Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 17.11.2010.

imam jaka nadimanja u stomaku svakodnevno cim unesem bilo sta od hrane koja su pocela da se pojavljuju posle operacije jajnika. jedno vreme se malo smirilo pa se opet pojavilo posle porodjaja koje je uradjen carskim rezom zato sto mi je pre trudnoce trece odstranjen prvo jedan jajnuk pa posle godinu dana i grlic materice. bila sam na uz. stomaka reklisu da je sve u redu a meni je stomak ko u pouodmakloj trudnoci a inace sam mrsava osoba. interesujeme dali to ima veze sa stitastom zlezdom tu imam dijagnozu STRUMA DIFFUZA ET NODOSA. NODUS FUNCTIONALIS L SIN. Stit. zlezda uvecana hiperehogena istmusa 5.5upll63 updr 58 nodus hiterogene ehostrukture kalcifihovan i koloidan promera17,5. . t4 je dobar 18,66 a tsh je bio 0,265 pa posle 0,955. nista nikad od terapije nisam pila.

Postovana, nadimanje u stomaku se javlja kod hipotireoze, bolesti stitne zlezde, koju vi nemate (T4 je normalan). Nadimanje se moze javiti zbog poremecaja crevne flore nastalog zbog terapije koja je koriscena prilikom operacije, zatim moze zbog nastale netolerancije na pojedinu hranu. Moze da se javi ako jedete brzo ili se povremeno prejedete. Mozete da zapisujete sta jedete i koliko je nadimanje tako da uocite koja vam ga hrana najvise izaziva. Kada to uocite hranu koja vam najvise izaziva nadimanje jedite u manjoj kolicini. Nije potrebno da je potpuno iskljucite iz ishrane. To ne bi bilo ni zdravo, jer mnoge namirnice koje su jaki izazivaci nadimanja (kupus, soja, pasulj) su izuzetno zdrave.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.11.2010.

Postovani, moj muz imao je na mahove jak bol sa lijeve strane stomaka, koji bi trajao oko 5 min. Uradio je lab. nalaze, krv i sedimen, je u redu ali su mu eritrociti u mokraci povecani npr. normalno je do 10 njemu je 33, a leukociti 44, dok je sluz normalna do 1, njemu je 105. Sad nema tako jake bolove samo neprijatan osjecaj na toj strani. Doktor mu je rekao da ponovi nalaz urina.Sta po vama moze btiti u pitanju? Unaprijed se zahvaljujem!

Postovana, bol u gornjem levom delu stomaka moze da potice od peska u bubregu i gasova u crevima. I jedno i drugo se moze videti na ultrazvuku gornjeg dela trbuha. Zbog nalaza u mokraci, iako pesak nije uocen, veca je sansa na je u pitanju bubrezni bol.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.11.2010.

Postovani, imam veliki problem ne podnosenja toplote. Ulaskom u prostoriju koja je zagrijana i boravkom u istoj , ili duzim hodanjem, preznojim se, lice mi crveni, osjecam se vrlo neugodno. Hormoni stitne zlijeze su dobri, kao i ultrazvuk. Interesuje me, na kakav problem mogu ukazivati ovi simptomi, osim na rad stitnjace. Srdacan pozdrav!

Postovana, nepodnosenje toplote je tipicno za bolesti stitne zlezde. Inace, se normalno srece kod pojedinih ljudi (jednostavno ne podnose toplotu), kod zena u klimaksu i u situacijama kada vam je neprijatno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.11.2010.

Postovani,moja majka je skoro pocela da oseca povremeni bol koji pocinje od levog ramena a zavrsava se ispod leve dojke sa povremenim slabijim svrabom leve bradavice.U junu ove godine uradila je redovni ultrazvucni pregled obe dojke.Sada tvrdi da na pomenutoj levoj dojci nije zapazila nikakvu promenu u boji i takodje tvrdi da nije nista napipala.Recite mi o cemu se ovde radi.U decembru ove godine opet ima redovni ultrazvucni pregled dojki ali me zanima odakle se pojavio ovaj bol i da li postoji bilo kakva eventualna opasnost vezana za tu levu dojku.Hvala puno na izdvojenom vremenu.Pozdrav.

Postovani, bol u ramenu koji se siri u grudi ne mora biti povezan sa dojkom. Ako je u pitanju bol ramena obicno postoji smanjena pokretljivost zgloba ili nelagodnost pri pokretu. Mama ce da ide na redovnu kontrolu, ali to sto oseca ne deluje jako sumnjivo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.11.2010.

Postovani Dr.prosle godine u avgustu sam se porodila sa drugim detetom,radila sam do sada sve nalaze na bakterije,papa test i redovno odlazim na ginekoloske preglede sve je bilo u redu ...ali...u nazad nekih mesec dana prvo mi je procurelo mleko(bebu ne dojim vec 10mes.)i leva dojka mi je promenila samo izgled-ne i boju- neposredno posle toga primetila sam promene na kozi sa ginekoloske strane.Pojavile su mi se dve ljubicasto-zelenkaste glatke "fleke" sa spoljasnje strane prema grlicu.Nemam nikakvog iscedka,i stim nemam problema ali me je sada starh da odem kod ginekologa da to ustaovi zapravo sta je.Zamolila bih vas ako bi vi mogli na onovu ovog mog objasnjena u kratko da date soje misljenje.Stara sam 26god.U napred hvala

Postovana, morate se javiti ginekologu. Opis nije dovoljan da bi se zakljucilo sta je u pitanju. Ljubicasto zelenkasta glatka mrlja moze da bude krvni podliv (modrica) nastala zbog povrede ili neke bolesti krvi. Promena izgleda dojke je razlog da se hitno javite lekaru. Samo curenje mleka godinu dana nakon porodjaja nije strasno. Medjutim, ako ga ranije nije bilo i u kombinaciji sa promenom izgleda dojke moze biti sumnjivo. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.11.2010.

Postovana, imam problema sa kandidom u crevima grlu-jeziku i nosu. Na dijeti sam 75 dana, pijem nistatin tablete tri puta dnevno i mazem daktanol oralni gel, osecam promene na bolje sto se tice stomaka, ali na jeziku to mnogo slabije ide. Koliko dugo mogu da koristim nistatin i daktanol oralni gel i sta da koristim za kandidu u nosu? da li mogu da koristim kukuruzno brasno?

Postovana, nistatin i daktanol mogu dugo da se koriste, u principu jos nedelju dana nakon gubitka tegoba. Kandida u nosu moze da se unosti antimukotikom sa sitemskim delovanjem (diflukan npr.). Lecenje kandide u nosu je potrebno ako su tegobe iyuyetno iyrayene. Ako nisu sa lecenjem gljivica u ustima, dijetom i jacanjem imuniteta reyultat ce biti yadovoljavajuci. Nistatin deluje samo u crevima. Mozete da koristite kukuruzno brasno. Posebno su korisne kokice.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.11.2010.

Postovana, Primetila sam sinoc bas sasvim slucajno dok sam prosla kroz svoju sobu i pogledala kroz prozor da sam, gledajuci u mesec kroz taj isti prozor, videla neki odsjaj oko njega, pa cak i duplo! Kao da je nesto isijavalo/izlazilo iz njega na dve strane, ali kad sam u isti mesec pogledala iz dvorista delovao je normalno. Posto mi je to bilo vrlo cudno, posle sam opet sa istog prozora gledala u jednu zvezdu, i cinilo mi se tada da vidim opet "duplo" i cak tri zvezde koje "izlaze" iz te jedne. A kad sam opet gledala u zvezdu iz dvorista delovala je normalno. Da li je ovo mozda poremecaj vida, diplopija, ili je to mozda opticka varka, a da prozor igra neku ulogu? Jako sam uplasena, jer gde god da ukucam ove simptome izlaze mi opake neuroloske bolesti i tumori. Mlada sam i imam 21 godinu. Kad padne noc opet cu pokusati da se fokusiram na nesto gledajuci s tog prozora, a ako ne budem imala isti simptom....sta to moze biti?

Postovana, to nije diplopija. Kod diplopije vidite duplo stvari oko sebe, sve sto gledate. Pri gledanju kroz prozor javlja se fizicki fenomen, ne medicinski. Staklo prozora prelama svetlost i menja izgled posmatranog predmeta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.11.2010.

Postovani. Lecena sam od Hodgkinovog limfoma na hematologiji na VMA. Imam 20 godina, trenutno se odrzava klinicka remisija bolesti. Sa hemio i radio terapijama, zavrsila sam pre pet meseci. Posto slikam, cesto spavam u prostoriji u kojoj isparava terpentin i slicne hemijske supstance. Volim da jedem meso i to masno i pusim jednu do dve kutije dnevno. Postoj li mogucnost da opet obolim zbog mog nacina zivota i da li postoji mugucnost da obolim od leukemije ili nekog drugog oblika kancera, posto postoji tvrdnja da usled hemio i radio terapija dolazi do toga? Ili su to sve izmisljene price? I posto imam gusciju koz, tezeg oblika, sta da koristim da to popravim? Unapred zahvalna, Zeljka.

Postovana Zeljka, treba da se ponasate kao svaka zdrava osoba. To znaci da izbegavate sve ono sto moze da dovede do bolesti. Pusenje, pojedina hemijska jedinjenja i unos vece kolicine crvenog masnog mesa se povezuju sa povecanim rizikom od raka. Ne znam zasto bi se ponasali rizicno (pusenje, nepravilna ishrana, udisanje hemikalija) pogotovu kad je vas imuni sistem oslabljen hemio i radio terapijom. Zivite zdravo, boravite sto vise na svezem vazduhu, hranite se pravilno, ne spavajte u ateljeu, ostavite pusenje. Procitajte ovo http://porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=240:ta-jedu-ljudi-koji-ne-dobijaju-kancer&catid=35:pravilna-ishrana&Itemid=63 Zbog guscije koze koristite vlazne kreme sa ureom i emulzije sa alfa i beta hidroksi kiselinama. Moze da vam koristi i umereno suncanje. Vazno je da ne cesate i cackate kozu, jer cete samo pogorsati stanje. Takodje ne treba da nosite tesnu odecu. Kreme za piling mogu da pomognu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.11.2010.

imam 37 god.i imam povecan holesterol 7,9 i trigleceride10,7 interesuje me uzrok ne jedem masnu hranu da li je u pitanju genetika ili trebam raditi jos neke pretrage

Postovana, masnoce mogu biti nasledno povisene, zatim zbog naglog mrsavljenja, nedostatka hormona tiroksina usled smanjene funkcije stitaste zlezde, smanjene proizvodnje estrogena kod zena u menopauzi, kod gojaznosti i dijabetesa. Povisen holesterol je pratilac i oboljenja koja izazivaju suzenje zucnih kanala i zucnih kamenaca, jer se sav izluceni holesterol iz zuci vraca u krv. Masnoce najcesce poticu iz hrane, ali mogu da se sintetisu u organizmu, tako da ishrana izuzetno siromasna masnocom moze dovesti do porasta triglicerida i LDL holesterola. Bilo bi dobro da uradite ultrazvuk gornjeg dela trbuha (zbog zucne kese) i da pregledate hormone stitne zlezde, kao i glukozu u krvi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.11.2010.

Radila rezultate sledece: S-Kalcijum je 2.17 (2.15-2.60) S-Fosfor je 1.00 (0.80-1.45) PTH - 59.4 (10.0-69.0) Pre par meseci tacnije 22 jula sam imala operaciju vadjenje zucne kese koja je bila prepunjena kamenjem.Posto sam dijabeticar nastale su komplikacije posto sam operisana klasicnim putem da bi na kraju nastala gangrena rane.Od pre nekih mesec dana su najzad pustili da rana zaraste.E sad me zanima da li su gore navedeni rezultati ok ili ne? :/

Postovana, rezultati su normalni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.11.2010.

doktore imam jedno pitanje za vas ako se radi o bilo kakvom tumoru ili kanceru u telu dali ce se krvna slika pokazati lose.kako se moze ustanoviti kancer kojim pregledima.hvala unapred

Postovana, ponekad, mada veoma retko, moze da postoji tumor a da krvna slika bude normalna. U vecini slucajeva postoji neka promena, bar povecana sedimentacija. Sa druge strane povisena sedimentacija ukazuje da nesto nije u redu, ali ne ukazuje na odredjenu bolest i mnogo cesce se srece kod infekcija i drugih bolesti koje nisu tumor ili kancer. Cak i poviseni tumorski markeri nisu siguran znak da u organizmu postoji tumor, jer se srecu i kod nekih drugih bolesti (zapaljenja, hormonski poremecaji...). Verovatno se pitate kako onda da znate na vreme da imate tumor. Javite se lekaru kada uocite neku promenu u svom zdravlju, a lekar ce vas uputiti na odgovarajuce ispitivanje. Ako npr. Kasljete ispitivace se pluca... Jednom godisnje idite ginekologu (kolposkopija i papa test), jer oni mogu otkriti rak grlica materice pre no sto se jave tegobe. Vrsite jednom mesecno samopregled dojki. Na taj nacin mozete uociti promenu u dojkama (npr. napipati cvoric) pre no sto se jave neke tegobe (bol, curenje iz bradavice ..).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.11.2010.

postovani doktore molim za pomoc radila sam fibroskopiju nakon jedno dva tri dana pocinje mi jak bol u grlu pa se to prosirilo na jezik bolovi su strasni kad se prozevam ili podrignem osetim boli u levom uvu ponekad i u vilici neznam sta da radim u jeziku imam osecaj kao da me pecka na korenu imam neke crvene izraslinem,imam osecaj kao da mi je jezik izgoren a ovako kad gledam nevidi se nista bolovi pri gutanju su jaki a pocela su i usta da me pecu sad glava me boli svaki dan,molim vas recite mi dali je moguc karcinom grla ili jezika plasim se od toga mnogo molim vas doktore pomognite mi unapred hvala

Postovana, fibroskopiju ste radili zbog knedle u grlu koja je uvek posledica anksioznosti i stresa. Vama je radjena zato sto ste se zalili i na suvi kasalj, a uz to ste jako zabrinuti. Da nije radjena ne bi imali problema sa grlom. Nema sanse da imate karcinom grla ili jezika. To bi se videlo pri fibroskopiji. Umesto sto brinete i strepite od raznih bolesti javite se psihijatru. Glava vas boli jer ste u panici. Ako ne krenete da lecite psihicki problem non stop ce se javljati nove tegobe i vi cete obilaziti specijaliste. Svaki ce morati da uradi po neki pregled da bi bio siguran da nema organske bolesti. Vi cete u medjuvremenu strepeti cekajuci rezultate. To moze da se protegne godinama. Zasto bi prolazili kroz takve muke. Idite odmah psihjatru. Nije neobicno da se tako osecate nakon porodjaja i treba da lecite tu depresiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.11.2010.

postovani doktore trazim pomoc porodila sam se pre tacno dva meseca prvih dve nedelje mi je bilo super nakon toga nastaju problemi prvo sam osecala knedlu u grlu uradila fibroskopiju i nije nadjeno nista,onda sam dobila neki jak pritisak u glavi u temenu i potiljku zujanje u usima kao da ce glava da mi eksplodira obratila se neurologu uradila skener nema nista,uradila sam ultrazvuk stitnjace gde je pokazalo kao nesto malo uvecana i nista,uradila sam snimak pluca ok,sad sam pocela osecati bolove u grudima i stalno mi nesto gori po ramenima i grudima,dobila sam bolove u grlu i jeziku izasli su mi neki crveni plikovi na korenu jezika to ste mi vec odgovorili da je mozda od fibroskopije nadrazeno grlo,javlja mi se sad i povremeno trnjenje u obrazu levom u vilici kao za minut i nestane tako stalno vec nedelju dana,evo sad su pocele ujutru rano da me bude bude neke mucnine u nogama i po telu kao da jede nesto kao da mi lazi nesto po telu noge su mi jako umorne ujutru i kao po neki slabiji grcev u levoj nozi u listu inace sam u trudnoci imala vene na levoj nozi osecam i trnjenje prstiju na desnoj nozi,recite mi molim vas dali noge mogu biti posledica epidurala jer sam se porodila epiduralom i sad imam neke bolove i u kicmi i molim vas pomognite mi sta da radim u ovom mom celom slucaju sta se desava samnom posle porodjaja totalno druga osoba svaki dan neki novi problemi stalno sam uplasena i razmisljam da nemam neku bolest stalno placem od kako je ovo pocelo da mi se desava ja sam stalno uplasena i ne vlim da idem nigde samo kuci sa decom jer sve mislim da imam neku bolest molim vas pomognite mi unapred hvala

Postovana, morate se javiti psihijatru ili psihologu za pomoc. Brojne tegobe koje imate lice na posledicu anksioznosti i depresije, sto nije retko nakon porodjaja. Epidural ne bi trebao da dovede do komplikacija, pogotovu ne posle izvesnog vremena. Javile bi se odmah. Bolovi u kicmi i nogama uz trnjenje mogu biti posledica promena na kostima koje nastaju tokom trudnoce da bi olaksale prolazak bebe kroz porodjajni kanal. Promene se ne javljaju samo na kostima karlice, vec mogu zahvatiti i ostale kosti i zglobove. Te tegobe ce vremenom prestati.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.11.2010.

postovana,procitala sam sve u vezi opadanja kose sto ste odgovorili, ali nisam nasla odgovor za sebe. Sa napunjenih 35 god pocinje da mi opada kosa u vecoj mjeri nego do tad, otpr. u augustu pa do decembra, znaci vec 4 god tako i dosta se prorijedila , dlaka istanjila ,ponekad ugledam i neku koja je toliko tanka gotovo paucasta.. trazila sam moguce bolesti vlasista po netu, ali nemam nikakve simptome , kao perut masnoca svrbez.. osim opadanja nista. stres je postojao prije 5 god,i zapravo je pocela opadati kad je nastupilo potpuno opustanje organizma nakon jednog stresnog perioda,na mikrokameri pokazalo se da je korijen produktivan ,po 4 dlake iz korijena rastu, ali ja osjecam nedostatak kose i plasim se sledece jeseni, i svake naredne.. I da,cisticne grudi, a jajnici ne??? Pozdrav

Postovana, kosa ne opada odmah nakon stresa. Prvo prestane da raste, a zatim opada nakon perioda mirovanja. Zato ste primetili da opada kada je stres vec prosao. Pojacano opadanje kose u jesen, kao kod vas, kao i u prolece, nije neobicno. Smatra se prirodnim obnavljanjem vlasista. Medjutim, ako se nakon perioda opadanja vlasiste ne obnovi i vi iz godine u godinu imate sve manje kose (i to primecuju i drugi ljudi, a ne samo vi) treba traziti uzrok. On moze biti poremecaj rada stitne zlezde ili sindom policisticnih jajnika (zbog izrazenijeg delovanja androgenih hormona). U svakom slucaju javite se prvo koznom lekaru, a zatim endokrinologu i ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.11.2010.

Postovani Dr, molim Vas da mi odgovorite koji su nacini lecenja socijalne fobije (narocito eritrofobija) koje mi mozemo sami sebi primeniti pre nego odlucim da posetim psihologa? Ne javlja se to stalno,nego u nekim situacijama,sa bliskim osobama ne,a najvise na poslu, gde imam ceste kontakte sa ljudima. Mozda je uzrok u mom slabom samopouzdanju... plasim se da ce i moja kcerka usvojiti to isto ponasanje, jer postaje osetljiva. Zbog tih socijalnih kontakata ja sam nekad napeta i pod stresom. Citala sam o eritrofobiji, mislim da je to kod mene veliki problem u kvalitetu zivljenja. Koji su vasi saveti da prvo pomognem sebi? Ana.

Postovana Ana, socijalna fobija, kao (eritrofobija, strah od crvenjenja) je posledica stidljivosti. Stidljivost je karakterna osobina i to se ne moze promeniti preko noci. Posledica je nesigurnosti u sopstvene vrednosti i nepoverenja u druge i njihovog precenjivanja. I drugi ljudi su nervozni i nesigurni u kontaktu sa osobama koje ne poznaju ili im nisu bliske. Takva stidljivost je normalna i predstavlja opstu ljudsku osobinu. Problem je kada je previse izrazena, kada remeti kvalitet zivota. Vremenom se stidljivost prevazilazi. Uocavate da drugi ljudi nisu savrseni da nisu bolji od vas i trema se smanjuje. Sve stidljive osobe ne vide realno stvarnost i zato pate. Kada shvatite da su i drugi ljudi pomalo nesigurni i da to skrivaju manje ili vise uspesno, bice vam lakse. Pocnite polako da se menjate. Kad odete u grad pitajte nepoznatu osobu bilo sta (koliko je sati, gde se nalazi neka prodavnica). Postepeno cete videti da kontakti sa drugim ljudima nisu strasni. Ne prisiljavajte se na nagle promene karaktera, jer ce vam to povecati napetost. Polako korak po korak. Ako vam nesigurnost bitno remeti kvalitet zivota javite se psihologu. Cerki cete pomoci tako sto cete imati poverenja u njene sposobnosti. Necete dozvoliti da oseti da mislite da nesto nece moci da uradi, da je slabija u odnosu na drugu decu. Ne prezasticujte je. Ako uvek uradite nesto umesto nje, ona ce steci osecaj nesposobnosti. Mislice da vi to radite umesto nje zato sto ona to ne moze. Kasnije ce misliti da su svi ljudi bolji od nje i bice nesigurna u kontaktima sa drugim ljudima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.11.2010.

mozete li mi reci kako se i zasto koriste tbl pancef 400 mg

Postovana, to je antibiotik iz grupe cefalosporina (slicni penicilinu) novije generacije (treca generacija. Cetrta su najnoviji). Koristi se za lecenje teskih i smrtonosnih bakterijskih infekcija. Zato se najcesce koristi za lecenje sepse, meningitisa i teskih bolnickih upala pluca. Znaci ovaj lek se koristi kada drugi blazi nemaju efekta. Odrasli piju Pancef tablete jednom dnevno, a deca koriste sirup.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.11.2010.

Postovani, unazad godinu dana bio sam lecen od Hodckina III stepen, hemoterapija od 8 ciklusa COPP, u toku hemoterapije pojavile su se vise nus pojava da sam vise izludeo od njih, nabrojacu samo neke: u toku prve hemoterapije secer mi je poremecen i stalno varira te i je uvedena dijetalna ishrana kojom drzim secer pod kontrolom u granicama, na trecoj hemoterapiji sam intenzivno poceo da zaboravljam, motorika na prstima mi je oslabilai prsti su poceli povremeno da mi se koce, na jeziku sam izgubio osecaj ukusa, jetra mi je uvecana dan danas ne previse ali dovoljno da me nekad i zaboli, srce mi je oslabilo i radi sa 38%, zamaram se pri kretanju uz stepenice, na sestoj hemoterapiji sam dobio bolove u zglobovima i trnjenje prstiju na stopalima i rukama, zubi su mi popucali skoro svi, nesme vise da nabrajam jos neke stvari, kad god sam se pozalio nadleznim lekarima svi mi govore kako je to posledica hemoterapije i da ce to proci. Sada idem na zracnu terapiju i da budem iskren i tu me hvata panika da se ne izrodi jos neka nus pojava koja bi me samo jos vise dotukla. Dobio sam komfromalnu zracnu terapiju mekog tkiva vrata pa me interesuje da li je moguce da ce biti nekih nus pojava jer bi mi onda bilo lakse nego da ih dobijem u toku terapije. Interesuje me da li je u praksi lecenja tumora hemoterapije poznato da neko ima toliko nus pojava ili je to slucaj samo kod mene. U razgovorima sa osobama koje su bolovale sa slicnim oblicima Hodckina nisam dosao do podatka da neko ima toliko nus pojava kao ja. Unapred se zahvaljujem na odgovoru ako ga imate .

Postovani, nemam konkretan odgovor. Jedino pravilo je da nema pravila. Kao i kod hemoterapije, tako i kod zracenja postoje nus pojave. One su individualne i unapred se nezna kako ce bolesnik reagovati tj. koliko ce propatiti zbog terapije. Kod konformalne zracna terapije postize se velika preciznost (zbog trodimenzionalne slike) tako da se zraci samo tumor, a zdravo tkivo se maksimalno stiti. Time je lecenje efikasnije, a nezeljena dejstva smanjena. Medjutim, ne mogu biti potpuno iskljucena. Nadam se da ce cete ovu terapiju lakse podneti od hemoterapije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.11.2010.

postovani molim za pomoc u pre jedno mesec dana sampocela da osecam kao neku knedlu u grlu,radila sam fibroskopiju i nije pronadjeno nista nakon nekoliko dana sam dobila jake bolove u grlu i jeziku koji traju vec evo dve nedelje dali su mi neki sirup za takozvane sampinjone tako ih ovde zoviu i tablete za bolove to koristim nekoliko dana ali bol mi je sve jaci i jaci a na korenu jezika unutra prema grlu su mi se pojavile kao neke crvene loptice ima ih nekoliko bolovi su mi mnogo jaki nemogu ni vodu da pijem recite mi molim vas sta mogu da uradim i gde da se obratim kom lekaru.unapred hvala za pomoc

Postovana, javite se lekaru spec. za ORL . Verovatno je nadrazeno zdrelo prilikom fibroskopije. Nije iskljucena ni mogucnost infekcije, te bi mogli da uradite bris zdrela i nosa. Na svoju ruku mozete samo da koristite zalfiju za ispiranje grla ili neki antiseptik u obliku pastila ili spreja (npr. Tantum verde), ali to nakon pregleda ORL.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.11.2010.

Postovani,po ko zna koji put Vam se obracam,ali sta cu kad me je muka snasla :)! Piala sam vam o svojim limfnim zlezdama i ponovicu vam ultrazvuk :EHO MEKIH TKIVA VRATA: Stitna zleda u celini uvecana,delom nehomogena u desnom lobusu hipoehogeni nodus u formiranju velicine 4 mm. Sada se ne vide uvecane parastitaste zlede na ocekivanim mestima! Submandibularne pljuvacne zlezde i parotidne zlezde simetricne!Submandibularno obostrano i u levoj polovini vrata nekoliko lgl sa hiperehogenim hilusom velicine do 9 ,4 mm. EHO ABDOMENA: pankreas homogen.jetra homogena neuvecana bez fok, promena.Z.kesa bez patoloskog sadrzaja.Z>P nisu dilatirani. Slezina homogena,neuvecana bez fok.promena,u hilusu akcesoarna slezina velicine 17mm.Bubrezi ocuvanog parenhima bez staze i bez ubedljive formirane kalkuloze. u vidljivim delovima retroperitoneuma se ne vide uvecane lgl.obzirom da sam u drugom stanju 7.mesec pa nije dovoljno vidljiv ceo abdomen.Ispod levog pazuha uvecane zlezde so 12 mm. Ono od simptoma sto ja osecam je svrab pogotovo po nogama,potkolenicama,bol u ramenu ruke ispod koje su uvecane zlezde,napipavam po citravom telu nekakve kvrzice,na nogama,uzduz kicme itd. Vec mesec dana imam izrazen suvi kasalj,nadrazaj krece iz pluca i uopste ne mogu da iskasljem nista iako svo vreme pijem razne sirupe na bazi belog sleza,bokvice,kamilice!! Kasalj je izrazen ujutru,traje citavog dana,predvece se smiruje ali pocinju u to vreme da me bole pluca,tacnije,ostajem maltene bez punog vazduha! Radjeni su svi moguci virusi i pokazalo se da je predjasnje stanje na citomegalovirus pozitivno > 500!!! ne znam kad sam mogla da prelezim taj virus,ali nikad pre mesec dana nisam napipavala zlezde,najvise me brinu te ispod pazuha i kod leve kljucne kosti uz nepodnosljiv kasalj!Da ne budem panicarka,mogu slobodno reci da sam od pocetka terapije PTU zbog hipertireoze primetila sve te simptome! Endokrinolog koji prati moje stanje tvrdi da mi to nije zbog uzimanja leka i savetuje pregled hematologa!Hematolog me prati na 10 dana,u zadnjih mesec dana zlezde se ne povlace niti se drasticno uvecavaju! mozda zbog toga da bih ja u ovom stanju bila mirna,kaze cak da kada je limfom u pitanju zlezde ne izlaze na mestima na kojim ih ja imam uvecane! krvna slika je sledeca leukociti 14,limfociti 12 (snizeni) ,granulociti 89 % poviseni! na nekim sajtovima citam da je upravo ovakva krvna slika ne daj Boze kod limfoma!!!! ne znam gde se nalazim od straha,svasta citam i kad uporedim svoje simptome sa procitanim,shvatim i vidim maltene sebe kako lecim malignu bolest!!! na ranijem nalazu ulyrrazvuka,pre 9 meseci,nadjene su na desnom hilusu jetre lgl velicine1.2 - 1.5 cm nekoliko u nizu,da li je moguce da se te zlezde nisu mogle videti sad zbog trudnoce ili su se one povukle jer je neki virus tada protrcao,sasvim moguce i citomegalovirus da je tada bio aktivan?hematolog tvrdi da su moje zlezde na nesto reaktivne,ali niko ne zna na sta! kolike su zlezde kod maligih oboljenja limfnog tkiva,limfoma? kako da se smirim i recite mi imam li razlog da pomisljam na najgore!? puno hvala!!!

Postovana, nemate razloga da pomisljate na najgore. Nalazite se pod lekarskom kontrolom i nista (limfom) ne moze promaci. Svrab moze da se javi kod limfoma, ali svrab je veoma cest kod trudnica. I suvi kaslj moze da se javi, ali on prati i infekciju CMV (citomegalovirus). Kod limfoma su zlezde uvecane, ali znatno iznad 1cm. Kod vas su bile uvecane u hilusu jetre, pa su se povukle. To se ne bi desilo kod limfoma. Da je velicina zlezda sumnjiva, kao i vase tegobe radili bi biopsiju zlezde, koja je moguca u trudnoci. Ako limfne zlezde krenu da rastu, sto ja ne ocekujem, preduzece se dijagnosticke procedure. Previse ste zabrinuti zbog hipertireoze i trudnoce. Potrazite pomoc psihologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.11.2010.

Naime, prosli petak me je zaboljela glava i do danas (subota) bolovi su prisutni uz prekide. Znaci, bol nije konstantna. U pitanju je blaga bol koja me ne sprecava u obavljanju svakodnevnih aktivnosti ali mi stvara nelagodu, jer traje vec danima. U utorak sam bio kod ljekara opste prakse koja je uradila kratki neuroloski test i utvrdila da je sve u redu. Pritisak mi je bio 120/90. Rekla mi je da ako se stanje ne popravi da dodjem za 7 dana. Nije mi propisala nikakve lijekove. Prije 15 dana, znaci prije pocetka bolova, vadio sam nalaze krvi i mokrace. KS, glukoza, holesterol, ASAT, AlAt,, urea, kreatinin i urin su bili uredni. Imao sam malo povisenu sedimentaciju 16/29. Takodje sam bio na ultrazvuku gdje je utvrdjeno da su mi svi organi (Bubrezi, jetra, zuc, gusteraca, slezena) uredni. Jedino imam izrazen jak meteorizam. Juce sam bio kod neurologa. rekao mi je da je sve uredno, ali da uradim RTG glave za svaki slucaj i propisao mi je Xanax i rekao da ga pijem po potrebi. Cijeli dan nisam osjecao nikakve probleme, medjutim jutros me je opet zaboljelo i cini mi se da je do sada ovo najgora glavobolja. Bol je zapocela u lijevom donjem dijelu glave i polako se prosirila na ostatak glave. Popio sam analgin pa mi je malo bolje. Napominjem da nikada nisam imao problema sa glavoboljama. Ne pijem, ne pusim, nisam gojazan i nisam imao u proslosti vece bolesti od gripe i upale grla. Unaprijed Vam se zahvaljujem.

Postovani, bilo bi dobro da uradite i magnetnu rezonancu glave. To bi iskljucilo ozbiljne uzroke glavobolje, kao sto je tumor. Glavobolja moze biti posledica stresa i psihicke napetosti, promena na vratnom delu kicme, losijeg vida, dugotrajnog rada na kompjuteru. Znaci idite fizijatru i ocnom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.11.2010.

Postovani,vec deset godina ne zivimo u Srbiji.U posledje vreme moj suprug(48 god) bivsi profesionalni sportista ima cudne simptome.oseca podrhtavanje u rukama ,delu vrata,glave(slepoocnice) i to se desava samo kada legne i pocinje da ga "hvata" prvi san.zatim ga to podrhtavanje budi.I tako je cesto neispavan.Radio je razne analize.Rezultati su bili sasvim zadovoljavajuci.Posle jedne posete neuropsihijatru dobio je mangezijum od koga je to intezivno podrhtavanje(koje nije vidljivo ali on ga oseca) postalo manjeg intenziteta.u poslednje vreme se to kako on opisuje "strujanje " oseca samo u predelu slepoocnica i to uvek i samo u stanju kada zatvori oci i u toku spavanja.da li imate neko objasnjenje za ovo jer mi nikada nismo culi za takve simptome.Kada kazem da je radio sve analize podrazumevam krv,srce ,stitnu zlezdu i snimanje glave.Hvala unapred!!

Postovani, nije potpuno jasan uzrok takvog osecaja, koji ometa san vaseg supruga. Povezuje se sa manjkom magnezijuma i kalcijuma u organizmu (u suplementima odnos kalcijuma i magnezijuma treba da bude 2:1 tj. duplo vise kalcijuma), zatim sa manjkom folne kiselina (vitamin B grupe koga posebno ima u zelenom lisnatom povrcu, soku od narandze, integralnom hlebu i pasulju, kao i u vecini multivitaminskih preparata). Tegobe mogu biti povezane sa vecim unosom seceta, kofeina, alkohola i pusenjem, kao i sa nekim propisanim lekovima. Moze koristiti opustajuca kupka pre spavanja ili lagano istezanje misica od nekoliko minuta (nikako jace vezbanje, jer ono rasanjuje). Nekima pomaze tonik, jer sadrzi kinin. Opustajuca vezba pre spavanja izgleda ovako: kad legne u krevet dise lagano i duboko nekoliko minuta, a zatim zateze misice u stopalima, zadrzi ih tako nekoliko sekundi, a onda ih opusti. To isto radi i sa misicima butina. Ponavlja ovu proceduru zatezanja i opustanja svih misica od stopala sve do vrata i misica lica. Kada zavrsi trebalo bi da se osjeca opusteno. Olaksanje ne moze odmah da oseti, jer je potrebno vreme da nauci opustanje. Osecaj podrhtavanja se povezuje i sa napetoscu i stresom, kao i nekim bolestima koje su kod vaseg supruga iskljucene (dijabetes, bolesti stitne zlezde).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.11.2010.

Imam umanjenu zelju za sexom,tacnije nemam je,da li je to normalno i trebali mi terapija i koja?

Postovana, po nadimku pretpostavljam da ste zensko, gubitak seksualne zelje (libida) je tipicna za neke bolesti kao sto su hipotireoza, depresija, kao i svaka teza bolest koja coveka zabrine. Osim toga kod zena seksualna zelja je u mnogome povezana sa ljubavlju, pa ako nje nema nije neobicno da je i libido slab. Seksualna zelja se obicno gubi ako postoje problemi u vezi ili ste razocarani partnerom. Kod muskaraca to nije u tolikoj vezi. Uzmite u obzir da se ljudi razlikuju po seksualnoj zelji i da je normalno sto nemaju svi isti libido. Zato ne mozete uporedjivati svoj libido sa drugima. Ako ga i uporedjujete uzmite u obzir da mnogi (posebno muskarci) preuvelicavaju kada pricaju o svom seksualnom zivotu. Znaci razlog za brigu je ako se vama u poslednje vreme naglo smanjila ili izgubila seksualna zelja, a da to nije posledica problema u vezi. Onda je potrebno naci razlog i ukloniti ga. U trazenju uzroka polazi se od analize i ispitivanja organskih problema (ako ih imate). Dobro je i da pregledate hormone stitne zlezde.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.11.2010.

postovani imam problem neki tup bol u grudima sa desne strane do grudne kosti koji se javlja povremeno,i bol na sredini ledja kao da me boli prsljan,i kada spavam bole me listovi nogu pa bih vas zamolila da mi kazete sta to moze biti i kome da se obratim jer bila sam vise puta kod lekara opste prakse i niko da se zainteresuje da resim taj problem.hvala unapred

Postovana, u grudima sa desne strane do grudne kosti oseca se bol koji potice od jednjaka. Bol od jednjaka se siri pozadi ka kicmi, mada nije iskljuceno da vas istovremeno boli i neki prsljen. Bol u listovima je posledica prosirenih vena, dugotrajnog sedenja ili stajanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.11.2010.

Postovani, da li je moguce raditi dijagnostiku sna i kako. Vec 6 meseci imam problema sa spavanjem i od tada imam problema za pamcenjem-zaboravan sam, misicima-preterana opustenost,...vec sam Vam pisao ovde na sajtu (pitanje gde sam naveo rezultate krvi gde je bilirubin povisen). Mogu da zaspim ali san mi nije cvrs, dubok kao pre. Kada se probudim osecam da se nisam odmorio. San mi se smanjio, kao da mi je dovoljno 4,5 sati sna i ne mogu vise da spavam i vrlo brzo postanem umoran. A kada se probudim nije mi potrebno rasanjivanje vec kao da nisam ni spavao vec dremao. Ovo sam rekao lekarima ali oni kao da me ne cuju. San kao osnov za obnovu organizma i odbacivanje suvisnih podataka iznenadjuje me kako lekarima to nije bitno. Molim Vas recite mi da li je moguce raditi EEG u toku sna, video sam na internetu da se to radi u stranim zemljama? Koje vrsta EEGa je potrebna da se uradi da bi se videlo kakav je san - ako se EEG ne radi u toku sna? Da li se u standardnom EEGu u toku dana moze videti nepravislnosti u snu? Vec 6 meseci nisam funkcionalan zbog tegoba koje imam a jos uvek nemam dijagnozu. Prvo su mi nasli mijopatiju misica (emng) pa je druga lekarka rekla da to nije mijopatija jer su enzimi u jetri dobri iako se ja zalim na slabost, preteranu opustenost, nisu cvstri, ne mogu da ih kontrolisem precizno kao pre. Dao sam krv na imunolosku analizu, rezultate tek treba da uzmem. Osecam se generalno iscrpljeno, umorlno, lose, postao sam zaboravan, problem sa misicima, imam 22 godine, muskarac sam. Bio sam na pregled i kod psihijatra koji nije nista pronasao sem zaboravnosti kao psihicke smetnje. Neuropsihijatar mi je trazio i magnetnu rezonancu koju sam zakazao. Da li ce na magnetnoj rezonanci da se vidi zasto i koji je uzrok zaboravnosti? Dali preko nje moze da se vidi i kakav je san? Da li treba napomenuti da se obrati paznja na san ili se to podrazumeva i vidi u standardnim rezultatima magnetne rezonance. Postovani zanm da sam opsiran ali molim vas recite mi misljanje i sta da radim dalje. Hvala.

Postovani, bitno je da se uradi magnetna rezonanca. Ona vam nece analizirati kvalitet sna. Pokazace da li postoje promene u anatomiji mozga i kranijalnih (mozdanih) zivaca. Bitno je da moze da pokaze da li postoji promena na nervima u smislu demijelinizacije, koja se javlja kod tzv. demijelinizacijskih bolesti kao sto je multipla skleroza. U pocetku ove bolesti mogu da se jave neodredjene tegobe. Tegobe koje navodite (umor, iscrpljenost, los san, zaboravnost) mogu da budu simptom depresije, medjutim, psihijatar nije zakljucio da je ta bolest u pitanju. Mozda i sumnja, ali zeli da iskljuci druge (fizicke) uzroke vasih tegoba pre no sto zakljuci da su psihicki. Verovatno ce traziti i EEG. On meri mozdanu aktivnost, a najcesce se koristi kod sumnje na epilepsiju, kao i neka ostecenja u mozgu, poremecaja sna (ne mora da se radi u snu). Ako se uoce neke nepravilnosti u mozdanoj aktivnosti radi se EEG u snu, da bi se videlo da li se odrzavaju i u toku sna (ovo je vazno za dijagnozu epilepsije). Znaci kada lose spavate ne radi se EEG pregled da bi se videlo kako spavate i zasto imate problema sa spavanjem. Uzrok problema sa spavanjem se trazi u razgovoru sa vama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.11.2010.

Postovani,imam 17 godina u julu ove god sam zadobio udarac u glavu(prilikom fudbala) od tada vec 4 mjeseca imam jako cudne simptome.Cudan osjecaj u ocima ,tj osjecam tezinu u dubini,ujutru osjecam kao da su mi se stvorili krmelji a nigde ih nema, uz sve to konstanta mucnina koja nije dovoljna jaka da bih povratio a nije ni slaba jednostavno ne mogu normalno da funkcionisem.Snimao sam oci,bio kod neurologa radio centar za ravnotezu i sve je to u redu jedino alergolog mi je rekao da imam alergijski rinitis i zacepljene sinuse koje sam snimao, sto je tacno jer vec 5godina stalno kijam alergican sam na grinje i prasinu pa se pitam da li je sve to moguce od alergije,il je to nesto drugo?ps:pre 8godina sam operisao ehinokokus na jetri...Zahvaljujem!

Postovani, uradili ste sve preglede koji su potrebni da bi se iskljucila posledica udarca. Tegobe mogu biti posledica dugotrajnog gledanja u monitor. Da li dovoljno odmarate oci? I promene na vratnom delu kicme mogu da daju nelagodnost iza ociju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.11.2010.

djete 5 god skoro ustanovljena dijagnoza da je srcana sjenka evecata znatno ocuvanog tonusa naglasenih hilarni crtez obostrano recite mi o cemu se tacno radi i postupak lijecenja

Postovani, to nije dijagnoza, vec opis srcane i plucne senke, sto ukazuje na postojanje neke srcane mane. Lecenje zavisi od njene vrste. Za tacnu dijagnozu, a nakon toga i terapiju (ako treba) potreban je Eho srca i pregled decijeg kardiologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.11.2010.

Postanvjena mi je dijagnoza hipovitaminosis vitamina D.Uradila sam analizu krvi 25-OH-vitamin D3, rezultat je pokazao 40,71nmol/l a referentna vrednost je 75,00- 250.00nmol/l.Endokrinolog mi je dao terapiju; 3x15 kapi dnevnonevno, uljane AD kapi 3 meseca pa na kontrolu .Sama sam izracunala da dnevno unosim 33.700 i.j. vit A i 7.500i.j. vitamina D.Jako sam zabrinuta da su to visoke doze pa me zanima sta vi mislite.Imam 39 godina.Unapred hvala!

Postovana, propisana doza je dosta ispod toksicne. Iz nekog razloga kod vas se ne iskoriscava celokupan unos vitamina, pa je potrebna visa doza. Osim toga lek pijete pod kontrolom lekara tako da ne treba da se brinete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.11.2010.

Molim Vas za objasnjenje ali sto porostije ,sta predstavlja i sta je Thyreoglobulin-TPO.Molim Vas za sto brzi odgovor jer je taj hormon ako je uopste hormon meni u nenormalnom porastu a TSH sasvim normalan. HVALA UNAPRED.

Postovana, tireoglobulin (Thyreoglobulin-TPO) je belancevina koja se nalazi u stitnoj zlezdi svih ljudi. Iz nepoznatog razloga kod nekih osoba odbranbeni mehanizam (imuni sistem ili imunitet) tu belancevinu ne prepoznaje. On je tretira kao strano telo i stvara antitela koja treba da ga uniste. Antitela greskom napadaju stitnu zlezdu i dovode do zapaljenja u njoj. To se dokazuje nalazom povisenih anti TPO antitela (ona stalno rastu kao kod vas). I pored tog zapaljenja zlezda veoma dugo (godinama) uspeva da stvara dovoljno hormona (T3 i T4). Vremenom ona posustaje i TSH pocinje da raste (kod vas je jos uvek normalan). U pocetku su T3 i T4 normalni iako je TSH visok. Posle mnogo godina T3 i T4 padaju. To znaci da cete tada dobiti hipotireozu i morati da pijete hormon (tiroksin), jer zlezda nije u stanju da ga stvara u dovoljnoj kolicini. Znaci sada imate Hasimoto tireoiditis ili zapaljenje stitne zlezde. Posle vise godina mozete da dobijete hipotireozu koja se leci dozivotno. Hipotireoza nije teska bolest, leci se lako ali mora da se pije lek. Opasna je samo ako ne slusate lekara i odbijate da pijete lek (nazalost retki bolesnici to rade). U medjuvremenu ce anti TPO da raste, kasnije i TSH. Vas endokrinolog moze samo da prati bolest. Neki odmah daju tiroksin racunajuci da ce to da spreci porast zlezde. Samo slusajte svog lekara i idite na kontrole.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.11.2010.

postovani....imam wpw sindrom i ceste ekstrasistole ves i sves uzv srca mi je u redu....koliko je opasan taj sindrom i ekstrasistole....pijem darob tablete imam li razloga za strah???hvala

Postovana, jako ste optereceni WPW sindromom i to vam nije dobro za opste zdravlje. Bilo bi dobro da se javite psihologu ili psihijatru. Stres, strah i napetost mogu da uticu na cesce preskakanje srca. Na holteru (koji ste ranije nosili) nisu uoceni tezi poremecaji titma (nije bilo supraventikularne tahikardije i absolutne aritmije) i to je dobro. Nema razloga da strepite. Osim toga strepnja vam samo moze stetiti. Inace WPW predstavlja poremecaj sprovodjenja, najcesce urodjen. Ispoljava se povremenim napadima ubrzanog srcanog rada (parosizmalna supraventrikularna tahikardija). Ovaj sindrom se cesce srece kod zdravog srca. Leci se ako su napadi tahikardije cesti, remete kvalitet zivota, rad i uznemiravaju osobu. Lecenje se vrsi lekovima. U tezim slucajevima se radi radiofrekventna ablacija, koja je kod vecine bolesnika uspesna. Ne moze se predvideti da li ce se kod vas kasnije javiti opasni poremecaji srcanog ritma. Kod vecine ljudi sa WPW sindromom se ne javljaju. Najvise cete uraditi za svoje zdravlje ako se javite psihologu ili psihijatru, pridrzavate se propisane terapije i idete na zakazane kontrole.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.11.2010.

postovani imam sina koji u januaru puni 5 godina.pre par meseci je pao i rasekao bradu.nisu mu sili ali su mu stavili strip hanzaplast.ostao mu je oziljak i sada su mu se na tom oziljku pojavile bele bubuljicice velicine glave ciode.to vec traje nekih 7 dana i ne povlaci se niti se susi.nigde drugde nema te bubuljicice.da li to mogu sa necim da mazem i cime?hvala u napred!

Postovana, to verovatno nisu bubuljice (nije infekcija, jer bi se ona javila ubrzo nakon povrede, a nisu ni mladalacke bubuljice). Najverovatnije su ateromi. Oni nastaju zapusenjem izvodnih kanala lojnih zlezda. Oziljak je verovatno zapusio izvodne kanale nekih lojnih zlezda tako da je doslo do nakupljanja njihovih izlucevina. Vodite dete koznom lekaru. On ce videti da li su t ateromi. Inace, oni se ne mogu izleciti kremama, losionima ili drugim sredstvima. Ne izazivaju tegobe. Ponekad se zapale, buknu, zatim spontano probuse i isprazne. Medjutim, to ne znaci izlecenje, jer kesica u kojoj se nakuplja loj ostaje u kozi i ponovo se puni. Ateromi se lece hiruski iz estetskih razloga. Ako vi ne obracate paznju na te promene, nece ni sin.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.11.2010.

Moja supruga je pre par meseci imala kamen u bubregu velicine 12 mm koji joj je razbijen ESWL metodom na VMA. Posto je kamen totalno razbijen,posle tretmana nije bilo izbacivanja malih kamencica vec verovatno peska,sto se nije moglo otkriti naknadnim ispitivanjima. Doktor joj je dao uputstvo o ishrani i uputio na pregled kod endokrinologa i dao sledecu dijagnozu:St.post ESWL pyelonis renis lat.dex;Micronephrolithiasis bill.nonobstruct;Thyreoiditis euthyreot.in obs;Hypercholesterolaemia;Hyperglycaemia de novo in obs. Molim Vas da mi objasnite o cemu se radi? Pozdrav

Postovani, vasa supruga je imala povisen secer u krvi tako da je neophodan pregled interniste endokrinologa. Kod poremecenog rada paratireoidne zlezde moze da se javi kamen u bubregu. Povisen holesterol moze biti udruzen sa bolesnom stitnom zlezdom (hipotireoza). Nije sigurno da je vasa supruga dobila kamen zbog neke endokrine bolesti, ali ima razloga da se javi endokrinologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.11.2010.

Postovani, molim za savet i pomoc. Imam 48 godina. Od pre par meseci imam problema sa nesvesticama i pritiskom koji varira od dobrog ka nizem. Dva puta sam kolabrirao, ali se brzo oporavljam. Ono sto me vise muci je non stop podrigivanje, cudan bol u grudima i gubitak apetita. Gastroskopijom su mi ustanovili hronicni gastritis i mala hijatalna hernija klizaceg tipa. Napominjem da sve je ovo pocelo da se desava pre par meseci kad su mi ugradili stent na srcu. Od tada nemam problema sa visokim , vec mi je pritisak ili normalan ili nizak. Da ne pominjem da sam postao VEOMA anksiozan i da uzimam od pre par dana i antidepresive. Posle druge nesvestice lezao sam par dana na kardiologiji, ali Eho, EKG i krvni nalazi su OK, pa kardiolog kaze da problem nije kardioloski. Dali je ovo probadanje u grudima i nesvestice zbog hijatalne hernije ? Sumnjaju na vagovazalne sinkope... Lekarstva koja uzimam: - Plavix i aspirin 100 za srce - Torvex - Lanzul za stomak - Ansilan i Paroxetin kao antidepresiv (propisane od psihijatra) kardiolog mi nikako ne dozvoljava da uzimam Omeprazol za stomak jer je interaktivan sa Plavixom.. Molim za pomoc... poludecu od nerviranja, non stop podrigivanja i taj bol u grudima... Smanjio sam kilazu od 88 na 76 kg, trudim se da pojacam fizicku aktivnost hodanjem ali me strah da se setam sam zbog nesvestica. Miran sam samo kad spavam...

Postovani, od svih uzroka kolapsa (vazovagalne sinkope) kod vas je u pitanju strah. Nedavno ste se na tezak nacin suocili sa istinom da je ljudsko zdravlje (a samim tim i zivot) veoma krhko. To je izazvalo niz tegoba tipicnih za anksioznost i depresiju (bol u grudima, gubitak apetita, nesvestice). Antidepresivi ce pomoci, ali je potrebno vreme. Vazno je i da znate da to sto vas sada muci nije opasno po zivot i zdravlja. Nije prijatno, deluje zastrasujuce, ali nije opasno. Ne smete da se zbog straha zatvarate u kucu. Na protiv, izlazite u setnju, ako treba i silom u pocetku. Bavite se sportom, hobijem, druzite se. Vazovagalna sinkopa ne zahteva terapiju. Hijatus hernija moze da izazove lupanje srca i nelagodnost u grudima, pa cak i bol. Ako imate kratkotrajan probadajuci bol (kao ubod) u pitanju je misicni bol koji ne zahteva terapiju. Podrigivanje se javlja kod gastritisa i hijatus hernije. Anksioznost ga moze pojacati.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.11.2010.

Postovani lekari Imam pitanje a uz to i imam potrebu os vas savet Imam vrtoglavicu imam osecaj gadzenja nekako se lose osecam imam redovan ciklus al imam i osecaj da nije taj ciklus kao ranije to je krvarenje samo dan dva a sada u momentu imam krvarenje i tako se lose osecam i imam mali stomacic sto je razlicit od pre neko vreme nemogu lako da se saginjem od njega pa milsim da sam mozda u drugom stanju a da se nesto desava sa krvarenjem, dal mogu da uradim test trudnoce i sta mi vi preporucujete i savetujete bila sam poslednji put kod ginekologa u septembru imala sam malu hpv infekciju i to je to. "Imala sam spontani u aprilu ove godine u 7 nedelju trudnoce - kao vasa informacija u vezi ovome." Hvala vam unapred moi cenjeni lekari

Postovana, najbolje da se javite ginekologu. U toku trudnoce moguce je krvarenje u vreme kada treba da dobijete menstruaciju. Razlikuje se od menstruacije po tome sto je oskudnije i traje krace. Javlja se u prvim mesecima trudnoce, retko do polovine. Javite se ginekologu. Vec nekoliko dana nakon ocekivane menstruacije mozete da uradite bebi test (svejedno kog proizvodjaca). Ako je u pitanju trudnoca test ce biti pozitivan. Znaci ako vam krvarenje ne lici na vasu uobicajenu menstruaciju vec mozete da uradite test.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.11.2010.

Kako je najbolje leciti trombozu dubokih vena?I koliko dugo osobe sa tim oboljenjima mogu da zive,ako to uopste utice na zivot?Unapred zahvalan.

Postovani, tromboza dubokih vena se leci heparinom ili tromboliticima. Ako je to neefikasno ili su komplikacije ove bolesti ceste, lecenje je hirusko. Vazna je prevencija tromboze i ponavljanja bolesti kao i njenih komplikacija. Ona se sastoji u svakodnevnim setnjama, izbegavanju dugotrajnog lezanja i sedenja, koriscenju elasticnih zavoja i antikoagulantnoj terapiji. Bolest moze da dovede do fatalne tromboembolije. Ako se otkaci deo tromba i krvlju dospe do pluca, srca ili mozga moze da zapusi veci krvni sud i dovede do trenutne smrti. Zato ovu bolest treba ozbiljno shvatiti i preduzimati preventivne mere.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.11.2010.

Postovani, jako sam zabrinuta i molim Vas da mi protumacite nalaz MSCT pregleda mog oca. On je 1955. godiste: Kontrast je dat peroralno i parenteralno. U bazalnim partijama pluca nema pat. promena.nema peruralnog ni perikardnog izliva, kao ni slobodne tecnosti u gornjem abdomenu. Jetra, zuc ni putevi, zuc na kesa, slezina i pankreas b.o. Stanje posle nefrektomije desno. loza desnog bubrega b.o Postoji uvecanje leve nadbubrezne zlezde a na njenom medijalnom kraku vidi se solidna nativno hiperdenzna promena promera oko 16 mm. Ova promena poskontrasno i u odlozenim fazama pokazuje povecan denzitet tako da bi po svojim karakteristikama najvise govorila u prilog sec. depozita. Levi bubreg je manjih dimenzija. vrlo je tankog parenhima tako da nema jasne kortikomedularne granice. Sa ove strane vidi se veci broj cistic nih formacija. Nema hidronefroze. postoji kalkuloza u nivou donjeg pola. Ovaj bubreg ne luci k.s. Nema uvecanja limfnih cvorova u gornjem abdomenu. Tata je pacijent na dijalizi od 1996. godine. 1991. mu je odstranjen desni bubreg zbog tumora, a bubrezi su mu bili urodjeno spojeni. Kakva je ova promena sto mu je pronadjena na MSCT? Unapred Vam hvala.

Postovana, uocena promena je jako sumnjiva. Radiologu lici kao da se prosirila od nekud (mozda od ranije odstranjenog tumora). U svakomslucaju neophodno je dalje istrazivanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.11.2010.

Postovani,moja majka ima 58god.i ima reumatske bolove u nogama,sto je u njenim godinama normalna pojava,ali poslednje dve nedelje ima veoma jake bolove.Ponekad se desava da su bolovi toliko jaki da jedva moze da hoda.Bila je kod doktora i on joj je dao diklofenak 50mg,u pocetku joj je pomagao i bolovi su prestali ali pre par dana se vratio bol i diklofenak joj ne pomaze.Sta vi preporucujete i dali je moguce da reumatski bolovi budu tako jaki?Hvala unapred!

Postovana, reumatski bolovi mogu da budu jaki. Majka mora da se ponovo javi lekaru. Prvo treba da se utvrdi da li su u ovom slucaju bolovi posledica reume ili druge bolesti. Osim toga ima jacih antireumatika, a uz njih moze da koristi antireumatske kreme.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.11.2010.

Da li pancef deluje na pseudomonas? Moj otac je dobio ovu bakteriju posle operacije abdominalne aneurizme posle katetra. Na antibiogramu je reziztentan na sve antibiotike jedino I na piperacilin (akocin) Dobio je upalu testisa pre 10 dana ? koliko je opasna ova bakterija i kako da se izleci?

Postovana, infekcija bakterijom pseudomonas se tesko leci zbog njene otpornosti na vecinu antibiotika. Zato se leci skljucivo po rezultatu antibiograma. Kada se infekcija dobije ubolnici (intrahospitalne infekcije) po pravilu se tesko leci, jer su bakretije, zbog koriscenja jakih antibiotika otporne gotovo na sve.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.11.2010.

Postovani Imam veoma ceste dijareje, gotovo svakodnevne. takodje imam i jage zeludacne kiseline. Preporucite mi neki lek jer mi navedeno stvara velike neprijatnosti.

Postovana, morate se javiti gastroenterologu da bi se utvrdio uzrok vasih tegoba. Proliv moze biti posledica netolerancije na pojedinu hranu. Nije lako utvrditi da li je proliv posledica nepodnosenja pojedine hrane. Prvo treba 5-6 dana da jedete uglavnom pirinac i krompir a da zatim uvodite jednu po jednu namirnicu svaki treci dan. Kada dobijete proliv znaci da ga je izazvala hrana koju ste zadnju uneli. Ne unosite jelo koje sadrzi 2-3 sastojka jer ne bi znali koji od njih smeta. Proliv moze biti posledica zapaljenja debelog creva izazvanog nekom bakterijom, gljivicom ili parazitom. Nekada je posledica poremecaja normalne crevne flore (na primer zbog koriscenja antibiotika). Prenadrazeno debelo crevo (iritabilni kolon) takodje daje prolive. Neke zapaljenjske bolesti (ulcerozni kolitis) su pracene prolivom. Pojacana kiselina moze da se javi i kod zdravih (funkcionalna dispepsija), ali i kod nekih bolesti zeluca (gastropatija, cir), kao i kod infekcije bakterijom helicobacter pylori. Kiselinu u zelucu pojacavaju pusenje, kafa, gazirana pica, kola napici, neki zacini, dosta masna hrana, obilan obrok. Znaci lecenje nije moguce bez pregleda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.11.2010.

Prosli mjesec sam pocela da pijem Legravan tabletice nakon 12 tablete pojavilo mi se lagano krvarenje vise temnije i kao tackice.Zanima me da li da nastavim da pijem tablete jer mi je doktor rekao da pijem bar 6 mjeseci i sta bi se desilo ako bih ih prestala piti nakon jednog pakovanja.Imam 37 godina i dvoje djece.HVALA.

Postovana, u pocetku hormonske erapije moze da se javi tackasto (probojno) oskudno krvarenje. To nije razlog za prekidanje terapije. Ako prestanete da pijete tablete nakon par dana bi trebali da dobijete menstruaciju (bez obzira da li odmah prekinete da ih pijete ili nakon prvog pakovanja). Jedina posledica neuzimanja tableta je gubitak efekta zbog koga ste poceli da ih pijete. Ne znam da li je to kontracepcija, bolne menstruacije ili hormonski poremecaj. Javite se ginekologu i ne prekidajte terapiju na svoju ruku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.11.2010.

Molim Vas za odgovor! Vec sam vam jednom pisala ali sam zabrinuta moji nalazi su sledeci: Stitna zlezda lako uvecana, DR17*22mm istimus 3mm LR 16*20mm. Zlezda ja u celini hipoehogene, nehomogene ehostrukture. U oba reznja postoji vise hipoehogenih, nehomogenih polja. Nalazi krvi su: TSH - 3,460, FT4 - 10,79, FT3 - 4,24, antiTPO - 1570,71, antiTg - 44,23, TG - 76,82. Doktorka mi je napisala da pijem Aspirin protekt i kontrola hormona za mesec dana. Molim Vas za misljenje unapred hvala.

Postovana, na vase pitanje je vec odgovoreno jos 09.10.2010 . Poslali smo na vas e-mail poruku da je odgovoreno, ali vi to ociglednoo niste pogledali, kao ni rubriku Pitajte lekara. Ako ne pogledate odmah kasnije je teze naci odgovor, pogotovu sto verovatno zaboravite kog datuma ste pitali. Zato svima koji osave tacan e-mail saljemo poruku sa datumom kada je odgovoreno da bi se lakse nasao odgovor, iako se uglavnom odgovara sutradan. PITANJE je glasilo ovako: Postovani molim vas za misljenje i savet moji nalazi su Stitna zlezda lako uvecana. DR 17x22mm. istmus 3mm. LR 16x20mm. Zlezda je u celini hipoehogene, nehomogene ehostrukture. U oba reznja postoji vise hipoehogenih, nehomogenih polja. FT3- 4,24 FT4- 10,79 TSH- 3,460 ANTI-Tg 44,25 ANTI- TPO 1570,71 TG - 76,82 unapred HVALA! ODGOVOR: Postovana, postoji hronicno autoimuno zapaljenje stitne zlezde sto pokazuju povisena Anti TPO antitela. Zato je zlezda uvecana. Lucenje hormona je normalno. Kasnije se moze smanjiti i dovesti do hipotireoze. Mnogi endokrinoozi smatraju da to ne treba cekati, vec odmah poceti sa lecenjem i time spreciti ili usporiti rast zlezde. Drugi pak zapocinju terapiju tek kada se razvije hipotireoza, a u medjuvremenu samo prate zlezdu (ultazvuk i hormone). DODATAK odgovoru: Vasa doktorica se ocigledno odlucila za pracenje, jer stanje nije alarmantno.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: