Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 9.3.2012.

Postovani, imala sam problem sa brojem trombocita u trudnoci prvi nalaz bio je nesto ispod granice 136, zatim slijedeci u normali 152. Prije poroda carskim rezom bili su 220 a zatim naglo pali na 103 da bi dan poslije bili 134. Problem sa trombocitima javio se u trudnoci ali i jednom prilikom radjenja nalaza prije trudnoce bio je ustanovljen manji broj trombocita 125. Ponekad imam male modrice po nogama kojim ne znam porijeklo ili se barem ne sjecam da sam se udarila. Otpustena sam kuci, sa ranom od carskog je bilo sve ok osim sto je imala dvije modrice koje su prosle. Dobila sam dvije injekcije protiv stvaranja ugruska da bi mi ih prestali davati upravo zbog manjeg broja trombocita. Zanima me da li bi se trebala raditi neke dodatne analize i da li bi se trebala brinuti zbog toga obzirom da me niko ne upucuje na neke dodatne pretrage. Vrijeme koagulacije i krvarenja je cini mi se bilo u normali. Porod je prosao bez nekih komplikacija.

Postovana, nisu vas uputili na dalja ispitivanja zato sto trombociti nisu bili mnogo ispod normale (donja granica je 140). Posto ste imali niske trombocite i pre trudnoce bilo bi dobro da se nadje i ukloni uzrok. Nekada je to nedostatak vitamina B12 ili folne kiselne, pa se trombociti manje stvaraju ili koriscenje nekih lekova koji remete proizvodnju trombocita ili uticu na njihovu ubrzanu razgradnju. U svakom slucaju javite se svom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.3.2012.

postovani,imam cerku od 4 godine i jako me brine sto ima desno stopalo uvrnuto prema unutra,za sve te godine prosli smo i par ortopeda,dva fizijatra,pedijatra,kupobvali specjalne cipele,uloske,svasta smo probali,i nista nije pomoglo,sve je ostalo isto.Kad trci ona sa tom nogom zapinje za sebe,i pomalo ruzno i izgleda,nego nije ni to problem koliko to sto se bojim da kad poraste nebude gore,mi svi u porodicu imamo problem sa hrskavicama kolena i inace sa zglobovima kao i reume,bojim se da to se sve nesto ne iskomplikuje.Ne znam niti mi je ko od lekara rekao da je samo stopalo uvijeno ili ise to od kolena ili kuka.Zelela sam da vas pitam posto razmisljam da je upisem u nesto neznam koji bi sport bio najbolji za to a da NEPOGORSA to ili da preterano ne trosi hrskavicu,sta vi predlazete koji sport ili koji ples i da li se to moze ispraviti ikako ikada.

Postovana, ima vise deformiteta gde je stopalo povijeno prema unutra, pri cemu to moze da bude posledica promena na samom stopalu, uvrtanja potkolenice ili butne kosti. Ponekad je kombinovano nekoliko deformiteta. Kod vaseg deteta je propusteno vreme kada se najlakse koriguje deformitet. Kako vreme odmice lecenje je sve teze. Zato ga ne odlazite. Javite se odmah ortopedu. Odlaganjem korekcije nastaju sve veca ostecenja hrskavica i kostanih delova. Cesta su zapaljenja burzi koje nastaju na mestu gde se dete oslanja. Zbog toga dete trpi bolove, a lecenje je teze. Samo bavljenje sportom ne moze da koriguje stopalo, a jedino plivanje nece da steti. Vodite dete odmah ortopedu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.3.2012.

postovani,ginekolog mi je dao da vadim gormone el,il,prolaktin recite mi kojeg dana ciklusa bi to trebalo vaditi.

Postovana, za prolaktin nije bitno kog dana ciklusa radite analizu. Normalne vrednosti za polne hormone se razlikuju u pocetku ciklusa, sredinom (u periodu ovulacije) i u drugom delu ciklusa. Dobijena vrednost se uporedjuje sa referentnim vrednostima za taj deo ciklusa. Ako je lekaru bitno da se to uradi odredjenog dana npr. ako ga interesuju vrednosti hormona u proliferativnoj fazi onda trazi analizu od 3. do 5. dana, a za lutearnu fazu posle 20. dana ciklusa, racunajuci prvi dan menstruacije kao prvi dan ciklusa. Znaci zavisi zbog cega se traze hormoni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.3.2012.

Postovani ,radio sam gastroskopiju i utvrdjeno mi je da imam dudenditis chr i gerb.Mene zanima da li ja smem da idem u teretanu i vezbam i koristim proteinski sejk?

Postovani, naporno vezbanje kada se angazuju trbusni misici povecava vracanje kiseline iz zeluca u jednjak (GERB), pa su vam tegobe vece. Verujem da se nerado odricete trbusnjaka. U tom slucaju ne vezbajte ubrzo nakon jela, vec dva sata kasnije. Vodu ne pijte u vecim kolicinama od jednom, vec cesto po malo. Suplementi uglavnom pojacavaju tegobe, ali to je prilicno subjektivno pa morate sami da proverite kako vama deluje proteinski sejk.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.3.2012.

Postovani, obratila sam Vam se pre nedelju dana sa sumnjom na sugu. Zakazala sam kod privatnika i ispostavilo se da su moje sumnje bile opravdane. Prepisala mi je sumpornu kremu koju sam mazala 5 dana i sesti se okupala. Medjutim, 2 dana posle toga na tabanu su mi se pojavila 2 plika koja su dosta veca od onih koje sam imala po rukama od suge. Stvar je u tome da se ne secam da sam te plikove imala dok sam se mazala sumpornom kremom, ali s druge strane ni u poodmakloj fazi bolesti nisam imala nijedan plik tolike velicine na bilo kojem delu tela. Po ostatku tela imam opekotine od sumpora i nigde drugde nemam naznake mogucnosti povratka bolesti, osim na tom mestu. Uostalom, vise ni sama ne znam jer me svugde pomalo svrbi, i imam crvene mrlje, ali to su mi rekli da ce biti normalna reakcija na sumpor. E sad ne znam sta da radim. Molim Vas, recite mi, da li je moguce da su se ti plikovi pojavili naknadno iako sam uspela da istrebim sugu? Ili se strikno pojavljuju ako terapija nije uspela? Mislila sam da nastavim da se mazem sumporom ali koza mi je uzasna i suludo mi je da nastavim da se mazem ako to nije potrebno. Naravno, zaboravila sam da kazem da sam se pridrzavala svih pravila vezanih za dezinfekciju stvari i iskuvavanje odece i posteljine, kao i toga da su se moji ukucani mazali 3 dana kremom iako nisu imali nikakve simptome. I pitala bih Vas jos jednu stvar, da li je istina da ulje origana efikasno protiv suge, i ako jeste, na koji nacin ga treba koristiti? Molim vas da mi pomognete, posto kod onog privatnika mogu da odem tek za 3 nedelje.

Postovana, sugarac izaziva alergijsku reakciju u organizmu, tako da svrab i plihovi ne mora da znace da se bolest ponovo javila. Bas naprotiv cesto se nakon izlecenja zadrzava svrab i mogu da se jave cvorici do velicine zrna graska. Ako se terapija ne sprovede dobro ili ako se ves ne opere efikasno ponovna infekcija se javlja vec nakon 1 do 3 dana. Zakazite ponovni pregled kod koznog lekara, a u medjuvremenu ne sprovodite terapiju, tim pre sto je koza osetljiva. Ulje origana nesme da se koristi nerazblazeno. Stavlja se nekoliko kapi ulja na kasiku maslinovog ili suncokretovog ulja koje se zatim maze po kozi. Za pranje vesa stavlja se 30 kapi u prasask.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.3.2012.

Postovani zanima da li moze doci do ostecenje panisa i krvnih sudova koriscenjem vep aparata za povecanje velicine penisa,i sta mislimte o toj spravi UNAPRED VELIKO HVALA

Postovani, VEP aparat koriste osobe koje ne mogu na drugi nacin da postignu erekciju. Ne koriste ga zdrave osobe za povecanje penisa. Krvni sudovi mogu da se ostete koriscenjem aparata. Zato se on ne primenjuje kod osoba koje imaju tromboemboliju tj. imali su trombozu ili zapaljenje vena. Ne smeju da ga koriste ni osobe koje imaju epilepsiju ili kilu (herniju ili bruh).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.3.2012.

Postovani,imam 35 godina;2009.god.operisala sam cistu na levom jajniku(odstranjen je i levi jajnik ne samo cista)a od maja 2011.god.ciklus je postao neredovan.tj.na17 ili 30 dana a ne kao uvek do tada na 25.U novembru 2011.ginekolog je na pregledu rekao da je sve u redu ali da uzimam Jeanine tabl.da se "sacuva"desni jajnik;ja nisam pocela da ih koristim jer se ciklus normalizovao od decembra sve do sada 23.februara kada je trajao samo 2 dana pa onda 04.marta (za 10dana)ponovo poceo inace je meni oko 12.dana period ovulacije;nadam se da sam bila jasna a moje pitanje je sta bi trebalo da preduzmem i imam li razloga za brigu?Unapred hvala!

Postovana, krvarenje na deset dana nije menstruacija. Zato je neophodno da se javite ginekologu. Kratkotrajno krvarenje od dva dana, koje nije tipicno za vasu menstruaciju moze da bude krvarenje tokom trudnoce koje se desava u vreme ocekivane menstruacije ako ste je ocekivali oko 23. februara. Ako je pak taj dan bio na pola ciklusa onda je ovulacijsko krvarenje. Takodje, to mogu da budu disfunkciona krvarenja koja su posledica hormonskog poremecaja. Neuredno krvarenje moze da prati infekcije, polip, pa i tumor. U svakom slucaju javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.3.2012.

Postovani, Izmedju grudi ( od prilike centimetar gore od bradavica) opipava mi se izvesno zadebljanje u pravcu-gore dole, od nekih 2 cm. Mesto nije bolno. Nemam nikakvih tegoba ali sam zabrinut da li je to normalno??Da li je mozda u pitanju timus?Hvala!!

Postovani, javite se lekaru. To sto pipate ne moze da bude timus (grudna zlezda). Ta zlezda se nalazi u grudnom kosu i ne moze da se napipa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.3.2012.

Postovani/a, molim za objasnjenje mojih krvnih nalaza. Zabrinuo me je poviseni bilirubin. Ovako: SE 5mm/h WBC 6.83 NEUT 3.92 LYMPH 2.26 MONO 0.48 EO 0.13 BASO 0.04 RBC 4.15 HGB 134 HCT 38.1 MCV 91.8 MCH 32.3 MCHC 352 RDW-SD 39.8 RDW-CV 13.1 PLT 314 PDW 10.2 MPV 3.5 P-LCR 20.8 DBI 4.8 normalno(0.0-3.0 umol/L) GLUC 4.1 normalno(3.9-6.1 mmol/L) BUN 2.1 normalno(2.5-8.3 mmol/L) CREA 45 normalno(45-115umol/L) TBI 30.8 normalno(3.0-17.0umol/L) CHOL 5.6 normalno(0.0-5.2mmol/L) TGL 0.94 normalno(0.00-1.17mmol/L) IRON 28.2 normalno(9.0-31.3umol/L) AST 21 normalno(15-37 U/L) ALT 34 normalno(30-65 U/L) ALP 79 normalno(50-136 U/L) GGT 25 normalno(5-85 U/L) Bilirubin indirektni 26.0 Mokraca zuta ph vrednost 5,5 spec. tez. 1920 Nemam niceg sem ketona Leukociti 2-3 epitelne celije: retke Ne znam da li to ima veze posto sam u poslednje vreme bila pod velikim stresom zbog ispita a i majka mi je umrla pre godinu dana, sve su to stresovi. Inace muci me i zeludac, imam zeludacnu kiselinu kao i hijatus herniju, nemam helyco pilory bakterije, pijem ranisan svaki dan vec skoro 7,8 godina jednu tabletu pred spavanje, pusim jednu do dve cigarete dnevno, cisto uz kafu. A kafu pijem jednu dnevno. A kiselinu imam od svega bukvalno! To ima i moj otac pa mozda je i nasledno. Inace trenutno sam na seroxatu i rivotriliu ali kada sam vadila krv prosle nedelje nisam jos bila pocela da ih pijem, ali sam uvece bila popila ranisan i pre vadjenja krvi dok sam cekala jer je bila uzasna guzva popusila jednu cigaretu. Inace imam i presavijenu zucnu kesu. To znam jer sam pre jedno 4 godine patila od panicnog poremecaja pa sam isla na sve zive kontrole, pa sam cak i zeludac tada snimala sa barijumovom kasom i tu su mi otkrili tu herniju. Sada imam za 8.mart zakazano snimanje ultrazvukom jetre i bubrega, a 21. marta idem kod gastroenterologa da vidim sta cu sa tom kiselinom. Inace gledala sam neke svoje stare nalaze i videla da sam 1999. imala isto povecan malo bilirubin 24 a 2002 je bio 19 a izmedju je bio normalan cini mi se u vise navrata 11. Molim vas za savet! Da li se trebam brinuti? Inace nemam nikakve bolove u predelu jetre. Hvala unapred i izvinjavam se na opsirnom tekstu. Hvala! Ps. vidim da mi je povecan osim direktnog indirektnog tj. ukupnog bilirubina i malo holesterol ali to znam da je zato jer trebam da skinem malo kg, a sta znaci kada je smanjen malo taj BUN? Da napomenem da imam 29 godina. Ne znam da li je i to od znacaja. Hvala unapred.

Postovana, bilirubin nije mnogo povisen. Tako malo povisenje moze da bude posledica koriscenja pojedinih lekova, zatim sokova i hrane koja sadrzi vestacke arome i boje. Zbog povisenog holesterola treba da obratite paznju na ishranu. Sa normalizacijom kilaze tegobe zbog hijatus hernije moguda budu manje tj vracanje kiseline iz zeludca u jednjak moze da bude manje izrazeno. Osim toga treba da izbegvate nosenje tesne odece, preobilne obroke i da ne idete na spavanje ubrzo posle jela. Jedite cesce po malo i izbegavajte masnu hranu. Spavajte na visokom jastuku i izbegavajte lezanje na desnom boku. Sve to ce smanjiti kiselinu, ako je njen uzrok samo hijatus hernija. Znatno snizenje BUN (urea nitrogen) u krvi moze da se javi kod ostecenja jetre, mrsavih osoba, kod osoba sa poremecajem resorpcije belancevina, kod koriscenja anabolickih steroida, prevelikog unosa tecnosti. Normalno je snizen u trudnoci. Kod vas nije mnogo snizen. Ketoni u mokraci ukazuju da je u organizmu doslo do razgradnje masnih materija. To se najcesce javlja kod osoba koje su na dijeti ili jedu neredovno, ali i kod dijabeticara koji nisu dobro regulisali nivo secera u krvi. Da bi rezultati bili validni pre vadjenja krvi ne treba da se pusi. Neznam koliko pusenje utice na nivo bilirubina. Stres utice na pojavu razlicitih tegoba sa varenjem, povecava lucenje zeludacne kiseline, povecava gorusicu i pogorsava stanje kod presavijene zucne kese.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.3.2012.

Postovani,zeleo bi da s eposavetujem da bi pomogao drugaru,naime posto ga je blam da ide kod lekara a poverio mi se zeleo sam cuti konsultacije.... Dok vrsi veliku nuzdu,desava mu se da vidi krv na taolat papiru,i kaze da to traje vec 2-3 meseca tako....da li ima neki lek za to ,deckoej mlad ima 24 godine

Postovani, pojava krvi na toalet papiru je tipicna za hemoroide. Hemoroidi su cesta bolest, ali je uvek najbolje da ih pregleda proktolog, jer krvarenje moze da se javi i kod tumora. Dobar je znak ako je stolica uredna. Moze da koristi bilo koju mast za hemoroide. Jos je vaznije da se trudi da ima normalnu stolicu, jer i proliv i zatvor izazivaju tegobe. Osim toga treba da izbegava jako zacinjenu hranu.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: