Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 16.4.2010.

2008.god utvrdjen mi je prolaktinom...vrednost prolaktina mi je bila oko 5000 sto je 10 puta uvecano od dozvoljenog... Htela sam da pocnem da uzimam bromazepan kako bih se zastitila od daljeg povecanja tumora i da stitim organizam od stresa jer sam mnogo nervozna i mnogo se nerviram...hvala

Postovana, nadam se da je pod uticajem terapije prolaktin znatno snizen i da se tumor smanjio. Bromazepam nece uticati na tumor i ne mozete ga sami sebi propisati. Javite se svom lekaru i pomoci ce vam da prevazidjete stres. Mnogo i sami mozete da ucinite. Pomoci ce vam bavljenje sportom, fitnesom ili jogom. Dosta setajte, budite sto vise na vazduhu i u pokteru. Nadjite neki hobi, budite vedri, pricajte viceve i gledajte komedije, jer sve to jaca imunitet i deluje antistresno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.4.2010.

Da li se mogu istovremeno konzumirati mast GENTAMICIN i tablete CLIACIL?

Postovana, mast Gentamicin, koji deluje lokalno i Cliacil se mogu koristiti zajedno, ako je to neophodno. gentamicin se nesme koristiit istovremeno sa antibioticima iz grupe aminoglokozida, jer se tada potencira stetno dejstvo na sluh, centar za ravnotezu i bubrege. Sa penicilinima, kao sto je Cliacil, moze ako je potrebno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.4.2010.

Postovani porodicni lekare, Kako vec duze vreme nemogu odgonetnuti problem koji se zbiva vec 2 godine(od kad se rodila nasa kerkica), vezano uz seksulanisti u nasem braku (ja 30 a MM 40),obracam se Vama uz postavnja i ocekuvanju. Nakon 5,6 meseca rogenje nase kerke meni se libido vratilo u normali kako i zelja za sexom.Megutim , mome suprugu se zelja nekako izgubila, svodi nam se na 5,6 puta godisnje sto po meni za nas nije normalno jer smo pre deteta redovito vodili ljubav i uzivali u njemu.Kada pokrenem inicijativu, inace sam samopouzdana licnost,odbija me bez ikakvog razloga, ili zaspi pred tv, ili mu se prijede u 11, ili je previshe umoran .U meguvremenu je njemu konsatovana anemija i bio je na ferum leku, ali nekakvo poboljsanje u njegovom stanju mema.Bezvoljan je u odnosu sex( inace se i mazimo, i lezimo jedno uz drugog, djelimo njeznost u toku dana), ali sexa nema, jednostavno kao da nema volju.Cesto razgovarmo i on misli da ima neki zdravstveni problem i da mu nije lako.Inace je vrlo duhovita osoba,otac ko od bajke, postuje me u najvisoj meri, domacin covek, nije depresivan. Danas je opet bio na ptretrazi krvi.ne sumnjam da ima drugu, nije mi dao razlog za to. Znaci moje pitanje je koliko anemija utice na seklsualnost, libido, zelju za seksom, potentnost kod muskarca, odnosno koliko anemija utice na izrazenje strasti, seksualnu zelju . Mislim da sam svoje stanje temeljito objasnilo, oprostite ako je predugo . Molim Vas za odgovor

Postovana, anemija moze dovesti do smanjenja seksualne funkcije. U tom slucaju je prisutan jos neki simptom malokrvnosti, a ne samo laboratorijski nalaz anemije. Drugi simptomi su umor, pospanost, slabost, brzo zamaranje, vrtoglavica, nesigurnost, bledilo koze, vidljivih sluzokoza (desni, sluzokoza ociju) i noktiju, ubrzan srčani rad, osecaj hladnoce, narocito ruku i nogu, tuga, depresija, poremecaji sna i smanjenje apetita. Ne moraju biti prisutni bas svi simptomi. Nekim muskarcima tesko pada cinjenica da je njihova ljubavnca postala majka. Neki su vaspitavani da je zena ili svetica ili kurva. To se moze lose odraziti na muskarcev libido. Vi ste majka njegovog deteta, postuje vas, ceni, voli. Za njega ste svetica i seksom sa vama bi oskrnavio ta uzvisena osecanja koja gaji prema vama. Ali supruznici koji se vole i nezni su jedan prema drugom, se kad tad vrate normalnom seksualnom zivotu. Osim neznosti koju izrazavate jedno prema drugom izdvojte trenutke za samo vas dvoje. Izadjite po nekad u setnju bez cerke, organizujte romanticne trenutke (bez deteta) npr. masaza mirisnim uljem, meditacija, zajednicki rucak u miru i tisini. Mozda vas suprug oseca da mu treba pomoc da tu blokadu otkloni kada kaze da ima neki zdravstveni problem. Mozda mu treba razgovor sa psihologom. Ne prisiljavajte ga na to, ali ako razgovor krene na tu stranu podrzite ga.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.4.2010.

da li je opasna temperatura kod pacijenta koji je doziveo plucni infarkt pre 48 sati

Postovana, povisenje temperature se obicno javlja nakon infarkta pluca. Na prognozu bolesti utice velicina infarkta tj. koliko je veliki zapusen krvni sud, a temperatura je manje bitna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.4.2010.

Moj sin,od skoro 7 god,vec 3 dana ima visoku temperaturu od 40 C.Kad mu daju inekciju protiv temperature,njemu spadne za kratko vreme,pa se opet poveca.Dali su mu lek Hemomicin i Urbazon.Radio je krvnu sliku pre neki dan,kao i urin,i sve je u redu.On sa zali da ga malo boli grlo,a lekari kazu da nije velika upala.Bio je bolestan pre 1-2 nedelje,kad mu je bilo crveno grlo i imao je zapusen nos.I tada je primao Hemomicin.Molim vase misljenje,sta bi to moglo biti?

Postovana, verovatno se radi o virusnoj upali grla, koja se cesto ponavlja zbog pada otpornosti organizma. U cilju njegovog jacanja mozete mu davati probiotik (pogotovu sto cesto koristi jake antibiotike), dosta voca i povrca, maslinovo ulje, orahe, lesnike, beli i crni luk. Treba da promeni nacin zivota, da manje sedi u kuci, pred televizorom, a da je vise napolju, da se bavi nekim sportom. Vi cete verovartno strepeti da ce se zbog toga cesce razboljevati. Moguce je u prvo vreme, ali ce ojacati.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.4.2010.

postovani doktore,imaj jako probadanje u sredistu grudi,pocinje iz tog centralnog dela,pa se nekad zna siriti na levu i desnu stranu grudi,nedavno me tad pocelo i probada ti u centru ledja,tamo gdje je otprilike srce,ponekad se pojavi i bol ispod desnog pazuho odnosno pod rebrima.Nadam se da ste me razumeli.Bila sam na ekg,i juce na ehokardiografiji,doktor mi je samo rekao da su parametri u granicama normale i nista drugo mi nije htio kazati,pa neznam odakle potice ta bol.Treban na duzi put za par dana pa bih volela znati koliko to moze biti opasno.Ako vam nesto znaci napisacu vam vrednosti eho..Ao Vmax 1,54. AR 0 MV Vmax 0,82. Mv mean PG 0,8 MR 0 RVSP 21,2 TR U TRAGU. DESNA KOMORA 2,2 AORTA 2,1, SEPARACIJA 1.8 L.PREDKOMORA 3,6 SEPTUM O.9 ZADNJI ZID 0,9 EDD 4,54 ESD 2,96 EF 64. Recite mi posto ima angine pektoris u mojoj porodici,kakve su sanse da je i ja dobijem...sta mislite o nalazima...sta bi znacilo ta moja probadanja koja imam ..i molim vas da li sve moze vidjeti ehokardiografija.izvinite sto sam ovako bila opsirna,veliko hvala i pozdrav..

Postovana, EHO srca pokazuje gradju srca (kod vas je normalna), rad komora i predkomora, strujanje grvi kroz srce, ali ne moze da vidi da li imate anginu pektoris. To se ne vidi ni na EKGu, ako se radi kada vam je dobro. Vidi se ako se radi u trenutku dok vas boli. Na testu opterecenja, moze da se isprovocira anginozni bol i dijagnostikuje angina pektoris. Nasledjuje se sklonost ka srcanim bolestima, ali to ne znaci da cete obavezno imati anginu pektoris. Ako se pravilno hranite, bavite fizickom aktivnoscu, izbegavate stres, kontrolisete povremeno i lecite (ako se javi) povisen krvni pritisak, povisene masnoce i secer u krvi, izbegavate masnu i slanu hranu, kao i suhomesnate proizvode ne morate se razboleti. Anginozni bol nije u vidu probada. Kratkotrajani bolovi u vidu probada su tipicni za misicne bolove i nemaju veze sa srcem. Srcani bol (bol kod angine pektoris i infarkta) se javlja u vidu cupanja, stezanja, pritiska, moze se siriti u ruku, bradu ili trbuh. Traje nekoliko minuta, pa i duze. Pracen je hladnim preznojavanjem, osecajem nedostatka vazduha, gusenjem i strahom. Bol iza grudne kosti, koji lici na anginozni moze poticati od jednjaka i javlja se kao posledica prelaska zeludacne kiseline iz zeluca u jednjak. Tada je osim bola prisutno ponekad podrigivanje, muka ili gorusica.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.4.2010.

Postovana, mene interesuje da li je normalno da semena tecnost (sperma) bude rastegljiva i sluzava, posto sam negde procitao da se kod normalnog ejakulata zapaza viseca nit od 1-2 cm najduze 20 sekundi a kod mene je ona dosta rastegljivija. Hvala unapred

Postovani, o plodnosti nista ne mozete zakljuciti posmatranjem izgleda sperme u smislu njene rastegljivosti. Za to je potreban spermogram. Morate se javiti urologu ako primetite promenu boje sperme, mirisa ili uocite primese krvi, jer to ukazuje na postojanje zapaljenja ili neceg tezeg.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.4.2010.

Postovani, zanima me da li je bezbedno suncati se ili ici u solarijum dve nedelje nakon laparoskopije zucne kese, s obzirom da oporavak traje nedelju nakon cega se vracamo normalnim zivotnim tokovima? Unapred hvala!

Postovana, mozete ici u solarijum ili se suncati dve nedelje nakon laparoskopske operacije zucne kese. Nije bezbedno suncati se bez kreme sa zastitnim faktorom i ici u solarijum, jer to povecava rizik za nastanak raka koze. Osim toga koza brze stari.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.4.2010.

Postovani posle pregleda, briseva iz nosa, grla i sputuma (samo su nadjene streptokoke u nosu)...nalaz je da imam uvecano limfno tkivo u epifarinksu. Predlozena mi je i zakazana intervencija - epifaringoskopija sa biopsijom. Da li je to tzv. TRECI KRAJNIK, i odakle meni to kada imam 30. godina, a kazu da ih odrasle osobe nemaju. Cula sam takodje da je kod odraslih osoba komplikovano izvoditi operacije treceg krajnika. Plasim se svega sto bi me cekalo- bolova, komplikacija i totalne anestezije; Licno mi to ne predstavlja veliki problem, jer nemam niti ceste prehlade, niti temperature i nista slicno tome. Imam samo blagu deevijaciju nosa i otezano disanje kroz desni kanal nosa, ali napominjem nista strasno, i sa tim zivim godinama. Kao maloj su mi to cesto ispitivali kako treci krajnik, tako i krajnike u grlu koji su sada potpuno nestali, i doktori su tada zakljucili posto se ne gnoje, i ne prave probleme ne treba ih dirati. Potpno me je zbunio danasnji predlog doktora, iskreno sam ostala zatecena u soku i uplasena da sad sa 30. godina to operisem. Razmisljam da dignem ruke i odustanem od svega t.j. da ne idem na inervenciju. Nisu mi obrazlozili zasto to da radim sada, i mogu li imati nekih posledica ako to ostavim kako mi je i do sada stajalo (sve ove godine)??? MOLIM VAS ZA SAVETE I OBRAZLOZENJE SVEGA NAVEDENOG! S postovanjem micika

Postovana, nece vam nista operisati i vaditi. Samo ce pogledati taj deo zdrela i uzeti isecak uvecane limfne zlezde. To je kratka, bezopasna intervencija. Sami vidite da su se krajnici smanjili, sto se cesto desava. U zdrelu postoji uvecano limfno tkivo. To nije uobicajeno za odrasle osobe. Ne znaci obavezno da je u pitanju nesto ozbiljno, ali je pametno proveriti. Uzece sasvim malo parcence i pogledati ga pod mikroskopom. Ako nije nista opasno nece ga vaditi. Inace, ako je potrebno, krajnici se operisu i odraslim osobama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.4.2010.

da li zena sa pupcanom kilom,moze izneti trudnocu i roditi? hvala unapred!!!!!!!!!!!!!ps.kila nastala posle drugog porodjaja.

Postovana, bolje da se kila operise pre trudnoce. Inace trudnoca moze da se iznese i da se rodi. Problem je u tome sto postoji rizik da dodje do ukljestenja kile tako da bi morala hitno da se uradi intervencija, koja je rizicnija u trudnoci. Osim toga kila ce se povecati tokom trudnoce. Konsultujte se sa hirurgom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.4.2010.

ginekolog mi je rekao da sumnja na to da imam problem pucanja jajnog folikula u.Mozete li mi reci nesto vise o tome. Mozete li mi reci nesto vise o otezanom pucanju jajnog folikula usljed debele opne istog?Hvala.

Postovana, ako ne prsne folikul nastaje folikulinska cista. To je pojedinacne ciste jajnika, koja delimicno ili u potpuno zahvata tkivo jajnika. Moze znatno da naraste, cak do velicine mandarine. Uz nju su nekad prisutne i sitne ciste (Mikrocisticna degeneracija). Folikulinske ciste je retencione ciste tj. nastaje nakupljanjem folikulinske tecnosti u De Grafovom folikuli koji nije prsnuo, jer je izostala ovulacija. Ova cista pri ginekoloskom pregledu lice na prave tumore. Folikulinske ciste same iscezavaju i ne zahtevaju lecenje. Pri pregledu mogu da prsnu i posle toga se ne javljaju ponovo. Pri njihovom prskanju obicno nema veceg krvarenja. Samo ako je krvarenje veliko mora hirurski da se intervenise. Prilikom operacije vadi se samo cista, a jajnik se maksimalno stiti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.4.2010.

Postovani doktore,imam bebu od cetiri i po mjeseca i juce sam mu prvi put dala kasicu od jabuke i banane,u skladu sa njegovim dobom,poslije desetak minuta,primijetila sam crvenilo ispod lijevog oka,koje se sirilo iznad uha i po glavici.Tako slicno i sa desne strane .Poslije hranjenja,crvenilo se povuklo.Sutradan sam mu dala da jede pecenu jabuku,bez ikakvih dodataka,pojavilo se opet crvenilo koje se takodje povuklo nakon hranjenja.Beba se ponasa normalno,ne svrbi je i nije nervozna tokom jela.olim vas da mi objasnite sta bi to moglo da bude i da li postoji neka opasnost? Hvala unaprijed

Postovana, kada uvodite novu namirnicu dajte samo nju, a ne kombinaciju kao sto ste prvi put dali. Na taj nacin, ako se javi alergija, znate sta je izazvalo. Bolje je da sami pravite kasice jer manje izazivaju alergiju. Alergija na hranu se retko javlja odmah posle konzumiranja, mada nije iskljuceno da se to desi. Crvenilo obicno duze traje, cesto je iznad ravni koze i praceno svrabom. Medjutim, moze razlicito da se ispoljava. Najbolje bi bilo da ga vide pedijatar i kozni lekar. Obavezno se konsultujte sa vasim pedijatrom, a u medjuvremenu ne dajte kasice, jer se alergijska reakcija moze pojacati. Desava se da u kasnijem uzrastu dete istu namirnicu dobro podnosi, tako da nije lose da malo sacekate sa uvodjenjem nemlecne hrane.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.4.2010.

Postovani,kardiolog mi je predlozio pretragu MSCT,da mi ne bi radili kateterizaciju,inace sam dugogodisnji asmaticar,i osoba koja ima inace nizak tlak.Da bi pretraga valjano uradjena potrebna frekvenca srca oko 60/min.Uzimam Bloxan 25 2x1,ali mi to bas i ne pomaze,obara mi pritisak ali frekvencu vrlo rijetko spusti na trazenu vrijednost.Pretraga je potrebna jer sam imala infarkt (narodski receno na nogama)Da li imate neki savjet za snizavanje frekvence ...zaboravila sam reci da mi je receno da popijem i apaurin od 5 mg prije pretrage.Jednom je pretraga pokusana ali nije uradjena jer je puls u tom momentu bio 70/min.Hvala,pozdrav iz Sarajeva

Postovana, strah znatno ubrzava puls. Mislim da ce sa lekom za smirenje (Apaurin i sl.) biti moguce snimanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.4.2010.

da li mozete da mi kazete da li je stetno za muskarca da intimnu zonu depilira toplim il hladnim voskom???

Postovani, toplota ostecuje proizvodnju spermatozoida i moze dovesti do steriliteta. Misli se na dugotrajno delovanje, kao npr. drzanje laptopa u krilu. Kratkotrajno delovanje toplog voska mozda ne bi smetalo, ali je sigurniji hladni. Obe vrste depilacije mogu dovesti do infekcije i urastanja dlaka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.4.2010.

Postovani ,jos od 8 razreda osnovne skole (sada imam 23 godine) na sredini ispod grudnog kosa u visini zeludca otprilike, imam masno tkivo - lipom . Za ovih 8 godina ,malo je poraslo ,sada je velicine veceg zrna grozdja. To masno tkivo ima i moj otac ,imao je i moj deda . Da li mogu hiruski da ga otklonim ukoliko postane estetski problem , jel postoje neke eventualne komplikacije , da li to uopste treba dirati ? Hvala

Postovani, lipom se veoma lako moze ukloniti, bez ikakvih posledica. Veoma retko se nakom operacije ponovo javlja. Uklanja se iz estetskih razloga ili ako se nalazi na nezgodnom mestu tako da smeta i povredjuje se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.4.2010.

Pila sam Klomifen 4 meseca primala pregnil ali je to za moj problem mala doza,treba da idem na inseminaciju pa se doktori prepucavaju da li da mi daju Gonal.Menopur ili Superfakt inace imam 30 godina.Sta mislite koji je od ova tri leka najbolji vid stimulacije?

Postovana, to je najbolje da odredi vas ginekolog. Kada dobijete vise misljenja nista vam ne pomaze, jer je odluka na vama. Vi morate odluciti kome cete verovati. Ima vise puteva ka uspehu i nije potrebno da se ide odmah najjacim lekom. Vi ste mladi i nemate razloga za nestrpljenje i brigu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.4.2010.

Postovani, 24. marta sam bila na ginekoloskom pregledu u klinici Euromedic i nalaz glasi ovako: kolposkopija: na 2h polje diskretnog mozika, jod negativno, u CK. Ostali epitel egzocerviksa skvamozan, jod pozitivan. Vulva i vagina b.o. Ultrazvucni nalaz: uterus u RVF, pravilnih kontura, nehomogene teksture. Endometrijum 2,6mm, sekretozne faze, debljine 11,6mm. DOV normalne teksture. LOV normalne teksture. U Douglasu nesto slobodne tecnosti. Uzeti su PA i VS i ispostavlja se da je PA III, a VS II grupa. Ja se, naravno, prestravim i pocnem da "kopam" po medicinskoj literaturi gde sam pronasla da nije uobicajeno da VS bude samo II ako je PA III i sledece, ako je PA sumnjiv trebalo bi uraditi kolposkopiju da se pojasni nalaz. Kako je onda moguce da lekarka prilikom kolposkopije nije nista primetila, cak je rekla da je nalaz ne dobar, vec fantastican i da dugo nije videla tako uredno stanje. Da li je moguce da u patohistoloskoj laboratoriji naprave gresku kod ovakve vrste uzoraka? Molim Vas da me posavetujete sta dalje da radim. Hvala najlepse. S postovanjem, Lea

Postovana Lea, greske su uvek moguce. Medjutim, vama je na kolposkopiji uocen diskretan mozik, tako da je moguc Papa III. Uobicajeno je da uz Pa III ide i neka infekcija, najcesce mesovita bakterijska tako da je VS III. Ali to nije obavezno. Moze vaginalni sekret biti normalan (VS II), a da neke promene na celijama postoje. Mozete da ponovite kolposkopiju, ali kod sumnjivog nalaza kao sto je PA III, trebalo bi uraditi biopsiju. Ona nije narocito bolna, kratko traje, a daje precizan rezultat.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.4.2010.

Postovani,u stalnoj sam vezi sa devojkom sa kojom nisam imao odnose i koja jos nije imala odnose,ali smo imali analne kontakte.Da li je moguce na taj nacin zaraziti se klamidijom?klamidija se dobija polnim kontaktom sa zarazenom osobom,ali mi to nije najjasnije.Da li u ovom slucaju do toga moze da dodje,ako smo imali samo analne kontakte?

Postovani, klamidija moze da se dobije analnim kontaktom, a ne samo vaginalnim i oralnim seksom. Klamidija se nalazi u spermi, vaginalnom sekretu i krvi. Klamidija je veoma neotporna bakterija, ali moze izvesno vreme da prezivi na prljavim rukama, peskiru ili nekom drugom predmetu, tako da su moguci i neseksualni putevi prenosenja. Infekcija se moze preneti rukama sa genitalnog predela na drugo mesto, npr.oko. I kod nevine devojke klamidija se moze naci u vaginalnom sekretu, koga ima i u predvorju vagine (van vagine, ispred devicnjaka ili himena).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.4.2010.

Postovani doktore pre izvesnog vremena sam imao kandidu za koju mi je dermato-venerolog prepisao nistatin, gentamicin i acidi borici 3%. Tkodje sam tada rekao lekaru da postoji mogucnost da sam bio izlozen HPV virusu jer mi je bivsa devojka javila da ima kondilome, a dermatolog mi je rekao da je suvise komplikovano da se utvrdi prisutnost HPV virusa i nista vise. Ja sam nedavno primetio da mi se u erekciji javljaju neke sitne tackice kao bubuljice precnika 1-2 mm. Interesuje me da li je to zbog kandide od koje se lecim ili je to mozda neki pocetni stadijum pojavljivanja kondiloma? Molim vas recite mi da li postoje neke analize za utvrdjivanje HPV virusa i sta da radim? Unapred zahvalan Pedja

Postovani Pedja, to nije pocetni stadijum kondiloma. Oni isto izgledaju u erekciji i van nje. Obicno se pojavi jedan, pa ako se ne ukloni onda se javljaju novi. Ako ste dobili virus od bivse devojke, jacanjem imuniteta cete spreciti da se kondilomi pojave. Prisustvo antitela protiv HPV virusa u krvi moze da se utvrdi, ali to kod vas nema znacaja. Nalaz antitela ne dokazuje da imate kondilome, niti ukazuje da morate da obolite. Ako se potvrdi prisustvo antitela u cilju lecenja nista ne mozete da preduzmete, osim jacanja imuniteta. Ako se kondilomi pojave tek tad sledi lecenje, koje se sastoji u njihovom otklanjanju. Dotle se ne sekirajte. Stres slabi imunitet. Takodje, ga slabe masna i dosta slatka hrana. Jacaju ga voce, povrce, jogurt, morske ribe, boravak na svezem vazduhu i vedro raspolozenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.4.2010.

postovanje...Molim vas da li je istina da caj pod nazivom macina trava ili kediok moze pospjesiti zatrudnjivanje kod zene?.....i doktor mi je dao ove tablete hormonske da pijem CYICLO PROGYNOVA jer mi je mala materica i ne mogu da zatrudnim...da li one ista pomazu?..i smiju li se piti kad i ovaj caj?...i da rekao mi je takodje da ne smijem zatrudnit dok pijem te tablete 3 mjeseca...zbog cega se ne smije zatrudnit dok se ti lijekovi koriste?hvala unaprijed pozz

Postovana, Cyclo progynova se koristi u slucajevima kada je materica slabije razvijena i zaista pomaze. Mozete je koristiti istovremeno sa takozvanim zenskim cajevima. Tokom koriscenja ovog leka treba da koristite kontracepciju (nehormonsku), najbolje prezervativ, da ne bi zatrudneli. Nije primeceno da ovaj lek dovodi do anomalija, ako se koristi u veoma ranoj trudnoci. Medjutim, i pored toga se ne preporucuje u trudnoci. Njegovo koriscenje pre trudnoce ne predstavlja rizik za bebu. Znaci stitite se od trudnoce dok koristite Cyclo progynovu, a ako slucajno zatrudnite ne sekirajte se, vec samo prestanite da ga koristite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.4.2010.

Postovani, imam 49 godina, imam miome na materici, zanima me Vase misljenje i savet, ovo su moji rezultati analiza : uterus: polozaj avf 91x52x53 debljina 12.5 mm miomi: vise miomatcnih cvorova, levo bocno 62x59mm, desno 32mm ovarium dex: u2 uterus dimenzije 23 ovarium sin: dimenzije 37 nadjena slobodna tecnost u douglassu analize krvi su mi dobre osim holesetrola koji je malo povisen 6.06 i ldl 4.2 i hemoglobin mi je ispod donje granice iznosi 117. lekar mi je rekao da dodjem na pregled ponovo za 2 meseca i da u medjvremenu uradim analizu Ca 125. Unapred hvala puno

Postovana, miomi su cesti benigni tumori kod zena, najverovatnije nastali pod uticajem zenskog hormona estrogena. Do menopauze rastu, a zatim se smanjuju i ne pojavljuju se novi. Uobicajena je procedura da se miomi prate i zato vam je zakazan kontrolni pregled. Ca 125, iako je tumorski marker, nije bitan za postavljanje dijagnoze, jer se ne srece samo kod tumora. Povisen je i za vreme menstruacije, trudnoce, endometrioze i drugih dobrocudnih ginekoloskih i neginekoloških stanja. Vise je bitno da se uoci da li raste ili se smanjuje. Njegovo smanjenje znaci da je terapija odgovarajuca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.4.2010.

papa test druga grupa vs:3 c grupa obijasnite mi sta ovo znaci u napred hvala?

Postovana, to je cest nalaz kod zena. Papa je normalan (nema opasnosti od tumora). Prisutna je samo mesovita bakterijska infekcija vagine. Ako imate terobe, svrab i pojacan skret, ginekolog ce vam dati vaginalete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.4.2010.

postova najlepse Vas molim za savet. Imam 58g. pre 5g. operisala adenokarcinom tela materice. Imam problem sa otokom ,noznih zglbova.to je pocelo pre godinu dana. Od lekova pijem presolol,norvaks,uvece bensedin. uradila sam analize ultra zvuk bubrega,zuci jetre sve je u redu.krvna slikawbc 4.85 lym2.87 mid044 gra1.74 ly55.0 mi9.0 gr36.0 rbc3.90 hgb120 hct33.50 mcv 86 mch30.7 mchc358 glukoza4.7 trigliceridi1,6 ukupni hol.5,8hdl hol.1,64 ldl hol.3,43 hdl hol.4,16 ldl cvo.3,53 indeks skleroze2,09 ca125 4,1 crp negativan asto negativan rf-negatinan w.rose-negativan s-mokracna kis.150. menjala norvaks za drugi lek, otok ostaje i dalje.kad stavim hladan oblog otok nestaje. pre 3g. pala i povredila obe noge. Najlubaznije vas molim za savet sta raditi .Srdacno vas pozdravljam.

Postovana, ako je drugi lek umesto Norvaska iz iste grupe, a verovatno da jeste, otok je od njega. Nemate znakove za zapaljenje zglobova. Ca125 je normalan, a verujem da su i kontrolni pregledi pokazali da je karcinom izlecen, tako da se na njega kao uzrok ne racuna. Da su otoci posledica povrede limfnih sudova tokom operacije javili bi se ranije. Ostaje zakljucak da su otoci posledica prosirenih vena ili koriscenja lekova. Po lekovima koje pijete, tegobama koje navodite i lab. rezultatima ne bi se reklo da su otoci posledica srcane slabosti, mada ne bi bilo lose da se javite internisti (ako niste skoro bili na kontroli).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.4.2010.

Postovani, Pojavilo mi je se nesto belo u ocima tj. na krajevima ociju do nosa, i kada ga maknem rukom opet se vraca.Sta da radim?I sta je uzrok toga?Hvala

Postovani, to je neka blaga upala sluzokoze oka (konjuktivitis). Javite se svom lekaru za kapi za oci ili kupite bornu kiselinu 3% za ispiranje ociju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.4.2010.

Postovani, u drugom stanju sam, pa me zanima da li je ovo normalan ultrazvucni nalaz SA+ .PP+. BPD 55,3. OFD 70. HC 201. FL 37,5. AC 172. posteljica na zadnjem zidu, pravilno usadjena, ako sam poslednju menstruaciju imala 06.11.2009.god unapred hvala

Postovana, to je dobar nalaz.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.4.2010.

postovanje! ja imam migrenu, i samim tim imam cesta povracanja..u zadnjem periodu kada zavrsim za povracanjem, ispljuvam krv pomesanu sa pljuvackom,u vise navrata.bila bih vam vrlo zahvalna kada bi se mi objasnili o cemu se radi. unapred hvala!

Postovana, morate se odmah obratiti gastroenterologu. Bez endoskopije se ne zna sta je u pitanju. Kod krvarenja je sluzokoza ostecena, ali treba naci gde i zbog cega (cir ili tumor).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.4.2010.

imam dete 7.godina starosti,ide na operaciju za 3 dana,reko mi je doktor da mora kod pulmologa da bi mu prepisao pronison tablete da pije dva dana pred operaciju jer je pre 2 godine imao alergiski bronhitis.Posto mu je ovo treca operacija a prethodne dve nisu nas upucivali kod pulmologa javlja mi se sumlja da li da idem ili ne i noseli te tablete kakav rizik pri koriscenju pre operacije?HVALA UNAPRED!

Postovana, dobro je da pre operacije dete pregleda pulmolog. Ako je potrebno on ce ordinirati pronizon ili neku drugu terapiju, a ako je sve u redu to ce napisati u izvestaju. Vi ne treba da mu sugerisete sta da prepise detetu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.4.2010.

Postovani, zanima me kada se najranije (u kojoj se nedelji) moze saznati pol bebe? Hvala

Postovana, u dvanaestoj nedelji ultrazvukom moze da se odredi pol bebe. Tada polni organi jos nisu potpuno formirani pa se zakljucuje po indirektnim znacima. Zbog toga lako moze da se pogresi. Zato je bolje sacekati do petog pa i sestog meseca da se ne bi iznenadili. Da bi se pol odredio potrebno je da polozaj fetusa bude povoljan. Pre 12 nedelje pol pol moze da se odredi ako se radi amniocenteza.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.4.2010.

Postovani,imam 33 godine,prije 20-ak dana operisao sam zuc(laparotomia).S obzirom da sam druge noci dobio Ileus,tretiran sam Prostigminom.Proljev sam,od tad,imao 15 dana,sad su stolice kasaste i sluzave 2-3 puta dnevno i osjecam jaku nelagodu u rektumu.Molim Vas za misljenje.

Postovani, u cilju normalizacije stolice bitno je da drzite dijetu i postepeno prelazite na normalnu ishranu. Neprijatan osecaj u rektumu je posledica dugotrajnog proliva. Sluzava stolica je u periodu nakom operacije cesto posledica prenadrazenog debelog creva. Medjutim, ako se stolica, uz dijetalnu ishranu, uskoro ne normalizuje obratite se gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.4.2010.

Postovani, molim vas da mi odgovorite na ovo pitanje... Snaha je u 7 nedelji trudnoce, ali joj je ginekolog savjetovao prekid trudnoce iz razloga sto je vec za vrijeme zaceca pila baktrim, koji je dobila za upalu mokracnih kanala. Da li postoji mogucnost nekih anomalija, i da li je prekid obavezan? Postoji li mogucnost da sa bebom bude sve uredu? Molim vas za odgovor... hvala unaprijed!

Postovani, postoji mogucnost za nastanak anomalije kod bebe, ali takodje i da sve bude u redu. Treba uzeti u obzir koja je trudnoca po redu, ako je prva rizik je prekinuti je. Da li je tesko doslo do zatrudnjivanja je takodje bitno pri donosenju odluke. Nakon oplodnje nekoliko dana jajna celija putuje ka materici u ciju sluzokozu se usadjuje. Ako se lek pije u to vreme nema opasnosti po plod, jer veza izmedju majke i ploda jos ne postoji (jos nije formirana cirkulacija izmedju majke i ploda). Uzeti u obzir i koliko je dugo pila Baktrim. Na kraju tu odluku treba da donesu roditelji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.4.2010.

postovani doktore,moj problem je prevremena ejakulacija...molio bih za vas savet kako da to uspesno izlecim (msilim na lekove),a da pri tome ne ugrozavam zrdavlje ??

Postovani, prevremena ejakulacija se ne moze leciti dok se ne utvrdi njen uzrok. Prava preuranjena ejakulacija je stanje kad muskarac ne oseca da ce ejakulirati sve dok se to ne dogodi. On ne drzi pod kontrolom uzbudjenje kad ima erekciju ili dok prodire u vaginu i nema voljnu kontrolu nad ejakulacijom. Ranije se mislilo da je to uglavnom organski problem, najcesce infekcija,da je povezana i sa Parkinsonovom bolescu, upotrebom razlicitih lekova (protiv depresije, visokog krvnog pritiska, psihostimulansi), hormonskim poremecajima, bolestima krvnih sudova i mokracno - polnim bolestima. Medjutim, najcesce je posledica psihickih faktora. Svakom se muskarcu desi prevremena ejakulacija, bar jednom u zivotu. Strah da ce se to ponoviti pogorsava situaciju. Pre no sto se javite urologu ili psihologu, pokusajte pri masturbaciji da naucite da odlazete ejakulaciju. Procitajte ovo http://porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=318:prevremena-ejakulacija-&catid=67:muka-seksualnost&Itemid=81
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2010.

Postovani, majka mi je bolesna od raka glave i pluca,doktori su mi rekli da je metastaza mozga,ali mi niko do sada opsirno nije obljasnio sta znace reci na latinskom koje su na izvestaju. Molim Vas da mi objasnite sto opsirnije njihova znacenja.Reci su sledece: Neo pulmonum(ca squamocellula.e)C.34,HLP. Meta in cerebro multiplices C.79.3 Unapred zahvalna Tanja

Postovana Tanja, doktori su vam rekli dijagnozu na srpskom. Isto to pise i na latinskom. Znaci rak se prvo javio na plucima, a zatim prosirio na mozak (metastaze u mozgu). U dijagnozi je preciziran tip celija raka (skvamozne celije). To je vrsta ne sitnih celija, koje se mogu lakse leciti u odnosu na karcinom sitnih celija, pod uslovom da se otkrije ranije. Vrsta celija je bitna lekarima da bi znali koju terapiju da odrede.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2010.

Postovani doktore Interesuje me koja je kolicina vitanina C dozvoljena da se unese u organizam preko limuna kivija i ostalog voca. Ovo pitam zato sto ja vrlo cesto u zimskom periodu iscedim i popijem bez vode 3 do 4 limuna dnevno i isto toliko kivija pojedem isto toliko kad je sezona gripa. A u ostalom periodu jedan limun i jedan kivi svakodnevno a nekad i po dva. Pitam dali je to mnogo kao sto mi priljatelji kazu. Hvala

Postovana, dnevne potrebe u vitaminu C su svega 60mg, sto se moze uneti sa jednom paprikom. U infekciji su potrebne vece kolicine, ali ne vise od 500 do 1000mg (1 do 2 obicne tablete VitaminaC). Visak ovog vitamina se izbacuje, ne prave se rezerve u organizmu, pa mora stalno da se unosi. Kod juznog voca nikada ne znamo koliko imaju vitamina. Zbog dugog stajanja tog voca cesto imaju malu kocinu vitamina. Da bi bili sigurni da unosite dovoljno vitaminaC, ali i drugih vitamona i antioksidanasa, potrebno je da jedete raznovrsno voce i povrce. Najbolje da svakog dana 3 do 5 puta dnevno pojedete po jednu porciju (ili komad) voca ili povrca, trudeci se da budu razlicite boje (3 boje dnevno). Ako se unosi mnogo Vitamina C (stalno vise od 1g) visak moze da dovede do pojave kamena u bubregu. Mislim da vam unos samo limuna i kivija, bez drugog voca i povrca, nece mnogo koristiti, iako tu ima mnogo vise vitamina C no sto vam treba (pod uslovom da su limun i kivi svezi). Mislim da vam je zimi to previse limuna i da veci deo tog voca treba da zamenite vocem druge boje (narandze, suve kajsije, bundeva, banane, borovnica, visnje, jagode i dr. voce i povrce koje vam je zimi dostupno u svezem stanju ili zamrznuto).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2010.

Postovana, Slucajno, trazeci nezeljena dejstva Nolvadexa kod dijabeticara na insulinu, naisla sam na ovaj sajt. Odgovor na ovo pitanje nisam nasla, pa se nadam da cu ga uskoro dobiti. Srdacan pozdrav iz Budve. Sandra

Postovana Sandra, lek Nolvadex sprecava sirenje kancerskih celija u tumoru dojke, kao i njegovim metastazama, bez obzira gde se nalaze. Ima nezeljena dejstva, koja su obicno manje znacajna od koristi koju pruza ovaj lek. Za dijabeticare je posebno znacajno to sto Nolvadex moze da pogorsa retinopatiju. Retinopatija je komplikacija secerne bolesti ijavlja se kod 20 do 40% dijabeticara, posebno onih na inzulinu koji boluju duze od 5 godina. Da bi se to sprecilo neophodno je da se glukoza u krvi drzi na normali (ili sto blize njoj), da se ne dozvoli porast masnoca u krvi (trigliceridi i holesterol da budu normalni), da krvni pritisak bude normalain ili sto blize normali. Kao i od osoba koje nemaju dijabet, Nolvadex, moze dovesti do nezeljenih dejstava kao sto su n aleti vrucine, mucnina, povracanje, kozni osip, neredovna menstruacija, genitalni svrab, bol u tumoru ili kostima, polna nemoc i gubitak libida kod muškarca. Moguca su i neka teza nezeljena dejstva kao promene vaginalnog krvarenja ili sekreta, smetenost, tromboza, plucna embolija, ostecenje jetre, katarakta. Izuzetno retko karcinom endometrijuma, polipi endometrijuma ili hiperplazija endometrijuma (nenormalno vaginalno krvarenje, bol ili pritisak u karlici, promena vaginalnog sekreta), nizak broj belih krvnih zrnaca (temperatura, infekcije) ili trombocita (krvarenje).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2010.

sta se smije jesti posle operacije posle karcinola grlica materice???

Postovana, nakon operacije se koristi lagana hrana, koja ne nadima. To su keks, supice, pire, sargarepa, zatim jogurt. Nakon skidanja konaca uvodi se kuvano meso, bareno povrce. Kasnije se prelazi na normalnu ishranu. Ako nakon operacije sledi hemoterapija ili zracenje ishranu treba da odredi dijeteticar. Ona ce zavisiti od eventualnog postojanja nezeljenih dejstava ove terapije, sto je individualno tj. razlikuje se od pacijenta do pacijenta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2010.

koje tablete mogu da uzimam umesto yasmin od njih imam nesvesticu i malaksalost

Postovana, Yasmin tablete ne izazivaju takve tegobe. Medjutim, ako smatrate da one tako deluju na vas javite se vasem ginekologu, koji ce odrediti eapiju. Proverite pritisak (mozda je nizak), proverite krvnu sliku (mozda ste malokrvni).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.4.2010.

Imam bolove u vratnom delu koji su izrazajniji pri pokretanju glave i bolovi se prenose na teme glave kao i na plecke to je ste na rameni deo.Pri jacem pritisku sa desne strane vrata izmedu prvog i drugog prsljena osecam jaci bol.Kada dignem glavu i usmerim pogled ka visini nemogu dugo jer osecam nesvesticu. Molim vas za odgovor sta je u pitanju HVALA

Postovani, to su posledice degenerativnih promena na prsljenovima i medjuprsljenskim diskovima vratnog dela kicme. Imate bol u temenom delu glave, vratu i ramenima, jer se promene nalaze na vise mesta. To je polidiskopatija, veoma cesta bolest. Nastaje sa godinama i zbog sedeceg nacina zivota javlja se kod sve mladjih osoba. Javite se fizijatru za fizikalnu terapiju. Mogu vam tegobe ublaziti lekovi koji opustaju misice (miorelaksanti), antireumatske tablete i masti, kao i vezbe za jacanje micica vrata i ramena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.4.2010.

pOSTOVANI DOKTORE!Imam 39 godina,i osecam jaku temperaturu u zeldcu odnosno u doljnem delu zeludca.Imam jak osecaj za hranom za mesec dana sam se popravila 5 kila.Koristim teblete controloc 40mg pantoprazol.Volela bi da izneste vase strucno misljenje..UNAPRED HVALA

Postovana, kod nekih bolesti organa za varenje, pre svega kod cira na dvanaestopalacnom crevu muka, osecaj pecenja i bol se umanjuju kada se pojede nesto. To je mozda kod vas slucaj. Ako nije to u pitanju, onda jedete vise iz psihickih razloga. Depresiju ili psihicku napetost mnogi ublazuju hranom. Nekada je gojenje posledica bolesti stitne zlezde. Lekovi koje pijete ce umanjiti tegobe u zelucu, ali na apetit verovatno nece uticati. Javite se gastroenterologu, eventualno psihijatru i endokrinologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.4.2010.

postovani, zanima me da li trudnice smeju da piju uvin caj i caj od brusnice. na internistickom ultrazvuku mi je receno da sam imala pesak u bubrezima koji je izasao i stvorio ostecenja na bubrezima. preporuceni su mi cajevi i sto vise tecnosti, pa me zanima koje bi cajeve trebala da pijem. hvala unapred.

Postovana, uvin caj se ne preporucuje trudnicama. Mozete da pijete dve do tri solje caja od brusnice dnevno, zatim vodu, sok od borovnice i druge tecnosti da to ukupno bude vise od 2,5 litra dnevno. Vazno je da se unosi sto vise tecnosti. Manje je bitno koje. Brusnica sprecava zapaljenje i pomaze izlecenje kod infekcije nastale pod uticajem eserihije koli.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.4.2010.

postovani lekari-specijalisti ,imam veliki problem sa glasom.Glas mi je veoma mekan iako imam 23 godine. Misio sam da ce se to resiti u puberteru ,ali nije. Neverovatno koliko ovaj hendikep utice na mene-veoma sam potisten i povucen u sebe. Da li postoji nekakva terapija,lek pa cak i hirurski zahvat kako bih resio ovaj problem ?HVALA UNAPRED

Postovani, javite se endokrinologu, jer je moguce da je u pitanju hormonski poremecaj ili anomalija polnih hromozoma. Nemate razloga da se povlacite u sebe, jer je vaznie sta kazete nego kakvim glasom.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: