Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 30.3.2012.

dg menometrorrhagia perineopausis in obs Molim Vas za blize objasnjenje.Hvala

Postovana, to je neredovno, obilno, produzeno krvarenje za koje se pretpostavlja da je posledica hormonskih promena (poremecaj hormonske ravnoteze) u premenopauzi. Doktor je napisao da sumnja na to. Nije precizirao da je to 100%. Problem kod postavljanja dijagnoze menometroragije u premenopauzi je u tome sto takvo krvarenje mogu da daju karcinom i endometrioza (ona daje i bol). Da bi se sa sigurnoscu postavila dijagnoza treba da se iskljuce ta stanja. Karcinom se iskljucuje eksplorativnom kiretazom i patohistoloskim pregledom dobijenog materijala. Ta intervencija je ujedno terapija,jer se kod mnogih zena coklus normalizuje nakon kiretaze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.3.2012.

Postovani, trudna sam vec treci mjesec. Juce mi je ginekolog javio da mi je papa test druga grupa, ali da imam infekciju grlica. Da li je to opasno po plod i da li moze ostaviti neke posledice?

Postovana, javite se ginekologu. Akutno zapaljenje grlica (cervicitis) je opasno stanje jer moze da se prosiri na unutrasnje polne organe, pa i organe male karlice, a time i da ugrozi trudnocu. Hronicno zapaljenje uglavnom ne daje takve komplikacije. Cervicitis treba uporno da se leci. Leci se i u trudnoci. Mozda nije cervicitis, vec ginekolog nije smatrao da treba da vam objasnjava sta je tacno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.3.2012.

Postovana, imam problem i izuzetno bi mi znacio Vas savet i misljenje. Imam 21 godinu i u poslednjih 3-4 dana osecam jak svrab u unutrsnjosti usiju, usta (unutrsnja sluzokoza i samih usana spolja) i u grlu. Posmatrala sam i unutrasnjost usta na jeziku ima bele boje, a i sama nepca su poprimila neku belicasto-roze nijansu. Pre 5 godina utvrdila sam da sam alergicna na polen i to se manifestovalo svrabom i ekcemom na kozi (obrazi,ruke), sada Zanima da li je ova reakcija ipak alergijska ili je rec o necemu drugom?? Inace popila sam danas 10ml sirupa Aeriusa i svrab vise ne osecam. I jos sam primetila da mi se pojavljuju plave modrice na nogama, tacnije na listovima, jedna veca i nekoliko manjih u poslednja 2 dana. A menstruacija mi kasni vec 10 dana, mogucnost trudnoce je iskljucena. Prethodnih meseci bila je redovna, mada se obicno poslednja 2 dana ciklusa pojavljivao neki brao sekret. Juce sam samoinicijativno uradila analize krvne slike i urina, sve je u granicama normale, medicinski radnik je to potvrdio tumacenjem istih. Ja sam navela sve promene koje se desavaju kod mene, ne znam u kojoj meri su povezane, zato sam sve i napisala. Molim Vas da mi odgovorite u sto kracem roku i kazete svoje misljenje i uputstvo. Hvala unapred.

Postovana, svrab je posledica alergije cim je Aerius sirup doveo do prestanka svraba. Sada je vreme kada krecu alergije na polen. Kada udjete u kucu isperite usta vodom, nos fizioloskim rastvorom, umijte se i presvucite. Na taj nacin cete znatno da uklonite polen. Preporucljivo je i da se kosa pere svako vece. Krvna slika je normalna pa modrice nisu posledica niskih trombocita. Modrice u zadnja dva dana nisu ozbiljan nalaz, jer mogu da budu posledica udarca. Medjutim, ako se budu cesto javljale, a da se pri tome ne udarite, treba naci uzrok. Menstruacija moze da kasni zbog promene ishrane ili stresa, ne mora da bude trudnoca ili hormonski poremecaj. Normalno trajanje ciklusa je od 21 do 35 dana (prosecno 28 dana). Kasnjenje menstruacije kod mladih nije retko, jer se hormonska ravnoteza nije uspostavila. Javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.3.2012.

Postovani,moj decko ima 23 godine i imao je povecani epidimitet,pocelo je sa jakim bolovima i oticanjem testisa,urolog mu je prepisao antibiotike koje je pio 21 dan i sve se resilo.Ali je pre 5 dana opet poceo da ima bolove non-stop,odnose ne moze ni da ima,suvise ga boli i sumnja da je isto to.Zanima me zbog cega dolazi do toga?I da li smemo normalno da imamo odnose,da li postoji mogucnost da je nesto polno prenosivo?Ja sam kod ginekologa bila pre 4 meseca i tad je sve bilo u redu.Hvala unapred.

Postovana, decko mora da se javi urologu. Zapaljenje epididima i testisa izaziva slicne tegobe i tesko se razlikuje, mada omi cesto idu zajedno. Zapaljenje moze da bude posledica zapaljenja mokracne cevi (uretre), prostate ili besike. Moze da bude izazvano uobicajenim bakterijama ili virusima (nespecificno zapaljenje). Nekada je polno prenosiva bolest, najcesce izazvana hlamidijom, a moze i n. gonoreje. Izbegavajte seksualni odnos dok ne ozdravi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.3.2012.

dijete 8 godina.ima probleme sa proteinima u urinu.24satni urin mu je pokazao 2,74g,masnoce u krvi su mu8,70, a triglicridi 2,1.doktori predlazu biopsiju bubrega.dijagnoza je proteinurija,ostali nalazi su u granicama.sta da radim pozdrav

Postovana, dozvolite da se dete ispita i postavi dijagnoza. Sada nema dijagnozu, jer proteinurija znaci u prevodu belancevine u mokraci. To je opis problema, nije dijagnoza, ne oznacava bolest i prema tome nezna se kako treba dete da se leci. Masnoce moraju da se normalizuju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.3.2012.

doktrore hteo sam da pitam da li ima tablete za cellijakus toje za bazu glutene barem vi to razumete hteo sam samo da znam da li ima terapija za to.dali ima tablete za tu bolest

Postovani, celijakija se leci ishranom namirnicama koje ne sadrze gluten. Nazalost, ne postoji lek koji moze da zameni bezglutensku dijetu. Dobro je sto se sa primenom dijete stanje popravlja. Jedini je problem u tome sto se cesto gluten nalazi u namirnicama gde to ne bi trebalo na primer u jogurtu ako mu se dodaje psenicni skrob da bi bio gusci. Mora pazljivo da se cita deklaracija svih proizvoda koji se koriste. Proizvodi na kojima pise da su bezglutenski su bezbedni. Ipak je najbezbednije da se jede ono sto sami spremite od dozvoljenih namirnica.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.3.2012.

postovani sin mi je operisan od tu testisa prosle godine ima jednu hemoterapiju citoplatinom sve kontrole do sada bo ali mu se sada pojavila ginomastija tj uvecavaju mu se grudi a nalaz estradola uvecan granica 20 on ima 50,nalazi stitaste uvecani molim za vas savet kao i preporuku Hvala!

Postovana, tokom lecenja tumora testisa cesto dolazi do uvecanja mlecnih zlezda (ginekomastija). To je posledica povecanja estradiola. Dobro je sto je nalaz na kontrolama uredan. Na sinu je da nastavi kontrole kod lekara koji vodi njegovo lecenje, kao i kod endokrinologa zboj povisenja hormona stitne zlezde. Lecenje se sprovodi po prihvacenim semama, pri cemu se nastoji da se terapija svakom pacijentu posebno prilagodi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.3.2012.

Postovani,moja majka je nedavno bila na pregledu kod kardiologa-interniste jer je sa leve strane grudnog kosa osetila neki pritisak,kao da joj neka ploca pritiska grudni kos.Izmeren joj je pritisak 130 sa 80,AUSKULTATORNO NALAZ NA PLUCIMA JE NORMALAN,NA SRCU RADNJA RITMICNA,TONOVI JASNI,SUMOVI SE NE CUJU.Abdomen i ekstremiteti:bo.DG:NEUROSIS,HYPERTENSIO ART LABILIS.Kardiolog je spomenuo i REUMU GRUDNOG KOSA pa bih ja ovim putem najlepse i najljubaznije zamolio da mi detaljno objasnite o cemu se ovde tacno radi.Hvala puno na izdvojenom vremenu.

Postovani, kardiolog istice da bol koji mama oseca ne potice od srca, vec se javlja na nervnoj bazi. Pritisak i bol u grudima koji seta je obicno posledica stresa, anksioznosti i psihicke napetosti. Njemu moze da bude pridodat i bol zbog okostavanja ili zapaljenjskih procesa na misicima ili zglobovima ili zbog slabije fizicke aktivnosti. Kardiolog sugerise da se misli i na reumu grudnog kosa sto predstavlja nervno - misicno - kostani uzrok bola. Ovo su cesti uzroci bola u grudima. Bol je dobro loklizovan. Pacijent moze da pokaze tacku gde ga boli. Bol je ostar, nekada probadajuci, menja se sa pokretima tela i pogorsava pri dubokom udahu. Moze biti posledica zapaljenja kosti i hrskavica. Leci se antireumaticima u obliku tableta i masti i fizikalnom terapijom. Treba da izbegava dugotrajno sedenje, da seta vise, radi vezbe za iztezanje misica i da se druzi. To pomaze i kod bolova izazvanih stresom tj. psihickim razlozima i kod reumaticnih promena na grudnom kosu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.3.2012.

Postovani Dr, imam 33 god.i problem sa stitnom, al hormoni su sad u granici normale vec duze vrijeme. Moj problem je sto se ja u prvoj polovini dana osjecam tako pospano, umorno i bezvoljno i ujutru tesko ustajem iz kreveta, a uvece mi se ne spava i puna sam energije, znaci obrnuto stanje. I kada bi trebala da spavam, meni se ne spava.Tek tamo poslije 3h popodne sam dobro, al dnevno popijem 2-3 kafe. Ne znam dali je to mozda od stitne ili mi je takav metabolizam. Kako da uticem na to? Veliki pozdrav i hvala Vam na odgovoru.

Postovana, ako je vas bioritam takav, da ste aktivniji uvece ne mozete potpuno da se izmenite, ali mozete sebi da pomognete. Umor i bezvoljnost ujutru mogu da budu i znaci depresije ili stresa. Kako dan odmice vi uspevate da se naterate da se fizicki pokrenete. Sa fizickom aktivnoscu bolje se psihicki osecate, imate vise volje i umor se gubi. Iz tog kruga mozete da izadjete tako sto odlucite da ujutru ustanete cim zazvoni sat, bez odugovlacenja. Odmah radite ono sto ste isplanirali i onim redom kako mislite da treba. U jutarnje aktivnosti uvrstite i kratku gimnastiku (oko 5 minuta). Ako ne radite pre podne, odmah idite u nabavku ili bar izadjite da pesacite malo. Hipotireoza izaziva usporenost, ali to vas uz normalne hormone, a samim tim i normalan metabolizam, ne bi trebalo da bude razlog. Kafa izaziva zavisnost i ako je ne popijete u uobicajeno vreme mozete da osecate umor, pospanost, pa cak i glavobolju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.3.2012.

Molim Vas da mi odgovorite, interesuje me da li koriscenje kreme Elocom ostavlja poslodice. Koristila sam kremu na sinu od 15-tak meseci i to nakon prehlade se pojavio osip koji smo sa tom kremom resili. U narednom periodu kad god bi se pojavilo crvenilo na guzi ( oko cmara i prepone) ja sam mazala elocom kremu i to ne bas u tankom sloju kako sad svi kazu da treba. Interesuje me Vase misljenje koliko je to sve stetno za mog sina bilo i dali treba da uradimo neke kontrole da proverimo dal ima ostecenja. Znaci u periodu od 3 meseca sam potrosila 4 kreme elocom.Nas pedijatar je rekao da je to medicinska kreme i da mogu da je koristim,a sada posle nekih informacija dobijenih od druge mame- uplasila sam se da nisam ucinila losu stvar. Zabrinuta mama. Molim za ogovor.

Postovana, kortikosteroidna krema nesme dugo da se koristi. Ne bi trebali u buduce da je primenjujete na svoju ruku. Moze da se koristi samo ako propise kozni lekar i to nekoliko do nedelju dana u tankom sloju i onoliko puta koliko je propisano, nikako pri svakom presvlacenju. Osip se javlja u delovima tela gde je pojacano znojenje i ispod pelena tako da mozete da ga resite brizljivom higijenom. Mozete da koristite cinkvitaminsku mast, Pavlogal sa vitaminima ili Pantenol kremu ili neku kremu koja sadrzi pantenol (B5 vitamin). Ako primecujete pojavu strija po kozi, promenu oblika glave (lice okruglo kao mesec) ili je doslo do usporenja ili prestanka rasta deteta javite se pedijatru, a on ce vas uputiti decijem endokrinologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.3.2012.

Prilikom istezanja ruku ili nogu pojavljuje mi se bol kao da mi puca koza i misici. Pocelo je prosle nedelje jakim bolom, kao ubod nozem, na sredini i u dubini nadlaktice leve ruke. Tokom narednih dana bol se rasirio duz obe ruke. Na svoju ruku nekoliko dana pio panklav antibiotik i acetisal. Interzitet bola se smanjio ali i dalje imam ogranicenost pokreta. Opste stanje mi je uredno. Molim za misljenje i uputstvo.

Postovani, moguce da je doslo do povrede misica. Bol takodje moze da bude posledica prevelikog napora, nedostatka elekrtolita (zbog znojenja), nedovoljne kolicine vode, rashladjivanja ili pretopljavanja. Javite se svom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.3.2012.

Postovani,skoro sam poceo malo trenirati radi rekreacije,ali kada podizem teret (u pitanju su mali tegovi od po 8 kg) pocinje da mi se vrti u glavi i da mi se smracuje pred ocima,inace se ne bavim fizickim aktivnostima. Od cega to moze da bude .Unapred hvala

Postovani, takve tegobe se javljaju kod promena na vratnom delu kicmenog stuba. To su promene nastale zbog okostavanja ili dugotrajnog drzanja glave u odredjenom polozaju (gledanje TV, posebno iz lezeceg polozaja, monitora, rad). Neko vreme radite vezbe za jacanje misica vrata, a zatim predjite na jacanje misica ramena i ruku. vezbanje uvek pocinjite istezanjem misica, a nakon toga (kada se zagrejete) dizite tegove. U protivnom rizikujete povredu misica i tetiva. I naravno javite se fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.3.2012.

Postovani, imam decaka koji ima 3 ipo godine, pre jedno godinu dana povecale mu se limfne zlezde na vratu. Jedna doktorka je rekla da je to bezopasno i da se deci koja cesto imaju angine i upale grla to desava sto se kod njega cesti i desava. Danas ga je primila jedna druga doktorka i dala nam je upute za krvnu sliku, ORL i da snimamo te zlezde. Vodim ga u sredu na to snimanje pa me interesuje da li su te uvecane zlezde stvarno bezopasne ili imama razloga za brigu. Inace dete je veselo ne pokazuje znake malaksalosti i kad ga pipnem na vratu kaze da ga ne bole te zlezde. Unapred zahvalna

Postovana, nema razloga da brinete. Pregledi su preventivni. Inace kod dece njegovog uzrasta uvecanje zlezda je uglavnom posledica kontakta sa razlicitim mikroorganizmima i prate svaku upalu na glavi (grlo, nos, uho, sinusi, koza). Kontaktom sa mikroorganizmima i stvaranjem antitela deca sticu imunitet, a taj proces prati uvecanje zlezda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.3.2012.

Postovani, imam 33 godine i u 9-oj nedelji sam trudnoce.Od 5.nedelje koristim Utrogestan i tada mi je bio prepisan i Sinacilin zbog upale desnog jajnika.Sada imam upalu levog jajnika i ginekolog mi je rekao da pijem palitrex jer sam pila sinacilin ali da moram sama da kupim taj lek jer ne moze da mi prepise na recept.Interesuje me da li je lek palitrex bezbedan u prvom tromesecju trudnoce jer mi je cudno sto ginekolog ne moze da mi prepise taj lek na recept.Unapred zahvalna na odgovoru!

Postovana, Palitrex moze da se koristi u trudnoci. Primenjuje se, kao i ostali lekovi u trudnoci, kada je to neophodno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.3.2012.

postovani,imam hipotireozu tip hasimoto otkriven prosle godine,redovno pijem lekove i kontrolisem se.Cujem i procitam cesto vrlo ruzne simptome i bolesti stanja koje se dobivaju kod ljudi koji imaju hipotireozu,ali mi nije jasno da li to vazi samo za one osobe koje se ne lece ili i za nas koji se lecimo i drzimo hormone u granici normale.Da li mi kroz odredjeno vreme mozemo da obolimo od bolesti srca,ateroskleroze.pankreasa,misica,zglobova i slicno i ako nadomjescujemo hormon koji nam hvali sintetickim i sta ce biti sa stitnom u dogledno vreme.Pitam sve ovo jer sam sa 27 otkrila da imam ovo imam puno pitanja i brine me prognoza bolesti i kako inace utice na celokupno zdravlje.Mnogo vam hvala.

Postovana, hipotireoza se leci zbog opsteg zdravlja, jer normalni hormoni obezbedjuju pravilno funkcionisanje metabolizma. Bez hormona stitne zlezde nije moguc zivot. Hormon se nekad propisuje i kod normalnog tiroksina (T3 i T4) da bi se sprecio rast zlezde. Hasimoto je autoimuna bolest tj. zlezda je hronicno zapaljena zbog delovanja antitela. Bez obzira na lecenje kasnije moze da se javi neka druga autoimuna bolest. Ta bolest nije izazvana porastom postojecih antitela (anti TPO, anti TG) vec pojavom i delovanjem drugih, ako se uopste jave. Ranim otkrivanjem i lecenjem tih, eventualno nastalih bolesti, sprecavaju se komplikacije i ostecenje zdravlja. Znaci osoba koja se redovno kontrolise (krvni pritisak, secer i masnoce u krvi) moze da sacuva svoje zdravlje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2012.

postovani,imam 32 godine i jedno odredjeno vreme prati me neka cudna slabost,ponekad sam sasvim solidno a cesto imam neke nalete slabosti,naj gore mi je kad sam negde dalje u setnji i slicno pa kad mi to bude ponekad se jedva vratim kuci a ponekad moram zvati nekog da dodje po mene i pogotovo kad su deca sa mnom.Naime,bude to blaga mucnina sa velikom malaksaloscu i umorom toliko da me onesposobi da hodam,radim,mada mi to bude i kad lezim,sedim islicno bilo u kuci ili vani.sta da radim i sta mi je.

Postovana, to je anksiozni poremecaj (strah koji je pracen razlicitim tegobama). Anksioznost moze da se ispolji razlicitim simptomima (veliki broj tegoba) koji su kod vas u vidu iznenadne slabosti, malaksalosti, umora, mucnine i straha. Ako su tegobe pracene izrazenim strahom i nastojanjem da se izbegnu situacije u kojima se javljaju to prerasta u panicni napad ili napad panike. Treba da znate da napad panike, ma koliko da je neprijatan, nije opasan po zivot i zdravlje. Oslanjajte se sto vise na porodicu i prijatelje. Druzite se i trazite podrsku od njih. Naterajte sebe da sto vise izlazite iz kuće. Setajte, bavite se sportom, rekreacijom, jogom, fitnesom ili plivanjem. Mozda cete misliti da za to nemati vremena i snage, medjutim, kad se pokrenete videcete da to nije tako i da nakon neke aktivnosti koja pruza zadovoljstvo imate vise elana i za krace vreme i lakse mozete da obavite svakodnevne poslove. Neka vam neko pomogne u kucnim poslovima i pricuva decu tako da mozete svakodnevno da odvojite malo vremena za sebe, svoj odmor i rekreaciju. Ako im popustite i izbegavate situacije u kojima se mogu javiti izolovacete se i smanjiti kvalitet zivota. Vi ste vec prilicno podlegli strahu. zovete nekoga da vas vrati kuci sto pokazuje da ste dopustili da vam strah onemoguci da normalno funkcionisete. Pri tom napadu necete pasti, onesvestiti se, biti nepokretni... postoji samo vas strah da ne mozete da idete sami sto nije tacno. Ako ne preduzmete nista mozda cete doci u situaciju da se plasite da izlazite iz kuce i da cete se izolovati. To sigurno ne zelite. Zato se borite svim sredstvima, lekovima, psihoterapijom i sopstvenim zalaganjem. Nije lose da naucite da izrazite ljutnju kada osetite da napad nailazi. Mozete glasno, tiho ili u sebi samom sebi da kazete: dosta ili prekini, slabost ti nista ne moze, slaba si pa sta, to ce procini, a da se istovremeno trudite da mislite na nesto lepo. Pomaze da pred napad odvratite paznju necim, na primer bolom. Zarijte nokat u dlan, ugrizite usnu i sl. Kada napad vec krene i niste ga sprecili jednostavno ga pustite da prodje. Ne stidite se straha. I drugi ljudi imaju slicne probleme. Silom nastavite da radite ono sto ste poceli. Lecenje anksioznosi je slozeno. Prvo je potrebno pronaci uzrok. Koriste se lekovi (antidepresivi i anksiolitici) uz kognitivno-bihevioralnu terapiju. U lecenju je najvaznije da zelite da se izlecite i da imate poverenja u svog psihijatra ili psihologa. Lek nekada ne moze da se pogodi odmah, ali se uvek nadje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2012.

Postovani.Pokusavam da ostanem u drugom stanju al ne ide 14 ovog meseca radila sam test i bio je negativan .U proslu nedelju aj recimo subotu trebala sam dobiti znaci sa danasnjim danom kasni mi 8dana-ja ciklus dobijam na 29 do 32 dana i uvek tako otkad imam 8godina,imam 24godine i imam bolne menstruacije bol traje dva dana od prilike kad najvise krvarim i imam sest dana i bol je u predelu stomaka.Jutos sam radila test i nista ocajna sam ne znam sto mi kasni toliko to mi se nikad nije desavalo a test pokazuje negativno mada ima dve crte ali nema popunjeno deo iza linija koji bude rozi i mislim da je druga linija deo koji se nije popunio do kraja -baby CHECK se zove test mozda ovaj nisam uradila kako treba.Sta raditi ako uradim jos jedan pa bude negativan al moram vam i to reci da su meni grudi natecene i bolne i boli me na trenutke stomak kao da cu svakog trena dobiti.Postovani zasto mi se to desava zasto ne dobijam ako nisam trudna dali je moguce da je to na psihickoj bazi i sta se radi ako ne dobijem a nisam trudna posto sam citala na netu da se dobijaju boce sa hormonima dali mi to moze nasteti ti. .Mada pitacu vas jos jednu stvar moj suprug je rodjen sa jednim testisom i nikad ga roditelji nisu odveli da to operise znaci jedan mu je testis unutra i dalje ,on ima 31god on nikad o tome nije pricao o tome dali ce moci imati dece i zasto ga nisu nosili da se operise poto se u njegovoj porodici nije pricalo o takvim stvarima sto smatram da je strasno,mislili smo probacemo jos malo pa ako ne bude islo ici ce doktoru posto sam ja nedavno isla ginekologu i reko je da je samnom sve ok.POSTOVANI kolike su nam sanse da imamo bebce. Ocekujem vas odgovor misljenje.HVALA VAM UNAPRED.

Postovana, mozete da ponovite test. Radite ga sa prvim jutarnjim urinom jer u njemu ima najvise hormona pa je mala verovatnoca da test bude lazno negativan. Pridrzavajte se tacno uputstva. kasnjenje menstruaije moze da bude posledica stresa i prevelike zelje da zatrudnite. Bol u grudima moze da bude simptom PMSa i da znaci da cete uskoro da dobijete menstruaciju. Takodje moze da bude nesiguran znak trudnoce. Javite se ginekologu. Kratkotrajna hormonska terapija vam nece naskoditi. Ona se ne promenjuje kod zena koje imaju jako visok krvni pritisak, imale su trombozu vena ili tromboemboliju ili imaju jaku migrenu tj. doktor vam nece propisati hormone ako ne smete da ih primate. Suprug moze i sa jednim testisom da bude plodan. Posto su moguci drugi razlozi muske neplodnosti potrebno je da se javi urologu, tim pre sto testis zaostao u stomaku moze da bude opasan po zivot. Naime takav testis lakse moze da oboli od raka u odnosu na testis u skrotumu. Zato je dobro da se uradi ultrazvuk. Urolog ce proceniti da li testis iz stomaka treba da se vadi ili samo da se prati.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2012.

postovani,jako bi mi znacilo kad bi mi mogli objasniti kako razlikovati da li sam anksiozna ili se radi o nekim pravim bolestima.

Postovana, dijagnoza onksioznosti se postavlja iskljucivanjem organskih (fizickih) bolesti. Koji ce pregledi da se rade zavisi od tegoba koje imate. Ako dominiraju bolovi u grudima radi se kardioloski pregled (krvni pritisak, EKG, UZ srca, test opterecenja) i gastroskopija jer vracanje zeludacne kiseline u jednjak (GERB) moze da izazove bol iza grudne kosti. Cesto je po ponasanju bolesnika jasno da je anksiozan, ali se i tada vrse pregledi, bar krvna slika i krvni pritisak. Osobe sa hipertireozom su obicno anksiozne tako da se pregledaju hormoni stitne zlezde, posebno ako bolesnik ima lupanje ili preskakanje srca. Kada su svi rezultati normalni ili pod kontrolom, a osoba se i dalje lose oseca nije tesko da se postavi dijagnoza anksioznosti. Veci je problem da bolesnik prihvati dijagnozu. Vecna misli da problem nije psihicke prirode, vec im nije dobro postavljena dijagnoza. Misle da su ozbiljno bolesni od neke bolesti koju lekari nisu mogli da pronadju. To su osobe koje idu od lekara do lekara i posle komentarisu: nista nisu mogli da mi pronadju. Ponekad se na kratko vreme smire, ali tgobe se vracaju ako se anksioznost ne leci. Cak i kada poveruju da je anksioznost u pitanju mnogi se ne lece ili nisu istrajni u lecenju, jer misle da anksioznost nije prava bolest. Ona jeste prava bolest, jer covek dozivljava stvarne tegobe kao da je organski (fizicki) bolestan i zato treba stvarno i da se leci. Drugi deo problema u lecenju anksioznosti je na lekarima. Mnogi misle da to covek sam treba da prevazidje anksioznost, a ne da se leci. I sami bolesnici cesto misle da anksioznost ne treba da se leci, vec da se prevazidje. Tacno je da treba da se prevazidje, ali u tome je potrebna pomoc i podrska strucne osobe, porodice i prijatelja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2012.

postovani,kako da otklonim preterano razmisljanje i zabrinutost za zdravlje i buducnost,lekari su mi dali samo lekove ali ne moze to da otkloni zabrinutost,kako bi sama sebi mogla pomoci.Previse sam pocela biti zaokupljena sa tim otkad sam se razbolela sa 26 godina.

Postovana, treba i sami da se zalazete za izlecenje, jer lekovi ne mogu sami. Budite sto vise napolju, setajte, druzite se, bavite se sportom, nadite neki hobi, upisite se na plesni kurs i/ili kurs ucenja stranog jezika, citajte posebno uvece pred spavanje. Setite se sta vam je ranije pricinjavalo zadovoljstvo, kako ste se najlepse opustali i pocnite to da radite ponovo. Morate svakodnevno, bez izuzetka i bez grize savesti, da odvojite vreme za opustanje i svoje zadovljstvo. Ako to zahteva neciju pomoc trazite je. Neki ljudi previse rade da ne bi mislili na ono sto ih onespokojava (to je dedan od simptoma stresa). Ne savetujem vam da se tako iscrpljujete, vec da svakodnevno radite prethodno pobrojane stvari koje opustaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2012.

Zdravo,molim Vas imam pitanje u vezi zucne kese.Pre 3 meseca mi je pronadjeno u zucnoj kesi vise sitnih kamencica velicine 8 mm.predlazu mi operaciju,medjutim jak strah me sprecava u tome.na dijeti sam tri meseca,smrsala sam 15 kila,u medjuvremenu sam pojela meso koje je bilo przeno i dobila napad,nije to bio bol u zuci vec u zeludcu i istom mestu pozadi u ledja,ne u plecku.bila sam na infuziji 5 dana i antibiotik ciprocinal.dijagnoza upala zucne kese na koju je i pankreas i jetra odreagovala.uz organa je dobar sem kamenje u zucnoj kesi .dali moigu uz pomoc bilo kog leka otopiti to kamenje,citala sam o rowascholu da je dobar.nebitna je cena leka i vreme topljenja kamena.samo da neidem na operaciju.imam 40 god i nijednu hirusku intervenciju.i jos jedno pitanje kazu da zuc mnogo boli,medjutim ja imam neki bol parajuci kao da mi se zeludac cepa i cela ledja po sredini,preznojim se i pobledim pri tom bolu.inace sam zdrava,sem tih lamencica.dosta sam se uplasila jer svi mi kazu da zucna kesa moze da mi pukne.kamen imam tek tri meseca,ranije nisam imala.radjen mi je uz tri puta.pozzzzzzzz

Postovana, postoje nemi kamencici u zuci. Oni uopste ne bole. Kod nekih je bol umerene jacine, a neki dobijaju napade izuzetno jakog bola uz povracanje. Znaci nema pravila, a bol ne mora da bude izuzetno jaka. Osim toga ne mogu svi ljudi podjednako da trpe bol pa su im i opisi tegoba razliciti. Kada kamen u zuci izaziva zapaljenje pankreasa bolje je da se operise. To nije pre svega da bi se uklonio bol, vec da bi se sprecila pojava hronicnog pankreatitisa i secerne bolesti. Pucanje zucne kese nije cesta komplikacija, a nastaje kada se kamencic zaglavi u izvodnom kanalu tako da se z. kesa siri i puca. Mogu da se otope kamenci koji ne sadrze kalcijum. To su oni kamenci koji se ne vide na rengenu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2012.

Postovani dr, vec dugo imam problem sa stitnjacom, jos od detinjstva (sad imam 35 god.). Sve je pocelo sa hipertireozom i izlecena sam, al ostale su posledice jedan cvor 1,5 cm i u drugom reznju nekoliko manjih. Svi hormoni su stalno u granicama normale, osim anti TPO (oko360). Mene zbunjuje sto mi jedan lekar kaze da pratim rast zlezde, a nista od terapije, a drugi predlaze scintigrafiju, da bi kasnije u nalazu pisalo da predlaze punkciju, a ja sam je radila pre 4 godine (koloidnoparenh. nodus) i sad mi stvarno nije nista jasno... zasto su odustali od te scintigrafije ako je potrebna. I zasto je to potrebno ako su hormoni u granicama normale? A cvor je uvek slicne velicine. Unapred zahvalna.

Postovana, nemaju svi lekari isti princip pracenja i lecenja. U svakom slucaju potrebno je pracenje, a terapija je neophodna ako zlezda raste. Uz povisena antitela bolest jako sporo napreduje. Posle vise godina moze da dodje do hipotireoze i tada cete morati da pijete lek. Drugi lekar je verovatno kasnije poceo da vas leci i smatra da kod njega treba da uradite preglede kao da tek sada pocinjete da se lecite ili pak smatra da za svaki slucaj nalaz treba da se ponovi po sistemu bolje uraditi nepotreban pregled nego propustiti potreban. Prvi pak smatra da nije potrebno sada da se ponavljaju analize jer cvor miruje, a po nalazima koje imate nije mu sumnjiv, vec ce ih uraditi kasnije. Bez obzira za kog lekara se opredelite uz redovnu kontrolu necete da pogresite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2012.

Imam 17 godina,imam problem sa spavanjem,Naime,probudim se cesto ujutru odmoran i nasapavan,ali nakon pola sata pocinje hronicno da mi se spava,gubim koncentraciju i slicno.Medjutim kada odspavam popdne,probudim se umoran i slab,kao da cu se onesvestiti,a ponekad uvece ne mogu zaspati i tada se osjecam normalno.Pritisak mi je oko 120 sa 80 cini mi se dok mi je gvozdje malo palo,ali to ipak nije razlog da se ovako osjecam cini mi se.Molim vas pomozite

Postovani, mnogi ljudi imaju problema sa spavanjem, jer ne odlaze u krevet kada treba, aktivni su, izlaze ili gledaju TV u ono vreme kada bi trebali da spavaju. Covekov normalan bioritam, koji je formiran hiljadama godina unazad je drugaciji. Organizmu je normalno da spava kad je mrak, a da je budan i aktivan po danu. Savremeni drustveni zivot je drugaciji i to neminovno izaziva tegobe koje vi navodite. Potrebno je da usvojite zdrave navike u vezi spavanja. To znaci da odlazite na spavanje u priblizno isto vreme i to pre ponoci. Da spavate u spavacoj sobi, a ne u prostoriji u kojoj boravite u toku dana. Ako spavate preko noci 7 do 8 sati necete imati potrebu za spavanjem preko dana. Tada mozete samo da prilegnete i odmorite (ako ste umorni), eventualno da odremate pola sata. takav odmor osvezava. Normlno je da se nakon duzeg dnevnog spavanja osecate umorno, jer ono nije predvidjeno vasim bioritmom i pribegavate mu zato sto ptedhodne/ih noci niste dobro spavali. Vas poremecaj spavanja ne lici na nesanicu i moze se resiti zdravim navikama sa snom. Kod nekih ljudi los san izazove strah da ce to da se ponovi, oni brinu pre odlaska u krevet i zato lose spavaju. To nije nesanica izazavana depresijom ili sl. psihickim poremecajem. Kod prave nesanice dugo ne mozete da se uspavate ili se budite prerano (nekoliko sati pre no sto treba da ustanete). Kod prave nesanice postoji psihicki problem koji treba leciti. Ona tada pokazuje da nesto ozbiljno (psihicki) nije u redu i zahteva psihijatrijsko lecenje. Jutarnji gubitak koncetracije i pospanost se cesto javlja kod osoba naviklih na kafu ako je ne popiju nakon ustajanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.3.2012.

postovani,imam 33 godine i pre par godina mi je otkrivena autoimuna hipotireoza,lecim se pijem eutirox,hormoni su godinu dana uredu,redovno idem kod lekara ali se od tad uopste ne osecam dobro,upadam u cudna raspolozenja,zabrinutost,vrucina mi stalno smeta,zimus sam imala i kad je bilo najhladinje velike nalete topline,cesto mi je slabo....ginekolog je posumljao na ranu menopauzu,dao mi je da vadim hormone da to proveri,porodila sam se pre 15 meseci,posle porodjaja par ciklusa je bilo redovno ali jako obilno,ali sad ovaj zadnji kasni par dana,a ja cekam pa da uradim te hormone 3 dan ciklusa pa nikako.Na zadnjoj kontroli kod gin.bilo je sve ok,ali pojavili su mi se policisticni jajnici koje sam imala pre deset godina koji tad nestali i celo vreme nisu bili do sad i evo ih opet.Jako me brine ako to ipak bude menopauza,znam da nije dobro kad se tako rano pojavi za zensko zdravlje,brine me i to da hipotireoza i polic.jajnici mogu izazvati i pojavu secera.Zaista se maksimalno trudim da vodim racuna o zdravlju na razne nacine ali izgleda meni je svakako zdravlje poprilicno naruseno.Recite mi koliko je opasno kad se tako rano dobije menopauza,za koju je lekar rekao da imam sve simptome nje,i dali mislite da se radi o menopauzi.Sta da radim sa cistama i kako da ne dobijem secer i ako skoro i ne jedem slatko.Lekar sumlja i na nadbubrezne zlezde,odnosno poromecaj njihovioh hormona ali mi nije rekao na sta oni uticu i koliko i to moze biti problem a i o kojim se3 hormonu najcesce radi.Izvinite na ovoliko puno pitanja ali znate da nasi lekari nemaju vremena da ih pitate sta vas zanima,pa evo vas bi zamolila da mi odgovorite na ovih par pitanja.

Postovana, za postavljanje dijagnoze rane insuficijencije jajnika ili prevremenog klimksa potrebno je da se uradi pregled hormona 3. dana ciklusa. U pocetnoj fazi insuicijencije jajnika FSH je 3. dana povisen. U kasnijim fazama on je povisen i u drugim delovima ciklusa. Prevremeno klimks moze da se javi zbog stresa, kao posledica virusne infekcije jajnika ili kao autoimuna bolest. Moze da prodje 5 do 6, pa i vise godina dok izgubite menstruaciju. Ako zelite da imate jos dece ne cekajte mnogo. Prevremeni klimaks je jedan od faktora rizik za raniju pojavu nekih bolesti kao sto je osteoporoza. Zato unosite vise kalcijuma jedite posne mlecne proizvode, pasulj, ostale mahunarke i soju. Sto se tice kardiovaskularnih bolesti rizik postoji ako su prisutni i drugi faktori rizika: nasledje, povisen krvni pritisak, secerna bolest, porast masnoca u krvi (posebno LDL), gojaznost, stres, slaba fizicka aktivnost i pusenje. Zato bez obzira da li imate ili nemate prevremeni klimaks uklonite faktore rizika ako zelite da ocuvate i poboljsate zdravlje. Potrebno je da prestanete da pusite ako ste pusac, da kontrolisete telesnu tezinu i ako ste gojazni da je normalizujete, da se bavite fizickim vezbanjem i da se kvalitetno hranite da uzimate dovoljno vitamina iz grupe B i D, folnu kiselinu i kalcijum. Da izbegavate masnu i slatku hranu. Ako preduzmete ove preventivne mere necete imati negativan uticaj prevremenog klimaksa. Iste preventivne mere vaze kod policisticnih jajnika i sprecavanja dijabeta: fizicka aktivnost, normalna tezina, izbegavanje stresa, povremena kontrola secera i masnoca u krvi kao i krvnog pritiska i njegovo lecenje ako je povisen. Koliko ce vam skoditi prevremeni klimaks najvise zavisi od vas same. Mnogo moze da se ucini i ako ste do sad vodili racuna o ishrani i uopste o zdravom zivotu nece vam biti tesko da to cinite dalje. Ne mislite da je zdrav zivot bez efekta posto ste se razboleli. Tu se ispoljilo dejstvo nekih faktora (autoimuni faktori) na koje niste mogli da uticete. Delujte na sve ostalo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.3.2012.

Postovanje. Imam 27 godina. Nedavno sam imao ulapu prostate i zacepljene vezikule uzrokovane infekcijom bakterije hlamidija. Primao sam odgovarajucu terapiju prema uputima mog urologa. Rezultati brisa su vise puta bili negativni i smatram se izlecenim. Na internetu se moze mnogo procitati o upalama prostate i o lecenju upala, ali jako malo se moze procitati o zivotu posle upale. Naime, sta treba raditi nakon upale prostate, da li se posebno cuvati, da li je upala zaista izlecena ili ce uvek biti prisutna u maloj meri, da li sam sada osetljiviji na buduce upale, sta moze da prouzrukuje nova upala, koliko cesto posecivati urologa, da li se prostata posle upale vrati na svoju normalnu velicinu, jesu li su problemi sa potencijom moguci nakon ulape, eventualno neke preporuke oko suplemenata ili cajeva, sta znaci hronicna upala, da li ja sad imam dozivotnu upalu i nakon izlecenja infekcije? To su neka pitanja o kojima se jako malo pise. Molio bih Vas da napisete jedan tekst o tome, znaci sve o postupalnom zivotu. Mislim da bi takav tekst zanimao mnoge muskarce. I ako bi ste mogli da napisete nesto o vakcini protiv hlamidije. U nekim naucnim tekstovima koji datiraju jos od 2009 pise da ce se uskoro pojaviti na trzistu. Pa i tome ako mozete nesto da napisete, ko bi primao takvu vakcinu, da li je ona samo preventiva? I ako znate jos nesto o tome. Srdacan pozdrav.

Postovani, hvala na lepom pitanju i odlicnoj sugestiji za buduci clanak. Mnogi muskarci su optereceni tegobama i jos vise strahom od buducih tegoba zbog hronicne upale prostate. U stvari komplikacije su retka, ali strah postoji verovatno zbog toga sto se o stanju nakon upale malo pise, a mnogi se ustrucavaju da pitaju i pricaju sa drugima koji imaju slicne probleme. Lecenje ponekad nije lako, jer je moguce zapaljenje bez prisustva bakterija, a kada ima bakterija izbor antibiotika je ogranicen jer mnogi ne prodiru u hronicno zapaljenu prostatu, bakterije nadjene u mokraci ne moraju da budu izazivaci upale prostate... Kod vas je upala izazvana hlamidijom izlecena. Ne znaci da ste sada osetljiviji na upale. Morate koriscenjem prezervativa da se zastitite od ponovne infekcije ili neke druge polno prenosive bolesti. Potrebno je da se i partnerka javi lekaru i leci. Nije poznato zasto se kod nekih muskaraca cesce javljaju upale prostate. Mozda je to specificnost samog organizma, pogotovu sto kod nekih od pocetka bolest protice kao hronicna (bez predhodne akutne faze). Potrebno je da izbegavate dugotrajno sedenje, dugotrajnu voznju bicikla, alkohol i zacine. Seksualna aktivnost treba da bude umerena. Ne dozvolite da zebete, posebno pazite da vam noge nisu hladne i mokre tj. nosite dobru obucu. Ako povremeno imate tegobe izbegavajte fizicki napor. Mogu vam pomoci tople kupke. Javite se urologu ako imate neke tegobe. Tek nakon 50. godine se preporucuje kontrola prostate jednom godisnje. nekada se prostata vrati na normalnu velicinu, posebno kod mladjih, dok kod nekih ostane nesto uvecana ili smanjena. Upala prostate ne ostavlja kao komplikaciju probleme sa potencijom. Najbolja preventiva hlamidije je koriscenje prezervativa. Vakcina jos nije nasa realnost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.3.2012.

postovana,recite mi koji su simptomi slabog imuniteta,kako se covek oseca i koje tegobe ima kad je imunitet slab.Zasto pored ispravne ishrane sa mnogo voca povrca,semenki,meda,fizickih vezbi,setnji.....imunitet ne moze da se oporavi i ojaca.

Postovana, kod malo slabijeg imuniteta covek cesto boluje. Ako je imunitet dosta slab razboljeva se od gljivicnih i drugih infekcija od kojih osobe sa jakim imunitetom ne oboljevaju ili ako obole bolest je veoma blaga. Kod osoba slabog imuniteta te bolesti su teske i tesko se lece. Na slabljenje imuniteta dosta utice i stres, kao i dugotrajan boravak u zatvorenim prostorijama. Stres je veoma vazan razlog zbog koga, osoba koja cesto boluje i jako brine zbog svog zdravlja, ne moze da se oporavi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.3.2012.

postovani,sta mi stvara mravljenje i strujanje kroz ruke i noge.

Postovana, neprijatan osecaj mravinjanja i strujanja kroz ruke i noge je posledica psihicke napetosti ili nervoze. Kod neuroloskih poremecaja trnjenje je jasno izrazeno i oseca se u pojedinim delovima tela koje ozivcava osteceni zivac, a ne u celim rukama i nogama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.3.2012.

Postovana, imam pitanje za vas: Pre 10ak godina (bolje me ne pitajte kako) sam progutao konjsku balu (bila je bele boje koliko se secam). To se desilo na jednom karnevalu, konj je zvakao nesto i curela mu je bala koja je bila bele boje, a posto se uplasio verovatno gomile ljudi oko njega, unervozio se i poceo da pravi nagle pokrete glavom, a posto sam ja bio odmah pored, deo je uleteo pravo u moja usta koja su bila otvorena. Smesne su okolnosti, ali eto desilo se......... E sad nisam brinuo povodom posto mi se nista nije desilo zbog toga toga do danas kad sam cuo da se kostano brasno, koje je zabranjeno u Srbiji za ishranu govedine, normalno koristi za ishranu drugih zivotinja. E sad me intresuje posto je konj nesto zvakao tamo dok je balavio, tj. kada sam i ja progutao tu balu, intresuje da li postoji sansa da sam se zarazio prionima ukoliko je to sto je on konzumirao bilo kostano brasno, pa ukoliko je i deo toga bilo u bali koju sam, pod nesrecnim okolnostima, progutao?

Postovani, nije verovatno da tako mozete da se zarazite prionima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.3.2012.

Dobar dan.Imam 29godina.skoro sam radila hormone stitne zlezde i rezultati su sledeci ; TSH 6.67 ,T4 71 , T3 2,12 , anti TG 146,anti TPO 699.Zanima me Vase misljenje sta moze biti i da li je potrebno neko lecenje ?UNAPRED HVALA

Postovana, povisen TSH uz normalne T3 i T4 ukazuje na subklinicku hipotireozu. Uz veci napor stitna zlezda uspeva da obezbedi dovoljne kolicine tiroksina. Posto tiroksin nije u manjku nema simptoma hipotireoze. Ako se terapija odmah zapocne sprecava se rast zlezde. Ako se ne pocne terapija vremenom se razvija hipotireoza sa tegobama tipicnim za tu bolest. U principu nije neophodno lecenje sve dok se ne razvije hipotireoza. Procenjuje se da li treba suzbijati rast zlezde. Antitela su povisena i vremenom ce njihova vrednost (anti TG i anri TPO) da raste. Dolazi do nagomilavanja leukocita u stitnoj zlezdi sto izaziva hronicno autoimuno zapaljenje (Hasimoto tireoiditis). Javite se endokrinologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.3.2012.

kad se probudim ujutru i ustanem iz kreveta obljeva me neki vreli znoj po tijelu,pa prestane i tako u par navrata dnevno,bas se ruzno osjecam poslije toga,,,koji je moguci uzrok

Postovana, niste napisali koliko imate godina. Takvi naleti vrucine i preznojavanja su tipicni za klimaks. Mogu se javiti i pre klimksa ako je smanjeno lucenje hormona u jajnicima. Naleti vrucine se nazivaju valunzi. Nije poznato sta se sve desava sa telom tokom valunga (navale vrucine). Puls je ubrzan, moze da skace pritisak, obicno se oseca uznemirenost i dolazi do hemijskih promena u mozgu. Osim kod snizenja polnih hormona pojacano znojenje moze da se javi kod pojacanog rada stitne zlezde, moze da prati neka zapaljenja u organizmu, neuropatije, pad secera u organizmu, da nastane zbog koriscenja nekih lekova, kafe, alkohola, pusenja i kao posledica stresa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.3.2012.

imam konstatovan wpw sindrom ali su mi ga poslije ljekari pobili zato sto se neprikazuje na ekg,,??uzv srca mi je uredan,,ono sto me muci su cesta preskaknja srca,i nepravilan rad srca sad ubrza sad uspori,jako neugodan osjecaj koji me drzi 24 sata...takodjer sam pod konstantnim stresom ,zivot mi je stvarno tezak.ali najvise me muci to preskaknje i nepravilan rad srca...stalno iscekujem kad ce statr i vise nikad nezakucat...volila bi da zivim da uzivam ali sam u strahu paralizirana,,,pijem darob mite 10mg ujutru..jel moj strah opravdan,,,hvala vam puno...

Postovana, da bi se postavila dijagnoza wpw sindroma potrebno je da postoje tipicne promene na EKGu. Ako ih nema ne mozete da imate konstatovan wpw sindrom. To ne znaci da nemate tegobe. Verujem da ih imate i treba im naci uzrok. Ako se na 24h EKGu (holter) ne uoce promene tipicne za wpw sindrom ili neki poremecaj srcanog ritma uzrok tim nepravilnostima srcanog rada ili vaseg osecaja da nesti nije u redu treba traziti medju nesrcanim bolestima. To moze da bude bolest stitne zlezde, malokrvnost, infekcija, stres. Najcesci nesrcani uzroci aritmija su bolest stitne zlezde i psihosomatska bolest. Dok se lecenje stitne zlezde sprovodi od samog postavljanja dijagnoze, kod psihosomatskih uzroka bolesnici pa i lekari izbegavaju lecenje jer podcenjuju uticaj psihickih faktora sto je neopravdano. Ako stalno cekujete da ce srce da stane i to vam narusava kvalitet zivota bez obzira kakva je kardioloska dijagnoza (wpw sindrom ili nesto drugo) neophodno je da se javite psihijatru, jer vas strah nije srazmeran tezini bolesti. Prvo vecina osoba sa wpw sindromom ima zdravo srce, komplikacije su veoma retke, a ako je poremecaj jako izrazen moze da se leci. Dobili ste antiaritmik sto znaci da je postavljena dijagnoza. Zasto u nju ne verujete? Preplaseni ste. Da bi se bolje osecali neophodno je, pre svega, da lecite strah i stres. Srce je ovde u drugom planu. Naravno pijte lek, idite na kontrolu kardiologu. Ako mu ne verujete i ne lecite anksioznost (strah) nece vam biti bolje, a za to nece biti krivo srce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.3.2012.

postovani,zasto me povremeno uhvati takva slabost da mi noge klecaju od slabosi a i vilica mi bridi.Kks je ok,gvozdje je ok,ali ne znam sta nije,zdravo se hranim,setam dovoljno dok mi ne dodje ta slabost organizma jer tad ne mogu nista.

Postovani, takve tegobe odgovaraju anksioznosti, te je potrebno da se javite psihologu ili psihijatru. Ako se slabost javlja posle jela moze da bude posledica naglog pada secera u krvi. Nakon jela pankreas moze da izluci vise insulina no sto je potrebno tako da on izazove nagli pad secera. Nekada je umor povezan sa smanjenom funkcijom stitne zlezde. Ako ste nedavno imali neku virusnu infekciju slabost je znak da se jos niste oporavili.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.3.2012.

postovani,nije mi jasno zasto mi jako smeta vrucina,znam da imam hipotireozu vec duze vreme hormoni stitne su vec dugo sasvim uredu,lekar mi je samo rekao da nije zbog stitne da mi mi trebala smetati hladnoca a ne vrucina.ja sam zimus sasvim fino funkcionisala a sad nikako,i tako svako leto.ponesem i kacket i vodu i naocare i normalno se obucem ali ne vredi,skoro pa da mi pozli.sta moze sve biti uzrok ne podnosenja vrucine,imam 35 godina.

Postovana, normalan nivo hormona ne sugerise da je problem vezan za stitnu zlezdu. Medjutim, ako je doza leka koju koristite za hipotireozu veca nepodnosenje vrucine moze da bude znak hipertireoze. Moze da bude posledica smanjenog nivoa polnih hormona zbog bolesti stitne zlezde ili rane insuficijencije jajnika. U tom slucaju bi se ocekivala i neka promena menstrualnog ciklusa (skracen, produzen, neredovan). Takodje treba da se ima na umu da su na vrucini, kao i tokom infekcije potrebni drugaciji nivoi hormona stitne zlezde. Mozete tokom toplog dela godine cesce da kontrolisete stitnu zlezdu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.3.2012.

Postovani, bolesna sam vec 2 meseca. Ustvari, ne traje sama bolest toliko, nego se ponavlja. Pocinje temperaturom 37,7 jedan dan, suvi kasalj koji postepeno prelazi u zreo i nakon 2 nedelje otprilike, kad sve izgleda da je gotovo, pocinje iz pocetka i tako vec 4 puta. Na pocetku sam snimala pluca i dijagnoza je bila da je viroza, drugi put sam pila antibiotik, treci put injekcije gentamicina a sada je temperatura trajala 5 dana (prva tri dana 39,5 a sada vec pada na normalnu do 37,7 u vecernjim satima). Osecam se jako iscrpljeno. Kasljem vec 2 meseca i osecam blagi bol u levom plucnom krilu. Treba li ponovo da snimam pluca? Sta nije u redu sa mojim imunitetom?

Postovana, javite se pulmologu. Kasalj koji traje dva meseca i slabo reaguje na terapiju zahteva detaljan pregled. Pulmolog ce proceniti da li je potrebno da snimate pluca. Bitno je da vidi predhodni snimak pluca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.3.2012.

Postovani imam 22 godine, vec dve godine koristim lek lamictal, u poslednje vreme mi se javlja crvenio na kozi, u predelu dekoltea, i po licu, kad se izlozim svetlosti, suncu, i toploti. Dosadasnji pregledi nisu mi pomogli da otkrijem uzrok toga, koristim razne kreme koje su mi doktori na koznom dali, ali ne mi to nista ne pomaze, ili se ospem u obliku crvenih tackica, koje me ne svrbe ili mi se pojavljuje to crvenilo koje me pece, molim vas recite mi sta da radim. Unapred zahvalna

Postovana, Lamictal moze da dovede do pojave osipa, posebno na gornjem delu tela i licu. Obratite se svom psihijatru i koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.3.2012.

postovana,hvala vam na prethodnim odgovorima.Imam 31g,juce sam radila kolonoskopiju u kratkotrajnoj i.v anesteziji.Analni predeo-na 6n analna fisura,RT b.o.Analnoni kanal-UHS gr.l.Rektum b.o.Kolon pregledan do dna cekuma u ascednensu manji divertikulum bez znakova inflamacije.Vlvula Bauchini labijalnog tipa.Terminalni ileum-u duzini 20cm pregledan,u jednom delu iregularna hiperemicna mukoza-uzete su biopsije i poslate na ph.Dg-fisura ani.Nod.heam.int.gr.l.Divertikulum colonis ascednentis.Terapija-parafinsko ulje 1x1kasika dnevno,fisuar ung.mazati spolja,meteospazmyl tbl 3x1.Jel mozete da mi malo pojasnite nalaz.Da li je opasno stanje,zbog tog divertikuluma,i uopsteno kakav je nalaz?Posto imam bol sa desne strane stomaka,da li je to zbog ovog sto su mi nasli?Hvala vam unapred

Postovana, nalaz nije los, mada ce vise da se zna kada bude rezultat patohistologije. Pregledano je celo debelo crevo i 20cm tankog. U tankom se videlo crvenilo sluzokoze i tu je uzet isecak i poslat na patohistoloski pregled (Ph tj. pregled pod mikroskopom). Divertikulum na debelom crevu je vrecasto prosirenje zida creva koje nije opasno jer nije veliko i nema znakove zapaljenja. Eventualno moze da bude uzrok bola koji osecate u stomaku. Fisura ani tj. ranica na cmaru moze da vam izazove velike tegobe u smislu bola prilikom praznjenja creva. Hemoroidi su malo izrazeni. Dobili ste lekove za olaksavanje praznjenja creva, smanjenje gasova i lecenje fisure (ranice na cmaru).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.3.2012.

Dobar dan.Molio bih vas da mi objasnit kakvu funkciju u lecenju jetre ima ovaj lek i kolika mu je cena. Unapred zahvalan.

Postovani, postavite ponovo pitanje jer nismo dobili ime leka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.3.2012.

Postovani doktore,imam jako neprijatne napade straha. Ostajem bez daha ponekad,srce krece ubrzano da mi kuca,u glavi neki cudan osecaj koji nimalo nije prijatan. Nekada su slabiji,nekada su jaci,nekada uspem da se izborim sa njima,a nekada i ne. Najgore od svega je,kada krene da mi se desava u drustvu,totalno izgubim koncentraciju i krenu svi gore navedeni simptomi i posle toga se osecam jako lose,kao da sam nesto pogresno uradio. Sta mislite sta je ovo i sta bih trebao da uradim?

Postovani, tegobe koje opisujete su posledica anksioznosti (bezrazlozni strah). Lice na panicni napad. Treba da znate da napadi panike, ma koliko da su neprijatni, nisu opasni po zivot i zdravlje. Sa njima mozete da se izborite tako sto cete kada osetite da nailaze da ih omalovazite.Izrazite ljutnju kada osetite da napad nailazi. Mozete glasno, tiho ili u sebi samom sebi da kazete: dosta ili prekini, a da se istovremeno trudite da mislite na nesto lepo. Pomaze da pred napad odvratite paznju necim, na primer bolom. Zarijte nokat u dlan. Kada napad vec krene i niste ga sprecili jednostavno ga pustite da prodje. Ne stidite se straha. I drugi ljudi imaju slicne probleme. Ja verujem da vi mozete sami da se izborite sa napadima straha, jer im ne povladjujete i trudite se da ih prevazidjete. Stanje moze da se pogorsa samo ako mu vi to dopustite izbegavanjem drustva, situacija u kojima ste se ranije lose osecali ili mesta gde se to desavalo. Dugotrajni boravak pred kompjuterom podstice anksioznost. Zato boravite sto vise napolju, bavite se nekim sportom i druzite se. Lecenje je u domenu psihijatra i javite mu se ako vam napadi kvare kvalitet zivota.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.3.2012.

Postovani, interesuje me da li se HIV moze preneti francuskim poljupcem, gde je doslo i do dodirivanja jezika, ako je partner imao piercing na jeziku i izvadio ga pre odredjenog vremena, ne nosi ga vise. Koliko se secam krvi nije bilo. Hvala

Postovani, nije verovatno da tako dodje do prenosenja HIVa, jer kod starog pirsinga nema krvarenja koje je neophodno za zarazu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.3.2012.

Postovana Dr.Gordana,Pre mesec dana otkriveno mi je oboljenje stitne zlezde sa Dg:Carcinoma papillare glendulae thyreoidae.C73.Zakazana mi je operacija za 20-ti April,do tada th:PTU-50 mg,2x1,Propanolol1/4. Interesuje me koliko sam ugrozena i da li sam zakasnila?Unapred zahvalna!

Postovana, ako ste se javili lekaru cim ste uocili cvor to je verovatno na vreme. Ako se ustanovi da je tumor samo u zlezdi prognoza je odlicna. Ako se prosirio i na limfne zlezde, malo je losija, dok je zabrinjavajuca ako se prosirio i na druge organe. To je najcesci rak stitne zlezde. Javlja se kod mladih u drugoj i trecoj deceniji i kod starijih (retko u srednjim godinama). Cesci je kod zena. Ispoljava se bezbolnim cvorom koji sporo raste. Cvor manji od 2cm ima odlicnu prognozu. Tumor vezuje radioaktivni jod, sto se koristi u lecenju i uklanjanju eventualnih metastaza.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.3.2012.

posstovana,zbog cestih aritmija otisla sam kod lekara on mi samo rekao nije ti nista,to su ti samo hormoni.Medjutim koliko ja znam i hormoni mogu biti opasni,trazila sam i uput da pogledam hormone ali mi nije dao.Koji hormoni mogu biti problem i koje bi trebalo iskontrolisati.IMAM 25 GOD.

Postovana, cesto se hipertireoza (pojacana funkcija stitne zlezde) otkrije zboj preskakanja ili lupanja srca. Kontrolisite hormone stitne zlezde (T3, T4 i TSH), kao i krvnu sliku, jer malokrvnost moze da dovede do ubrzanog srcanog rada (obicno bez aritmije).
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: