Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 19.11.2010.

Moj sin od 6.godina ima izliv na desnom kuku. 01.10.2010. poceo je, iz cista mira da šepa na desnu nogu(bez bolova). Pregledan kod pedijatra, dobija panklav i brufen. Pre toga nije imao respiratornu infekciju. Lab. uredna osim ASTO - 448.4. Posle nedelju dana ortoped konstatuje sinovijalni izliv ACD=8.5cm. Posle 7 dana strogog mirovanja ACD 7.5 cm. Nakon 3 nedelje ASTO 400, izliv i dalje postoji. Prekida se terapija antibiotikom i brufenom. I konačno posle mesec i po dana, opet smo na početku izliv se ne smanjuje, ASTO 407. Zabranjena mu je fizička aktivnost i dete to sve teže podnosi. On sada ne oseća nikakve tegobe. Savetuju nas da čekamo i pratimo.... Molim vas šta mi vi preporučujete? Unapred zahvalna,

Postovana, dete je bilo u kontaktu sa bakterijom beta hemoliticni streptokok (to pokazuje ASTO). Posto ASTO ne raste znaci da se organizam odbranio i bolest nije u akutnoj fazi. Nije lako postaviti dijagnozu reumatske groznice (nije dovoljan samo ASTO) i nije sigurno da se izliv javio zbog te bolesti, jer mnoge reumatske bolesti u pocetku lice jedna na drugu. Ako je uocena promena na srcu (sum) potrebno je mirovanje. U svemu ovome je najvaznije da ne promakne ponavljanje streptokokne infekcije, jer bi to moglo da dovede do ostecenja srca, bubrega ili zglobova. Posto ova infekcija moze da ide bez tegoba (povisene temperature i angine) ili sa veoma blagim tegobama, nije lose da se povremeno uradi bris zdrela i nosa. Ako se izoluje beta hemoliticni streptokok da se leci antibioticima (iskljucivo po rezultatu antibiograma) deset dana, bez obzira da li dete ima ili nema tegobe. Ako primetite znake nazeba, bez obzira koliko to delovalo blago, uradite bris zdrela i nosa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.11.2010.

Postovani, molim Vas da mi protumacite dva nalaza.Prvi je u vezi srca koje sam operisala pre nesto vise od godinu dana (valvuloplastika mitr. zaliska sa ugradnjom prstena). Sama op. je prosla u najbojem redu, medjutim nakon op. dolazi do povremenog slepila koje je izgleda uslovljeno promenama na karotidama(sve su izuvijane sa a na desnoj ACI je dvostruki kinking sa pseudoaneurizmom visoko distalno i smatra se da bi op. bila previse rizicna). Par meseci nakon op.srca dolazi do hernie na dnu oziljka koja je operisana, medjutim, ubrzo se hernia ponovo pojavljuje i sad je jos veca. U poslednje vreme imam dosta problema sa ubrzanim i nepravilnim radom srca te je uradjen holter i nalaz je sledeci: Reanalizom EKG nalaza u trajanju od 18 h i 9 min. HOLTER monitoringa rebistrovan je sinusni ritam prosecne sr. frekfencije 93/min., max je bila 152/min- sinusna tahikardija, min fr je bila 65/min.Pauza duzih od 2.5 sec nije bilo. Registrovano je 1156 singl VES i 6 SVES. Signif. St dep. nije zabelezena SDNN HRV iznosi 89.6msec. Dg:Arrhytmia ES ventric.(singl VES) et supraventric. (mali broj singl SVES).Sinus tachycardia parox.,povisen aritmijski rizik. Na EHO nalazu je sve uglavnom u redu, cak se i leva pretkomora vraca na normalnu velicinu, izuzev sto se ponovo pojavljuje MR 1+, a sad i TR 1+ Kazite mi molim vas zasto dolazi do ovako ubrzanog rada srca, moze li hernia to da izazove? Postaje mi ponovo tesko da pesacim kao i pre operacije a uzbrdo kad idem moram vise puta da stanem i odmorim se. Pojavljuje mi se i bol po sredini grudnog kosa koji se siri u obe ruke, posebno na hladno? Drugo pitnje je vezano za kicmu, bolove imam godinama unazad, medjutim sad postaje problem da se dignem iz lezeceg polozaja, sto sam ja vezivala bas za op. srca i to da sam dugo morala da spavam samo na ledjima. Ali sad sam pocela da gubim osecaj u nogama, stopala su mi stalno hladna, ponekad sepam i uopste trapavo hodam, imam osecaj kao da ce kicma da mi pukne na pola. Uradjena je MR i tu je nalaz: Ocuvana fizioloska lordoza LS kicme sa anteriornom spondilolistezom korpusaL5 gr. I/II. Prsljenska tela LS kicme su normalnog intenziteta signala kostane srzi, ocuvanog visinskog promera, pocetno degenerativno izmenjena sa manjim rubnim osteofirima na L4, L5 i Schmorlovim herniama na pokrovnim plocama istih. U nivou L5-S1 koji je snizen a iv disk degenerativno izmenjen, uocava se anteriorna spondilolisteza korpusa L5 gr I/II koja sa sobom povlaci iv disk u siroku protuziju koja dovodi do obostrane foraminostenoze sa kompresijom na oba korena L5. Kicmena mozdina u prikazanom segmentu uredne morfologije, bez pat. signala inradedularno. Medularni konus se zavrsava u nivou korpusa L1. ZAKLJUCAK: Protrusio iv disci L5-S1.Spondylolysthesis vertebrae L5 gr.I/II. Spondylosis lumbalis incp. Molim Vas za pojasnjenje ovog nalaza i mogu li te promene na kicmi izazivati povremenu utrnulost nogu, bolove u potkolenicama i petama i probleme sa kontrolom praznjenja? Hvala Vam unapred.

Postovana, ako je hernija na rezu ne moze da izazove ubrzan srcani rad. On se moze javiti kod koronarne bolesti, slabosti srca, povisenog krvnog pritiska, nedostatka kalijuma. Nije uocen tezi poremecaj srcanog ritma, ali postoji mogucnost da se javi. Morate se javiti vasem kardioligu, pogotovu sto imate bolove u grudima i zamarate se. Promene na kicmi (diskopatija) izazivaju tegobe koje imate (bol, trnjenje) a mogu biti i urok poremecaja kontrole praznjenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.11.2010.

Postovani,trenutno sam u 7 mesecu trudnoce/29+2/,imam bolove u predelu slepog creva,najjaci su kad hodam.Zanima me ukoliko dodje do operacije,kakve su prognoze za daljni tok trudnoce.hvala.

Postovana, javite se lekaru zbog osecaja bola. On moze poticati od slepog creva, ali i od jajnika ili debelog creva. Trudnoca se ne remeti operacijom slepog creva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.11.2010.

Imam visok pulsni pritisak ( izmedju 50 i 80 mm ). Problem je u donjem koji je stalno izmedju 55 i 60 mm. Molim komentar

Postovani, po podacima koje dajete vidi se da imate sistolni (gornji) krvni pritisak na gornjoj granici ili malo povisen, a da je donji (dijastolni) nesto nizi. To je divergentan krvni pritisak, koji se moze javiti kod hipertireoze i nekih srcanih mana. Znaci potreban je kardioloski i endokrinoloski pregled u cilju pronalazenja uzroka takvog pritiska.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.11.2010.

Postovana Doktorka, ja sam vam se vec obracala i dobila koristan odgovor, hvala vam puno. Ali imam jos pitanja pa vas molim da mi odgovorite.Pre nepune 2 godine sam operisala rak debelog creva. Napravila sam 21 Adjuvant hemo terapiju. Sve je u redu i svi nalazi su bili dobri kao i krvna slika, problemi sa probavom su su popravili. Ali pre nedelju dana, prvi puta posle operacije sam imala kolonoskopiju,kada sam se probudila, Doktor mi kaze da sam imala jedan mali polip i da ga je uklonio prilikom pregleda. Kada sam posla, dao mi je pismo za onkologa i rekao vidimo se za 3 godine. Mene interesuje, posto sam vec operisala zlocudni polip gde mi je odstranjeno 27 cm. debelog creva, zasto mi se ponovo stvorio polip, ako po nalazima nema metastaze, i nalazi dobri. Recite mi molim vas zasto me narucio na kontrolu za 3 godine. Mozda se ne sme praviti kolonoskopija cesto pa zato. Molila bi za vase misljenje i puno hvala.

Postovana, kolonoskopija moze da se radi cesto, ako je potrebna. Gastroenterolog je rekao da se vidite za tri godine, jer misli na redovnu kontrolu, da ce sve biti u redu tako da necete trebati da dolazite ranije. Polip se odstranjuje za svaki slucaj kada se na kolonoskopiji vidi jedan ili nekoliko. Ako ih ima mnogo vrsi se operacija. To se odnosi i na bolesnike koji nisu imali rak debelog creva. Svaki uklonjeni polip se histoloski pregleda. Ako se nadju maligne celije, a polip je imao takav oblik da nije mogao ceo da se ukloni, vrsi se operacija. Polipi se uklanjaju zato sto se u nekima moze razviti rak. Za to je potrebno nekih pet godina. Ne zna se uzrok pojave polipa. Primeceno je da mnogobrojni polipi (porodična adenomatozna polipoza) mogu da budu nasledni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.11.2010.

Postovani doktore, vec sam vam pisao i pitao za analizu krvi, o snu,... Uzeo sam imunoloske rezultate, ici cu sa njima tek kod doktora. Sta znaci sledece u rezultatima: ANA (IgG) (IIF) pise kao slovo precrtano slovo o ("o" precrtano sa "/"), isto ovo pise i na ANCA (IgG) (IIF), isto ovo pise i na Anti parijetalna at. (IgG) (IIF). Sve ostalo na nalazu je koliko vidim u redi. Predpostavljam da ovo sto je precrtano znaci da nema nicega. Sta to znaci? Na vrhu imunoloskog nalaza pise dijagnoza Vasculitis. Gledao sam na internetu sta to znaci i nasao brojne bolesti... Da li mozete da mi opisete sta se podrazumeva pod zapaljenjem misica, da li je to neprijatan bol u misicima pri pokretu ili to moze da bude kao sto je u mom slucaju ne bol misica nego neosecanje misica, necvrstina, nemogucnost aktiviranja misica kroz vezbe...? Hvala.

Postovani, precrtano slovo o znaci da ta antitela nisu registrovana i to je u redu. Kod upale misica postoji bol. Oseca se na dodir, pri pokretu i spontano. Ako su misici mlitavi i ne mogu da se aktiviraju u pitanju je bolest ili ostecenje nerava (a ne misica) koji su zaduzeni za rad doticnog misica. Ako su misici mlitavi, neaktivni ne mozete da se krecete normalno i to zakljucujete sami, ali vide i svi oko vas. Ako je u pitanju neki vas osecaj, a neurolog pri pregledu ne moze da uoci poremecaj, znaci da je problem psihicke prirode tj. umislili ste da vam misici nisu u redu. Vasculitis je verovatno uputna dijagnoza, a ne zavrsna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.11.2010.

imam jaka nadimanja u stomaku svakodnevno cim unesem bilo sta od hrane koja su pocela da se pojavljuju posle operacije jajnika. jedno vreme se malo smirilo pa se opet pojavilo posle porodjaja koje je uradjen carskim rezom zato sto mi je pre trudnoce trece odstranjen prvo jedan jajnuk pa posle godinu dana i grlic materice. bila sam na uz. stomaka reklisu da je sve u redu a meni je stomak ko u pouodmakloj trudnoci a inace sam mrsava osoba. interesujeme dali to ima veze sa stitastom zlezdom tu imam dijagnozu STRUMA DIFFUZA ET NODOSA. NODUS FUNCTIONALIS L SIN. Stit. zlezda uvecana hiperehogena istmusa 5.5upll63 updr 58 nodus hiterogene ehostrukture kalcifihovan i koloidan promera17,5. . t4 je dobar 18,66 a tsh je bio 0,265 pa posle 0,955. nista nikad od terapije nisam pila.

Postovana, nadimanje u stomaku se javlja kod hipotireoze, bolesti stitne zlezde, koju vi nemate (T4 je normalan). Nadimanje se moze javiti zbog poremecaja crevne flore nastalog zbog terapije koja je koriscena prilikom operacije, zatim moze zbog nastale netolerancije na pojedinu hranu. Moze da se javi ako jedete brzo ili se povremeno prejedete. Mozete da zapisujete sta jedete i koliko je nadimanje tako da uocite koja vam ga hrana najvise izaziva. Kada to uocite hranu koja vam najvise izaziva nadimanje jedite u manjoj kolicini. Nije potrebno da je potpuno iskljucite iz ishrane. To ne bi bilo ni zdravo, jer mnoge namirnice koje su jaki izazivaci nadimanja (kupus, soja, pasulj) su izuzetno zdrave.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.11.2010.

Postovani, moj muz imao je na mahove jak bol sa lijeve strane stomaka, koji bi trajao oko 5 min. Uradio je lab. nalaze, krv i sedimen, je u redu ali su mu eritrociti u mokraci povecani npr. normalno je do 10 njemu je 33, a leukociti 44, dok je sluz normalna do 1, njemu je 105. Sad nema tako jake bolove samo neprijatan osjecaj na toj strani. Doktor mu je rekao da ponovi nalaz urina.Sta po vama moze btiti u pitanju? Unaprijed se zahvaljujem!

Postovana, bol u gornjem levom delu stomaka moze da potice od peska u bubregu i gasova u crevima. I jedno i drugo se moze videti na ultrazvuku gornjeg dela trbuha. Zbog nalaza u mokraci, iako pesak nije uocen, veca je sansa na je u pitanju bubrezni bol.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.11.2010.

Postovani, imam veliki problem ne podnosenja toplote. Ulaskom u prostoriju koja je zagrijana i boravkom u istoj , ili duzim hodanjem, preznojim se, lice mi crveni, osjecam se vrlo neugodno. Hormoni stitne zlijeze su dobri, kao i ultrazvuk. Interesuje me, na kakav problem mogu ukazivati ovi simptomi, osim na rad stitnjace. Srdacan pozdrav!

Postovana, nepodnosenje toplote je tipicno za bolesti stitne zlezde. Inace, se normalno srece kod pojedinih ljudi (jednostavno ne podnose toplotu), kod zena u klimaksu i u situacijama kada vam je neprijatno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.11.2010.

Postovani,moja majka je skoro pocela da oseca povremeni bol koji pocinje od levog ramena a zavrsava se ispod leve dojke sa povremenim slabijim svrabom leve bradavice.U junu ove godine uradila je redovni ultrazvucni pregled obe dojke.Sada tvrdi da na pomenutoj levoj dojci nije zapazila nikakvu promenu u boji i takodje tvrdi da nije nista napipala.Recite mi o cemu se ovde radi.U decembru ove godine opet ima redovni ultrazvucni pregled dojki ali me zanima odakle se pojavio ovaj bol i da li postoji bilo kakva eventualna opasnost vezana za tu levu dojku.Hvala puno na izdvojenom vremenu.Pozdrav.

Postovani, bol u ramenu koji se siri u grudi ne mora biti povezan sa dojkom. Ako je u pitanju bol ramena obicno postoji smanjena pokretljivost zgloba ili nelagodnost pri pokretu. Mama ce da ide na redovnu kontrolu, ali to sto oseca ne deluje jako sumnjivo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.11.2010.

Postovani Dr.prosle godine u avgustu sam se porodila sa drugim detetom,radila sam do sada sve nalaze na bakterije,papa test i redovno odlazim na ginekoloske preglede sve je bilo u redu ...ali...u nazad nekih mesec dana prvo mi je procurelo mleko(bebu ne dojim vec 10mes.)i leva dojka mi je promenila samo izgled-ne i boju- neposredno posle toga primetila sam promene na kozi sa ginekoloske strane.Pojavile su mi se dve ljubicasto-zelenkaste glatke "fleke" sa spoljasnje strane prema grlicu.Nemam nikakvog iscedka,i stim nemam problema ali me je sada starh da odem kod ginekologa da to ustaovi zapravo sta je.Zamolila bih vas ako bi vi mogli na onovu ovog mog objasnjena u kratko da date soje misljenje.Stara sam 26god.U napred hvala

Postovana, morate se javiti ginekologu. Opis nije dovoljan da bi se zakljucilo sta je u pitanju. Ljubicasto zelenkasta glatka mrlja moze da bude krvni podliv (modrica) nastala zbog povrede ili neke bolesti krvi. Promena izgleda dojke je razlog da se hitno javite lekaru. Samo curenje mleka godinu dana nakon porodjaja nije strasno. Medjutim, ako ga ranije nije bilo i u kombinaciji sa promenom izgleda dojke moze biti sumnjivo. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.11.2010.

Postovana, imam problema sa kandidom u crevima grlu-jeziku i nosu. Na dijeti sam 75 dana, pijem nistatin tablete tri puta dnevno i mazem daktanol oralni gel, osecam promene na bolje sto se tice stomaka, ali na jeziku to mnogo slabije ide. Koliko dugo mogu da koristim nistatin i daktanol oralni gel i sta da koristim za kandidu u nosu? da li mogu da koristim kukuruzno brasno?

Postovana, nistatin i daktanol mogu dugo da se koriste, u principu jos nedelju dana nakon gubitka tegoba. Kandida u nosu moze da se unosti antimukotikom sa sitemskim delovanjem (diflukan npr.). Lecenje kandide u nosu je potrebno ako su tegobe iyuyetno iyrayene. Ako nisu sa lecenjem gljivica u ustima, dijetom i jacanjem imuniteta reyultat ce biti yadovoljavajuci. Nistatin deluje samo u crevima. Mozete da koristite kukuruzno brasno. Posebno su korisne kokice.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.11.2010.

Postovana, Primetila sam sinoc bas sasvim slucajno dok sam prosla kroz svoju sobu i pogledala kroz prozor da sam, gledajuci u mesec kroz taj isti prozor, videla neki odsjaj oko njega, pa cak i duplo! Kao da je nesto isijavalo/izlazilo iz njega na dve strane, ali kad sam u isti mesec pogledala iz dvorista delovao je normalno. Posto mi je to bilo vrlo cudno, posle sam opet sa istog prozora gledala u jednu zvezdu, i cinilo mi se tada da vidim opet "duplo" i cak tri zvezde koje "izlaze" iz te jedne. A kad sam opet gledala u zvezdu iz dvorista delovala je normalno. Da li je ovo mozda poremecaj vida, diplopija, ili je to mozda opticka varka, a da prozor igra neku ulogu? Jako sam uplasena, jer gde god da ukucam ove simptome izlaze mi opake neuroloske bolesti i tumori. Mlada sam i imam 21 godinu. Kad padne noc opet cu pokusati da se fokusiram na nesto gledajuci s tog prozora, a ako ne budem imala isti simptom....sta to moze biti?

Postovana, to nije diplopija. Kod diplopije vidite duplo stvari oko sebe, sve sto gledate. Pri gledanju kroz prozor javlja se fizicki fenomen, ne medicinski. Staklo prozora prelama svetlost i menja izgled posmatranog predmeta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.11.2010.

Postovani. Lecena sam od Hodgkinovog limfoma na hematologiji na VMA. Imam 20 godina, trenutno se odrzava klinicka remisija bolesti. Sa hemio i radio terapijama, zavrsila sam pre pet meseci. Posto slikam, cesto spavam u prostoriji u kojoj isparava terpentin i slicne hemijske supstance. Volim da jedem meso i to masno i pusim jednu do dve kutije dnevno. Postoj li mogucnost da opet obolim zbog mog nacina zivota i da li postoji mugucnost da obolim od leukemije ili nekog drugog oblika kancera, posto postoji tvrdnja da usled hemio i radio terapija dolazi do toga? Ili su to sve izmisljene price? I posto imam gusciju koz, tezeg oblika, sta da koristim da to popravim? Unapred zahvalna, Zeljka.

Postovana Zeljka, treba da se ponasate kao svaka zdrava osoba. To znaci da izbegavate sve ono sto moze da dovede do bolesti. Pusenje, pojedina hemijska jedinjenja i unos vece kolicine crvenog masnog mesa se povezuju sa povecanim rizikom od raka. Ne znam zasto bi se ponasali rizicno (pusenje, nepravilna ishrana, udisanje hemikalija) pogotovu kad je vas imuni sistem oslabljen hemio i radio terapijom. Zivite zdravo, boravite sto vise na svezem vazduhu, hranite se pravilno, ne spavajte u ateljeu, ostavite pusenje. Procitajte ovo http://porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=240:ta-jedu-ljudi-koji-ne-dobijaju-kancer&catid=35:pravilna-ishrana&Itemid=63 Zbog guscije koze koristite vlazne kreme sa ureom i emulzije sa alfa i beta hidroksi kiselinama. Moze da vam koristi i umereno suncanje. Vazno je da ne cesate i cackate kozu, jer cete samo pogorsati stanje. Takodje ne treba da nosite tesnu odecu. Kreme za piling mogu da pomognu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.11.2010.

imam 37 god.i imam povecan holesterol 7,9 i trigleceride10,7 interesuje me uzrok ne jedem masnu hranu da li je u pitanju genetika ili trebam raditi jos neke pretrage

Postovana, masnoce mogu biti nasledno povisene, zatim zbog naglog mrsavljenja, nedostatka hormona tiroksina usled smanjene funkcije stitaste zlezde, smanjene proizvodnje estrogena kod zena u menopauzi, kod gojaznosti i dijabetesa. Povisen holesterol je pratilac i oboljenja koja izazivaju suzenje zucnih kanala i zucnih kamenaca, jer se sav izluceni holesterol iz zuci vraca u krv. Masnoce najcesce poticu iz hrane, ali mogu da se sintetisu u organizmu, tako da ishrana izuzetno siromasna masnocom moze dovesti do porasta triglicerida i LDL holesterola. Bilo bi dobro da uradite ultrazvuk gornjeg dela trbuha (zbog zucne kese) i da pregledate hormone stitne zlezde, kao i glukozu u krvi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.11.2010.

Radila rezultate sledece: S-Kalcijum je 2.17 (2.15-2.60) S-Fosfor je 1.00 (0.80-1.45) PTH - 59.4 (10.0-69.0) Pre par meseci tacnije 22 jula sam imala operaciju vadjenje zucne kese koja je bila prepunjena kamenjem.Posto sam dijabeticar nastale su komplikacije posto sam operisana klasicnim putem da bi na kraju nastala gangrena rane.Od pre nekih mesec dana su najzad pustili da rana zaraste.E sad me zanima da li su gore navedeni rezultati ok ili ne? :/

Postovana, rezultati su normalni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.11.2010.

doktore imam jedno pitanje za vas ako se radi o bilo kakvom tumoru ili kanceru u telu dali ce se krvna slika pokazati lose.kako se moze ustanoviti kancer kojim pregledima.hvala unapred

Postovana, ponekad, mada veoma retko, moze da postoji tumor a da krvna slika bude normalna. U vecini slucajeva postoji neka promena, bar povecana sedimentacija. Sa druge strane povisena sedimentacija ukazuje da nesto nije u redu, ali ne ukazuje na odredjenu bolest i mnogo cesce se srece kod infekcija i drugih bolesti koje nisu tumor ili kancer. Cak i poviseni tumorski markeri nisu siguran znak da u organizmu postoji tumor, jer se srecu i kod nekih drugih bolesti (zapaljenja, hormonski poremecaji...). Verovatno se pitate kako onda da znate na vreme da imate tumor. Javite se lekaru kada uocite neku promenu u svom zdravlju, a lekar ce vas uputiti na odgovarajuce ispitivanje. Ako npr. Kasljete ispitivace se pluca... Jednom godisnje idite ginekologu (kolposkopija i papa test), jer oni mogu otkriti rak grlica materice pre no sto se jave tegobe. Vrsite jednom mesecno samopregled dojki. Na taj nacin mozete uociti promenu u dojkama (npr. napipati cvoric) pre no sto se jave neke tegobe (bol, curenje iz bradavice ..).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.11.2010.

postovani doktore molim za pomoc radila sam fibroskopiju nakon jedno dva tri dana pocinje mi jak bol u grlu pa se to prosirilo na jezik bolovi su strasni kad se prozevam ili podrignem osetim boli u levom uvu ponekad i u vilici neznam sta da radim u jeziku imam osecaj kao da me pecka na korenu imam neke crvene izraslinem,imam osecaj kao da mi je jezik izgoren a ovako kad gledam nevidi se nista bolovi pri gutanju su jaki a pocela su i usta da me pecu sad glava me boli svaki dan,molim vas recite mi dali je moguc karcinom grla ili jezika plasim se od toga mnogo molim vas doktore pomognite mi unapred hvala

Postovana, fibroskopiju ste radili zbog knedle u grlu koja je uvek posledica anksioznosti i stresa. Vama je radjena zato sto ste se zalili i na suvi kasalj, a uz to ste jako zabrinuti. Da nije radjena ne bi imali problema sa grlom. Nema sanse da imate karcinom grla ili jezika. To bi se videlo pri fibroskopiji. Umesto sto brinete i strepite od raznih bolesti javite se psihijatru. Glava vas boli jer ste u panici. Ako ne krenete da lecite psihicki problem non stop ce se javljati nove tegobe i vi cete obilaziti specijaliste. Svaki ce morati da uradi po neki pregled da bi bio siguran da nema organske bolesti. Vi cete u medjuvremenu strepeti cekajuci rezultate. To moze da se protegne godinama. Zasto bi prolazili kroz takve muke. Idite odmah psihjatru. Nije neobicno da se tako osecate nakon porodjaja i treba da lecite tu depresiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.11.2010.

postovani doktore trazim pomoc porodila sam se pre tacno dva meseca prvih dve nedelje mi je bilo super nakon toga nastaju problemi prvo sam osecala knedlu u grlu uradila fibroskopiju i nije nadjeno nista,onda sam dobila neki jak pritisak u glavi u temenu i potiljku zujanje u usima kao da ce glava da mi eksplodira obratila se neurologu uradila skener nema nista,uradila sam ultrazvuk stitnjace gde je pokazalo kao nesto malo uvecana i nista,uradila sam snimak pluca ok,sad sam pocela osecati bolove u grudima i stalno mi nesto gori po ramenima i grudima,dobila sam bolove u grlu i jeziku izasli su mi neki crveni plikovi na korenu jezika to ste mi vec odgovorili da je mozda od fibroskopije nadrazeno grlo,javlja mi se sad i povremeno trnjenje u obrazu levom u vilici kao za minut i nestane tako stalno vec nedelju dana,evo sad su pocele ujutru rano da me bude bude neke mucnine u nogama i po telu kao da jede nesto kao da mi lazi nesto po telu noge su mi jako umorne ujutru i kao po neki slabiji grcev u levoj nozi u listu inace sam u trudnoci imala vene na levoj nozi osecam i trnjenje prstiju na desnoj nozi,recite mi molim vas dali noge mogu biti posledica epidurala jer sam se porodila epiduralom i sad imam neke bolove i u kicmi i molim vas pomognite mi sta da radim u ovom mom celom slucaju sta se desava samnom posle porodjaja totalno druga osoba svaki dan neki novi problemi stalno sam uplasena i razmisljam da nemam neku bolest stalno placem od kako je ovo pocelo da mi se desava ja sam stalno uplasena i ne vlim da idem nigde samo kuci sa decom jer sve mislim da imam neku bolest molim vas pomognite mi unapred hvala

Postovana, morate se javiti psihijatru ili psihologu za pomoc. Brojne tegobe koje imate lice na posledicu anksioznosti i depresije, sto nije retko nakon porodjaja. Epidural ne bi trebao da dovede do komplikacija, pogotovu ne posle izvesnog vremena. Javile bi se odmah. Bolovi u kicmi i nogama uz trnjenje mogu biti posledica promena na kostima koje nastaju tokom trudnoce da bi olaksale prolazak bebe kroz porodjajni kanal. Promene se ne javljaju samo na kostima karlice, vec mogu zahvatiti i ostale kosti i zglobove. Te tegobe ce vremenom prestati.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.11.2010.

postovana,procitala sam sve u vezi opadanja kose sto ste odgovorili, ali nisam nasla odgovor za sebe. Sa napunjenih 35 god pocinje da mi opada kosa u vecoj mjeri nego do tad, otpr. u augustu pa do decembra, znaci vec 4 god tako i dosta se prorijedila , dlaka istanjila ,ponekad ugledam i neku koja je toliko tanka gotovo paucasta.. trazila sam moguce bolesti vlasista po netu, ali nemam nikakve simptome , kao perut masnoca svrbez.. osim opadanja nista. stres je postojao prije 5 god,i zapravo je pocela opadati kad je nastupilo potpuno opustanje organizma nakon jednog stresnog perioda,na mikrokameri pokazalo se da je korijen produktivan ,po 4 dlake iz korijena rastu, ali ja osjecam nedostatak kose i plasim se sledece jeseni, i svake naredne.. I da,cisticne grudi, a jajnici ne??? Pozdrav

Postovana, kosa ne opada odmah nakon stresa. Prvo prestane da raste, a zatim opada nakon perioda mirovanja. Zato ste primetili da opada kada je stres vec prosao. Pojacano opadanje kose u jesen, kao kod vas, kao i u prolece, nije neobicno. Smatra se prirodnim obnavljanjem vlasista. Medjutim, ako se nakon perioda opadanja vlasiste ne obnovi i vi iz godine u godinu imate sve manje kose (i to primecuju i drugi ljudi, a ne samo vi) treba traziti uzrok. On moze biti poremecaj rada stitne zlezde ili sindom policisticnih jajnika (zbog izrazenijeg delovanja androgenih hormona). U svakom slucaju javite se prvo koznom lekaru, a zatim endokrinologu i ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: