Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 23.11.2009

Pozdrav. Bila sam na ginekolikoskom pregledu, doktorka mi je rekla da je sve u redu i ipak dala vaginalete MACMIROR COMPLEX 500. Bez ikakvog objasnjenja. Citam uputstvo za pacijente i vidim da se tu spominje Candida, Trichomonas i bakterije. Ne znam sta od toga imam, kako se to dobija i oce li mi ove vaginalete pomoci, doktorka je rekla da se javim za 6 meseci. Jel to nesto ozbiljno? Dali i moj suprug mora kod doktora?

Postovana, u pitanju su vaginalete koje deluju na gljivice i bakterije, koje izazivaju zapaljenje vagine (colpitis ili vaginitis). Propisane su na osnovu rezultata VS ili na osnovu izgleda vaginalnog sekreta. Nekada je to dovoljno da dodje do izlecenja vaginitisa, ali je cesto potrebno da se uradi bris i izoluje izazivac zapaljenja. Do bolesti moze doci zbog poremecaja normalne vaginalne flore nakon menstruacije, zatim kao posledica manjka hormona estrogena, pada otpornosti organizma, koriscenja antibiotika... Kada je zapaljenje izazvano gljivicama partner treba da pije i maze lek protiv gljivica. Ako suprug ima tegobe, svrab, peckanje ili cesce mokri, treba da se javi lekaru. Nije nista ozbiljno, ali ako vi imate bilo koje tegobe javite se pre isteka 6 meseci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2009

Dobro vece i molim za vas savjet.Pisem vi iz Makedonije iz Ohrida.Imam 32 godine majka na troje deca prvi mi je sin sa normalnom poragaj, a druga bremenost bliznace sa carskom rezom.Posle carsom rezom, a ima jos malo 9 godina osecam bol od desnoj strani i to posle ciklosu bila sam kod doktora radio mi je eho na abdomen i vidi se da ima povrsno ilijakalno fakticki distalno tkivoi na ovarium i nad njega se gleda povrsnata tvorba sa mesanim signali ovo je naod napisan od doktor posle magnetna rezonansa na mala karlica i kaze ovaa tvorba vidi se jasno na eho so golemina od 4 cm a na magnetnoj nisto detalnije i dao mi je da odem kod ginekologa bila sam i sve razlicno kaze jedan mi je rekao da posle carskom rezu nastala je infekcija od samog rea da materica svrzamla se sa besikom i crevama i da to dava mi bol a drugi kaze da posle carskog reza desni jajnik je odnesen do samom kolu i npravljenje su priraslice ja nezna sta da verujem bris je dobar bol ostaje kako prolazi vreme se cesce i cesce ga osecam osecam vo zavisnom od obleku od kajs ako me pritisne i stvarno neznam koji put da krecem .Molim za vas savjet sta treba da uradim samo da ne osecam ovaj neugadan bol. Nadam se da ste me razumeli i cekam vas odgovor . Hvala vam.

Postovana, nakon carskog reza su izgleda nastale priraslice. One mogu da se uklone laparoskopski, ali do uspeha ne dolazi uvek. Kod nekih zena se laparoskopijom uklone jedne priraslice, ali nastaju druge. Da bi se tegobe ublazile koriste se analgetici, antidepresivi i banjsko lecenje. Ovim lekovima, posebno antidepresivima stanje postaje podnosljivije. Nastavite sa redovnim ginekoloskim kontrolama. Bol u donjem delu stomaka nije retka i nije retko da ne moze da se nadje njen uzrok. U trazenju uzroka je bitno i da se utvrdi da u maloj karlici ne postoji nikakav tumor. Takodje je dobro sto kod vas nije nadjeno nesto tako ozbiljno, mada vam sigurno nije lako jer su bolovi dugotrajni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2009

Postovani , pre 20 dana sam se porodila carskim rezom , zbog operisane kicme (imam ugradjen implantant) . Tokom trudnoce nisam imala mnogo problema... Medjutim posle porodjaja javio se bol u ledjima , ali i u predelu stomaka. Ne znam da li je bol povezan sa stanjem kicme , ili polozajem prilikom dojenja. Molim Vas da mi date nekoliko predloga , za lekove protiv bolova , koji ne ometaju dojenje. Unapred zahvalna

Postovana, tokom dojenja se povremeno moze koristiti paracetamol. Medjutim, posto ste u periodu babinja svaki bol u stomaku zahteva pregled ginekologa. Ako bol potice od kicme, menjanjem polozaja pri dojenju mozete naci vama najzgodniji. Moguce je da to bude lezeci na boku, pri cemu beba lezi pored Vas.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2009

Pre nedelju dana sam vadila krv za lekarski i imam povecan nivo proteina u krvi.Jel mozete da mi objasnite sta to znaci?

Postova, proteini cine osnovnu gradju naseg tela. Povisen nivo ukupnih proteina se javlja kod smanjenog unosa tecnosti ili gubitka tecnosti povracanjem, prolivom i prekomernim znojenjem. Zatim se srece kod hronicnih bolesti, pre svega zapaljenja, ciroze jetre, lupusa, mijeloma, sarkoma i paraproteinemije. da bi se znalo sta je u pitanju treba odrediti koja je konkretno belancevina povisena. za postavljanje dijagnoze bitno je i da li imate bilo kakve tegobe koje bi upucivale na neku hronicnu bolest. Ako su ostali nalazi u redu nije verovatno da je u pitanju neka teza bolest.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2009

postovani,molila bi da mi pomognete kako da dozivim orgazam inace zena sam od 30god.hvala unapred.

Postovana, vecini zena je potrebno neko vreme da nauce da dozivljavaju orgazam. Dest posto to nikada ne uspe, a 40 posto ga cesto imitira. Ne kazem to da biste se razocarali i digli ruke od orgazma, vec da znate da to sto ga niste jos doziveli nije kod vas izuzetak. Prvo morate da upoznate svoje telo i da saznate sta vam prija. To cete najbolje nauciti mastrurbacijom. Kod nas je masturbacija tabu tema, o njoj se retko prica, a potpuno je normalna i zene je koriste cak i kada o tome ne pricaju. Najbolje da pocnete sami uz muziku ili neki film. Milujte se i razmisljajte o necemu sto je za vas eroticno. Nemojte odmah da milujete genitalni predeo, vec sve ostalo da bi videli sta vam se svidja, sta vas opusta, a sta uzbudjuje. To radite danima, a zatim pocnite da milujete velike usne i klitoris, ali ne i vaginu. Vazno je da radite ono sto vam je ugodno i da ne pocinjete milovanje sa zeljom da morate da se izmazite tako da dozivite sladostrasce. Princip je da uocite sta vam se svidja i vremenom da postignete sami da milovanjem klitorisa i uvlacenjem prstiju u vaginu dozivite orgazam. Kada to postignete sami moci cete i sa partnerom. Ne trebate da se stidite sto se sami mazite. Ne mozete da znate sta vam se svidja dok ne isprobate. Ako vi ne znate sta volite u ljubavnoj igri, vas partner jos manje zna. Kada otkrijete sta vam je lepo, uzbudjuje vas i dovodi do vrhunca, podelite to sa njim. Ne mozete ocekivati da je on vidovit i da zna sta vam godi. Ni njemu nije lako. On koristi ono sto je naucio sa drugim devojkama ili sto je cuo od drugova ili procitao, ali ono sto je tako saznao ne mora i vama da odgovara. Ako se pretvarate da dozivljavate orgazam, on nece nista da menja, jer misli da i ne treba. Kada naucite da dozivljavate orgazam masturtbacijom, to treba da radite i kada ste sa partneromom. On vam miluje jedne delove tela, a sebi ostavite za milovanje ono sto ste uocili da vam najvise prija. Otvoreno mu kazite kakvu ljubavnu igru ocekujete. To je najefikasnije. Ako on treba da pogadja teze je. Ne stidite se sto se u odnosu sa partnerom i sami mazite. Znajte da vecina zena dozivljava orgaram kada u toku odnosa miluje svoj klitoris ili na taj nacin dozivljava jaci vrhunac, nego samo stimulacijom penisom i njegovim prodiranjem u vaginu (penetracijom). Tesko je reci sta je uzrok nedozivljavanja orgazma. Nesto je u samoj fiziologiji zene, jer za produzenje vrste nije neophodno dozivljavanje orgazma. Nesto je i u genima i vodi poreklo jos iz praistorije, kada zena nakon odnosa nije trebala da bude opustena i pospana, vec budna i spremna da zastiti sebe, a samom tim i buducu bebu. Nasuprot njima muskarci su mogli da svrse sto pre, da ostave svoje seme, a ako nakon toga stradaju od neke grabljivice nije ni bitno jer su ostavili potomstvo. To je naravno objasnjenje sa stanovista prirode i produzenja vrste. Veliki je uticaj vaspitanja i obicaja. Od zene se ne ocekuje da uziva. Religija i lazni moral joj to cak i zabranjuju. Nekada zena nije svesna tih uticaja, jer su prisutni od detinjstva. Ako se o orgazmu nikada nije pricalo u kuci time se sugerise detetu da je to nesto sto nije pozeljno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2009

Knjigovodja sam po profesiji. Kratkovid sam sa astigmatizmom. Trenutna dioptrija je VOS -6 sa -2 na 180 stepeni i VOD -5.75 sa -2 na 180 stepeni. Smanjena ostrina vida VOS 3/60 i VOD 6/60. Dijagnostifikovana atrofija ocnog nerva na oba oka. Koliki je ovo stepen telesnog ostecenja i da li sam po vasem misljenju sposoban da obavljam svoj posao.

Postovani, vasa radna sposobnost je znatno umanjena. Medjutim, invalidska komisija mora oceniti sposobnost za obavljanje posla i samo to je relevantno za odlazak u penziju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2009

Imam 46 godina. Pre 5 godina sam operisao hidronefrozu desnog bubrega. Ipak hidronefroza je ponovo prisutna na istom bubregu, uz ostecenje parenhima III stepena. Imam jake bolove u predelu reza od prethodne operacije. Imam utisak da se crevo slepilo za zid stomaka. Ipak takav slican bol imam i u donjem levom delu stomaka. Radio sam kolonoskopiju, MR abdomena, i bezbroj drugih dijagnostickih metoda, ali niko ne moze da da odgovor na pitanje sta je uzrok svakodnevnom jakom bolu koji traje vec pune dve godine. Niti jedan lekar ne smatra da je operacija potrebna , a kao uzrok spominju priraslice od upale slepog creva koje se samo zacelilo, i kao takvo se slepilo. Laporosopijom je ustanovljeno fibrozno zadebljanje bas na tim bolnim mestima. Posto vise ne mogu da trpim bol, koji je najvise prisutam kada vozim automobil, molim vase misljenje. Napominjem da je analizirana i kicna, neurolosko stanje , irigografija... ali nista. Unapred zahvalan

Postovani, vas je organizam izgleda sklon stvaranju fibroznog tkiva, sto dovodi do formiranja velikih oziljaka nakon operacija i zapaljenja. Zato nije zgodno raditi operacije, jer se rizikuje stvaranje novih priraslica i bolova. Sa jedne strane dobro je sto brojnim pregledima nije nadjen nikakav patoloski proces u stomaku, ali sa druge strane to ne daje ideju za neko lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2009

Imam dete od 18 meseci.Ono je sa njegovih 9m bilo hospitalizovano zbog otezanog disanja,GDE JE USTANOVLJENO DA IMA bronhitis acuta.Posle uradjenog alergo testa ustanovljeno je da je alergican na budj,polene,perije,dlaku ziv.porekla i jos par stvari.Pravog leka smo dugo trazili,preko inhalacija,aeriusa,aloprola,aminophilin tabl. pa zatim ventolin pumpice...Ali je najbolji lek bio koriscenje SINGULAR granula od 4mg.Medjutim,decji pulmolog odobrava dvomesecno basprekidno koriscenje tih granula,ali ne duze,vec savetuje ventolin.Dete je pilo singular od 15 aprila do pocetka jula i do kraja septembra nije bilo nikakvih problema.Onda je pocelo kijanje,curenje nosa,spazam.pocela sam mu davati granule od polovine oktobra i sada ih jos uvek pije.Decji pulmolog mi savetuje da ih dajem jos par dana i prestanem,a ja se bojim da se ponovo ne vrati isto.Zato Vas molim da mi odgovorite koliko dugo vremenski mogu davati singular bez prestanka i u kojim mesecima je to najneophodnije. UNAPRED VELIKO HVALA

Postovana, Singular se koristi preventivno, da spreci otezano disanje, kijanje i curenje nosa. Ne zamenjuje Ventolin i kortikosteroide i ako je potrebno koristi se zajedno sa njima. Moze dugo da se koristi tj. mesecima. Vi postupite po uputstvu decjeg pulmologa, ali cim primetite pogorsanje (ako dodje do njega) vodite dete lekaru. Singular treba obavezno da se koristi kada ima antigena na koje je dete alergicno. Perje i dlake zivotinja mozete u potpunosti da uklonite iz kuce. Budj je teze i ako je ima u kuci prisutna je cele godine. Polen drveca se javlja od februara pa tada treba krenuti sa terapijom. Neka deca reaguju na alergene kojih ima tokom cele godine pa je tesko odrediti najkriticnije mesece. Ako ste primetili u koje doba godine je dete najbolesnije sugerisite pulmologu da odredi terapiju Singularom za taj period.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2009

Postovani doktore! Otac mi ima 90 god.Izuzetno je zdrav covek.2005 god.posle iznenadnih tegoba/ obilna povracanja iz stomaka/ hitno mu je odstranjenjena desna strana debelog creva, Ph nalaz karcinom! Onkoloska komisija u Sr. Kamenici mu nije preporucila niti hemostatike niti zracenje, jer nije bilo potrebe. Od juna ove godine poceli su problemi sa opstipacijom i do 7 dana Od polovine X meseca 2009g, Poceli su ponovo problemi sa ucestalim obilnim povracanjem/ tamno crna tecnost/.Bio je na urgentnoj,u N. Saduj dezurni hirurg ga je pregledao, uradio Rtg stomaka,nalaz uredan, dali mu jednu bocu infuzije da mu smire nagon za povracanjem, i prepisao cajnu terapiju.Krvna slika je O.K. stim da je :RBC 3.6, Hmg. 122, Kreatinin 174, i Urea u krvi 10,5.. Opstipacija je privremeno prestala/ dva dana bez nagona/, ali i dalje mucnina, nagon za povracanjem i otezamo a ubrzano disanje. Nema bolove. Molim Vas za misljenje obzirom da nije ni srcani bolesnik, jedino su ga noge pocele da izdaju takodje od. polovine ove god., KOJE PREGLEDE BI TREBALO EVENTUALNO JOS URADITI, i uopste Vase misljenje na osnovu opisa tegoba, koje sam naveo.Od lekova posle operacije, nista mu nije dato u vezi CARCINOMA DEBELOG CREVA, jedino radi preventive, uzima SPEMAN, zbog povremenih vrlo retkih problema sa prostatom. Zaista do X. 2009g. on nije imao nikakvih problema , jer uprkos svojih 90 god. on je do prosle godine vozio bicikl, penjao se po nekoliko puta na dan u stan na 3 spratu/nema lift/, bez ikakvih bolova. itd. Unapred Vam se zahvaljujem na odgovoru, i pozdravljam Vas, Miloš iz N. Sada. ŽIVELI!!!.

Postovani, da li je radjena gastroskopija zbog povracanja krvi i kontrolni pregled debelog creva. Bubrezi slabije rade te je doslo do porasta kreatinina i ureje u krvi. Potreban je pregled nefrologa i dijeta sa manje belancevina, pre svega mesa. Tata je prilicno zdrav covek, ali polako popustaju pojedini organi. Najbitnije je da se pronadje uzrok povracanja crnog sadrzaja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2009

Postovani doktore! Imam 44 godine i od 16-e god.bolujem od upale zglobova.najprije je krenulo sa zglobovima prstiju saka,zatim jedno koleno pa drugo ,zatim nakon nekoliko god.rucni zglob i lakat i prije par god.skocni zglob.Napominjem da me je na pocetku tih svih mojih tegoba pocela da boli kicma izmedju lopatica to sad sve skripi,sto sam starija to sve vise boli a o kolenima da ne pricam.Radila sam dosta analiza i na Bg.reum.inst.i nikad prave dijagnoze(sumnja se na hr.juv.artr.),hrskavica kolena jako redukovana odnosno istrosena.Analize imunol.sve neg.osim ANA poz.na hep 2 celijam titar 1:20.sed.27/50 i ostalo uglavnom u granicama.U zadnje vreme se losije osecam i na promene takodjer tako da mi sad najvise boli mali prst na ruci i to jaki i pulsirajuci bolovi koje tesko posnosim.Ja Vas sad pitam kao doktora za savet da li su oni mozda pogresili u dijagnozi jer mene muci crv sumnje da to ipak mozda nije bila reumatska groznica koja nije lecena ili pak artritis?Nikad nisam radila nalaz na ASTO i da li bi bio povisen ako bolest mozda miruje ako nema nekih novih otoka.. Ja se izvinjavam na ovako opsirnom pitanju i veliko hvala !

Postovana, u pocetku hronicni juvenilni artritis (JHA) lici na mnoge druge reumatske bolesti. Zbog toga tako dugo nije sigurno potvrdjena dijagnoza. Medjutim, to nije stetilo vasem lecenju. Artitis se slicno leci i kada se javi kao JHA, u skloru reumatske groznice (RG) ili kao obican artritis. Po vasem opisu bolesti koja vec dugo traje, sada nije tesko da se zakljuci da je zaista HJA. Kod reumatske groznice tegobe na zglobovima nisu toliko dugotrajne, tako teske i ne ostavljaju posledice na zglobovima, koje kod vas postoje, narocoto na kolenu. Sa druge strane kod te bolesti najvise strada srce sa tegobama koje vi ne pominjete (zamor, malaksalost, gusenje, kasalj, bol u grudima, lupanje srca, sum na srcu, promene na EKGu). Neadekvatno lecenje reumatske groznice ne bi stetilo zglobovima, vec srcu. Povisen ASTO (ili ASO) ukazuje na RG ako je nekoliko puta povisen i u periodu kada dete ima anginu raste. Taj test se cesto radi i nemoguce da nije radjen na pocetku bolesti. Samo povecanje ASTO, bez kasnijeg porasta ASTO ne ukazuje na RG, vec znaci da je dete bilo u kontaktu sa streptokokom. ASTO moze biti povisen van perioda otoka zglobova i tada ne bi ukazivao na HJA, a ne bi bilo sigurno ni da je RG. Lecenje HJA ujedno leci i obican artritis, tako da pogresna ili nesigurna dijagnoza ne bi stetila vasem zdravlju. Problem kod HJA nije dijagnoza bolesti, bez obzira na pocetna lutanja i nesigurnosti, vec je problem priroda i prognoza bolesti. Tok i prognoza bolesti su neizvesni i tesko ih je unapred predvideti. Kada je zahvaceno vise zglobova prognoza je losija i moze dovesti do invalidnosti. Insistirajte na fizikalnom i banjskom lecenju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2009

Postovani, moze li se uzimati Dianne 35 ukoliko postoji cvor na stitnoj zlezdi i tpo i tg antitela? Ima li neke interakcije i dali ce dalje analize i funkciju stitastih hormona ometati eventualno uzimanje Dianne 35? Unapred hvala..

Postovana, u principu moze da se uzimati Dianne 35 ukoliko postoji cvor na stitnoj zlezdi i tpo i tg antitela, ako postoji potreba za njegovim koriscenjem. Diane ne remeti funkciju stitne zlezde. Medjutim, kod koriscenja bilo kojih hormonskih tableta uvek se konsultuje endokrinolog (iako nema kontraindikacija). Kozni lekar i ginekolog obicno traze misljenje endokrinologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2009

Postovani doktore imam problem sa saborejom tjemena,barem mi je tako rekla doktorka.Prije tri mjeseca mi se pojavilo crvenilo i zuckaste krastice na podrucju iza uha i na tjemnu malo,mazala sam sa kortikosteroidima i bilo mi je bolje pa mi se opet iznova pojavilo iza uha,onda sam mazala sa Diprosalic (betametason i salycylic kiselina)od tog mi je proslo.Ali sada se opet pojavilo i to ne na starom mjestu nego svo tjeme je prekrilo crvenilo,, i kosa mi malo opada.Ako mi mozete ikako pomoci sa savjetom ,dali uzrok moze biti dojenje bebe. Unaprijed hvala

Postovana, opadanje kose se poklapa sa periodom dojenj, ali nije njime iazvano. Nakon porodjaja kosa prestaje da raste i ulazi u fazu mirovanja. Ova faza traje dva do cetiri meseca. Nakon tog vremena kosa pocinje da opada. To opadanje traje nekoliko nedelja. Kosa najcesce ravnomerno opada i nikada ne dolazi do potpune celavosti. Svim zenama opada kosa, samo kod nekih to nije upadljivo. To je jedan normalan proces i kosa ubrzo pocinje ponovo da raste i do bebinog rodjendana dobije raniju gustinu. Nikakvo lecenje nije potrebno. Kod seboreje lecenje se ostvaruje pravilnom negom. Problem seboreje koze i kose glave resava se pravilnom negom. Koliko ce cesto da se pere kosa zavisi od brzine i kolicine izlucenog loja. Sto se cesce kosa pere, to sampon treba da bude blazi. U protivnom se ostecuje zastitni omotac (hidrolipidni), koji regulise vlaznost koze. U periodu pogorsanja koristi se kortikosteroidne masti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2009

Poshtovani, Upravo sam podigla majcine rezultate krvi/tumor markere, radjene usled izrasline na zavrshetku debelog creva konstatovane irigografijom. Meni, kao laiku, deluje da su krajnje obeshrabrujuci. Molim Vas da mi protumacite kakve su sanse za lecenje? CEA 73,79 CA-19-9 32,8 nalaz stolice na okultno krvarenje je pozitivan Srdacan pozdrav

Postovana, na osnovu visine tumorskih markera se ne moze nista zakljuciti o prognozi bolesti. Ona zavisi od stepena rasirenosti izrastaja i od vrste celija ad kojih je nastao, zatim od efikasnosti operacije, opste otpornosti organizma obolelog i reagovanja na sprovedenu terapiju. tumorski markeri mogu posluziti za pracenje efikasnosti operacije ili drugog vida lecenja. U slucaju povoljnog ishoda lecenja oni se smanju za par meseci. Mogu biti poviseni i kod drugih stanja kao sto su zapaljenje zucne kese, kamen u zuci, ciroza jetre i zapaljenje pankreasa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2009

Baka vidi samo na jedno oko 30% ili manje. Stanje se pogorsava, pa je dobila i da jednom uvece stavlja kap Xalatona. Ona vec oko godinu dana i vise stavlja kapi Cosopt ujutru i uvece. Da li moze uvece da stavi po jednu kap Cosopta i Xalatona (kako pise u receptu), a da ne bude problema, ili mora da napravi vecu pauzu izmedju ta dva leka? Unapred zahvalna!

Postovana, potreban je mali razmak, od par minuta, izmedju stavljanja jednih i drugih kapi, jer istovremeno ne mogu stati dve kapi. Inace se obe vrste kapi koriste za glaukom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2009

Postovani,nakon visemesecnih periodicnih bolova u abdomenu ,ispod grudne kosti,koji se sirio ka ledjima,javila sam se lekaru.Bol se uvek javljao u vecernjim casovima,bez mucnine i povracanja.Laboratorijski nalazi su bili u redu,ali je lekar odlucio da uradim i Ca 9-19,jer su simptomi ukazivali na pankreas.Vrednost je bila 40 u/ml.Dijagnoza hronicna upala pankreasa.Nakon toga uradjen je ultrazvuk,kao i CT abdomena i svi nalazi su uredni.Pankreas jasno definisanih kontura,primerenih dijametara i homogen.Zanima me da li vrednost tumor markera moze biti povisena kod pusaca?Sta je prouyrokovalo upalu pankreasa?Nisam alkoholicar i hranim se poprilicno zdravo.Imam 27 godina i veoma sam zabrinuta.Da li je ova bolest opasna po zivot i da li je uvek progresivna?

Potovana, kod cetvrtine obolelih se nezna uzrok pankreatitisa. Pusenje se dovodi vezu sa nekim oblicima raka i kardiovaskularnim bolestima tako da je pametno da prestanete sa pusenjem. Tumorski markeri mogu biti poviseni kod zapaljenja, a veza sa pusenjem nije bas jasna. Nasatavite da se hranite i zivite zdravo. Jedite vise voca i povrca, a izbegavajte masnu i slatku hranu. Umesto crvenog mesa jedite vise ribe. Bolest nije uvek progresivna. Nekada vodi ka secernoj bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2009

Postovani... moj muz i ja zelimo bebu. Medjutim ja sam od svog ginekologa dobila vaginalete (POVIDON JOD) koje treba da koristim, ali s obzirom na to da su mi sada plodni dani, zanima me, da li se vaginalete mogu koristiti u slucaju oplodnje? Bojim se da pocnem sa koristenjem, jer se nadam zacecu. Unaprijed zahvalna!

Posovana, Povidn jod ne koristite za vreme plodnih dana i pet dana pre njihovog pocetka, jer ove vaginalete mogu unistiti spermatozoide.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2009

Imam 65 godina. Pritisak mi oscilira - gornji od 135 do 160, a donji od 51 do 75. Npr.: sada je 144/51. Brine me velika razlika zmedju gornjeg i donjeg pritiska. Koji je to poremecaj da donji pritisak pada tako nisko. Svi se bave visokim pritiskom a malo znaju zasto je dijastolni nizak izuzev opsteg mesta - stari krvni sudovi. Koja je razlika medju pritiscima prihvatljiva i kako obaranjem selektivno visokog gornjeg ne oboriti i donji i onako nizak pritisak?

Postovani, nizak donji pritisak (dijastolni) uz visok gornji (sistolni) predstavlja hipertenziju (divergentna hipertenzija) i leci se kao povisen krvni pritisak bez obzira sto je donji normalan ili nizak. Ovaj oblik hipertenzije se strece uglavnom kod starijih bolesnika kao posledica veceg orpora u cirkulaciji tj. neelasticne aorte i ostalih krvnih sudova. Leci se antihipertenzivnim lekovima obracajuci paznju na gornji pritisak i nastojeci da se on normalizuje bez obzira na donji. tegobe koje ima bolesnik nisu posledica nizeg dijastolnog pritiska. Neki od antihipertenzivnih lekova smanjuje periferni otpor tako da umanjuje razliku izmedju gornjeg i donjeg krvnog pritiska. Vi pijte redovno antihipertenzivne lekove, bavite se umerenom fizickom aktivnoscu, izbegavajte slanu i masnu ranu i verujte svom kardiologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.11.2009

candida albicans/10 kolonija: sta znaci,da li je opasno,da li se prenosi poljupcem,garderobom?ako se ves pere u masini sa garderobom osobe koja nema candidu da li se prenosi,i da li sme da bude u kontaktu sa trudnicom? sta znaci za pregled urina sledece: izgled-bistra, spec.gustina-1020 leukociti-4-6 i epitelne celije-malo hvala

Postovana, candida albicans/ 10 kolonija u stolici nije velika kolicina. Ova gljivica se ne prenosi poljupcem, garderobom, niti pranjem vesa u masini sa garderobom osobe koja ima candidu. Kandida se normalno nalazi u crevima, a prekomerno se namnozi u pojedinim situacijama tj. pri padu imuniteta, kod dijabeticara, trudnica, pri koriscenju kontraceptivnih sredstava... Trudnice su sklone infekciji ovom gljivicom zbog hormona. Vaginalnu infekciju trudnice mogu dobiti seksualnim putem, ali i sirenjem iz drugih delova tela. Leci se jer se pri porodjaju prenosi na bebu. Uobicajenim socijalnim kontaktom, kao ovim koje ste pobrojali se ne moze dobiti. Kandida izaziva crevne infekcije, infekcije vagine, kod muskaraca su promene najcesce na glavicu (balanopostitis), kod beba i osoba oslabljenog imuniteta u ustima (sor ili mlecac), zatim moze izazvati zvale oko usta i promene na noktima i kozi stopala. Moze se prstima prenositi sa jednog na drugi deo tela. Pri lecenju vaginalne infekcije kandidom potrebno je leciti oba partnera. Od kandide se striti jacanjem imuniteta, pravilnom ishranom, a ne izolacijom i sklanjanjem od osoba koje je imaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.11.2009

POsTOVANI DOKTORE,MOJA MAMA VEC VISE OD DESET GODINA BOLUJE OD SKLERODERME SA RAYNAUDOVIM FENOMENOM.PRE DVE GODINE JOJ SE POJAVILA GANGRENA NA PRSTIMA RUKE ALI JOJ JE POMOGLA HIPERBARICNA KOMORA.SADA IMA ISTO TO NA NA NOZNIM PRSTIMA (MALOM I PALCU),ALI ZBOG OSTECENJA SRCA I PRIRASLICA NA NJEMU PLASI SE HIPER BARICNE KOMORE. POSTOJI LI NEKO DRUGO SREDSTVO ZA SANIRANJE GANGRENE? UNAPRED HVALA

Postovana, lecenje gangrene je najefikasnije hiperbaricnom terapijom. Ako to nije moguce hiruskim putem se poboljsava cirkulacija krvi (hiruska revaskularizacija arterijskim bypassom i angioplastikom). Sama gangrena se resava svakodnevnim cisenjem rane uz uporno lecenje infekcije. Ako je neophodno vrse se incizije, drenaze i manje amputacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.11.2009

Pijem Centrum vitamine vec dva tri meseca i zanima me da li oni mogu da promene rezultate analize krvi koju treba da uradim u ponedeljak.

Postovana, vitamini koje pijete nece uticati na rezultate analize krvi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.11.2009

Postovani...radila sam uz stitne zlijezde pa vas molim za vase misljenje:oba rijeznja su povecana,hipoehogena,nehomogena,grublje eho slike,te obostrano se vidi po nekoliko hipoehogenijih gomolja,obostrano se vidi po neki vrlo malo povecani i hipoehogeniji limfni cvor,obostrano paratiroine zlijezde urednoga izgleda.DG.nodozno promjenjena gusa.Tek danas su mi gotovi hormoni :TSH 4,41 T3 0,68 T4 10,12...NARUCENA 1.12 KOD DOK PA DO TADA MOLIM TA VASE CIJENJENO MISLJENJE

Postovana, stitna zlezda je povecana sa vise cvorica, sto se naziva struma nodoza. T3 hormon je snizen pa bolest moze da napreduje ka snizenju funkcije zlezde. Medjutim TSH je po referentnim vrednostima nekih laboratorija normalan, a po nekim samo malo povisen. Nije ozbiljno stanje i cekanje do zakazane kontrole nije dugo. Radice se i antitela da se vidi da li postoji autoimuno zapaljenje zlezde. Inace je bolest cesta kod zena i ima dobru prognozu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.11.2009

Dobar dan. Htela sam da Vas zamolim za savet tj. vec par nedelja krvni pritisak mi varira od 90/65, 85/70... pritom se osecam lose, vrti mi se u glavi, ne mogu ustati iz kreveta. Pre spavanja mi predeo oko kolena i skocnog zgloba otice i na dodir je toplo, i osecam kao da mi se tu voda nakuplja. Pre par meseci sam osetila kvrzicu na desnoj dojci i bila sam kod onkologa koji mi je rekao da je to bezazleno, mada od tada ledja i ruke su mi maljavije, ne znam da li je sve ovo povezano zato Vas molim da mi date savet jer sam vec par puta bila kod doktorice opste prakse i navela joj sve simptome da bi mi ona na kraju dala uput za vadjenje krvi i rekla da sam malokrvna, dala mi je tablete gvozdja da pijem ali meni od toga nije bolje! Ja imam 23 godine, a u porodici mi samo deda pati od angine pectoris. Cenim vase misljenje i unapred sam Vam jako zahvalna na odgovoru!

Pojacana maljavost (hirzutizam) nastaje zbog povecanja kolicine ili aktivnosti muskih polnih hormona (androgena). To moze da bude posledica policisticnih jajnika, pojacane aktivnosti nadbubrezne zlezde, tumora jajnika ili nadbubrezne zlezde, koriscenja nekih lekova, a nekada se nezna uzrok. Potrebno je zato da se javite ginekologu i endokrinologu, da bi se utvrdio i lecio uzrok. Nizak krvni pritisak moze da se povisi unosom vece klicine tecnosti i slanije hrane. Ako ne mozete na taj nacin da smanjite tegobe koje vam on izaziva, moze vam lekar propisati lekove za povisenje krvnog pritiska. Vrtoglavica je posledica i niskog pritiska i malokrvnisti. Ako su otoci izrazeni samo uvece, a ujutru ih nema, verovatno su posledica prosirenih vena. Kvrzica na dojci zahteva povremene kontrole ultrazvukom, a ako lekar smatra da treba, i mamografija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.11.2009

Postovani doktori, zanima me kakva je konkretno veza izmedju orgazma (zenskog i muskog) i zatrudnjivanja? Tj. da li su sanse za zatrudnjivanje vece ako neko od partnera ili oba partnera dozive orgazam u toku s. odnosa? Kakva je tu veza, ima li je? Mnogi kazu Nije to samo tako, ostati trudna u smislu Ne desava se to bas tako lako... Kako to misle, i koliko se lako ostaje trudan, da se tako izrarzim? Ima li ikakve opasnosti od zatrudnjivanja ukoliko se odnos prekine u trenutku dozivljavanja orgazma? Nadam se da sam uspela da budem jasna, iako ne baratam bas najbolje terminima... :) Pozdrav, nadam se skorom odgovoru.

Postovana postoji veza izmedju orgazma i zatrudnjivanja. Kada muskarac dozivi orgazam dolazi do ejakulacije. U ejakulat se nalaze spermatozoidi bez kojih nema trudnoce. Ako tokom seksualnog odnosa i zena dozivi orgazam vece su sanse da dodje do trudnoce, jer tokom njenog orgazma dolazi do grcenja misica oko vagine i materice cime se olaksava kretanje spermatozoida. Medjutim, zenski orgazam nije neophodam da do trudnoce dodje. Ima mnogo zena koje su radjale decu a da nisu dozivljavale orgazam tokom seksualnog odnosa. Ako se odnos prekine u trenutku dozivljavanja orgazma do trudnoce ce doci. Da bi se ona sprecila treba ga prekinuti pre orgazma. Ako su oba partnera zdrava zatrudnjivanje je lako. Kod drugih parova je neophodno lecenje. Sa kasnijim zasnivanjem braka i zatrudnjivanje postaje teze jer nakon 35 godine plodnost se lagano smanjuje. Prekidanje odnosa pre dozivljavanja orgazma moze zastiti od trudnoce, ali to nije sigurno. Ako muskarac prekine odnos pre ejakulacije to je jedna od prirodnih metoda kontracepcije koja nije 100% sigurna. Sigurnija je ako se kombinuje sa neplodnim danima. Sigurnija je kod parova koji su duze zajedno i koji su disciplinovaniji i zainteresovaniji da do trudnoce nikako ne dodje. Ova metoda kontracepcije moze uskratiti zeni orgazam, ako se ne potrudi (ona i partner) da se nakon prekinutog polnog odnosa zadovolji masturbacijom. Bolje je da koristite druge metode za sprecavanje trudnoce. Najbolje prezervativ, jer stiti i od polno prenosivih bolesti. Ako ste zdravi i ginekolog vam preporuci mozete da koristite hormonske tablete. A orgazmu prepustite da vam donese zadovoljstvo bez razmisljanja da li ce do trudnoce doci ili nece kada ste vec zasticeni od nje nekom drugom metodom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.11.2009

Postovani doktore moj decko koji ima 35 godina je radio ultrazvuk abdomena zbog povremenih blagih bolova u donjem desnom delu stomaka i blago se sokirao kada je cuo nalaz, koji je sledeci- jetra je homogena, pravilna, grublje strukture, ali homogena i hiperehogena.(inace ima povecan holesterol i trigliceride). APDL je 155mm. fokalne promene se ne uocavaju. Pankreas je hiperehogen, homogen, voluminozniji. Slezina je homogena dimenzija 125x46. Desni bubreg je pravilan ali jako uvecan max167mm duzine, parenhima 26 mm sa blago naznacenim casicama- pri prepunoj besici bez znakova kalkuloze. Levi bubreg se ne diferencira. Mokracna besika je urednog zida i lumena. Prostata je homogena jasno ogranicena 29x39x30 /17,4cm3. Nakon mikcije blaga staza u desnom bubregu i dalje se uocava RU30ml (prepuna besika u startu). . Mene najvise zanima kako vam se cini taj preostali desni bubreg da li je zdrav i koje bi ste dalje preglede ili neku vrstu lecenja savetovali. I da li je pankreas u redu. Hvala unapred na vasem odgovoru.

Postovana, desni bubreg moze biti uvecan zbog postojanja infekcije (pijelonefritis) ili zbog postojanja prepreke u oticanju mokrace. Potrebna su dalja istrazivanja IVU, pregled mokrace, urinokultura, cistoureterografija, CT stomaka eventualno. Zbog malo uvecanog pankreasa treba pregledati alkalnu fosfatazu u krvi, bilirubin i glukozu. daljim uroloskim ispitivanjem ce se utvrditi zasto postoji prepreka u oticanju mokrace.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.11.2009

IMAM SINA OD SEDAMNAEST MESECI,ON JOS UVEK SISA I IMAM PROBLEM KAKO DA GA ODBIJEM,A NECE DA PRIHVATI KRAVLJE MLEKO NIKAKO,BAS SAM ZABRINUTA JER SMATRAM DA JE JAKO VAZNO MLEKO DA PIJE,A JA NEMAM VISE TOLIKO MLEKA K O LIKO BI TREBAO DA POPIJE,SISANJE MU SAMO PREDSTAVLJA CUCLU KAKO BI ZASPAO, INACE JEDE,STA DA RADIM?HVALA

Postovana, u tom uzastu beba treba da popije 350 do 500ml mleka. To verovatno moze da se ostvari malo pijenjem iz solje, a malo kroz kasice. Mnoge majke kao i vi odalazu odbijanje od dojke iz straha da ce imati problema sa uspavljivanjem ili da beba nece dovoljno da jede. Medjutim, bebe kada im majka ukine svoje mleko postepeno povecaju unos kravljeg mleka. Samo je bitno da sina ne terate silom da jede mleko. Neka popije iz solje koliko hoce. Kada vidi da ga na to ne prisiljavate on ce postepeno povecavati kolicinu popijenog mleka. Ako vi mnogo insistirate na tome da pije kravlje mleko izazivate kod njega inat. Uspavljivanje uz dojenje zamenite uspavljivanjem uz pricanje price. Ususkajte ga zajedno sa nekom igrackom koju voli, ispricajte pricu i ostavite ga da se uspava. Ne zamenjujte sisanje flasicom, jer cete uskoro morati da ga odvikavate od nje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.11.2009

Postovani Lecim se od bolesti sttne zlezde jos od 2004. U pocetku sam uzimala 25mg elthyrona a sada se ta doza popela na 200MG.Meni je sve gore iako uzimam veliku dozu u odnosu na pocetnu..Analizom mi je utvdjeno da bolujem od hashimoto bolesti..Obratila sam se dokoru da imam u poslednje vreme i ubrzani rad srca i oscaj malaksalosti kao i u pocetku kada sam otkrila da mi je stitna obolela..Isla sam i na nuklearnu analizu, ali ovde nista ne govore da li treba da se operisem vec mi samo dozu povecavau a meni sve gore..Da li postoji neki priroodni lek da bacim ove lekove jer u poslednje vreme osecam sa leve strane u grlu neke bolove. Pozdrav i hvala unapred.

Postovana, nazalost ne postoji prirodni lek koji bi mogao da vas izleci od Hasimoto tireoiditisa. Bol u vratu moze biti posledica pritiska uvecane zlezde. Zlezda se nekada smanji primenom lekova, ako se to ne desi a njena velicina smeta moze se smanjiti operacijom. Medjutim operacija ne znaci izlecenje bolesti. Ovaj bolest stitne zlezde je posledica autoimuna. To znaci da organizam stvara antitela koja zlezdu pogresno prepoznaju kao strano telo i napadaju je. U zlezdi dolazi do nagomilavanja limfocita, ona se vecava i vremenom pocinje da luci sve manje hormona. Razvija se hipotireoza koja se leci dozivotno. Operacijom taj proces ne moze da se zaustavi. Utesno je to sto bolest jako sporo napreduje i sto se hipotireoza ne leci tesko tj. leci se lakse od ostalih bolesti stitne zlezde.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.11.2009

Koristim oralnu kontracepciju Logest,po preporuci svog ginekologa.Poslednju tabletu druge kutije sam popila u nedelju,medjutim,umesto pauze od 7 dana,uzela sam prvu tabletu iz novog pakovanja, 4-ti dan.Molim Vas da mi kazete da li da nastavim da pijem,ili da sacekam 8-i dan ,i pocnem normalno sa terapijom?

Postovana, ovo je bas neobicna situacija. Ako prestanete da pijete tablete trebali bi za par dana da ponovo dobijete menstruaciju i onda od tog dana da krenete sa prvom tabletom. Ako nastavite da pijete tablete sa ovom kracom pauzom takodje cete poremetiti ciklus, a zastita je neizvesna. Koristite dodatnu zastitu. U svakom slucaju kontaktirajte vaseg ginekologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.11.2009

postovani ako je neko alergican na polen trava i drveca da li sme da pije sirupe za iskasljavanje na bazi bilja na primer sirup od jagorcevine,brsljana,belog sleza.imam problem sa slajmom i uvece imam temperaturu 37.3 ali ne kostantno pa sta bi to moglo biti.hvala

Postovani, alergicni na polen dobijaju alergiju kada ga udahnu. Male klicine popijenog sirupa gde ima malo alergena ne bi trebalo da izazove alergiju.Ako bi se i javila bila bi u obliku proliva. Za sirup belog sleza koristi se koren biljke (nema polena). To bi moglo biti hronicno zapaljenje disajnih puteva. I aletgija je vid zapaljenja. Javite se svom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.11.2009

Postovani,imam sina od dve godine,primetila sam da mu se malo oseca zadah iz usne duplje.Da li je to alarmantno,trebam li da ge odvedem kod pedijatra i zasto se to desava?Unapred hvala.

Postovana, zadah iz usta dece se oseca zbog lose higijene usne duplje. Perite mu zube mekanom cetkicom ujutru i uvece obavezno. Ako bude trazio da sam pere zube dozvolite mu, ali morate sami da dovrsite posao jer dete to nece moci lepo da uradi. Deca nauce pravilno da peru zube mnogo kasnije. Ako su zubici zbijeni i primetite da hrana ili plak zaostaju izmedju koristite zubni konac. Najlakse ce vam biti da tokom pranja stavite dete u krilo. Neka vas gleda i dok sebi perete zube i pozelece da vas imitira.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.11.2009

Dragi DR.u braku sam sadam godina i desavalo mi se da posle odnosa sa suprugom dobijem sestu grupu.To je reseno vaginaletama i kremom canestena .Koristio je i suprug ali posle izvesnog vremene ista prica.Zanimam me kako se javlja i jeli uzrok prevare supruga.Ja i suprug ne koristimo nista od lekova ali bas nista.

Postovana, gljivicna infekcija nije polno prenosiva bolest, pa se nikako ne moze preneti partneru zbog prevare. Gljivice se nalaze i u crevima, a i u vagini u manjem broju. Potrebni su odredjeni uslovi da se one previse namnoze i izazovu tegobe. To su uglavnom stvari koje slabe opstu otpornost organizma ili lokalnu otpornost sluzokoze. Najcesce je to smanjenje broja bakterija ili poremecaj normalne vaginalne flore. To moze da nastane kod prekomerne upotrebe antibiotika, upotrebe kontraceptivnih tableta, prekomerne higijene polnih organa upotrebom alkalnih sapuna koji unistavaju normalnu floru sluzokoze, trudnoce, menstruacije, nosenja neadekvatnog vesa (sinteticki, tesan, tange), unihopa, tesne odece, kod koriscenja neadekvatnih higijenskih ulozaka. nekada je prvi znak secerne bolesti... Moze vam pomoci vise jogurta u ishrani.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.11.2009

Postovani doktore,ginekolog je ustanovio da imam polip na grlicu materice koji treba da uklonim.Sad me jako interisuje da li je to bolno?Da li se prilikom uklanjanja koristi anestezija i u kom obliku?Hvala vam mnogo unaprijed na odgovoru...

Postovana, ako je polip mali i uklanja se ambulantno obicno se ne koristi lokalna anestezia, jer intervencija nije narocito bolna i kratko traje. Razgovarajte sa ginekologom o vasem strahu i potrebi da se primeni anestezija. Ako je polip veliki, sa sirokom osnovom sigurno da ce se primeniti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.11.2009

zdravo,nisam siguran dali sam prosli put pravilno postavio pitanje pa bi zato hteo po drugi put pokusat.Neprijatno mi je sto cu tako da se izrazim ali sta cu moram.U pitanju je moja erekcija,tako da uvek kada dobijem erekciju sve je normalno ali kad malo padne erekcija onda izlazi uvecani sekret(bezbojna lepljiva tecnost).To mi se javilo posle jednog nezasticenog odnosa sa devojkom napominjem da prije tog kontakta nije bilo tako,otkat se to pojavilo nisam imao nikakvog kontakta sa curama,jer se plasim da se nebi neka zarazila nekom ppb preko mene,mada je moj urolog rekao da je sve uredu ne jednom nego vise puta.Mozetemi vi nesto vise o tome reci zasto je to tako da ranije nisam to imao a sada imam???

Postovani, nemate razloga da ne verujete urologu. Svi testovi su bili u redu. Pohvalno je sto mislite na partnerkinu i svoju sigurnost u odnosu na polno prenosive bolesti, ali to nije razlog da izbegavate seksualni kontakt. Za Vasu obostranu zastitu dovoljno je da koristite prezervativ. To nije uvredljivo ni za vas ni za nju, niti znaci nepoverenje, vec je izraz odgovornosti, brige i ljubavi. Do lucenja sekreta dolazi refleksnim putem i to nije povezano sa tim da li ste imali ili niste ejakulaciju i koliko je erekcija bila jaka. Ne znam zasto je sekrecija sada izrazenija nego ranije. Moguce da ma veze sa ucestaloscu ejakulacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.11.2009

molim vas da mi odgovorite na pitanje sta znaci izvestaj sa mamografije - obe dojke lipomatozne gradje bez formiranih tu senki ili patol. kalcifikacija

Postovana, to je sasvim normalan nalaz, koji kazuje da u obe dojke ima masnog tkiva , a nema tumora i sumnjivog nakupljanja minerala (kamenaca). Malih kalcifikacija ima normalno u dojkama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.11.2009

Postovani doktore imam problem sa disanjem vec 1 godinu, i bolove sa leve strane grudnog kosa u vidu tupog bola i grca istovremeno sto mi blogira disanje.radio sa sve moguce preglede srca, pluca,glace,zeludca i nadjena je hijatus hernija.kada popijem bemsedin bol prodje.isao sam kod fizijatra koji je radio ultra zvuk mekih tkiva i nasao mi je uvecanu zlezdu ispod oazuha 1 cm.sta to moze da bude da netreba da me pregleda neurolog. hvala unaprded. bolovi postaju neizdrzljivi i prelaze malo na levu ruku, ali grc i bol je sa leve strane grudnog kosa. prestaje samo uz bensedin. da i zaboravio sam da kazem da taj grc sa tupim bolom traje od ujutro do uvece. posle bensendina popusti 95 posto.jel mogu da budu ukljesteni nervi unapred zahvalan

Postovani, vec ste postavljali pitanje i imate odgovor pod datumom 13.11.2009. Tesko je tu dodati mnogo. Limfna zlezda od 1cm nije zabrinjavajuca i treba da se prati da bi se proverilo da ne raste. Bol moze da bude posledica grca medjurebarnog misica cime se izaziva pritisak na nerv. Bensedin moze da opusti misic i ublazi tegobe. Uz to smanjuje i psihicku napetost koja takodje moze biti uzrok tegoba. Idite kod fizijatra i neurologa. Mozete dobiti i lek koji efikasnije opusta misice. Kod ukljestenih nerava bol je dosta jak, a prisutno je i trnjenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.11.2009

Postovani dr.imam pitanje u vezi mog oca.on ima 66godina, vec dugo godina pije bensedin tablete neznam ni ja vise tacno koliko mislim da ima vise 15 godina,da sada mora da ih ima uvek kod sebe i drzi ih u dzepu.kad ih nema ako ih nema postaje jako jako nervozan nemoze da se smiri sve dok ih ne dobije e tada se smiri.mi nemozemo da kontrolisemo kad i koliko on pije te tablete,ja mislim da ih i danju i nocu pije jer i preko dana vecinom je u krevetu i spava imalo se krece tako da sad ima problema sa kicmenim stubom,nogama.moje pitanje je kako moze on sad da ostavi te tablete dali to moze.sta da radim kako da uspem u tome da ne pije te tablete vise molim pomognite mi hvala.

Postovana, on je zavistan od Bensedina (tabletomanija) i te zavisnosti ne moze da se resi bez pomoci psihijatra. Neophodno je da ga naterate da se javi lekaru. To nece biti lako, jer se on plasi da ostane bez leka. Kazite mu da uskoro nece moci da se nabavi lek bez recepta, a lekar nece hteti da mu prepisuje onoliko koliko on sada pije, sto je tacno. Zato treba uz pomoc neuropsihijatra da se odvikne. Odvikavanje ide postepeno. Slabo kretanje je opasno po zdravlje. Faktor je rizika za srcane i degenerativnoreumatske bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.11.2009

postovani, molim vas da mi date vase strucno misljenje o tome da li je moje dijete moglo imati potres mozga ako se nalazio u narucju za vrijeme plesa. Ovo mozda cudno zvuci, ali za vrijeme nekog slavlja, jedna rodica je uzela moje tada jednogodisnje dijeta i plesala s njim. Ali kada sam ja vidjela kako ona plese, vec je proslo nekih 3 do 4 minuta. To je bilo skakutanje gore/dole. potrcala sam i uzela dijete, a on mi je >zaspao> istog trenutka kad sam ga uzela. Istina je da je on bio pospan, ali mi je bilo cudno kako je mogao zaspati tako iznenada i uz iznimno jaku muziku (muzika uzivo). Istog momenta sam napustila slavlje, sjela u auto i dosla kuci. Kad smo usli, dijete se probudilo. Nikada ga nisam odvela na pregled. Od tada je proslo 3 mjeseca. Jos da napomenem da dijete nakon toga nije plakalo, nije povracalo. Od tog dogadjaja ja nikako nisam mirna, ne znam da li je kasno da ga sad vodim na kakve preglede. Nisam primijetila nikakve promjene na djetetu, ali sam od nekoga cula da se posljedice potresa mozga mogu javiti i mnogo kasnije. Bilo kome od porodice kad to spomenem, kazu da pretjerujem jer nije bilo udarca, ali ja mislim da takvo >skakanje> koje je dovelo do velikog treskanja mog djeteta i nije bilo tako bezazleno. Cak osjecam i grizu savjesti sto dijete nisam odvela na pregled odmah. Da li pretjerujem ili je dijete moglo imati potres mozga?

Postovana, nemate apsolutno nikakvih razloga za zabrinutost. Dete nema simptome potresa mozga, nije ni bilo povrede koja bi to mogla da izazove. Od tada je proslo 3 mjeseca i da je bilo povrede vec bi se ispoljili simptomi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.11.2009

Postovani, imam 28 god. i bolujem od ITP od 14 godine. Uradjene su sve pretrage ali je nepoznat uzrok trombocitopeniji, osim sto je ustanovljeno da je povecana razgradnja u slezini. Prosecna vrednost je od 30000 do 70000. Nisam imala nekih problema sem ceste modrice i u ranom detinjstvu i krvarenja iz nosa. Terapiju sam uzimala samo u vreme ispitivanja i to Pronizon i imunoglobulin posle cega su trombociti bili 250.000a kasnije nisam bila pod terapijom. Sada sam u 9 nedelji trudnoce trombociti su oko 40000 pa me zanima kakve su dalje prognoze i da li mogu imati komplikacija ja ili dete. Molim Vas da mi odgovoritei hvala unapred!

Postovana, kod idiopatske trombocitopenije u trudnoci su potrebne cesce kontrole, kao i kod drugih hronicnih bolesti. Najcesce trudnoca protice bez koplikacija po mamu i bebu. Desava se cak i da se trombocitopenija za vreme trudnoce smiri i priblizi normalnim vrednostima. Porodjaj obicno ide bez problema, iako je potreban veci nadzor zbog moguceg duzeg krvarenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.11.2009

sta staznaci mesna cista na jajniku kazite mi njeno strucno ime

postovana, izraz mesna cista nije uobicajen za odredjenu vrstu, pa vam ne mogu reci njeno strucno ime. U principu tako mogu da se opisu ciste ispunjene gustim sadrzajem ili pregradjene. Ako cista odaje takav izgled, uz to se odrzava duze od dva meseca ili eventualno raste mora da se uradi punkcija i odredi sastav ciste.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.11.2009

molim odgovor na pitanja- sta znaci mikoloski pregled:candida albicans 10 kolonija? sedimentacija 26 ? Holes. 6.93 ? Lym 56 procenata ? Grn 36 procenata ? i sa ginekoloske strane: VS - III gr.? i Papa III infeonilio(kako sam ga ja procitala napisano-ako je uopste tacno rastumaceno) molim odgovor na jos neka pitanja: ginekoloski imam VS- III gr. i Pa-III radjeno:cervikalni bris analiza chlamydiae a rezultat glasi: test direktne imunofluorescencije na prisustvo chlamydiae trachomatis negativan i radjeno:vaginalni i cervikalni bris, analiza AB a rezultat glasi: DMP:epitelne celije,PMN leukociti(cervikalno), Gram pozitivni bacili i diplokoke. Patogene bakterije nisu izolovane. Molim odgovor na to-sta znaci sve to-DMP,PMN i papa-III da li imam razloga za strah da nije rak na grlicu materice? uplasena i zahvalna Sladjana unapred hvala na odgovoru

Postovana, ako je u pitanju pregled kandide u stolici nema je mnogo jer su normalne vrednosti do 20 kolnija. Povisena sedimentacija i promene u leukocitarnoj formuli ukazuju na postojanje nekog zapaljenja. III grupa VS je bakterijska infekcija , a PA III znaci pocetno izmenjene celije (displacija), holesterol je povisen. Displazija nije rak na grlicu materice, ali mora da se leci jer moze dovesti do raka. Obicno je posledica infekcije koja treba da se leci. Ako je zapaljenje cerviksa (zapaljenje grlica i pojacan sekret) vec leceno, pa nije doslo do poboljsanja, promenjena sluzokoza grlica materice mora da se ukloni laserom ili nekom drugom metodom. Pre intervencije je najbolje uraditi biopsiju grlica. To predstavlja izlecenje. Povisen hoseterol mora da se leci dijetom (manje masnoce i secera, a vise voca, povrca, crnog i integralnog hleba i jogurta). Ako ne dodje do normalizacije holesterola dodaju se lekovi iz grupe statina. Imate razloga za strah jedino ako se ne lecite. Inace su sve to izlecive bolesti. Opasne su samo ako se zanemare i ne lece.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.11.2009

Pocituvani.Mojata draga prijatelka ja operisaa od Alveolar soft part sarkoma na desna natkolenica.Gi napravi site istrazuvanja na krv i beli drobovi i zasega nema potvrdeno metastazi.Hirurgot ja sovetuva za povtorna operacija da se izvadi uste tkivo od dvete strani na prvata operacija.Prvite bolki taa gi imase pred pet-sest godini a duri sega e utvrdena dijagnozata.Kakvi se sansite za metastaziranje i kakva a vsusnost prognozata na bolesta .Sto vie bi preporacale kako prevencija i isleduvanje...Zatoa sto taa e samo 29 godini...

Postovana, bilo bi dobro da poslusa savet hirurga, jer je sarkom vrsta tumora koji brzo daje metastaze. Treba ga izvaditi pre no sto do toga dodje.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: