Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 19.6.2009.

primetila sam pojacan secret i krvarenje iz grlica samo prilikom brisanja i osecam bol i peckanje smetami sedeci polozaj volela bih da mi kazete da li je to obicna prehlada ili nesto ozbiljnije

Postovana, to nisu simptomi obicne prehlade i ne treba da ih zanemarite. To je colpitis ili zapaljenje sluzokoze vagine. Pojavi te infekcije pogoduju menstruacija, zapaljenje grlica materice, smanjenje otpornosti organizma, ostecenje sluzokoze tamponima ili secerna bolest. Tegobe mogu da budu razlicite. Kod nekih zena su jako blage ili ih nema. Zapaljenje moze biti izazvano bakterijama, gljivicama i parazitom Trihomonasom vaginalis. U poslednje vreme, posebno medju mladima, se cesce javlja zapaljenje hlamidijom. Na ovu infekciju, koja se leci antibioticima, je posebno sumnjivo oskudno krvarenje uz peckanje i bol. Medjutim, slabo krvarenje moze pratiti i ozbiljnija stanja, kao sto je tumor, tako da morate da se javite ginekologu. Pregledom vaginalnog sekreta ce se utvrditi o kom izazivacu infekcije je rec, tako da moze da se primeni adekvarno lecenje (odgovarajucim vaginaletama). PAPA pregledom ce se utvrditi da li na grlicu ima sumnjivih promena, koje mogu biti uzrog njegovog zapaljenja i pojave tegoba slicnih vasim.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.6.2009.

Postovami doktore, imam sledece probleme naime od desnog uva nanize prema ramenu imam jake bolove sta moze biti lekari su mi dali neke tablete za reumatsku bolest, a meni nije nimalo lakse. Bila sam kod neurologa, ali stanje mi je i dalje veoma lose. Da li je to mozda zbog klima uredjaja. Lekar mi je prepisao sledece ljekove Ketonal, Brufen 0d 400 mg, Rapten, Rapten-K.i sve sam to pila i nista mi ne pomaze imam sve jace i jace bolove. Sta predlazete da uradim mozeteli mi preporuciti neki lijek za koji vi smatrate da je efikasni. Hvala vam neizmjerno, mom muzu ste pomogli.

Postovana, bol u vratu moze da bude posledica dugog sedenja, naprezanja tokom rada, a ako uz to i klima duva u Vasem pravcu, jasno je da je to uzrok. Tegobe mogu biti uzrokovane i degenerativnim promenama na vratnom delu kicme tj. na diskusima koji se nalaze izmedju prsljenova. Ako se ne leci moze doci do pritiska na korenove nerava tako da se javljaju i druge tegobe u vidu trnjenja ruke, slabosti misica, bolova u njima i otoka. Od pobrojanih nesteroidnih reumatika, koje ste probali koristite onaj koji najbolje podnosite tj. onaj koji Vam ne izaziva bol u stomaku, muku ili proliv. Rapten K brze deluje u odnosu na ostale. Osim ovih lekova mogu se koristiti miorelaksanti. Dosta pomaze fizikalna terapija tako da je neophodno da se javite fizijatru. Ostalo sto bi Vam pomoglo je masaza. Ona opusta misice i poboljsava cirkulaciju tako da uklanja toksicne materije koje se nakupljaju u misicima tokom njihovog bolnog grca. Takodje Vam mogu pomoci vezbe istezanja za vratni deo kicme i ramena, a takodje i joga, koja sadrzi dosta ovih vezbi. Korisno je i plivanje, koje bi vam uklonilo ne samo tegobe u vratnom delu, vec bi bilo korisno za sve misice. Mozete da mazete na vrat antireumatsku kremu ili neku na biljnoj bazi koja sadrzi eukaliptus (izmedju ostalog).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.6.2009.

je li napredak ako se sada bol u preponi zadrzi samo malo poslije treninga a sutra potpuno nestane, jer prije mi se dogadjalo da me boli nekoliko dana posle treniranja?

Postovani, to jeste napredak, ali se potrudite da trenirate tako da nemate bol (ako je moguce).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.6.2009.

Postovani, poslednjih 4-5 meseci menstruacija mi kasne nekih 7-10 dana... Kada dobijem menstruaciju sa pomenutim zakasnjenjem imam jake bolove u stomaku 2,3,4 dana... Sta mi preporucujete?

Postovana, ako ste Vi mlada devojka, koja je par godina imala bezbolnu menstruaciju, a u zadnje vreme je ona postala bolna to je primarna dismenoreja (bolna menstruacija nepoznatog uzroka), koja i sama prolazi za par godina, eventualno posle porodjaja. Kod primarne dismenoreje daju se analgetici, sedativi, spazmolitici i nesteroidni antireumatici. Ako to nije efikasno hormonima se uspostavljaju ciklusi bez ovulacije, jer su oni bezbolni. Hormonska terapija se sprovodi po nekoliko uzastopnih meseci, a zatim se pravi pauza. Uzrok bolne menstruacije moze da bude i poznat. To je sekundarna dismenoreja, ciji je najcesci uzrok poremecen odnos izmedju estrogena i progesterona, tako da dolazi do pojacanog grcenja matrice, sto izaziva jak bol. Zatim dismenoreja moze biti izazvana zapaljenjem, tumorom ili priraslicama. Endometrioza je retko uzrok dismenoreje. Svako neredovno i neuobicajeno krvarenje zahteva pregled tako da se morate javiti ginekologu. Da bi se bol uklonio mora se prvo utvrditi uzrok. Bol se moze ublaziti nekim nesteroidnim antireumatikom, odmorim, spavanjem i pojacanom fizickom aktivnoscu. Preporucujem Vam da se javite ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.6.2009.

Postovani, Imamo problem so dijarea od Rota virus i najverovatnije ostecena crevna flora. Poslednje rezultate pokazale su da virus ne postoi a nema prisustvo i na bilo koju drugu bakteriju. Vec 3 meseci smo na dijete i pijemo Line spor tablete 2x1 i rezultati izostaju ima malo podobrenje pa opet kasasta stolica po 2-3 puta dnevno, grcevi u stomaku i krkorenje. Interesuje me dali je dugotrajan proces oporavka od ostecenje crevne flore i dali je normalno da mekana stolica traje toliko dugo. Odnapred hvala Pozdrav

Postovani, infekcija rotavirusom ne traje dugo, obicno nedelju dana. Tako je i kod Vas konstatovano da nema vise virusa, a takodje ni patogenih bakterija. Dve tri kasaste stolice dnevno, koje se javljaju povremeno nisu patoloski nalaz. Moze biti znak poremecaja crevne flore. Taj poremecaj je najverovatnije u smislu povecanja kandide u stolici. Ne pisete da li ste pregledali stolicu na gljivice. Ako u stolici imate vise od 20 kolonija Candide albicans to moze biti uzrok neuredne stolice, grceva i krkorenja u stomaku. U tom slucaju trebate da koristite probiotik i dijetalnu ishranu.U ishrani se koristi dosta dijetnih vlakana, a izbacuju se rafinisani seceri. U prve 2-3 nedelje smanjuje se unos ugljenih hidrata. Hrana koja sadrži malo ugljenih hidrata je meso, piletina, morska hrana i povrce, sem pasulja i krompira. Princip ishrane je da izbacite slatku hranu, sirce, pecurke, kikiriki, slatko mleko, prevrele sireve. U ishrani da koristite dosta limuna, povrce, posebno beli luk, zeleno lisnato povrce (blitva, zelje, spanac), maslinovo ulje, integralni pirinac, ribu. Namirnice koje najvise eliminisu gljivicu kandidu su zelje, limun, beli luk i jogurt. Tegobe kod poremecaja crevne flore mogu da traju veoma dugo, mesecima, pa i duze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2009.

Postovana dr. Grujic, najlepse vam se zahvaljujem sto ste mi veoma brzo odgovorili na postavljeno pitanje, u vezi moga sina i Bellove paralize. Bicu toliko slobodna da vas zamolim za jos jedan odgovor. Mi sutra idemo kod fizijatra, da se dogovorimo oko elektro terapije, koja bi trebala da se tretira od 26.06.2009. Bolest je nastupila 12.06.09. i od tada je primao dezsazon, a sa dexsazona lekar ga je prebacio na urbazone i to Prva tri dana po 80 druga tri dana po 60 i treca tri dana po 40 da li nakon toga moze da se predje na elektro terapiju i sta vi mislite o akupunkturi laserom hvala vam jos jedanputa na predhodnom odgovora Srdacan pozdrav Mirjana Vujic

Postovana Mirjana Vujic, akupunktura laserom je efikasna u lecenju Belove paralize. Terapija laserom se koristi zbog njegovog uticaja na smanjenje zapaljenja, otoka, bola i stimulatornog efekta na facijalni nerv (uticaj na njegov oporavak). Naravno da su i druge fizikalne procedure moguce i Vas ce fizijatar proceniti sta je kod Vaseg sina najbolje primeniti. Uz elektro terapiju moze mu propisati vezbe misica lica (kineziterapija). Vezbe ce da sprovodi duze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2009.

Postovani doktore,zadnjih 2 nedelje od kad su pocele ove vrucine,doslo je do pojava akni na mojim ledjima,koji su poceli da se iritiraju i crvene.Da li imate mozda neki savet za mene.Unapred hvala

Postovani, tretman zavisi od toga koliko su promene izrazene. U blazim slucajevima kada su prisutni komedoni i manje bubuljice, moze pomoci antibakterijski sapun i antibakrerijska mast. Ili se moze lokalno koristiti benzoil peroksid. Medjutim ako su promene izrazenije, zapaljene, ne preduzimajte nista na svoju ruku, vec se javite koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2009.

Postovani, u poslednje vreme, mozda cak i poslednjih godinu dana primetim da mi se tabani i deo izmedju prstiju na nogama, kao i spoljni i unutrasnji deo stopala ljusti Da li mi mozete reci sta jer razlog, da li su mozda gljivice ili nesto drugo? Unapred hvala!

Postovani, ljustenje koze stopala i izmedju prstiju, ukoliko je praceno svrabom predstavlja znak gljivicne infekcije. Ta infekcija se javlja zbog nosenja obuce u kojoj se stopalo pojacano znoji. Moze se dobiti i ako se hoda bos na bazenu ili sauni. Gljivice se lece antimikotikom u obliku kreme. Krema se maze dva puta dnevno, nakon pranja i dobrog susenja stopala (ako treba koristite fen). Lecenje traje nekoliko nedelja. Veoma je vazno da mazete jos dve nedelje nakon gubitka simptoma, bez obzira sto se svrab brzo smanjuje, a zatim nestaje. Nedovoljno duga terapija je razlog ponovnog javljanja infekcije. Kod kuce hodajte bosi bez carapa da bi Vam stopala bila suva. Zatim nosite obucu od prirodne koze (zbog manjeg znojenja) i na plazi ili bazenu tj. mokrim mestima nikada ne idite bosi i ne nosite tudju obucu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2009.

Pstovani doktore pisem iz Makedonije(Bitola) mozda ce imati u tekstu pravopisne greske posto ne razumem da govorim Spski jezik vrlo dobro,ali nadam se da ce te me razumeti.Moj problem e u tome sta imam pokacenu telesnu temperaturuod 37,5 stepeni.Kada ustajem ujutro od spavanje temperaturu je normala 36,5 stepena i u toku dana ona postepeno skace i vec u 19:00 sati ona stize najcesce do 37.5 stepena,anekad i vise,ali poretko do 37,8 stepena. i oko 01:00 sati se vrati u normalu 36,5.osecam se vrlo iscrpeno i omalaksano dok je temperaturu povisena,a kad se vrati u normalu nemam nikakvi problema osacam se dobro.lekara ovde kod mene u makenonije napravili su mi razni analize kako sta se:AST,REUMA FAKTOR,CRP,BAB,WRIGHT-UMOVU REAKCIU,ELISA ANTITOXOPLASMA GONDII IgG,ELISA CITOMEGALOVIRUS IgM,ELISA CITOMEGALOVIRUS IgG,analizu za crevni parazita,VIDAL-OVU REAKCIU,ANALIZU NA HEMOKULTURU ZA BAKTERIU U KRVI,BRIS OD GRLO I NOS,ANALIZU ZA BAKTERIU LISMANIU(KALA AZU)CELOSNU KRVNU SLIKU,HbsAg,urinokulturu,aHBs,aNBctot,aHCV,SERIUM ZA PNEUMOSFIDE IF IgM I IgG,CHLAMYDIA TRAHOMATIS LGM,CHLAMYDIATRAHOMATIS IGG,ANTI HIV TEST,HBS AG,ANTI HCV I MNOGO DRUGI ANALIZE I SVE LE BILO U REDU,SVI ANALIZU SE KAKO STA TREBA,jedino sto su pronasli lekara da nije kako sta treba je vospalenie na sinusa odnosno sekret u dno na lev maksilaran sinussa propraten edem na nosnu ligavicu,hepertrofucnu e ligavicu u desni maksilaran sinus.Primao sam lekarstva za sinusa,ali lekara kazu da temperaturu ni e od sinusa,sta znaci da su mi uradili sva moguca analiza da je sve u redu sa njima a temperaturu ne pominje i na kraju doktori ne znaju vise sta da kaze.Nadam se da vi mozite nekako da mi pomognite sa nekoj savet.Unapred Hvala

Postovani, imamo podatke da posecenost sajta u Makedoniji raste i drago nam je sto nas citate i razumete. Razumemo i mi Vas. Hronicno zapaljenje sinusa moze izazvati osecaj umora i pad imuniteta. Iako za ovo zapaljenje nije tipicna povisena telesna temperatura, nije iskljuceno da se to desi. Nekada je pad imuniteta pracen malo povisenom telesnom temperaturom i umorom. Kod sindroma hronicnog umora je osim umora, prisutna povisena temperatura. Osim toga postoje i drugi simpromi kao bolovi u misicima i zglobovima (kao da ste prebijeni). Uzrok ovog sindroma nije poznat, pa se nezna ni pravi lek. Pomaze raznovrsna ishrana, sto duzi boravak na svezem vazduhu, setnja. Ne preskacite dorucak, jedite cetiri do pet puta dnevno. Unosite u organizam vise morske ribe (skusa, losos, tunj i sardina). Jedite sto vise voca i povrca, a posebno beli luk, sargarepu, kajsije, breskve, spanac, blitvu, brokole. Pijte dosta jogurta sa manje masnoce, najbolje probiotski. Nemojte da jedete mnogo masnu hranu, jer ona smanjuje imunitet. Osim toga nastavite lecenje hronicnog zapaljenja sinusa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2009.

Postovani, Imam jedan problem koji mozda i nije problem, ali me svakako interesuje vase misljenje. Naime, imam normalnu erekciju, normalnu zelju za seksom, ali nakon erekcije penis mi se sa nekih 12 cm totalno smanji na mozda 2 cm i takav ostane. Otkad znam za sebe, to je tako. Nemam problema sa mokrenjem, nemam nikakve bolove, moja devojka je cak i ostala u drugom stanju sto me navodi na pomisao da ni tu ne postoji problem. Da li imam razloga za brigu?

To je sve u apsolutnom redu. Nemate razloga za zabrinutost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2009.

Da li ima veze ako se tetovirate, i imate menstruaciju?

Prilikom tetoviranja najvise trebate da obratite paznju na renome salona gde se to vrsi. Najveca opasnost od tetoviranja je mogucnost da se dobije hepatitis C,manja ya HIV. Raspitajte se kako sterilisu iglice i da li ih za razlicite klijente umacu u istu teglicu sa bojom. Menstruacija nema zacaj za tetoviranje. U toku menstruacije je smanjena koagulacija krvi, ali kod tetovaze se ne ocekuje krvarenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2009.

postovani ja patim od opsesivnih misli ,pijem flunirin i bromazepam...vec nekih godinu dana dve...u posljednje vreme osecam se jako umorno i iscrpljeno?kao da mi je nizak pritisak,stalno mi se spava,da nije od vrucine?ili lekovi sta vi mislite?smem li na sunce,volim da sesuncam plasim se da mi ne pozli?21 god

Osecaj umora i iscrpljenosti je u vezi sa Vasom osnovnom bolescu. Nije posledica vrucine ili lekova. Nema razloga da Vam pozli na suncu. Ako je umor jaci nego inace javite se Vasem neuropsihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2009.

postovani doktore,vec sigurno mesec dana sam non stop nervozan,nerviram se .ali problem je sto ja tu nervozu ne ispoljavam beso,nego sve u sebi zadrzavam,sedim kuc po ceo dan i nerviram se(zbog nekih razloga) evo vec par dana me boli vrat,imam osecaj kao da me neko davi.da li je to zbog nerviranja?

Bol i neprijatan utisak davljenja jeste posledica nerviranja. Nije zdravo sto taj bes cuvate u sebi i ne nalazite nacina da ga izbacite iz sebe. Sedenje u kuci, ma kojiko izgledalo da Vas odvaja od ljudi koji Vam smetaku, samo pogorsava strah. Zdrav nacin izbacivanja besa i napetosti je neka fizicka aktivnost. To mote da bude bilo koji sport, koji Vama odgovara. Ako nemate mogucnosti da se bavite nekim sportom uvek mozete da setate ili brzo hodate (koliko Vam opste zdravlje dopusta). Mozete, kada osetite da Vam se dosta nakupilo; da smesta uzmete nesto da radite zustro ili da momentalno izadjete i prosetate, brzo hodate ili odete na dzoging. Pomoci ce Vam ako razmislite i zakljucite, koje situacije i dogadjaji Vam izazivaju nervozu. Morda pravilnim planiranjem posla mozete izbeci nervozu i napetost. Ono sto trebate da uradite, uradite odmah, jer odlaganje obaveze povecava nervozu. Nekada je efikasno reci nekome sta Vam smeta, nego trpeti i nervirati se. Ako sebi ne mozete pomoci promenom ponasanja, potrazite pomoc strucne osobe tj. neuropsihijatra ili psihologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2009.

Postavani, sin mi ima 25 godina, u petak je dobio paresis facijalis /Bellova paraliza/ desne strane lica. Odmah smo otisli na urgentni centar gde su mu dali injekcije dexsazona, a od danas ga tretiraju sa urbazonom. molim vas recite mi kakve su sanse izlecenja, posto je on profesionalni saksofonista, i svaka posledica na usnama ce ga sprecavati da normalno obavlja svoj posao. Veliko vam hvala na odgovoru. majka Mirjana Vujic

Postovana Mirjana Vujic, prognoza Belove paralize zavisi od toga koliko je zivac ostecen. Zbog zapaljenja on je otecen i pritesnjen u kostanom kanalu kroz koji prolazi. Dobar je znak to sto se on odmah javio lekaru i sto je odmah zapoceto lecenje kortikosteroidima, koji smanjuju otok i zapaljenje, pa ubrzavaju oporavak zivca. Vecina osoba se oporavi za tri meseca, dok nekima treba cak devet meseci. Koliko je zivac ostecen mozete sami da procenite. Kada se na ispruzen jezik sa zahvacene strane stavi secer, zakljucice se da je osecaj za slatko smanjen. Sto je vece umanjenje ukusa prognoza je losija. Sluh je na zahvacenoj strani pojacan. Ako sin trlja prst o prs ispred uha, zakljucice da vise cuje na zahvacenoj strani. Sto je veca razlika u sluhu losija je prognoza. Ako moze da primeti trzanje misica na zahvacenoj strani lica, to je dobar znak, jer ukazuje na to da je zivac manje ostecen. Ako je zapaljenje zivca izazvao virus herpesa prognoza je losija. U tom slucaju se uz kortikosteroide koristi i valaciklovir (antivirusni lek). Sto oko moze vise da se zatvori (naravno uz manji trud) to je prognoza bolja. Nije losa i ako moze da se zatvori, ali uz napor. Sto je asimetrija usta manja, to je bolje. Postoje i testovi (NCS i EMG) koji ukazuju na prognozu, ali oni nisu od znacaja za odredjivanje terapije. Znaci njegov lekar moze do nekle da proceni prognozu bolesti, na osnovu izgleda paralize, ali reagovanje na terapiju moze biti individualno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2009.

postovani doktore, imam sledece problem naime vec nekih godinu dana pojavljuju mi se narocito na lijevom stopalu i oko stopala neke vodene bubuljice koje jako iritiraju na svrab i pomalo peckaju, razmisljao sam mozda je to zbog nekih ljekova koje koristim. Naime 2006. sam imao infrakt miokard i dobro se osjecam , ali svakodnevno koristim terapiju: monopril 20mg po pola ujutro i navece, monizol 20mg jedan put dnevno, presolol od 100mg cetvrtinu i po jednu tabletu cardiopirina. molim vas napominjem imam 47 godina i stvarni mi problem predstavljaju te vodene bubuljice ili plikovi ja ih cesto probusim jer me to iritira, ali ne dugo izlaze na nekom drugom mjestu. srdacan pozdrav iz Crne Gore iz Ulcinja

Te bubuljice nisu posledica terapije koju koristite nakon infarkta. U pitanju je gljivicna infekcija stopala, koja je dosta cesta, pogotovu kod muskaraca. Nastanak infekcije olaksava nosenje obuce u kojoj se stopalo pojacano znoji. Gljivice se lece antimikotikom u obliku kreme, koja se koristi dva puta dnevno. Maze se nakon pranja i dobrog susenja stopala. Lecenje traje nekoliko nedelja. Veoma je vazno da mazete jos dve nedelje nakon gubitka simptoma. Vec nakon par dana koriscenja kreme svrab ce se smanjiti ili potpuno nestati. Mnogi tada pocnu da zaboravljaju da redovno mazu, tako da se infekcija ponovo javlja. Kada ste kod kuce budite sto duze bez carapa da bi Vam stopalo bilo suvo. Zatim nosite obucu od prirodne koze (zbog manjeg znojenja) i na plazi ili bazenu tj. mokrim mestima nikada ne idite bosi i ne nosite tudju obucu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.6.2009.

Postovani, upravo sada pri tusiranju, primetila sam da mi se na kozi, tacnije, na delu koze gde je desni jajnik, pa malo ulevo, na preponi, pojavilo nesto poput mozda bubuljice, ne znam vec sta je, ali bolno je kad pritisnem mada ne tako puno, ali kad pipnem osecam da je unutra nesto kao cvor pod kozom, spolja je crveno i kao da ima tackicu mozda je bubljica, ali cvor pod kozom me zbunjuje. Interesuje me vase misljenje. Unapred hvala!

Postoji mogucnost da je u pitanju cir. U tom slucaju mozete ocekivati da ce rasti, postati bolnije i tvrdje. U blazem slucaju pojavice se samo bubuljica. Te upale koze uglavnom izazva stafilokokus aureus. Lakse se javlja na kozi ostecenoj depilacijom, pojacanim znojenjem. Promeni pogoduje i nosenje odece od vestackih materijala, poremecena pH vrednost koze, i smanjena otpornost ozganizma. Koriste se antibiotici, a lokalno se koza pere rastvorom hipermangana i maze antibiotskom mascu, koja nesme da sadrzi penicilin zbog moguce alergije. Koristite pH neutralni sapun. Izbegavajte sinteticke materijale. Kad god je moguce idite bosi tj. bez unihopa. Nemojte da nosite tesne pantalone sa likrom. Ojacajte imunitet ishranom i/ili suplementima koji sadrze omega 3, probiotske bakterije, cink i selen.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.6.2009.

ZAHVALILA BI VAS SE NA ODGOVORU U VEZI ZNOJENJA I POSAVETOVALI STE ME DA PROVERIM STITNU ZLEZDU...JA SAM RADILA SVE HORMONE I SVE JE U REDU PA JEDINO STO ME PLASI DA TO NOCNO ZNOJENJE MOZE BITI VEZANO ZA PLUCA. ALI JA NE KASLJEM...PA MI RECITE TREBA LI UOPSTE SUMNJATI U TBC ILI OSTATI PRI VASEM MISLJENJU DA JE TO KLIMAKS..I DA LI BI SE TO MOGLO SA NECIM LECITI...

Kod TBC pluca osim nocnog znojenja postoji kasalj ili kasljucanje, iskasljavanje sukrvicavog ispljuvka, bol u grudima, zamor, malaksalost, gubitak apetita i mrsavljenje. Vi niste nabrojali neke od ovih tegoba. Medjutim ako su neke od njih prisutne, javite se pulmologu. Znojenje moze da prestane ako se ukloni njegov uzrok. Ako je to hormonski poremecaj ili insuficijencija jajnika, a Vi od tegoba imate samo znojenje, pitanje je da li je neophodno lecenje. Hormonska terapija nosi izvesne rizike, pa ako nije bas nuzna, ne primenjujte je. Naravno, posavetujte se sa Vasim ginekologom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.6.2009.

Pre par dana sam koristila orvagil vaginalete i nakon 2 dana upotrebe (2 noci zaredom po jedna) otekla sam u predelu genitalija, a danas sam dobila i osip i male plihove kao i blago krvarenje, moj doktror mi je prepisao fenistil gel i klaritin, ali vec treci dan mi se stanje ne poboljsava cak ide na gore, sta da radim, imate li neku preporuku? Hvala unapred.

Morate se odmah javiti Vasem lekaru. Moze Vam propisati kortikosteroid. Ocigledno da Vam je terapija koju koristite slaba.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.6.2009.

ovako dijagnoza koju mi je ustanovio kirurg je da se olabavio prsten i pocetak kile desno ingvinalno, kaze da nije jos za operaciju i da radim vjezbe,e sad mene zanima da li bol u preponi posebno nadrazuju neke vjezbe kao npr podizanje nogu? Pitam zato sto neko vrijeme radim svaki dan te vjezbe i poceo sam trcati i malo boksati. Molim vase misljenje i savjet?

Bol u preponi izazivaju i potencijalno su opasne za nastanak kile sve one vezbe koje povecavaju pritisak u trbuhu. To je u celini gledano. Koje su to pojedinacne vezbe i kako se zovu neznam. Podizanje tereta najvise povecava pritisak, a podizanje nogu umereno. Sve vezbe koje Vam ne izazivaju bol mozete koristiti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.6.2009.

Postovani, Imam problem sa vitiligom Da li imate neki savet kako se izboriti sa tim Ja koristim Melagenin plus i protopic za razlicite fleke vec desetak meseci ali ne vidim pomak Da li se nekako odgovarajucom ishranom moze uticati na to da se barem spreci dalje sirenje i kakvu hranu treba unositi da bi se podstaklo stvaranje melanina? Hvala unapred

Postoji pretpostavka da hrana bogata antioksidantima podstice stvaranje melanina. Antioksidanata najvise ima u crnom grozdju, crnom luku, kupusu, karfiolu, belom luku, svezem zelenom lisnatom povrcu, hladno cedjenom maslinovom ulju, ruzicastom grejpfrutu, sargarepi i bundevi. Koristite tu hranu. Cak i da ne dovede do nekog veceg stvaranja melanina, to je ishrana jako korisna za organizam. Antioksidansi sprecavaju arteriosklerozu, sprecavaju mastanak mutacija koje vode raku, uticu na snizenje visokog krvnog pritiska, sprecavaju ostecenje nerava, smanjuju zapaljenje i povecavaju plodnost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.6.2009.

Postovani, Imao bih nekoliko pitanja za vas Pre desetak meseci sam osetio probadanje u zavrsnom delu debelog creva (anus) kao i peckanje. Isao sam na razlicita ispitivanja, hemoroide (na kraju se ispostavilo da nije to u pitanju) itd.. Imam zakazanu kolonoskopiju za kraj avugsta. U medjuvremenu taj bol je znatno oslabio i javi se jednom u 15 dana, za razliku od pre kada je bio dosta intenzivniji i cesci Interesuje me da li znate sta moze da bude u pitanju, da li je moguce da je kandida, posto kada sam nosio uzorak stolice na ispitivanje nasli su kandidu u manjem broju ali to je normalan nalaz i svako ima to u manjem broju Da le je moguce da se kandida koja se prenosi polnim putem prense na anus ili neke druge delove tela?

Kandida se ne prenosi polnim putem. To je gljivica koja se normalno nalazi u crevima. Normalan je nalaz do dvadeset kolonija u stolici. Ako se zbog pada otpornosti, koriscenja antibiotika ili ishrane koja favorizuje njen rast, ova gljivica namnozi mogu se javiti tegobe. To je najcesce prolivasta i ucestala stolica, koja moze dovesti do neprijatnog ili cak bolnog osecaja u anusu. Polnim putem moze da se prenese hlamidija. Ona moze da dovede do proktitisa tj. zapaljenja zavrsnog dela debelog creva. To zapaljenje nekada ne daje tegobe, nekada su one blage, pa im covek ne pridaje znacaj. Kada se jave, tegobe mogu biti u vidu bolova u anusu, peckanja, neuredne stolice ili krvarenja. Tegobe ne moraju da budu uvek prisutne i ne moraju da budu prisutne sve pobrojane. Postoji test na hlamidiju, koji mozete da uradite. Kolonoskopiju trebate da uradite, bez obzira sto su tegobe postale manje izrazene. Njom ce se postaviti dijagnoza i iskljuciti prisustvo opasnijih bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.6.2009.

Postovani doktore, potebna mi je vas savet. Vec godinu dana se lecim cistu na jajniku, tacnije cistu koja je delom solidna i hiperehogena, velicine 70x60mm. Lekar koji me je lecio u proteklih godinu dana mi je prepisao odredjenu terapiju od koje nije bilo poboljsanja, pa sam odlucila da se obratim drugom lekaru. Novi lekar, odnosno lekarka, mi je na osnovu pregleda objasnila i predlozila da postim lekara u Beogradu, zbog sigurnost. Juce sam obavila pregled na klinici Narodni front u Beogradu, pa je predlozio da se cista otkloni hiruskim putem. Pronasla sam na internetu caj koji sastavlja "Herba medika natural" iz Prokuplja, pa sam ih kontaktirala. Rekli su mi da terapija cajevima traje mesec dana i da u 98% slucajeva otkljanja ciste. Posto sam veoma mlada (23 godine) i nisam radjala, zanima me da li je bolje da uradim predlozenu operaciju ili da pokusam sa terapijom cajeva? Unapred zahvalna.

Operacijom se maksimalno stedi jajnik, bas zato sto ste mladi i tek trebate da radjate. Obicno se nakon nje hormonski status sredi, tako da se javi ovulacija, kod onih zena koje ih nisu imale, pa lakse dodje do zatrudnjivanja. Caj mozda moze pomoci, ali pitanje je da li su radjene neke studije, koje bi to ispitale. Proizvodjaci nisu u obavezi da ih sprovedu. Biljni preparati verovatno i ako ne pomognu, nece da stete. Vi mozete da ih koristite dok se pripremate za operaciju. Operacija nije hitna i verovatno i inace nece da se uradi smesta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.6.2009.

Postovani, javljam se u nadi da ce te nam pomoci ili nas bar uputiti kome da se javimo. Moj suprug ima bolove, probadanja u donjem delu kicme, predeo iznad dela sedenja sa leve i desne strane svako jutro nakon spavanja i to mu ne dozvoljava da duze lezi, ako se zgrci moze donekle produziti spavanje, ali ne uvek. Radjena je krvna slika, sve je u redu. Mislili smo da nisu bubrezi. Molim Vas ako znate bilo sta sto bi pomoglo, da nam javite. Hvala unapred Jelena Randjelovic SVE POHVALE ZA SAJT I EKIPU KOJA GA AZURIRA !!! samo napred

Bol koji se javlja ujutru, znaci posle visesatnog mirovanja moze biti posledica degenerativnih promena na kicmi. Posto je nalaz u krvi normalan, nisu u pitanju zapaljenjske reumatske bolesti. Potreban je pregled fizijatra. Moze se misliti i na neudoban lezaj. Nakon dugosatnog lezanja, pri cemu misici nisu mogli lepo da se opuste, ujutru moze da se javi bol. Moguca je i kombinacija ovih razloga. Takve tegobe mogu biti posledica i stresa. Mozda se suprugu nesto u zivoti ili poslu promenilo, sto se ispoljava kao probadanje u kicmi. Pomogli bi miorelaksanti, koji bi opustili misice.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.6.2009.

Interesuje me kako bi mogla da se resim neprijatnih dlacica oko baradvica dojki... Imam ih prilicno, oko 20 na 1 dojci. nisu male i nevidljive, vec naprotiv, i to mi je jako veliki problem, inace imam 20 god, nisam radjala, posto sam cula da to hoce i posle porodjaja. Hvala unapred.

Dlacice oko bradavica se mogu ukloniti laserom. Pre intervencije obavezno konsultujte ginekologa, jer to moze biti posledica policisticnih jajnika. Takodje konsultujte dermatologa. Nista nemojte da preduzimate na svoju ruku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.6.2009.

POSTOVANI... IMAM 43 GODINE I PROBLEM JE U PRETERANOM ZNOJENJU I NOCU I DANJU, TRAJE 1 MINUT I ONDA MI JE HLADNO..ZNOJIM SE U PREDELU GLAVE I GRUDNOG KOSA, NOCU JE TESKO JER MI I SRCE LUPA. NALAZI SU RADJENI PRE DVA MESECA I GINEKOLOSKI JE SVE OK.POTREBAN SAVET

Treba misliti na dve stvari. Nakon cetrdesete godine funkcija janika slabi, tako da se povremeno mogu javiti kratkotrajni napadi pojacanog znojenja. To ne znaci da cete odmah da udjete u klimaks, ali je moguce da jedno vreme imate tipicne valunge. Kod nekih zena tegobe mogu da se jave desetak godina pre menopauze. Zbog znojenja i lupanja srca treba misliti i na hiperfunkciju stitne zlezde i proveriti nivoe njenih hormona.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.6.2009.

U 15 sedmici trudnoce sam a dobila sam vodene ospice,nemam povisenu temperaturu al me jako svrbe.Interesuje me da li ce moja beba biti u redu?

Postoji izvestan rizik po bebu, medjutim on nije veliki, jer ste u drugoj trecini trudnoce. Takodje rizik nije veliki kao npr. kod rubeole. Oporavljate se i ne strepite za bebu. Naravno konsultujte se sa Vasim ginekologom, kada se zadnja ospa sasusi. Sada se rutinski kod svih trudnica vrse testovi na najcesce malformacije ploda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.6.2009.

zaljubila sam se u decka,zabavljali smo se i jako zavoleli,da bismo pre dva dana saznali da smo u daljem srodstvu. naime,ocevi nasih cukundeda su rodjena braca.dakle,zakonski,12.stepen pobocne linije, 6. koleno,po crkvi. zanima me da li je moguce nastaviti takvu vezu bez opasnosti po potomstvo? da li bi to na njih uticalo i kako,i da li je to moguce utvrditi,odn. eliminisati?

Nema nikakvog zdravstvenog rizika za Vase potomstvo zbog srodstva. Porodicno stablo se toliko razgranalo da nema opasnosri da se pojedini potisnuti (recesivni) geni spoje i da dovedu do neke anomalije. Iz iskustva se doslo do zakljucka da su u sestom kolenu geni toliko udaljeni da nema opasnosti od bolesti koje mogu da se jave kod dece supruznika koji su u bliskom srodstvu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.6.2009.

imam komsinicu koja vec duze vreme ima zdravstveni problem,,,ide urologu u bjeljinu a oni je upute na klinicki centar banja luka-klinika za urologiju gdje je vise puta operisana...zadnji put 19.02.2008.g.lezala je na odjelu od 8.02.do 19.02.2008.g.dijagnoza je bila:Tm rec.v.urinariae.C67.OPERISANA JE INTERVENTIO:TUR Tu v.urianriae.terapija:Nofocion 2 x 1 10 dana ,a potom Palin 2 x 2 jios 5 dana...primljena je u ustanovu radi indicirane transuretralne resekcije recidivantnog Tu m.besike.navedena je op. zaxvat Intraoeprativno je na zadnjem zidu besike niskorastuce papilomatozne tvorbe pojedinacnih velicina do 5 mm,te 3 na prednjem zidu-iza vrata m.besike.Ucinjena je resekcija istih hemistaza te evakuacija resektata.ordinirana je adekvatna antibiotska i simptomatska TH uz prevenciju ve3nskog tromoembolizma niskomolekularnog heparinom.Na dan otpust aopste stnaj epaaaaaaciejntice zadovoljavajuce,makroskopski urin zute boje..P.S.Ocekuje se rezultat PH nalaza ...moje pitenje JE : KOME DSE OBRATI ?STA SE MOZE UCININIT ?POSTOJIL KAKO LECENJE ?KAKI LEK ZA TM.REC.V.URINARIA C67 ?JER SE TO STALNO KOD NJE PONAVLJA..UNAPRED HVALA...

To je benigni tumor (nije maligni) mokracne besike. Nastaje najcesce kao posledica ponavljanja infekcija. Nemate raniji rezultat histoloskog pregleda tumora, a najnoviji se ceka. U njemu bi se videlo tacno sta je. Medjutim, mislim da ce taj rezultat biti dobar tj. da nije u pitanju maligni tumor. Vasa komsinica se leci onako kako treba. Bolest je takva da se vraca. Neka u potpunosti sprovodi terapiju koju dobije od urologa. Lecenje sprovodi urolog, tako da nema potrebe da se javlja nekom drugom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.6.2009.

Postovani doktore,u posljednjih godinu,dvije imam periode mucnina.Obicno to bude jedan dan pa nakon nekog perioda ponovo.Bude mi jako muka ali ne povracem i ne osjecam se dobro dok mi traje mucnina.Stomak mi bude naduvan i mislim da mi kafa nekad bude pokretac mucnine.Da li to moze od neke hrane ili je zeludac ostecen.Imam 31 godinu i prestala sam da pusim prije dvije godine.

Povremeni napadi mucnine, praceni nadimanjem, mogu da se jave kao posledica delovanja pojedine hrane. Desava se da neredovna i nepravilna ishrana, lekovi, prolazne infekcije i stres dovedu do poremecaja rada zeluca i creva. To predstavlja funkcionalnu dispepsiju tj. lose varenje hrane, kod koga ne postoji nikakva organska bolest. Mucnina moze da se javi i kod brojnih bolesti organa za varenje . Najcesce kod gastritisa, ulkusa (cir na dvanaestopalacnom crevu i zelucu) i kamena u zuci. Potrebno je gastroenterolosko ispitivanje (pre svega gatroskopija). Da bi se postavila dijagnoza funkcionalne dispepsije potrebno je da se ovim pregledom iskljuci postojanje neke organske bolesti. Neophodno je da se jedete cesce, pri cemu obroci treba da budu manji. Ako primetite da Vam neka hrana smeta izbegavajte je. Kod funkcionalne dispepsije se od lekova obicno koriste inhibitori protonske pumpe (omeprol, pantoprazol, esomeprazol i dr.) i H-2 antagonisti (ranitidin, famotidin, cimetidin). Znaci da bi se utvrdilo da li je u pitanju pojedina hrana ili je zeludac ostecen, neophodna je gastroskoija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.6.2009.

Imam PCOS i poremecaj hormona,povisen testosteron,nizak estradiol i inverziju LH i FSH. Maljavim po citavom telu.Neplaniram da imam vise dece pa me interesuje da li se PCOS moze izleciti ako bi se jajnici uklonili?Imam 34 godine i pusac sam tako da pilule za kontracepciju ne zelim da pijem.Ocajna sam.

PCOS ili policisticni jajnici se ne leci vadjenjem jajnika. Osim toga Vi ste mlada zena i ne mozete tako rano ostati bez jajnika i uci u klimakterijum i na taj nacin povecati rizik za nastanak osteoporoze i srcanih bolesti. Osim toga Vi ste mladi i neznate sta Vam zivot nosi. Mozda cete kasnije pozeleti jos dece. Pametno je da prestanete da pusite. Pusenje Vam povecava rizik da obolite od raka pluca i srcanih bolesti. Nije pametno da natavite da pusite i da zbog toga smanjujete mogucnost za lecenje hormonskim putem. Policisticni jajnici su prisutni kod mnogih zena, ali vecina nema izrazene probleme. Vama to smeta iz esterskih razloga. Medjutim, ako je hormonski poremecaj znatnije izrazen i to se vise odrazi na Vase zdravlje onda moze povecati rizik da obolite od dijabetesa tip II, povisenog krvnog pritiska, hiperholesterolemije, koronarne bolesti, pa cak i raka endometrijuma ili jajnika. Znaci Vi morate redovno da se kontrolisete kod ginekologa. Ako je potrebno prihvatite hormonsku terapiju. Ako ste gojazni, smrsajte, jer Vam to mnogo moze pomoci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.6.2009.

Dobar dan, Postovani, srednjih sam godina, i imam sledeci po meni bezazleni(???) problem: U nedelju dana tri cetiri puta imam stezanje u predelu srca, grudi (traje oko jedne sekunde), osecaj kao kada Vas neko jako stegne npr za nogu ali ne boli. Pored toga nekoliko puta mesecno imam i jake glavobolje gornjeg dela glave koje traju oko 24 casa i prestaju postepeno. Napomenuo bih da kod opisanog stezanja u predelu srca koje traje ne duze od otkucaja srca (1sekunda) u tom trenutku mislim i da gubim dah. Hvala.

Neprijatan osecaj u predelu stca najvise lici na ekstrasistolu ili prevremenu kontrakciju srca (VES). Potreban je kardioloski pregled. Ekstrasistole nisu vidljive na svakom EKGu. Evidentiraju se na dvadesetcetvorosatnom hilter monitoringu. Ventrikularne ekstrasistole (VES) se cesto javljaju kod potpuno zdravih osoba. Kod osoba mlađih od 40 godina koje nemaju kardiovaskularnu bolest moze da se javi do 100 VES za 24 sata. Kod zdravih ekstrasistole mogu da budu provocirane preteranim pusenjem ili unosom vece kolicine kafe, caja ili alkohola. Kod osoba koje ne boluju od kardiovaskularnih bolesti nije potrebno lecenje ekstrasistola. Ako su one uzrok jako neprijatnih senzacija, mogu se kristiti beta blokatori. Treba da se pronadje uzrok glavobolja. Da bi se izlecila ili sprecila glavobolj, prvo treba da joj se otkrije uzrok. To moze da bude sters, zabrinutost i nedostatak sna. Promena klimatskih uslova i atmosverskog pritiska su nekada uzrok bola, nizak krvni pritisak, prekomerno pusenje, konzumiranje alkohola, preterivanje u pojedinoj hrani i glad su takodje uzroci. Nekada je posledica dugotrajnog izlaganja suncu. Moze da bude prateci simptom poremecaja vida, pogotovu ako se izbegava nosenje naocara. Mogu da je izazovu razlicita zapaljenja: kao sto su zapaljenje zuba, desni, nerava, uva, grla i sinusa. Takodje smanjenje prolaznosti nosa moze biti pracene bolom u glavi. Glavobolja moze da prati smetnje citkulacije krvi u mozdanim krvnim sudovima i degenerativne procese na vratnom delu kicme. Obavezno se obrtite lekaru da bi se otkrio uzrok glavobolja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.9.2009.

Simptomi: Blaga vrtoglavica, blaga mucnina, malaksalost, zamuzenje ispred ociju (sivilo, ponekad), ponekad gledanjem u jednu tacku predmet skace u stranu cak i kada lezim, jednom i jak bol u stomaku (gornji deo) koji je trajao 4 sata i odjednom nestao. Rezultati: Krvna slika dobra, mokraća dobra, ultrazvuk stomaka BO. To je to. Hvala. P.S. Mislio sam da odem kod ocnog i ORL (mozda je centar za ravnotezu, ocni pritisak...)

Kod ovakvih tegoba mora se poci od pregleda ORL, zbog mogucih promena u unutrasnjem uhu. Vrtoglavica i malaksalost mogu pratiti razlicite bolesti. Cesto je to nizak, ali i viskok krvni pritisak. Moze biti posledica degenerativnih promena na kicmi. Nekada je posledica arterioskleroze, miokardiopatije, aritmije i neuroloskog poremecaja. Veoma cesto, pogotovu ako je blaga, vrtoglavica je bezazlena i povlaci se bez terapije. I pregled ocnog lekara je potreban.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.6.2009.

Pozdrav, da li je opasno ako pri vrsenju nuzde debelo crevo izlazi oko 5 cm ? Hvala.

Ispadnje ili prolaps debelog creva (rektuma) ili samo njegovog zavrsnog dela (anusa) nastaje kao posledica naprezanja prilikom vrsenja nuzde i slabosti misica tog predela. Ispadanje moze da nastane i prilikom kijanja i kasljanja, a nekada i pri hodu. U pocetku se spontano vraca, a kasnije sluzokoza mora rucno da se vrati. Da bi se sprecilo i lecilo ovo stanje mora da se otkloni zatvor. Nekada je potrebna hirurska intervencija. Kasnije moze da se razvije mlitavost anusa tako da je deo creva stalno napolju. to stvara uslove za povredjivanje sluzokoze. Nastaju ulceracije i dolazi do krvarenja. . Prolaps moze da se spreci redovnim crevnim praznjenjem. Trudite se da se ne naprezete prilikom vrsenja nuzde.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.6.2009.

Postovani, sin mi se na rodjenju, zbog predugog porodjaja nagutao "mekonijuma", i od tada je na intenzivnoj nezi na oporavku vec deset dana (kiseonik,antibiotici itd.). Kakve posledice to moze da ostavi u narednom periodu zivota , s obzirom da je ultrazvuk pokazao blagu promenu na mozgu, jer je beba "patila" bez kiseonika? Hvala unapred

Mozak novorodjenceta ima veliku sposobnost obnavljanja i oporavka. Na ultrazvuku se nije uocilo nijedno veliko (i konkretno) ostecenje, vec samo kako navodite blaga promena. Smatram da nece doci do nikakvih posledica.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.6.2009.

Imam 39 godina, visok krvni pritisak i pijem lek tritace od pet miligrama vec osam meseci pola ujutro i pola uvece i pritisak mi se regulisao na 130/90.Cini mi se da mi je donji pritisak jos visok i molila bih vas da mi kazete da li treba da se pije jos neki lek u kombinaciji sa ovim. Uradila sam sve analize krvne slike, nemam secer, holesterol i trigliceride u krvi, ekg nalaz je uredan, analiza mokrace takodje, svi ostali parametri u analizi krvi su normalni i lekar mi je rekao da mi je visoki krvni pritisak na nervnoj bazi, a i ja se slazem, zato sto mi se prvi put pojavio nekoliko meseci posle smrti majke i oca koji su preminuli u roku od cetiri meseca oboje. Takodje bih htela da pitam da li smem da se bavim umerenim aerobikom i pilatesom i koliko sme da se krece puls za vreme fizicke aktivnosti obzirom na to da imam povecani krvni pritisak.

Uticaj psihe na porast krvnpog pritiska je veliki. Da bi se psihofizicki bolje osecali, veoma je vazna fizicka aktivnost. Ona Vam moze pomoci da bez dodatnih lekova snizite pritisak. Ona deluje antistresno tj. povecava otpornost na stres. U stresnim situacijama pritisak Vam nece znatno porasti. Nakon vezbanja osecacete se psihicki snaznije. Necete osecati napetost, strah, bes, ljutnju, niti bilo koje negativno osecanje, koje dovodi do porasta krvnog pritiska. Doci ce do ergizacije jacanja organizma putem povecanog unosa kiseonika, oslobodicete ga tenzije putem povecane misicne aktivnosti. Oslobodite organizam i od stetnih materija putem znojenja. Umereni aerobiko i pilateso bi bili idealni. Mozete se baviti i drugim sportom po izboru. Vazno je da odaberete onu fizicku aktivnost koja Vam se dopada. Nema potrebe da merite puls, jer fizicka aktivnost ne treba da bude toliko intenzivna da bi se postiglo submaksimalno opterecenje organizma (opterecenje koje se postize na testu opterecenja). Aktivnost treba da bude toliko intenzivna da se osecate prijatno umorni i imate prijatna osecanja. Za takav osecaj ce Vam u pocetku trebati manje vremena, jer verovatno nemate kondiciju. Vecini je za ugodan osecaj potrebna setnja od 30 do 45 minuta , tri do pet puta u toku nedelje. Ne treba da se forsirate, jer to Vas moze iscrpeti i dati suprotan efekat. Kako sticete kondiciju mozete pojacati fizicku aktivnost. Potrebno je da prilagodite ishranu. Jedite sto vise voca i povrca, jer su prepuni poznatih i nepoznatih supstanci koje snizavaju pritisak (vitamin C, kalijum, kalcijum...). Jedite narocito celer i beli luk, masnu morsku ribu, kao sto je skusa, losos, tunj, sardina ili haringa jedite tri puta nedeljno. Manje solite jelo. Ne jedite industrijsku hranu i suhomesnate proizvode. Ako ste gojazni, oslabite. Ako Vam pritisak znatno skace u stresu, takav ce efekat kod Vas imati i kafa. Postoje brojni cajevi koji snizavaju krvni pritisak. Oni deluju diuretski tj. izbacuju tecnost i time snizavaju pritisak. Kombinacijom pravilne ishrane, fizicke aktivnosti i lekova, pritisak ce biti blizu vrednosti od 120/80. Tek ako ishranom i fizickom aktivnoscu ne snizite pritisak, moze se dodati beta blokator.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.6.2009.

Postovani,imam 18 godina i u vezi sam vec dve godine. do sad nisam nikada imala seksualne odnose zbog straha od trudnoce. da li bi ste mogli da mi preporucite neka sigurna kontracepcivna sredstva za zene jer ipak sam mlada i plasim se da koristim pilile jer ne znam kako to moze da utice na organizam i zdravlje.

Za mlade parove najbolje kontraceptivno sredstvo je prezervativ (kondom). Zastita od trudnoce je velika, a stiti i od polnih bolesti. Razgovarajte sa mladicem o kontracepciji pre prvog odnosa. Nemojte da se to desi bez ikakve zastite. Mnogi mladi to ne cine, jer smatraju da razgovor ubija spontanost. Medjutim, ako Vi ranije razgovarate o toj temi, mozete planirati kontracepciju i bicete sigurni da do trudnoce nece doci. Prezervativ je dobar zato sto daje visoku zastitu, lako je dostupan i jeftin. Kondom se navlaci na penis u erekciji, pre samog pocetka polnog odnosa, a skida se nakon ejakulacije, dok jos traje erekcija. Vazno je kod postavljanja kondoma da se ostavi prazan prostor pri vrhu kondoma za skupljanje ejakulata. Sugerisite mladicu da uvezba stavljanje prezervativa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.6.2009.

mom suprugu se u zadnjih 7 dana pojavljuje krv u stolici u nekim manjim kolicinama . Lekar mu je dao mast koja se zove faktu.suprug se inace nezali na neke odredjene bolove osim da posle uzimanja slatkih namirnica oseca kiselinu.interesuje me da li je doktor bio u pravu ili je u pitanju nesto drugo

Posto osim malo krvi u stolici, u stvari verovatno preko stolice, a ne u njoj, nema sluzi i ne postoje druge tegobe, verovatno su u pitanju suljevi. Medjutim, mozete da budete sigurni da je to, jetino ako potvrdi hirurg proktolog. Suprug treba da izbegava jako zacinjena jela. Treba da nastoji da mu stolica bude uredna, jer i proliv i zatvor pogorsavaju stanje kod suljeva. Nakon svake stolice analni predeo treba da opere sapunom i vodom i da namaze Factu. Zbog osecaja kiseline (gorusice), nakon slatke hrane, bio bi potreban pregled gastroenterologa. Gorusica se moze javiti kod gastritisa, ulkusa (cir na zelucu i dvanaestopalacnom crevu), kod infekcije Helicobakter pylori, gastroezofagealnog refluksa (vracanje zeludacne kuseline u jednjak). Moze da se javi i kada ne postoji oboljenje organa za varenje i tada predstavlja simptom otezanog varenja hrane
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.6.2009.

Hvala puno na odgovoru! Vec duze vreme koristim seretide(duze od godinu dana) i po potrebi berodual. Ranije sam koristila ventolin jer mi je tada vise pomagao nego pre godinu dana kada mi je pulmolog promenio terapiju i prepisao berodual. Medjutim, nisam zadovoljna ni berodualom jer mi se cini da posle njegove upotrebe imam u jednom trenutku jace gusenje. Ne znam koji je razlog tome. A inace su lekari utvrdili (u vreme kada se astma verovatno pogorsala) da imam prolaps mitralnog zaliska. Sada se osecam dobro, ali se plasim da koristim berodual u slucaju potrebe iz naved. razloga. Da li je onda terapija odgovarajuca?

Berodual i drugi sprejevi malo nadraze sluzokozu zdrela u trenutku kada ih udahnete. To kratko traje i mozete imati utisak da Vas to gusi. Da biste to otklonili mozete nakon udaha da isperete zdrelo obicnom vodom. Terapija jeste odgovarajuca. Idite na kontrolu kod pulmologa, moguce je da Vam treba veca doza Seretide. Ona bi smanjila potrebu za berodualom. Beroduala se ne plasite, mozete slobodno da ga koristite kada Vas gusi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.6.2009.

postovani doktore,imam jedno pitanje tice se u vezi hiva,kolika je sansa da se dobije hiv ako je zenska osoba hiv pozitivna,a pri seksualnom odnosu sam koristio kondom,pri cemu nije doslo do pucanja kondoma? da li imam razlog za brigu

Ljudi se najcesce (u dve trecine slucajeva) zaraze nebezbednim seksualnim odnosom tj. odnosom bez brezervativa. Jedna trecina se zarazi koriscenjem zajednickog sprica prilikom koriscenja intravenskih narkotika. Ostali putevi prenosenja zaraze su zanemarljivi. Posto virusa ima u seksualnim telesnim tecnostima i krvi treba izbegavati situaciju da se sa njima bude u kontaktu bez zastite. Ako ste prezervativ stavili odmah i on je ostao ceo nema razloga za zabrinutost. Rizik postoji od poljupca, ako su desni zapaljene tako da lako krvare.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.6.2009.

Da li se gusenje kod astmaticara razlikuje od gusenja prouzrokovanog alergijom?Ja sam dugogodisnji astmaticar i do skoro nisam bila alergicna ni na sta.Tada sam osecala pri napadu skripanje u grudima i obicno je postojao povod za to(obicno prehlade), a od kako sam postala alergicna gusenje se pojavi iznenada bez skripanja i jace je nego ranije.Da li to znaci da se astma pogorsala?

Gusenje kod astme i alergije je isto. Medjutim, napad kod astme (i alergije) nije uvek isti. Obicno otezano disanje (dispneja), kod astme, bolesnik oseca kao nemogucnost izdaha vazduha ili teskobu, stezanje i bol u grudima. Obicno je praceno zvizdanjem ili pistanjem u grudnom kosu (vizing). Zvizdnje je prisutno tokom izdaha (ekspirijum), a cesto i tokom udaha (inspirijum). Disanje je usporeno, izdah jako produzen, a udah bucan i kratak. Na kraju napada bolesnik pocne da kaslje i onda mu lakne. Moze da iskaslje malo lepljivog sekreta. Medjutim, napad moze da se ispolji razlicito, nekada samo kao kasalj. Jedanom istom bolesniku ne mora uvek napad da izgleda isto. Ako se javlja u toku prehlade moze da pocne kasljem. Kod astme je sluzokoza osetljiva (hiperreaktivna) na delovanje razlicitih stimulansa. Zapaljenje pojacava tu osetljivost. Postoje faktori, koji ne dovode do astme, na koje astmaticar nije alergican, koji dovode do pogorsanja vec postojece bolesti. To su hladnoca, parfemi, sveze boje, duvanski dim, kozmeticka sredstva, spray-aerosoli (lakovi za kosu, dezodoransi, osvezivaci vazduha i slicno ), benzinske pare, izduvni gasovi, profesionalne nokse, respiratorne infekcije, pre svega virusne, promena vremena, hrana, aditivi, gastroezofagealni refluks (vracanje zeludacne kiseline iz celuca u jednjak). Ako je poceo da deluje neki alergen na koji ste osetljivi (alergicni) to je dovelo do pogorsanja astme. Do pogorsanja astme je moglo da dodje i zbog toga sto je niste lecili dobro. Kod Vas se astma pogorsala. Morate se javiti pulmologu da bi vam promenio terapiju. Odgovarajucim inhalacionim kortikosteroidima napad se moze spreciti.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: