da prouzrokuje,i dali se moze dobiti klimaksom i dali ce je vecno imati ili ce je svremenom nestati

Postovana, uvecana stitna zlezda (struma) ne moze da se smanji. Ne mozete ocekivati da ce nakon klimaksa da se smanji. Ako je lucenje hormona normalno zlezda se prati. Hiruski se smanjuje samo ako je toliko velika da vrsi pritisak na okolne organe i remeti disanje i gutanje. Neke od tegoba koje mama ima su posledica klimaksa, ali zlezda nije porasla zbog njega. Povisen krvni pritisak mora da leci. Ako je nervozna zbog klimaksa ili zlezde i to moze da se leci. Prolaskom klimaksa mnoge tegobe koje sada ima ce nestati ili se smanjiti. Osecaj strujanja ili gmizanja ispod koze se javlja kod stresa, nije redak u klimaksu, a kod stitne zlezde se srece ako luci vise hormona (hipertireoza). Mama treba da se leci ne ekajuci da klimaks prodje i tegobe se smanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.10.2011.

Postovana doktorko, od rodjenja, na grudima imam jedan mladez na kog posebno pazim, a inace izgleda kao "grozdic". Kao da je sastavljen iz vise delova. Dakle, nije "jedinstvena celina". Saznao sam u medjuvremenu da je u pitanju tzv. verukozni (bradavicasti) madez, koji, navodno, ne daje maligne promene..... Pre 3-4 godine je desna polovina madeza otpala sama od sebe, bez bola, bez icega, i delovalo je kao da ce se osusiti, medjutim nakon nekog vremena "obnovio" se sam i do skoro izgledao isto kao i pre. Sad je ponovo otpala ta ista polovina i sad jos vise deluje da ce da otpadne i osusi se ceo. Ispod te polovine koja je sad otpala se vidi kao braonkasta "podloga" a ova polovina koja je tu je tamnije boje (oduvek je i bio dosta crnkast). Da li je normalno da se madez tako sam susi i "otpada"? Nema promene velicine, ne svrbi, ne pece.....sve je normalno, sem sto se on susi. Kao sto rekoh, ne kacim ga, sam od sebe se susi.

Postovani, morate da se javite koznom lekaru. Svaka promena mladeza zahteva pregled. Iako promena ne mora da bude opasna potrebno je da se uradi dermatoskopski pregled koji ne boli, te nemate razloga da ga odlazete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.10.2011.

postovani od antibiotika sam dobila kandidu u crevima.sad je imam i vaginalno. simptomi su mi svrab,zatim nadutost,gasovi,kasasta stolica. vec 5 godina imam nekakve mrlje na noktima nogu. nisu velike i uvek vidljive.ja sam mislila da su i to gljivice ali to se vec 5 godina niti siri niti povlaci.mrlje su zuckasto-belicaste.medjutim,pre dva dana mi se na levom prstu pojavi uz ivicu tamna mrlja i kao da je tu nokat malo udubljen. sta bi to moglo biti? jesu me nazuljele cizme ali ne znam da li bi moglo od toga. Inace,kako se lijeci gljivicna infekcija,posto mi se cini da dijetu nikad ne mogu sprovesti do kraja?a kandida kao da mi je okupirala ceo organizam.sta da radim? doktori bas ne obracaju paznju kad im to pomenem. zahvaljujem

Postovana, najbolje da vam nokte vidi kozni lekar. Zuckaste mrlje na noktima mogu da budu posledica unosenja vece kolicine betakarotina npr. kroz sargarepu, narandze, breskve i dr. narandzasto voce i povrce. Nokat zahvacen gljivicama nije samo promenjene zuckaste boje vec mu se menja izgled. Postaje zadebljao, neravan, izdize se i izgleda kao da ce da otpadne. Obuca lakse osteti meko tkivo nego sam nokat tako da je moguce da postoji bolest nokta. Gljivicna infekcija nokta ne prolazi sama od sebe i moze da bude urok deformiteta nokta te je bolje da se javite koznom lekaru. Ako dijetom i probiotikom ne mozete da susbijete kandidu trazite da vam propisu antimikotik.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.10.2011.

postovana,znam da je kod bronhijalne astme simptom kasalj,pa me zanima da li je on suv,nadrazajan ili moze biti i sa iskasljavanjem zuckasto-zelenkastog slajma?Posto kad izduvavam nos imam zelenkast sekret,i kad kasljem isto takodje?Da li da sumnjam na astmu,jel vec vise od dve nedelje imam zapusen nos i kasljem?Hvala vam unapred na odgovoru

Postovana, kod astme bez gusenja jedini simptom je suvi kasalj bez iskasljavanja koji traje duze od 4 nedelje. Uz antiastmaticnu terapiju kasalj brzo prestaje. Kod obicnog nazeba kasalj moze da bude dugotrajan, jer je nakon izlecenja sluzokoza jos desetak dana osetljiva. Pri udisanju hladnog vazduha, dima, nekih mirisa, govora, smeha... dolazi do suvog kaslja, ponekad sa malo iskasljavanja. Ljude to uznemirava, jer misle da nije normalno da kaslju nedeljama. Medjutim, moze da se desi da se na infekciju jadnim virusima nadovezu drugi virusi ili bakterije. Antibiotici se piju samo ako se dokazu bakterije. U protivnom su stetni, jer slabe imunitet. Javite se lekaru. Zuckasto zelenkast sekret uglavnom nije opasan. Lakse cete ga izbaciti ako unosite vise tecnosi i neki sekretolitik koji ide bez recepta (biljni sirup ili granule).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.10.2011.

Postovani, jos od mladjih dana (7 godine) pa do sada (imam 31 godinu) dobijam svake godine herpes u ubliku sitnih i bolnih plikova na vrhu nosa. Poslednjih nekoliko godina ta pojava se umesto na kozi nosa pojavi unutar nosa na samoj sluznici. To se dogodilo i pre 3 nedelje. Do sada nije prosao, iako mi obicno prodje za desetak dana. Imam cak subjektivni utisak da preko starog izbija novi. Nisam otisla kod lekara jer su mi prosli put za tu pojavu dali samo da pijem C vitamin. Puno radim na imunitetu. Molim za savet. Srdacan pozdrav.

Postovana, herpes izbija kad god oslabi imunitet. Zato izbegavajte sve sto ga slabi: stres, masnu i suvise slatku hranu, boravak u zatvorenim prostorijama. Koristite sve sto jaca imunitet. Za jacanje imuniteta posebno je vazna ishrana. Koristite sto vise voca, povrca, zatim beli luk, jogurt, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Od suplemenata su korisni vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Najvise cinka ima u ostrigama, a ima ga i u mesu raka, govedjem mesu, telecoj dzigerici, curecem tamnom mesu i semenu bundeve. Uopste zivinjsko i zivotinjsko meso i mnoge zitarice sadrze cink. Selena ima dosta u belom luku. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.10.2011.

Potovani, Imam 38 godina , imam sina od 4 godine i veliki problem sa znojenjem. Sa znojenjem nikad nisam imala problem dok nisam prestala sa dojenjem. Dojila sam sina 2 godine i kada sam prestala moj znoj je poceo da uzasno smrdi i to iz desnog pazuha. To je posebno izrazeno pre dobijanja menstruacije i pre plodnih dana, kada popijem kafu, jedem mleveno meso, pastete. Uradila sam testiranje hormona i proveru zlezda. I sve je uredu. Inace sam zdrava, vezbam svaki dan, unosim voce i povrce, ne koritsim nikakve lekove. Takodje sam primetila neko peckanje ispod pazuha koje ide do bradavice i kada izmasiram deo pazuha, bolje je. Nemam nikakve kvrzice.Ne pomaze mi ni redovno tusiranje, ni dezodoransi. Zanima me da li mozda imate ideju sta bi moglo da bude, posto je i moja ginekoloskinja rekla da u svojoj dugog karijeri nije imala takav slucaj. Hvala unapred na odgovoru.

Postovana, sve sto ste primetili da utice na pojacan miris znoja zaista utice, samo sto vecina ljudi na to ne obraca paznju. Ako vas dobro razumem vi niste primetili da se znojenje znatno pojacalo, vec da je miris znoja postao intenzivniji. To je posledica razmnozavanja bakterija koje se normalno nalaze na kozi. Perite se ispod pazuha antibakterijskim sapunom da bi sprecili neprijatan miris znoja. Ima i antibakterijskih dezodoranasa. Antiperspirante ne preporucujem, jer oni sprecavaju znojenje koje j eprirodan proces. Ako ih primenjujete znajte da se koriste povremeno, nikada u kontinuitetu duze od 12 sati. Mozete da ih stavljate ponekad kada negde idete pa ne zelite da se znojite. Duza primena dovodi do alergije i iritacije koze. Inace oni zapusavaju izvodne kanale znojnih zlezda. Ako znojenje nije mnogo izrazeno poboljsanje je moguce ako izbegavate hranu i pica koji favorizuju znojenje: kafu, caj, kola napitke, cokoladu i nosite odecu i obucu od prirodnih materijala.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.10.2011.

postovana,imam 30g.Pre 2 nedelje dobila sam virusnu infekciju,curenje iz nosa,tempe.37.4 samo 2-3 dana,,kasalj,bol u grlu,bolovi u misicima.Posle nedelju dana kasalj je postao sa iskasljavanjem i sekret iz nosa takodje sa zuto zelenkastim.Tada sam primetila u slajmu krvi,kao sveza krv,ne tamna.Otisla sam kod dr koji je rekao da imam bronhitis,i prepisao hemomicin 3 dana-3tablete.I dao mi uput za pulmologa.Dr cim me je videla rekla je da imam astmu-i prepisala da lakse disem berodual 2x2 udaha.Snimala sam pluca,to je ok,uradila neke lab.krvna slika,ok,crp ok,seeimentacija ok.tako da sam dala sputum na bakterioloski koji jos uvek cekam,i jos jedan sputum koji se ceka nedelju dana.Na kontroli sa nalazima.Ja sam mnogo zabrinuta,kad sam cula da mozda imam astmu.kad mi je slusala pluca rekla je da imam poostreno disanje.Uradicu i spirometriju na kontroli.Inace od rodjenja sam imala ceste bronhitise,a sad zadnji put sam je imala 2009.Sada se osecam bolje,s tim sto mi je jos uvek zapusen nos,i sto kasljem,sa sekretom.Bila sam i kod orl i kaze da je ta krv od nosa tj od sinusa misli, ja odmah pomislila da nije tuberkuloza-i tad se kaslje krv ,prepisao mi je physiomer 2x1 mesec dana.Mene zabrinjava zasto jos uvek kasljem i nos zasto mi je zapusen sad prolazi druga nedelja?Od antibiotika proslo je 2 dana,da li je od astme ili bronhitisa? Da li smem da koristim spalmotil za inhalaciju a da takodje primam od terapije berodual?Mislim da li ima neki kontra efekat ova oba leka u zajednoj upotrebi?hvala unapred Hvala vam unapred na vasem cenjenom odgovoru

Postovana, vise lici na bronhitis, medjutim kada odete kod pulmologa mora da se iskljuce sve druge opcije. Kod vas s na virusnu infekciju (nazeb) nadovezao bronhitis, sto nije neobicno. Krv u slajmu je najcesce posledica ostecenja kapilara zbog kasljanja, ali to je potrebno da se potvrdi. Uradite sve zakazane preglede da budete potpuno sigurni. Nema razloga za zabrinutost sa pregledima nista ne moze da promakne. Nema potrebe da istovremeno koristite Spalmotil i Berodual. Koristite jedan ili drugi lek jer su istog dejstva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.10.2011.

Postovani,dugo godina pijem rivotril i flunisan,koliko oni mogu biti opasni za zdravlje,da li su opasni njihovi nus efekti,pijem ih sa pauzama,ali izgleda bez njih nemogu,pa ih uzimam cesto,naravno po savetu lekara.

Postovana, dok ih uzimate po savetu lekara nije opasno, jer on nece dozvoliti vecu zvisnost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.10.2011.

Popstovani,desavama si se ,pa skoro svakodnevno,neko veoma neugodno strujanje kroz telo,pa se posle toga ne osecam bas najbolje a cesto mi bude i neko strujanje ili trnci kroz cele noge i to bude bas neugodno,imam 30 godina i zanimame sta moze biti uzrok, i kako bi to mogla otkloniti to neugodno stanje.

Postovana, neugodno strujanje je posledica srtesa i nervoze i potreban je pregled psihijatra. Medjutim, ako je to jasno trnjenje onda je potreban pregled neurologa, jer moze da bude neuroloski poremecaj tj. pritisak na neki zivac.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.10.2011.

postovani,imam problem sa cestim nadimanjem,cesce imam i dijareju,rece imam i bolove u stomaku.Cesto mi je to udruzeno sa osecajem slabosti odnosno bude mi lose.Mucninu imam skoro svakodnevno.Kod gastroenterologa nisam isla,pomalo se bojim pregleda,a znam da imam hemoroide,pa mi se ne da da me cacka i tamo.Mada znam da cu kad tad morati otici.Recite mi sta moze biti uzrok i da li gastroenterolog mora da pregleda i analni otvor.

Postovana, ono sto mozete da pregledate, a nije neprijatno je pregled stolice na bakterije, gljivice i parazite, kao i na okultno krvarenje. Okultno krvarenje (u prevodu skriveno ili neprimetno) je slabo krvarnje golim okom nevidljivo. Ono moze ukazati na postojanje tumora ili polipa. Gastroenterolog mora da pregleda debelo crevo (kolonoskopija), i zeludac (gastroskopija), jer bez pregleda nezna da li je sve u redu. Tek kada su nalazi svih pregleda normalni zakljucuje se da su tegobe posledica prenadrazenog debelog creva (iritabilni klon) i dispepsije. Osim zapaljenja, uzrok tegoba moze da bude stres ili poremecaj crevne flore. Ipak morate da se javite gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.10.2011.

Postovani,ja sam pre par godina postala pravi hipohonder,cim me nesto zaboli,zigne,presece....odmah bi dobila panicni napad i kod doktora bi isla odmah na preglede,strasno sam se bojala da nedobijem neku bolest.Ali sad sam stvarno obolela od neizlecive bolesti sa kojom se doduse nekako i zivi.Mozete zamisliti kako je kad hipohonder dobije takvu bolest,24 sata sam u tuzi,brizi,anksioznost i po ceo dan u meni stoji neki ruzan osecaj.Jako mi je tesko.Mene zanima da li se to moze izleciti,da li se ikad iz mene moze isterati taj strah od bolesti,da mi to nebude preokupacija u zivotu.Recite mi na koji nacin se to leci i da li se uopste moze izleciti tako komplikovana bolest.Hvala vam.

Postovana, strah od bolesti se leci uz pomoc psihijatra. Medjutim ne mozete da se oslonite samo na kekove i psihoterapiju, morate i sami da budete aktivni u izlecenju od straha. Zaista je mnogo manji problem kad se covek razboli od konkretne fizicke bolesti i zivi sa njom, nego kada svakodnevno strepi od neke opasnosti. Hipohonder prestaje da strepi od bolesti kada ima drugi problem. Daleko bilo u ratnim situacijama kada je coveku zivot ugrozen gube se organske tegobe koje su posledica delovanja psihickih faktora. Medjutim, da ne koristimo tako ekstremne lekove. Zaokupite se necim, nadjite neki hobi, bavite se sportom (posebno efikasno), fitnesom, jogom, setajte, druzite se sa vedrim ljudima, a ne sa onima koji samo pricaju o bolestima i nesrecama...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.10.2011.

Postovani,imam 29 god,pre neki dan mi se desilo sledece,odjednom nisam jasno mogla da vidim pojavila mi se kao neka mrlja i nakon 15 min me jako zabolela glava u predelu iznad ociju i poceo da mi trne mali prst na ruci i nakon nekog vremena vid se normalizovao,a glavobolja je tinjala.To je vec znalo da mi se desi ne tako cesto ali recimo 3-4 puta godisnje.Nisam merila pritisak jer sam bila na poslu. Hvala na odgovoru

Postovana, javite se ocnom lekaru, neurologu i internisti. Merite krvni pritisak povremeno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.10.2011.

Potovani,imeno radi se o sledecem:Na decaku tj mom sinu koji ima 16 godina pole dijagnoze Cyta epididimi I.sin na levom testisu je uragjena opercija i to treceg avgusta ove godine,na kontrolu smo bili 10 dana posle intervencije sve je bilo u redu kao i posle toga je sve proslo dobro bez problema.Moje je pitnje kada i dali da uradimo eho toga testisa,i interesuje me oko fizicke aktivnosti dalje,dali je ovaj period od dva ipo meseca dovoljn ili ce morati jos da se cuva fizickih aktivnosti i koliko,molio bih za savet.Unpred hvala!

Postovani, ako decak nema tegobe ultrazvuk nije bas neohodan. Mozete vec da ga uradite cisto da ne mislite vise na to. Cista epididima inace nije opasna. Dobro je da decak vrsi samopregled testisa jednom mesecno i da se javi urologu ako primeti neku promenu. Moze da ima fizicku aktivnost kao pre operacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.10.2011.

Zdravo, e ovako imam curicu 2.5 godine, prije nekoliko dana sam joj brisala usi i pocela je da place rekla da je boli uho, nema ni temperature ni nekih drugih simptoma neke prehlade, pipnula sam da vidim gdje je boli i boljelo je malo dublje u skoljki, i kada sam pipnula osjetila sam kao neke hrskavice ili sta vec uglavnom je nesto tvrdje u oba uha na ulazu u skoljku je tako,dali se razlikuju usi kod male djece od usiju kod odraslih, htjela sam da je vodim doktoru ali muz kaze da nije nista, ali ja se bas brinem, nedavno smo joj radili krvnu sliku i sve je bilo uredu, sta bi to moglo biti????????unaprijed hvala

Postovana, vodite dete odmah usnom lekaru. Za razliku od odraslih, kod dece bol uglavnom ukazuje na zapaljenje. Usi kod coveka rastu tokom celog zivota te su vece u odnosu na decije, ali je gradja ista (hrskavica, koza i samo malo misica).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.10.2011.

Postovani,imam svakodnevno jaki svrab u ocima pogotovo u uglu ocima.Imam problem i sa stitnom,hasimoto,pa da nije nesto zbog tog ili neka bolest ociju.To mi se desava vec par meseci.

Postovana, javite se ocnom lekaru. Ako je svrab u unutrasnjem uglu oka (deo oka prema nosu) onda je posledica delovanja bakterija koje dospevaju iz nosa u oko preko nosnosuznog kanala. Zapaljenje sluzokoze oka nije u vezi sa bolestima stitne zlezde.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.10.2011.

Pozdrav, hteo sam da pitam, koliko se lekovi zadrzavaju u organizmu, juce sam radio testiranje za posao, izmedju ostalog i test na drogu, a pre dve nedelje sam pio kafetin protiv bolova i antibiotik protiv upale desni, da li to moze da utice na test, ili se oni izbacuju posle 5-6 dana iz organizma. Hvala unapred.

Postovani, zadrzavanje lekova u organizmu je razlicito. Kafetin i antibiotik koje ste uzimali pre dve nedelje ne mogu da dovedu do lazno pozitivnog rezultata testa na drogu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.10.2011.

Postovani,duze vreme imam veci proble.Osecaj velike slabosti ,bar dva,tri puta nedeljno.Slabost u nogama i neki cudam osecaj u nogama i bude mi jako lose,neka mucnina ali ne obicna i bas mi bude gadno.Isla sam kod lekara i zasad mi je pronasao hipotireozu,pa se bojim da nije jos nesto autoimuno,mada nikud me vise nije poslao,ali jako mi je tesko ovako funkcionisati.Recite mi sta moze biti.Imam 30 god.

Postovana, ako je hipotireoza autoimune prirode ne traze se druge autoimune bolesti. Zato vas lekar nije slao na druge preglede. Stvar je u tome da ce kod eventualnih buducih bolesti i tegoba da se misli i na autoimune bolesti, koje su inace dosta redje od drugih. Tada ce da se traze specificna antitela u krvi. Umor, usporenost, slabost nisu neobicni za hipotireozu. Normalizacijom hormona tegobe ce biti manje. Slabost u nogama moze da se javi kod polimiozitisa koji ponekad moze da ide zajedno sa hasimoto tireoiditisom. Ako se slabost nastavi javite se neurologu. On ce da uradi EMG i samo ako postoji los nalaz da vas uputi na dalja istrazivanja. Ako bolest nije u akutnoj fazi ne treba da se rade nikakve analize, jer su rezultati uglavnom normalni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.10.2011.

Postovani, imam 31.god i vec duze vrijeme mi krckaju koljena i imam ponekad ostar bol pri savijanju koljena i hodanju niz stepenice. Ima li neki preparat koji bih mogla uzimati da ublazi bol i umanji krckanje da ne bi postalo gore? hvala

Postovana, vi najpre treba da se javite lekaru da bi se iskljucila povreda kolena. Ako tegobe nisu posledica povrede onda je najverovatije ostecenje hrskavice zgloba kolena (gonartroza). To je degenerativna bolest (nastaje sa godinama). Napreduje, ali sporo, sa periodima pogorsanja i poboljsanja i sto je najvaznije retko daje deformitet. Ne postoji lecenje koje moze da zaustavi degenerativni proces, ali je moguce smanjiti tegobe i popraviti funkciju zgloba. Ako ste gojazni treba da smrsate. Koristite setnju i umerene vezbe za jacanje misica nogu. Izbegavajte dugotrajno sedenje i stajanje. Plivanje je izuzetno korisno. Fizikalna terapija pomaze da se poveca pokretljivost i ojacaju misici, ali ne moze da ukloni pucketanje. Za teze komplikacije potrebna je nasledna predispozicija, velika gojaznost, opterecenje kolena dugotrajnim sedenjem, oslanjanjem na kolena (parketari).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.10.2011.

imam svrab koji se javlja svakih mesec dana ili 2, postane nesnosljiv, stavim polygynax vaginalete i pomogne ali se pojavi opet za mesec dana, bez pravila u kom delu meseca. traje vec godinu dana. vaginalni bris od pre 6 meseci i pre neki dan kad sam imala svrab pokazuje grupu IIIa, doktorka kaze da je to u redu, mesana bakterijska flora. da mi vaginalete i to je to. radila sam test na Chamidiju, Ureaplasmu i gljivice, sve je negativno. u poslednja 2 meseca me pece prilikom odnosa pa ponekad moram da prekinem odnos, a pece me prilikom mokrenja nakon odnosa. Jako vodim racuna o higijeni, za intimnu negu koristim Lactacid femina, koristim pamucni ves. Da li imate neki savet? Hvala unapred?

Postovana, u nekoliko ciklusa odmah nakon prestanka menstruacije stavljajte vaginalete koje vam je pre neki dan propisala doktorica ili jos bolje vaginalete od kantariona. Pregledajte mokracu, jer ponekad bakterije u mokraci mogu uticati na vaginalni sekret (i obrnuto). Nakon mokrenja isperite se mlakom vodom bez sapuna. Promenite sredstvo za intimnu negu (za svaki slucaj). Jednom dnevno koristite obican blazi sapun. Ne nosite tesnu odecu i trudite se da sto redje nosite unihop.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.10.2011.

Postovani, moje dijete od 6,5 godina cijelu proslu zimu i proljece imao je sekret u nosu u velikim kolicinama.Svakih pola sata ispuhnuo bi punu maramicu.Evo vec mjesec dana to se ponavlja.Sekret je uglavnom gust,nekad bijel,nekad zutozelen.Radili smo bris nosa,sve je u redu.Po preporuci ljekara koristili smo razne kapi i sprejeve za nos ali nista ne pomaze.Postoji li neko rjesenje ili mu je samo slab imunitet,mada smo ga ojacavali medom,propolisom,vitaminom c... Sta preporucujete? Hvala!

Postovana, dok se dete dobro oseca, nema nikakve tegobe, a u brisu se nalaze samo saprofitne bakterije nije potrebno lecenje. Kada oslabi imunitet dolazi do angine, zapaljenja uva ili sinusa i tek tada se koriste antibiotici. Koriscenje kapi za nos uglavnom nema efekta, a ako sadrze antibiotik mogu da dovedu do alergije. Jedino mogu da budu korisne kapi fizioloski rastvor (ili morska voda) koje samo ciste nos. Kod dece sa alergijskim rinitisom (dosta kijaju i curi im bistra voda na nos) koristi se sprej sa kortikosteroidom. Ako dete ima naviku da cacka nos pokusajte da nadjete i uklonite uzrok napetosti koja ga tera na to. Podsticite ga da cesce izduvava nos. To sto je dete cesto slinavo ne znaci da mu je imunitet slab. Med, propolis, sveze voce i povrce, beli luk i dalje koristite. Kad god vam dete deluje neobicno tj. bolesno vodite ga pedijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.10.2011.

Veliki pozdrav!Ja imam 29 god.i veliki problem u vezi koljena!Vec godinu i pol mene je pocelo boljeti lijevo koljeno,nateceno-meniskus i potkoljenica!Uzrok ja ne znam,doduse davn o sam trenirala rekreativno atletiku i teretanu,pa sam prestala naglo i nisam trenirala oko 4 god.totalno sam se slabo kretala u tom periodu!Radila sam ultrazvuk i magnetnu rezonancu!Dr kaze da je nalaz dobar ali mu je cudno sto me boli na dodir ruke i nateceno je.Pa mi je dao langetu 2 sedmice,fastum gel i led!Moram koljeno previjati 2x dnevno,ali nakon treceg dana imala sam uzasne bolove zbog langete jer mi je pritskala bolno mijesto oko meniskusa!Ja sam to skinula sama i sada stavljam kantarionovo ulje,ali mene koljeno i dalje boli,pogotovo dok sjedim ili duze stojim i hodam!Ja ne znam kod kojeg dr da odem ponovo na pregled s svim ovim nalazima i ne znam uopste sta da radim!!!Pomozite mi,unaprijed zahvalna!

Postovana, javite se reumatologu zbog mogucnosti da je otok kolena zapaljenjske prirode. Potrebno je da uradit i pregled krvi (povisena sedimentacija, CRP i gamaglobulini, kao i anemija bi isli u prilog zapaljenju). Otok kolena moze da se javi u sklopu nekih bolesti, kao i kod tuberkuloze. Moze da bude posledica ranijih povreda. U odredjivanju uzrika moze da pomogne pregled tecnosti koja se nalazi u zglobu (to se radi nakon punkcije kolena). Javite se i ortopedu. Otok potkolenice moze da bude posledica prosirenh vena ili poremecaja cirkulacije limfe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.10.2011.

Postovani ,posto sam u 5 mesecu trudnoce zelela bih da znam ozbiljnost zdravstvenog stanja i mogucih zivotnih opasnosti. Posto sam za tri protekle godine imala cetiri napada tahikardije 1. tri dana po prvom porodjau(carski rez) 200 otkucaja,2. iznenada pri saginjaju oko 160 otkucaja,3.posle 3 godine iznenada oko 160 otk. i 4 posle par dana od 3. iznenada pri saginjaju.Uradjeni su svi moguci pregledi i svi uredni: EHO- leva komora urednih dimen.,ocuvana bez segm. poremecaja kinetike,EH 65%,ESD/EDD 26 mm/48mm,IVS 7mm,ZZ 7mm,LP 30mm,AO u korenu 28mm,DK 21.Aortyna valvula trolisna uredna.Mitralna valvula dvolisna tokom sistole lako prolabira u KP urednih dimen.Doppleromse registruje MR u tragu -1+.Uredan profil transmitralno protoka. Holter:registrovano je ukupno 114037 srcanih ciklusa.Osnovni ritam sinusni.rosecna frek. 83/min,minimalna 56/min,max 159/min.Registrovano ukupno 35 pojedinacnih SVES. 92 epizode SVT. 2564 pojedinacnih ,monomorfnih VES.Nisu registrovane epizode bradikardije,pauze u srcanom radu kao ni promene ST-T segment.Hormoni stitne uredu,urin,kks i ostali rezultati u redu.Izvinite na opsirnosti pisma.Molim vas da mi pojasnite znacenje eha i holtera i mogucu opasnost od srcanih bolesti,infarkta ili neceg drugog.Porodicna anamneza negativna

Postovana, napade ubrzanog srcanog rada ste imali uglavnom pri saginjanju sto je verovatno posledica zeludacne kile. Kod njenog postojanja deo zeluca prelazi u grudnu duplju, podize srce i uraziva ubrzan rad. To se desava pri savijanju, nakon dosta obilnog jela ili zbog nosenja tesne odece. U kasnoj trudnoci to moze da se javi zbog podizanja zeluca uvecanom matericom. Da bi izbegli tu neprijatnost jedite cesce po malo, ne ididite na spavanje odmah posle jela, ne nosite tesnu odecu i izbegavajte saginjanje, posebno kada vam je zeludac pun. Ekstrasistole koje su uocene lece se ako izazivaju tegobe ili ako prate srcane bolesti (infarkt, insuficijencija, srcana mana). Po ovom nalazu ne moze da se predvidi da cete u buducnosti da budete srcani bolesnik. Medjutim, kao i svaki drugi zdrav covek treba da izbegavate faktore rizika, a to su slaba fizicka aktivnost, pusenje, masna hrana, nelecen povisen krvni pritisak, nelecene povisene masnoce u krvi i povisen secer, kao i stres. Kafa moze da utice na pojavu ekstrasistola tako da vam nije nuzno da pijete mnogo. Naravno ovaj nalaz treba da vidi vas kardiolog. Njemu se javite i ako osetite neke tegobe.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: