Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 2.5.2011.

Postovani, imam 18 godina, i u poslednje vreme osecam neki pritisak u grudima a ponekad i bol. to mi se najcesce desava kad sam nervozna i kad krenem da spavam, osecam kao da mi cela leva strana trne. Nekad imam osecaj da je sve to u mojoj glavi, i da sama sebe opterecujem time. Da li se radi o nekom psihickom poremecaju ili bi trebalo da posetim lekara???

Postovana, to je anksioznost, neka vrsta straha, koji je pracen fizickim tegobama (pritisak, bol, lupanje srca...). Anksioznost je psihicki poremecaj i potrebno je da se javite psihijatru ili psihologu. Procitajte odgovor na predhodno pitanje. Iako se anksioznost kod vas drugacije ispoljava saveti su isti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.5.2011.

Imam 30 godina i vec 3.5 godina patim od anksioznosti, takvu mi je dijagnozu uspostavio privatni psihijatar po cijoj sam preporuci pila rivotril i flunirin nekih 6 meseci i posto mi nije pomoglo prestala sam da uzimam tablete. Imala sam jako stresno detinjsvo, oca alkoholicara koji je bio agresivan i psihicki nas maltretirao i tokom studija sam morala da radim te je i tu bilo stresa kao na svakom poslu. Imam tremor glave i povremene napade panike i ne znam vise kako da se borim sa tim. Isla sam i na terapije kod psihologa i ona mi je pricala kako moram sa time da se suocim i da se pravim kao da me je bas briga kada mi se tako nesto desi, ali je to jako tesko izvesti. U tim situacijama me obuzme stid i imam osecaj kao da me neko udara pesnicom u zeludac, od tolikog straha. Da li imate neki savet. Hvala unapred.

Postovana, kao sto je rekla psihologica morate da naucite da pomognete sebi, odnosno da naucite da kontrolisete napad. Psihoterapeut moze da vam pokaze kako da se nosite s napadima panike. Treba da prepoznajete faze napada, jer razlicito delujete kad osecate da ce naici, a drugacije kad je vec krenuo. Napadi panike pocinju iz glave. To je vas strah da ce se nesto desiti. Strah i osecaj nadolazece opasnosti treba znati omalovaziti tj. umanjiti u samom pocetku. Vazno je da znate da panicni napadi koliko god bili neprijatni i izazivaju vam stid, nisu opasni po zivot i zdravlje. Ne vode u infarkt, ludilo, tesku bolest ili smrt. Ako im popustite i izbegavate situacije u kojima se mogu javiti izolovacete se i smanjiti kvalitet zivota. To sigurno ne zelite. zato se borite svim sredstvima, lekovima, psihoterapijom i sopstvenim zalaganjem. Nije lose da naucite da izrazite ljutnju kada osetite da napad nailazi. Mozete glasno, tiho ili u sebi da samoj sebi kazete: dosta ili prekini, a da istovremeno se trudite da mislite na nesto lepo. Pomaze da pred napad odvratite paznju necim, na primer bolom. Zarijte nokat u dlasn. Kada napad vec krene i nist ga sprecili jednostavno ga pustite da prodje. Ne stidite se podrhtavanja glave. I drugi ljudi imaju slicne probleme. Mnogi imaju razlicite tegobe kad su u drustvu, treba da govore pred grupom ljudi i to savladavaju na razlicite nacine. Kada ne bi bili toliko zaokupljeni svojim strahom primetili bi to. lecenje andsioznosi je slozeno. Prvo je potrebno pronaci uzrok. Koriste se lekovi (antidepresivi i anksiolitici) uz kognitivno-bihevioralnu terapiju. U lecenju je najvaznije da zelite da se izlecite i da imate poverenja u svog psihijatra ili psihologa. Lek nekada ne moze da se pogodi odmah.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.5.2011.

Imam Cerku od 3god u zadnja 4 dana uvek tokom noci se budi i povraca slajm kao da joj nesto smeta pa mislimo da nije alergija medutim ona ima problema sa laringitisom

Postovana, laringitis se obicno javlja kao deo infekcije disajnih puteva, retko kao samostalna bolest. Cesto se javlja udruzena sa infekcijama zuba, sinusa i krajnika, nosa, zatim pod ticajem prasine, dima i zagadjenja vazduha. Posto dete povraca nocu, postoji slivanje sekreta iz nosa i nosnog dela zdrela. To se srece kod nazeba, ali i kod alergijskog zapaljenja sluzokoze nosa. Ako je dete cesto slinavo (uglavnom bistar sekret), kija ili kasljuca postoji verovatnoca da je alergicno. Kod dece nije neophodno potvrditi alergiju koznim testovima. Ako dete dobro reaguje antihistaminike to je potvrda alergije, a ujedno i nacin lecenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.5.2011.

Postovani, planiram trudnocu ali imam dva subseriozna mioma na levom zidu materica promera 36,6x31mm i na desnom zidu promera 58,5x47,7mm.Sve ostalo je u redu. Da li moram da operisem ove miome pre trudnoce ili plod moze da se iznese i pored ovih problema? Ja se ne usudjujem da idem na operaciju. Molim vas za odgovor.

Postovana, miomi su prilicno veliki i tokom trudnoce ce jos vise da porastu, pa mogu da vrse pritisak na plod. Dobro je sto se nalaze subserozno. To znaci da su izboceni prema spolja, sto je olaksavajuca okolnost, jer se moze ocekivati da nastave da rastu prema trbusnoj supljini, a ne prema bebi. Mnoge zene sa miomima normalno iznesu trudnocu i porode se prirodnim putem. Postupite po savetu svog ginekologa, jer on zna kako su postavljeni miomi i kako izgleda supljina vaterice. Procenjuje se koliko je unutrasnjost materice prostrana. Ako supljina materice nije bitno smanjena miomima nema opasnosti po trudnocu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.5.2011.

Postovai! mojoj deseto mesecnoj bebi se na vratu pojavila kuglica koja se teze pipa ali se pomera na dodir. pedijatar mi je reko da je to najverovatnije limfna zlezda izazvana nekom infekcijom. Ovo su nalazi krvne slike koja je radjena juce WBC 12.4, LYM# 8.7, MID# o.6, GRN# 3.1, LYM 70%, MID 5%, GRN 25% RBC 4.74, HGB1.24, HCT 0.356, NCV 75.1, MCH 26.1, MCHC 348, RDW 12.6%, PLT 377, PCT 2.4, MPV 6.4, PDW o.110. Molim vas da mi kazete dali su ove vrednosti normane za bebu i dali se vidi ta upala koja je izazvala pojavu limfnog cvora i dali je to nesto sto treba da se leci ili prolazi samo od sebe? Unapred hvala na savetu!!!!

Postovana, kod male dece su cesto uvecane limfne zlezde. To se javlja kao reakcija organizma na bakterije i viruse sa kojima deca dolaze u kontakt. Na taj nacin se stice otpornost organizma. Dete je imalo virusnu infekciju, pri cemu simptomi nisu morali da budu posebno izrazeni. To se vidi na osnovu nesto povisenih limfocita, mada su oni kod dece uglavnom poviseni, tako da je nalaz dobar. Ako dete nema tegobe nije potrebno lecenje. Mozete ocekivati da se zlezde povremeno povlace i ponovo javljaju. Ako je alergicno na nesto, ima ceste infekcije, nosic mu cesto curi ili je cesto u kontaktu sa drugom decom, zlezde mogu biti cesto ili gotovo stalno povecane.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.5.2011.

Da li Legravan utice na kilazu? da li mogu da se ugojim?

Postovana, legravam moze da utice na promenu apetita i time na kilazu. Neke zene se ugoje, ali vecina zadrzi zeljenu liniju. Legravan kod nekuh zena utice na raspolozenje, blazu depresiju i povecanje apetita. Znaci one se goje zato sto jedu vise, a lek utice time sto im povecava apetit. Ako jedete isto kao i ranije Legravan ne moze da vas ugoji. Pre no sto pocnete da koristite hormonski preparat, bilo koji, ne samo Legravan nezna se da li ce izazvati neko nezeljeno dejstvo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.5.2011.

Postovani doktore! interesuje me dali putem analize krvne slike mogu da se ustanove eventualne promene u organizmu bilo kog organa pa cak i one maligne?

Postovana, krvna slika je orjentir i sama (bez drugih analiza) ne daje pouzdan odgovor. Ako nemate nikakve tegobe i krvna slika je normalna znaci da ste zdravi. To ne znaci da ne treba da idete na pojedine redovne kontrole. Na primer pocetne promene na grlicu materice, koje treba leciti, ne daju promene u krvnoj slici, a mogu da se vide kolposkopijom i papa testom. Ako dugo kasljete morate pregledati pluca bez obzira sto je krvna slika normalna itd. Neke promene u krvnoj slici npr. malo povisena sedimentacuja, ako ne raste, nije obavezno znak da ste bolesni. Maligne bolesti mogu da daju promene u krvnoj slici, ali u pocetnoj fazi, nekada i kasnije, to ne mora da bude narocito izrazeno. Kad god imate neke tegobe idite kod lekara. Ima mnogo bolesti koje ne moraju da daju promene u krvnoj slici ili ih ne daju u ranoj fazi. Samoinicijativno radjenje krvne slike nece vam pokazati da li ste zdravi ili ne. Promene u krvnoj slici mogu da sugerisu da sa pojedinim organom nesto nije u redu. Ne pokazuju da postoji rak, ali pokazuju da nesto nije u redu i daljim pregledima se iskljucuje ili potrvrdjuje njegovo postojanje. Poviseni tumorski markeri ne znace uvek postojanje raka. Mogu biti poviseni kod nekih zapaljenja i nekih nemalignih bolesti. Kompletan lekarski, laboratorijski pregled i dr. dijagnosticke analize pokazuju zdravstveno stanje. Nepravilnosti u krvnoj sluci sugerisu na sta od prilike treba misliti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.5.2011.

postovani dotore imam jedno pitanje za vas imam problem sa levom nogom boli me vec duze vreme imam malo vena na nogu ali nije tolio strasno bila sam da radim colordopler i dotor mi je reo da nema flebita ali ima jedna vena oju bi mogla da operisem na levu levu nogu ali mene je strah neznam dali je to rizicna operacija pa sam vas htela pitati da mi objasnite ava je to operacija i dali je opasna dali je moram raditi ili se mgu neao leovima izleciti.hvala unapred

Postovana, operacija vena nije rizicna ni komplikovana. Nakon operacije niste potpuno izleceni. Vadjenjem vene usporavate prosirenje ostalih, ali do toga ce kad tad doci. Operacija se vrsi tok unutrasnje vene nisu prosirene i dok nije bilo tromboza. Ako je vec doslo do komplikacija na venama (kod vas nije) nema svrhe operisati. Nakon operacije preostale vene se vremenom sire. Operisali se ili ne morate da sprovodite iste preventivne mere. Potrebno je da izbegavate dugotrajno sedenje i stajanje i da setate svakodnevno. Verovatno se pitate zasto da operisete vene, ako ce opet da se sire. Znacaj operacije je u tome sto ce za neko vreme da vam se smanje tegobe i prosirene vene se vise ne vide (estetski efekat). Kod klasicne metode vena se prakticno cupa. Intervencija se vrsi pod anestezijom je bezbolna, ali u postoperativnom oporavku ima bolova, modrica i oziljka. Kod laserske okluzije vena intervencija je bezbolna. Nakon zapusenja vena laserom odmah hodate, kao da nista nije radjeno i ne boli vas. Vena se ne vadi, ostaje u nozi, ali je zapusena. Nema oziljaka, pa se dobija bolji estetski efekat nego kod klasicne metode.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.5.2011.

Imam 37 god,dvoje djece.Odprilike unazad godinu dana imam osjecaj da mi se ciklus promjenio dobijam odprilike na 21 do 23 dan s tim sto prvo dobijem kao mrlje ili tamniji smedji iscjedak koje se kao vodi kao predmenstrualno krvarenje.To traje odprilike 3 danai onda dobijem normalnu menstruaciju koja bude obilna tri dana s ugruscima.Vise me brine to sto imam osjecam da mi sve izmedj se desi prebrzo i ovulacija i faza poslije nje i sto je sve i jedan simptom PMS jako izrazen.Zanima me sta bi to moglo da bude redovno idem ginekologu i cak sam i njemu rekla da sumnjam na rani klimaks sto on negira.Voljela bi za nekih 3 ili 4 godine da rodim jos jedno dijete pa me zanima da li cu to moci.Nikad nisam radila nikakve hormone,a zanima me koji konkretno trebam da uradim da vidim sta se to desava s mnom.HVALA!

Postovana, nakon 35te godine dolazi polako do smanjenja funkcije jajnika, a samim tim i do smanjenja plodnosti. Jedan od znakova da jajnici slabije rade je skracenje menstrualnog ciklusa. To ne mora da znaci da ce uskoro da nastupi menopauza. Mogu da budu u pitanju dva slicna stanja: prevremeni klimaks i rana insuficijencija jajnika. Potpuno iscrpljenje jajnika moze da bude brzo i to je prevremeni klimaks. Pocetak klimaksa moze da se dokaze porastom hormona FSH i LH. Kod rane insuficijencije jajnika vrednosti hormona su slicne kao kod menopauze. Povisene su vrednosti FSH i LH, a smanjena vrednosti estrogena hormona jajnika. Kod zena sa ranom insuficijencijom jajnika povremeno dolazi do ovulacije, pa moze doci i do trudnoce sto je kod menopauze nemoguce. Zene sa ranom insuficijencijom jajnika imaju neuredne menstruacije i periode po nekoliko meseci bez menstruacije, ali obicno nemaju tegobe tipicne za klimaks (valunzi, nervoza). LH urinarni test (ovulacioni test) tacno odredjuje vreme ovulacije u tekucem ciklusu, ali vam ne kazuje da li ce je biti kroz nekoliko godina. Normalne vrednosti FSH, LH i estrogena pokazuju normalnu plodnost u ovom trenutku, ali ne garantuju plodnost kroz tri - cetiri godine. Ako imate povisen FSH ne bi trebali mnogo da cekate sa trudnocom. Ako je insuficijencija jajnika mozete zatrudneti, ali za to treba vise vremena, jer nije svaki ciklus sa ovulacijom. Osim toga ovulacija moze da se indukuje hormonima. Ako ste pred klimaksom vremena je jos manje. Ako je FSH normalan mozete za neko vreme da odlozite trudnocu. U svakom slucaju idite na redovne kontrole kod vaseg ginekologa. U planiranju trudnoce mislite i na to da sto je trudnica starija trudnoca je rizicnija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.4.2011.

Postovani imam psihicki problem.u pojedinim situacijama imam osecaj kao da se pogubim,sanjam i slicno..tada me uhvati neki strah i dobijem ogromnu napetost,gotovo da moram da pobegnem negde.kasnije se to smiri samo od sebe.cesto mislim zbog toga da imam tumor na mozgu,ima li potrebe da idem na snimanje?

Postovani, nije potrebno da vrsite nikakva snimanja pre lekarskog pregleda. Javite se psihijatru, jer su tegobe koje imate tipicne za anksioznost, napetost i stres, a ne za tumor.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.4.2011.

Postovani,porodila sam se predeset meseci,pre dve nedelje sam imala nepodnosljive bolove u donjem delu kicme i kukovima koji su se sirili duz obe noge sve do stopala sa osecajem trnjenje i oduzimanja nogu.Doktor opste prakse mi je rekao da je to normalno i nije me slao na nikakve dodatne analize. medjutim bolovi su se opet javili i nepodnosljivi su a posto dojim dete ne pijem nista protiv bolova. Sta predlazete? unapred hvala

Postovana, potrebno je da se javite fizijatru i neurologu. Fizikalno lecenje moze da se sprovede kod dojenja. Tokom trudnoce dolazi do promena na kostima da bi lakse doslo do porodjaja. Zbog toga se mogu javiti bolovi. Medjutim, tegobe ne bi trebale da budu tako jake, pa je bolje da se javite lekaru. Moze biti neka diskopatija koju treba fizikalno leciti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.4.2011.

Jednog jutra sam video da mi je levo rebro malo oteklo na jednom mestu ..nista me ne boli, ali otok ne spada vec 7 dan, pa me interesuje sta je u pitanju? Hvala unapred!

Postovani, to mora lekar da vidi. Po opisu se nije jasno sta je.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.4.2011.

Postovani,moja drugarica stara 21 godinu ima problem sa vaskulitisom/kapilaritisom koji traje oko 2 nedelje,lezala je oko 7 dana na dermatologiji,tad je bolest bila pod kontrolom ali kada je otisla na vikend alergija se vratila.Sada je opet kod kuce ali joj je prosirilo sa potkolenica na butine! Niko od lekara ne zna od cega je,tvrde da je pila lekove koje ne sme,medjutim nije bilo tako,a sada je na dijeti i odmara...Da li je moguce da kapilaritis prodje sam od sebe,da li se moze pouzdano utvrditi uzrok,i da li ima teske posledice ako se odmah ne izleci? Da napomenem da joj rezultati mokrace nisu bili najbolji,imala je bakterije a i ranije je imala problema sa bubrezima!Hvala unapred!

Postovana, nije lako pouzdano utvrditi uzrok vaskulitisa. Obicno su to infekcije, lekovi ili se vaskulitis javlja u sklopu drugih sistemskih bolesti. Smatra se da je za nastanak bolesti potrebno delovanje vise faktora. Nasledje ima izvesnu ulogu. Bolest nije zarazna i ne moze se spreciti. Ima hronican tok. Lecenje je dugotrajno i slozeno i bolest ne moze odmah da se izleci. Lecenjem se smanjuje zapaljenje krvnih sudova, njihovo ostecenje i ublazavaju komplikacije. U sklopu bolesti mogu da budu zahvaceni krvni sudovi bubrega i drugih organa, a ne samo koze. Tok i prognoza bolesti zavise od toga koji su sve organi zahvaceni. Ne mislite da su lekari nesto prevideli ili da nisu sproveli dobro lecenje - bolest je takva, dugotrajna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.4.2011.

Postovani, Molila bih vas za pojasnjenje rezultata dobijenih nakon analiza na TORCH. Za par dana ulazim u 8. mesec trudnoce. Analize sam radila jer mi je dr na proslom pregledu rekao da su kod bebe malo prosirene mozdane komore. Nisam nikada pre radila analize na TORCH viruse a sad su rezultati sledeci: CMV IgG 75U/ml (pozitivan >40), CMV IgM <10U/ml (negativan<10), Herpes simplex tip 1: IgG 2,87(pozitivan >1,1), IgM <0,8 (negativan<0,8), Rubella: IgG 4,27 (pozitivan>1,1), IgM <0,8(negativan<0,8), Toxoplasma gondii: IgG<0,8(negativan <0,8) i IgM<0,8(negativan <0,8). Interesuje me da li sam mogla imati te viruse, na primer pocetkom trudnoce, jer je ovo 1.put da radim analize a zabrinuta sam zbog navedene dijagnoze kod bebe. Hvala unapred na odgovoru!

Postovana, povisena antitela IgG, a IgM normalna pokazuju da ste bili u kontaktu sa citomegalo virusom (CMV) tj. znaci staru infekciju. Mnoge osobe imaju ovaj virus u sebi, gde on ostaje celog zivota i aktivira infekciju u momentu kada imunitet oslabi. Vi trebate da radite na jacanju imuniteta. Ako ste u prva tri meseca bili zdravi, posebno ako niste imali povisenu temperaturu i uvecane limfne zlezde niste imali CMV infekciju, a ako niste imali ospice nije bilo Rubelle. Osim toga rubellu ste verovatno preboleli u detinjstvu ili ste vakcinisani. Kod prosirenja mozdanih komora nakon rodjenja se radi ultrazvuk glave. Uglavnom sve bude u redu. Kod nekih beba je potrebno raditi vezbice, koje su u sustini igranje sa bebom, davanje igracaka da ih gleda ili hvata dok lezi na stomaku...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.4.2011.

Postovani,u zadnje vreme otkrila sam da imam vise zdrastvenih problema,artroza kuka,stitna zlezda,problem sa pritiskom......jako sam uplasena i razocarana zbog toga,pa zato imam cestu nervozu,neraspolozenje,pa moguce i depresiju.Zdravlje mi je do skoro bilo savrseno i odlicno sam se osecala a najednom svasta me snaslo i osecam se slabo.Neznam kako da se pomirim sa tim,plasim se zbog sebe i svoje porodice s obzirom da trebam njima a imam i dvoje male dece.Molim vas i jos jedno pitanje ..cesto pri hodu mi se oduzmu noge,kao da ce me izdati i da cu se srusiti,neka strasna nemoc u nogama.sta moze sve moze biti uzrok tome.hvala vam puno.

Postovana, bolesti koje imate se lece, tako da ne moraju da smanje kvaletet zivota ili da ga skrate. Problem je samo sto ste vi uplaseni. Nemoc u nogama je posledca vaseh straha i stresa. Vecina ljudi se tako oseca kada se suoci sa cinjenicom da nije potpuno zdrav. Kasnije to prihvati kao neminovnost. Izuzetno su retki ljudi koji ne boluju od neke hronicne bolesti, a opet uz lecenje zivotni vek ljudi se stalno produzuje. Lecite stitnu zlezdu i pritisk, izbegavajte masnu hranu, suhomesnate proizvode, pusenje, dugo stajanje i sedenje. Setajte svakodnevno. Ako i dalje imate nervozu i neraspolozenje, stalno mislite na svoje zdravlje, plasite se buducnosti ili predvidjate losu buducnost javite se psihologu ili psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.4.2011.

Postovani,imam sina od 2.5 meseci,doktorka u savetovalistu je rekla da beba ima ekcem.Cuo sam da ta deca su sklona alergijama i astmi.Najvise se bojim te astme jer je imamo i u mojoj i suprugovoj porodici,pa znamo kakve su to muke.bebi je cesto zapusen nosic a i ponekad kaslje.Ima li ikakve sanse da se nekom prevencijom to spreci i kakve jos elergije dete moze imati,jer problem moze biti i kad pocne da sa uvodjenjem cvrste hrane.inace beba se hrani sa majcinim mlekom.pozdrav.

Postovani, deca ciji roditelji imaju alegijsku bolest ili u familiji imaju alergije su pod vecim rizikom da dobiju neku alergijsku bolest. Na srecu, ima dosta mera koje se mogu preduzeti da se to spreci ili da se ne pojave tezi oblici alergijskih bolesti. Sto duze dojenje je pozeljno. Sa uvodjenjem cvrste hrane, posebno jajeta, psenice, ribe, ne zurite. Do dve godine ne dajte kravlje mleko. Uz dojenje moze da se koristi adaptirano mleko. Ne pusite u kuci. Izbegavajte lozenje u kuci. Ako koristite klimu cistite cesto filter. Ne izvodite dete napolje kada duva vetar. Posle setnje ga umijte, operite mu ruke, presvucite ga i operite mu odecu. Ako dete dobije alergijski rinitis (kija, curi mu nos) njegovo lecenje sprecava pojavu astme.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.4.2011.

Postovani,unazad par godina osecala sam se jako lose,doktori su mislili da je do psihe medjutim bila sam ubedjena da je organske prirode.Pre par dana sam uradila hormone stitne zlezde.nalazi su sledeci T 3....2.11 /1.30-3.10/....T4 218.8 /66.o-181.0/.....hs TSH 0.408 /0.27-4.20/. Recite mi molim vas sta tu konkretno nije uredu,da li se to moze izleciti,koliko moze da bude opasna ta bolest, i da li moze to da ugrozi zivot,recite mi sta bi moglo da bude uzrok povecanju tih hormona.U porodici nemam nikog sa tim oboljenjem,imam 32 god.ultrazvuk stitnjace je uredu,doktor je rekao da je sve to zdravo tkivo.Radila sam ove hormone pre godnu dana i bilo je ok.Pitam vas sve ovo jer se bas nerazumem u ovu bolest,a kod endokrinologa imam zakazano tek za mesec dana.hvala.

Postovana, T4 je malo povisen, a T3 i TSH su normalni, sto nije dovoljno za postavljanje dijagnoze hipertireoze. U tom slucaju se rade ultrasenzitivni TSH ili TRH test. Ako se dijagnostikuje bolest moze da se leci. Problem je samo kod osoba koje odbijaju da piju lekove i idu na kontrole. Uz terapiju zivot je normalan. Nije problem da sacekate mesec dana do pregleda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.4.2011.

Postovani,interesuje me da li se Epilepsija moze dobiti od udaraca u glavu rukama.Unapred hvala.

Postovani, povreda mozga moze da izazove epilepsiju, ali sumnjam da bi ona mogla da se izazove udarcem rukom u glavu. Epilepsiju mogu da izazovu teze povrede nakon kojih dolazi do krvarenja u mozgu. Uzrok bi mogao da bude povreda kod saobracajnog udesa, pada, cestog i jakog udaranja, kao kod boksera ili hronicnog maltretiranja osobe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.4.2011.

Postovani....Pre par godina sam operisana od raka tiroidne i sada je sve u redu. Uzimam lek sintroid svakodnevno.Onda sam bila dijagnozirana sa lupusom i on je sada smiren. trenurno imam otezano kretanje i bol u kolenima. Sta je uzrok tome?

Postovana, bol u pojedinim zglobovim, pa cak i zapaljenje zgloba je tipicno za lupus. Lupus je bolest koja ne miruje. Obicno pocinje manjim tegobama, a vremenom se javljaju nove. Javite se reumatologu. Ne izlazite napolje bez zastitne kreme tj. kreme sa zastitnim faktorom protiv suncevog zracenja. Sintroid nije uzrok bola u kolenima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.4.2011.

Postovani, proslo vece mi se javio jedan problem, i to ne po prvi put. Imala sam malo grublji odnos sa svojim deckom, i za vreme odnosa sam osetila prolazan grc u donjem delu stomaka. Medjutim, nakon odnosa bol se pojacao i sad mi je donji stomak malo naduven, nemam stolicu i zaista osecam veoma tup bol. Imam 19 godina. Ovo mi se desavalo i pre ali prodje vremenom i moji organi za varenje se vrate u normalu. Mozete li mi reci o cemu se radi? Unapred zahvalna.

Postovana, morate se javiti ginekologu. Bolan seksualni odnos moze biti posledica neke upale npr. trihomonasne. Ako to ne izlecite vremenom vam se zelja za seksom moze smanjiti, jer ce bol ponistiti uzivanje. Cest uzrok bolnog odnosa je nedovoljna predigra tako da je vagina nedovoljno vlazna, a odnos bolan. Ako je to u pitanju kazite decku da bude nezniji i da ne zuri. Predigra treba da bude toliko duga da se osetite potpuno opusteni. U protivnom su misici napeti, sto uzrokuje bol. Ponekad je bol uzrok nesvesnog straha i tada se leci psihoterapijom. Ako se bol javlja u odredjenoj seksualnoj pozi, a u drugim ne uzrok moze biti anatomska razlicitost polnih organa. U tom slucaju je potrebno da izbegavate pozu koja vam ne odgovara. Znaci bolan seksualni odnos (dispareunija) se leci tako sto se najpre pronadje, a zatim ukloni uzrok.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.4.2011.

Postovani zamolila bih vas da mi kazete koliko analne fistule mogu biti opasne kod dece

Postovana, analna fistula je hronicna bolest koja ne moze sama od sebe da prodje. Zato je neophodno lecenje. Kod odraslih postoji mogucnost nastanka karcinoma na bazi fistule. Kod dece to nije mnogo verovatno. Fistula izaziva bol, ojede, curenje gnoja i smrad i zato je treba sto pre leciti da se dete ne bi mucilo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.4.2011.

Postovani, voljela bih da cujem vase misljenje u vezi dijagnoze moga oca koji ima 72 godine i prije nekih dvadesetak dana je operisao rak debelog crijeva i pri tome je hirurg kazao da je bilo metastaziralo na trbusnoj maramici sto je on otklonio. Prije operacije bio je na skener koji je pokazao da se nije prosirilo dalje, takodje je bio i na skener kicme jer je imao bol u desnoj nozi od kuka pa na dolje koji je bio opet u redu. Zasto se na skeneru nije vidjela metastaza na trbusnoj maramici? Da li to moye biti u redu sobzirom da je metastaza otklonjena i primarni tumor? Da navedem jos da mu nije stavljena kesa na stomaku i da jos PH nalaz nije gotov. On se malo teze oporavlja jer su mu morali siti ranu dva puta odnosno staviti kopce, doktor kaze da mu se cuje rad crijeva koja doduse sporije rade, ali vec nakon dva dana od operacije je imao stolicu. Za sada se samo hrani na caj i bistroj supi i naravno infuzije. Unaprijed zahvalna

Postovana, prognoza ne moze da bude mnogo precizna, jer je svaki bolesnik drugaciji. Nije dobro sto je tumor probio zid creva. To ukazuje da nije u pocetnoj fazi. Sa druge strane dobro je sto nije dao udaljene metastaze, sto pokazuje da nije ni mnogo odmakao. Trbusna maramica je u neposrdnom kontaktu sa crevom i ne predstavlja udaljenu metastazu. Zato skener to nije video kao sekundarni tumor tj. odvojeno od primarnog tumora. Dobro je sto nema promena na kicmenom stubu. Bol duz noge uglavnom nije izazvan tumorom, ali zbog njegove bolesti je provereno i odlicno je sto nema metastaza na kicmi. To sto su creva pocela da rade i sto je dobio stolicu znaci da nema kompliacija zbog operacije. U celini gledano ocekivala bi se dobra prognoza.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.4.2011.

Postovani, zahvaljujem se na Vasem odgovoru. S postovanjem, citateljka vaseg sajta!

Hvala Vama na postavljenom pitanju i ukazanom poverenju. Vas Porodicni Lekar
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.4.2011.

Postovani, moj otac je pre 5 dana otkrio tragove starije i sveze krvi, 2-3 kapi, prilikom iskasljavanja slajma. Trajalo je nekoliko dana. To mu se ranije nije desavalo. Ima 75 godina, boluje od Parkinsona vec 12 godina (pije Madopar i Komtan i jos jedan lek protiv povisenog pritiska (povisen je zbog Madopara), ima ugradjen pejsmejker poslednje 3 godine (prelezao 2 puta reumatsku groznicu u mladosti) i pije Farin preventivno nakon ugradnje pejsmejkera (vrednost INR je uvek izmedju 2 i 2,4 konstantno, mada mu je jedan vrhunski kardiolog preporucio vrednost 1,7, ali lekari u Transfuziji insistiraju na 2-2,5). Jako je mrsav, ali takav je ceo zivot, krece se, moze da predje do 500 m polako. Jako je uredan i discilinovan po pitanju redovnog uzimanja lekova. Samo 2 puta je za 10 godina propustio da popije neki lek. Sta bi mogao da bude uzrok tragovima krvi u slajmu? Napominjem da je prestao odmah da pije Farin do danas kada smo otisli na kontroli INR-a, koji je dakle sa 4 dana pauze bez terapije iznosio 1,9, dakle normalno. Uvek je imao odlicnu krvnu sliku. Sutra ce je proveriti opet. Rekli su mu lekari da pije manje doze Farina i da za 3 dana dodje na kontrolu. Takodje su rekli da najverovatnije nije Farin razlog krvarenju i da treba da pregleda pluca. Nije prehladjen bio, nije sklon prehladama, retko i grip ima. Dve godine bez nazeba. Da li je moguce da je u pitanju naprezanje prilikom iskasljavanja pa da pukne krvni sud u plucima (inace su mu popucali kapilari na nogama i ima prosirene vene ali to ima vec vise godina). Uzeli smo uput za pulmologa, pomislila sam na TBC, mada nema kontakta sa izvorima zaraze, nema ni febrilno stanje, oseca se dobro bez ikakvih bolova. Pitam se kakva dijagnostika je moguca s obzirom na pejsmejker? Rentgen ili? Hvala unapred

Postovana, postoji mogucnost da je u pitanju pucanje kapilara ili posledica Farina. Pulmolog ce dati odgovor. Kod pejsmejkera se ne koristi magnetna rezonanca, a ostale dijagnosticke procedure su moguce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.4.2011.

Postovani, zelela bih da cujem vase misljenje o mom problemu. Ima vec godina dana kako mi je izlazi nesto nalik osipu po celu ali samo uz ivicu kose. Nekada je jako izrazeno a nekada se povuce, cesto me jako svrbi, a kada pocesem pocne i da krvari. Posle par dana se osusi, peruta se i ljusti. Nekada se povuce kao da nema nista , a nekada izaziva nesnosljiv svrab i po celoj glavi. Sada sam primetila da mi se i prosirilo imam i kod obrva i cak na ocnom kapku. Planiram posetiti i lekara, ali bih rado cula prvo vase misljenje. Unapred zahvalna.

Postovana, promene najvise lice na seboroicni dermatitis, ali je najbolje da se javite koznom lekaru. Seboroicni dermatitis je posledica delovanja androgenih hormona, moze biti i nasledan. Pogorsavaju ga suvo i hladno vreme, slana hrana, alkohol, umor, stres i lekovi (kortikosteroidi, androgeni i trankvilizatori). Bolest je javlja u naletima. Ljuspice su pogodno tle za naseljavanje gljivica (pityrosporum ovale), koje se mogu ukloniti antimikotikom (ketokonazol, mikonazol u obliku krema, gela ili masti). Ako uz to imate perut, sto se cesto javlja, koristite sampon sa ketokonazolom ili cink piritionom. Medjutim, najbolje da se javite koznom lekaru, jer i druge bolesti mogu slicno da izgledaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.4.2011.

Postovani duze vreme imam problema sa jako losim varenjem, nadimanjem,uzdutoscu, zatvorom. Od lekova sta god mi doktor prepise par dana deluje i posle nedeljama nema efekta kao da nekoristim. upotrebljavala sam: portalak sirup,pankreatin tablete, nolpaza tablete,cajeve od hajducke trave,kruskine kore,bekunis; kombuhu,laxobion,laxomucil. Molim vas sta mi Vi predlazete

Postovana, pomenuti lekovi ne mogu imati bolji efekat ako se ne hranite pravilno, ne unosite dovoljno tecnosti (najmanje 2,5litra dnevno) i ne krecete se vise tj. ne pesacite svakodnevno bar 45 minuta. Psenicne ili pirincane mekinje su najefikasniji laksativ, ali vlakana ima i u mnogim drugim namirnicama. Zato jedite mahunarke, zrnasto povrce, jezgrasto voce, suseno voce i bobice, krompir, sargarepu, lisnato povrce kao sto je spanac, suve sljive, zatim jabuke, pomorandze i ostalo voce. Vecini ljudi je dovoljna jedna kasika mekinja dnevno. jedu se pomesane sa jogurtom, mlekom, cajem ili bilo kojom hranom. nekima deluje i manja kolicina mekinja. Najbolje je da se postepeno tokom 4 do 6 nedelja povecava kolicina mekinja, da bi se organi za varenje postepeno prilagodili i time izbeglo nadimanje. Ii druga vlaknasta hrana uneta u vecoj kolicini izaziva gasove i nadimanje. Nekim osobama mleko i sir izazivaju zatvor (zbog kalcijuma).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.4.2011.

Postovani, trenutno pijem Flonidan tablete, i koristim Flixonase sprej za nos, nakon nekog vremena imala sam bolove u sinusima, a za terpiju sam dobila Doksiciklin antibiotike, objasnjenje od doktora je sinusitis. Sada, nakon proteka mjesec dana od prelezane upale sinusa bolovi su prestalali ali osjecam sum u uhu i lupkanje bez bolova i to samo navece kada legnem. Doktor mi je pored redovne terapije anitihistamina, rekako da uzmem i Himoral tablete, tvrdeci da se vjerovatno radi o zacepljenu eustahijeve tube. Pitanje, kakvo je vase misljenje vezano za moje simptome? I koliko vremena treba proci da mi se navedeni simptomi u usima povuku?

Postovana, kod alergijskog rinitisa, koji lecite, ceste su komplikacije upala sinusa i poremecaj funkcije eustahijeve tube. Zbog alergije postoji otok sluzokoze koji remeti praznjenje sinusa i povremeno izaziva zapaljenje. Kod eustahijeve tube remeti njenu prolaznost i pritisak sa jedne i druge strane bubne opne nije isti sto moze izazvati sum. Chymoral smanjuje otok pa se moze ocekivati poboljsanje. Ne mogu vam reci za koje vreme, jer to zavisi od osnovne bolesti tj. od alergijskog rinitisa. Sada je prolece, vreme kada vecina alergicnih osoba ima problema. Ako se sum ne izgubi potrebno je traziti drugi uzrok (bolest uha, poremecaj cirkulacije krvi...) pa cete se javiti najpre spec. za ORL.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.4.2011.

Postovani, u periodu 8. sedmice trudnoce vise puta sam bila u prostorijama koje su se renovirale. Naime, kod ljekara sam cekala oko sat vremena na prijem, a cekaonica, odnosno stolarija je bila svjeze ofarbana. Dva dana poslije toga sam bila u gostima u stanu u kojem je cetiri dana prije toga zavrseno krecenje i farbanje. Miris farbe je jos bio jak. Sjedila sam pola sata i bilo mi je mucno, te sam otisla. Tada sam malo trazila po internetu i uspanicila se kada sam saznala da je farba jako stetna za plod. Molim vas da mi odgovorite da li u mom slucaju postoji neki rizik za bebu. Da li sam bila previse izlozena? Unaprijed hvala.

Postovana, miris farbe vam je izazvao mucninu. To nije nista neobicno. Mogu da je izazovu i drugi mirisi (zaprska, pojedina kozmeticka sredstva) bez ikakve opasnosti po plod. Vreme delovanja farbe je isuvise kratko da bi to moglo da naskodi plodu. Osim toga niste ni bili izlozeni isparenjima razredjivaca, farbe ili drugih hemikalija, sto se desava radnicima koji farbaju, vec ste samo osetili miris koji neko vreme zaostaje. Nema ni teoretske sanse da vam to deluje stetno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.4.2011.

Postovana doktorko, pisem vam posto ocajavam u zadnje vreme, i jedino vi mozete da mi date pravi savet. Naime, poceo sam da patim od nesanice koja traje vec dobrih 20ak dana. Sve je pocelo ni iz cega, jedan dan sam se probudio nesto ranije nego inace (bilo je to 6 ujutru) i osetio da me jako boli glava i vrat. Nakon toga vise nisam mogao da spavam, a bolovi su bili samo tad i posle se nisu pojavljivali. Od tad, SVAKI DAN se budim tako rano i U ISTO VREME, U MINUT. Obicno lezem nesto pre ponoci, i dok sam obicno do sada uspevao da zaspim u roku od 5-10 minuta, u poslednje vreme treba mi bar pola sata ili i duze, po sat-dva-tri a i kad zaspim, UVEK se probudim u 6 sati kao taj prvi dan i posle toga nema teorije da zaspim ponovo! Moram da napomenem da ja nikad ne spavam 8 sati kao sto je preporucljivo, jer je to za moj organizam mnogo, vec oko 6-7, a od kad patim od insomnije nisam uspeo da izvucem vise od 5 i po sati sna. Nocas sam zaspao u 2, probudio se u 6 i sad nakon 20 dana ove fizicke i mentalne torture osecam kao da umirem. Vi ste mi poslednja nada doktorko, obzirom da ono sto mi je do sad lecilo nesanicu NE USPEVA. Pre svega ne uspeva fizicka ativnost jer i kad zaspim kad treba opet se probudim u 6 i stvarno ne znam na koji nacin da se izmorim i uspavam da probijem tu barijeru. Na vrh svega toga, pocela je i panika da me hvata, jer sam citao svasta o nesanici zadnjih dana i kako ljudi koji pate od nje umiru ranije od ostalih, dobijaju rak, infarkt itd........i shvatim da i mene mozda ceka prerana smrt, obzirom da izgleda meni leka nema. Sta bi, po Vama, jos trebao da probam? Da li je problem psiholoske ili fizicke prirode? Jos uvek nisam isao kod lekara, racunam da ce proci samo, ali ne prolazi.......bojim se da nije neko ostecenje u mozgu koje mi ne da da spavam vise od onoga sto spavam. Voleo bih sto pre da vidim i cujem vase misljenje, jer ocjavam. E da, i zaboravio sam da napomenem, imam 21 godinu.

Postovani, vasa nesanica nije posledica fiyicke bolesti, vec zabrinutosti, napetosti i stresa. Desilo se jednom da ste se probudili u 6 sati i nakon toga se javio strah da ce se to ponoviti. To sto imate je akutna nesanica i ona se u vecini slucajeva leci. Leci se i strah od nesanice. kada se plasite da se necete lako uspavati, to se redovno desava. Ne ocajavajte, ne plasite se spavanja, odlazite na pocinak pre ponoci. Medjutim, ako vam se ne spava u to vreme idite u kravet kasnije. Napravite ritual u vezi spavanja. Ne spavajte u dnevnom boravku. Izbegavajte kofein u poslepodnevnim i vecernjim casovima, tei fizicki napor pre spavanja i gledanje horor filmova. Ritual moze da sadrzi laganu uzinu pre odlaska u krevet sa malo ugljenih hidrata. To povecava nivo serotonina i normalizuje nivo secera u krvi, sto ima umirujuci efekat na organizam. Mozete popiti solju toplog mleka sa medom ili pojest komad sira i keksa ili pola banane. Slobodno koristite biljne lekove, jer ne izazivaju zavisnost. Biljni lekovi se uzimaju posle vecere i pre spavanja. Umirujuce i uspavljujuće dejstvo imaju valerijana, hmelj i maticnjak. Alkohol izbegavajte, jer remeti kvalitet sna. Jacu fizicku aktivnost (trcanje, voznju bicikla i dizanje tegova) sprovodite ujutru, a umereniju (joga, pilates i tai-ci) uvece. veca fizicka aktivnos pred spavanje izaziva nesanicu. Ako se ne uspavate za jedno pola sata i vidite da su pocele razlicite misli da vam se roje po glavi, ustanite, citajte knjigu, gledajte neki film koji ste ranije vec gledali, popijte caj. Tek kada osetite da vam se po malo spava vratite se u krevet. U medjuvremenu ne gledajte na sat, jer ce vas to jos vise unervoziti. Statistike pokazuju da ljudi koji lose spavaju cesce oboljevaju od pojedinih bolesti. Medjutim, to ne znaci da svi oboljevaju, da cete vi oboleti, ne znaci ni da cete ziveti krace. Ima mnogo dugovecnih ljudi koji su spavali celog zivota samo po nekoliko sati dnevno. potreba za snom je individualna. Vi sada imate neki psihicki problem i najbolje je da se javite se lekaru. Preterana zabrinutost za zdravlje, uz poremecaj spavanja je jedan od simptoma anksioznosti i depresije i predstavlja razlog za posetu psihologu ili psihijatru. To ne znaci da ste psihicki bolesnik, vec da vam treba pomoc.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.4.2011.

Postovani,izvinjavam se sto cu biti opsirna.U zadnjih godinu ipo dana skoro svaki dan mi nesto fali.Imala sam Ubrzan puls,pritisak u grudima,bolove u ledjima,vratu,misicima.Uradila sam rtg pluca,uz stitne zlezde,hormone,uz vrata,analize krvi,ekg.Puls mi je nekad normalan nekad ubrzan,nema pravila,receno je da je mozda na nervnoj bazi.U to vreme sam imala veliki stres.Bila sam i kod kiroprakticara,imam spondilozu vratnog dela.Cesto sam nervozna,sva u grcu,pesimista sam.Cini mi se da u zadnje vreme stalno osluskujem svoje telo.Unazad 15 godina imam problema sa sinusima,i to pritisak u ceonom delu,a kad mi procuri nos onda samo izlazi voda,ali sporo prolazi.U zadnje vreme mi se javlja i blaga vrtoglavica,tj.kao neka nestabilnost na nogama a i konstantno me u zadnje vreme muce sinusi.da li to moze biti od sinusa,kicme i da li bi trebalo uraditi kolor dopler vratnih zila ili nesto drugo jer sam se vise smucila sama sebi.Hvala

Postovana, najveci broj vasih tegoba je na nervnoj bazi. Javljaju se kao posledica stresa i napetosti. U stresu su misici vrata i ramena napeti tako da remete cirkulaciju krvi. Dotok krvi i kiseonika u mozak je slabiji pa osecate nestabilnost na nogama, blage vrtoglavice, bolove u ledjima, vratu i misicima. Kolebanje pulsa je normalno, jer pri vecoj fizickoj i psihckoj aktivnosti potrebno je vise kiseonika, pa dolazi do ubrzanog srcanog rada. Znate da kad potrcite srce pocinje brze da radi i puls se povisi, a kada se odmorite rad srca se uspori. To je normalna reakcija organizma. Ako ste pod stresom, za rad mozga je potrebno vise kiseonika pa se puls ubrzava. U normalnim situacijama to vam se desava samo kad se uplasite, cujete iznenadni zvuk, skripu kocnica, vidite strasnu scenu na televiziji... To je normalna reakcija organizma koja vas priprema za borbu ili beg iz opasne situacije. Medjutim kada je covek pod stresom ti skokovi pulsa, cesto i pritiska se javljaju bez vidljivog razloga. problemi sa sinusima se mogu resiti. javite se spec. ORL. morda je upala sinusa povremeno izazvana alergijama. Curenje nosa sugerise postojanje alergijskog rinitisa. Ako ga imate dace vam neki antihistaminik i kortikosteroid u spreju za nos. kada se alergija smiri i sinusi vas nece cesto muciti. da bi smanjili stres bavite se nekim sportom, svakodnevno se setajte i vise se druzite. Dopler vratnih krvnih sudova mozete da uradite, ali bez obzira na rezultat potrebno je da smanjite stres. Ako je potrebno javite se psihologu i psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.4.2011.

Zelim da Vam se puno zahvalim,pomogli ste mi da se os;obodim stresa i straha sad mi je lakse jer sam mislila ko zna sta je mada se vec duze vreme nosim normalno s tim problemom oko promene pritiska ali nije bilo ovakvih vrtoglavica jer pritisak padne na 85 sa 60,no dobro vazno da nije bolest.samo jos jedno pitanje .Da li smem i treba celog zivota da pijem lekove za kiselinu pijem ranitidin kao sto mi je lekar rekao ,ne mogu bez njih narocito uvece,pila sam dugo mozda dve godine controllok ali mi on sada smeta jak je i nadrazuje mi zeludac,koji je po vama najbolji lek koji mogu kako kazu celog veka da pijem??I jos nesto ...da li zlezde na vratu kod mog sina koje se pojave posle upale grla su za brigu,neki misle da treba da ih operisemo ,mislim krajnike,jer je zimus bio 6 puta bolestan,imao je streptokoke ili da sacekamo.Izvinite sto vas davim ponovo.Hvala puno ,svako dobro vam zelim.

Postovana, ne mozete stalno da pijete Controlok ili Ranisan. I oni mogu da izazovu bol u zelucu i mucninu. Ako ste bili kod gastroenterologa i iskljucena je neka ozbiljna bolest, najbolje ce biti da povremeno koristite sumeci Ranitidin i da pazite na hranu. Jedite cesce po malo. Rredje jedite hranu za koju primetite da vam smeta. Ne pusite i izbegavajte boravak u zadimljenim prostorijama. Ne pijte gazirana pica. Malo ljute hrane vam moze koristiti, ali izbegavajte dosta zacinjenu hranu, przenu hranu, suvise manu, mnogo vrucu ili mnogo hladnu i preobilne obroke. Sa takvom ishranom bice vam mnogo lakse. Uvecane zlezde na vratu nakon upale grla su normalna pojava. Oznacavaju da se organizam bori protiv infekcije. Ako dete ima anginu izazvanu beta hemoliticnim streptokokom bilo bi dobro da se operisu krajnici. Vodite dete spec. ORL. On ce videti u kakvom su stanju krajnici i da li je potrebno da se operisu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.4.2011.

Molim Vas, kako je najlakse jacati samopouzdanje u sebe? Kako pomoci sam sebi bez pomoci psihologa,jer nisam u mogucnosti da ga posetim.Problem su blagi oblici socijalne fobije, strah od ljudi, prisutnost vise osoba, posebno kad treba nesto da kazem, a svi bulje u mene...na meni se primeti ta nelagodnost i onda je jos gore. Inae, zdrava sam osoba, nemam drugih smetnji... imam normalan porodicni zivot i na poslu je dobro, iako sam prihvatila vise odgovornosti, nego sto mislim da ja to mogu. Ali dokle tako... plasim se sebe, zelela bih da sam jaka i sigurna u sebe,a naprotiv tako sam nesigurna. Unapred hvala.

Postovana, nisko samopouzdanje je posledica vaspitanja. To se ne moze preko noci izmeniti, ali mozete raditi na tome. Pohvalite sami sebe za sve sto dobro uradite. Svakog dana mnoge stvari u kuci i na poslu uradite dobro. Ne cekajte da to drugi uradi, jer se to nece dogoditi. Povremeno napisite nesto lepo o sebi. Navedite sta ste uspesno uradili u zivotu uopste ili nedavno. Mozete procitati neku popularnu knjigu na temu sticanja samopouzdanja ili samopostovanja. One vam ne mogu dati lako resenje kako obecavaju u naslovu, jer takva ste godinama i ne mozete se promeniti preko noci, ali vam mogu dati ideju o tome. Mnoge osobe, slicne vama, hrabre sebe i nastoje da izmene svoj pogled na zivot. Uoce da se i drugi ljudi osecaju nelagodno u nepoznatom drustvu, da se plase istupanja u javnosti, da imaju tremu, ali uspevaju da je prevazidju smislom za humor, upoznavanjem novih ljudi, a ne bezanjem od njih. Potrebna je mudrost da shvatite sta mozete da izmenite u svom zivotu i da radite na tome, a da ono sto ne mozete da izmenite prihvatite takvo kakvo je. Probajte da se menjate. Ako ne mozete sami zatrazite strucnu pomoc. Mnogi ljudi slicni vama se povlace u sebe, izbegavaju novo drustvo, situacije u kojima su napeti i ne uspevaju da se izbore sa svojom napetoscu. To bezanje nije dobro, jer sve vise sputava coveka. Neki pak stalno misle da boluju od teskih bolesti (lupa im srce, preskace, nedostaje im vazduh) ne verujuci da je to posledica stresa i straha. Neki se javljaju psihijatru za pomoc. Psihoterapija zna da pruzi potporu. Znaci stanje je zabrinjavajuce onoliko koliko mu vi pridajete vaznost. Ne mozete od jednom da postanete snazniji, ali radite na tome. Naucite i da drugima kazete ne. Nece vas oni zbog toga manje postovati, a vi necete prihvatiti vise obaveza no sto je potrebno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.4.2011.

Postovani, imam 28 godina i zadnjih 6 dana imam problema sa erekcijom, problem se javio posle preterane masturbacije 3 dana za redom po 6 do 7 puta dnevno, razlog tome je prestanak redovni seksualnih odnosa sa prethodnom devojkom i depresija. Ono sto je sad jos problem je i ucestalije mokrenje, nekako kao kad zelim da se postigne erekcija, umesto erekcije meni se mokri (pre bi za 15 sec vec doziveo erekciju) i nocu takodje ustajem da 1 mokrim (mada sam i ranije isto ustajao nekad nocu i cesto mokrio, ali to mi se ispoljavalo samo posle jako cestih seksualnih odnosa). Imao sam 2 jutarnje erekcije u toku ovih 6 dana. Ali nekako kao da penis nije dovoljno prokrvljen, moze da dozivi erekciju stimulacijom ali jako tesko, to jest bude u stanju erekcije ali je jako slaba erekcija. Brine me da nije doslo do nekog fizickog ostecenja nekog organa, mozda prostate ili samog penisa ili je samo u pitanju preterana `iscrpljenost` penisa?

Postovani, nije u pitanju fizicka bolest, vec samo zamor. Gubitak devojke morate da odtugujete. Kako cete to uciniti zavisi od vaseg karaktera. Predlazem da se druzite vise, bavite sportom, izlazite... Mogu naravno i masturbacije, ali i to neka bude kao ranije, onoliko koliko vam organizam trazi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.4.2011.

Poštovani, poslednjih meseci često trpim velike tegobe i mnogo se mučim. Molim Vas za Vaše stručno mišljenje i savet. Tegobe i simptomi Od jeseni 2010: • Nestabilnost (kada stojim i hodam, ponekada uz osećaj u glavi kao da sam sišla sa ringišpila, ali bez utiska da se prostor oko mene vrti; u najtežim situacijama i vrtoglavica kada zažmurim; retko, prilikom jela, dok sedim na trenutak osećaj kretanja) • Slabost (opšta, ponekada i slabost u nogama, teško mi je čak i da pređem ulicu ili stojim u autobusu...) • Usporenost, osećaj da cu pasti na ulici • ponekada uz mučninu, ređe uz tahikardiju, još ređe i uz drhtavicu i znojenje tabana • Umor, glavobolja (stežuci bol gornje str. glave, povremeno „sevajući“ bol napred levo), čelo vruće na dodir • ponekada T=37,1 • Iako patim od opstipacije kilažu lakše gubim nego što dobijam (od kada znam za sebe bilo je obrnuto) • Izrazita preosetljivost u zagušljivim i toplim prostorima • Ponekada (ne uvek) posle tegoba izbacim veću kolicinu urina (TA oduvek nizak; sada: 100/60, 100/70… najviši izmeren 120/80) • Povremeni bol u stomaku gore levo, bliže sredini (u mirovanju i naročito pri naginjanju napred, obično traje oko sat vremena), otečen i tvrd stomak u tom delu Gastrointestinalne smetnje – već 10 godina: • Hiatus hernia • Naduvenost • Refluks hrane do ždrela , prethode mu velike tegobe (slabost, nestabilnost), olakšanje tek posle podrigivanja • Ponekada jaka gorušica • Otežano varenje – nekada slabost i napetost u stomaku traje i po 5-6 h posle jela (hrane koja nije teška) • Def. bulbusa duodenuma • U želucu primese žuči • Sporo i bolno gutanje tvrde i suve hrane • Posle brzog i glasnog govora otežano gutanje pljuvačke i nestabilnost • Opstipacija - oduvek Obavljeni pregledi: 2002. gastroskopija (dg. je gore navedena) 2008. neurološki pregled u DZ – nalaz je bio uglavnom bio u redu (probl. sa ravnotežom su se i 2008. javljali, pre toga i 2006.) 2008. pregled fizijatra (Kyphosis cerv., Spondilosis cerv., Discarthrosis C5-C6) Laboratorija (mart i april 2011.): • povišeni monociti – 16, 2 (ref. vr. lab. 2,0-10,0) • Helicobacter - 35,8 • holesterol - 5,67 • Na na donjoj granici • hormoni i antitela št. žlezde u granicama normale • bubrege nisam još kontrolisala Zubi: od zimus imam apsces iznad korena zuba npred gore levo koji nije antibioticima bas sasvim saniran (u detinjstvu alerg. na Penicilin). Bivši strastven pušač 25 godina (od 13-38). Sada imam 41. ORL: ako plačem imam vodu u usima?! Kvalitet života uz stalno prisutne ovakve tegobe, mogao bi se nazvati preživljavanjem. Molim Vas za savet kome prvo da se obratim i koje analize da obavim. I kako sve to brže i bezbolnije da izvedem jer se često mnogo mučim i jedva obavljam svakodnevne obaveze i posao. Na nesreću, plata mi je mala (radim u prosveti), nemam kola, ni mogućnost da neko odlazi sa mnom na preglede. Poneki pregled bih mogla da uradim privatno, ali, možda, najčešće jedan mesečno. U DZ u kom sam prijavljena je nemoguće pregledati se u razumnom roku. UNAPRED NAJLEPŠE HVALA NA VAŠEM VREMENU I ZNANJU!!! Milka P.S. Subjektivan utisak da problem sa ravnotežom uzrokuju: • nepravilan položaj vrata pri malim, učestalim pokretima glave (kao: pisanje, rad za računarom, odlazak kod frizera...) • nagli pokreti vrata i glave • otežano varenje, naduvenost i saginjanje tela • neispavanost ? Vas, naravno, molim za mišljenje i savet nevezano za ovu sugestiju.

Postovana Milka, vrtoglavica moze biti posledica uocenih promena na vratnom delu kicme. Najcesci uzrok vrtoglavice je nezgodan pokret glave. To je kratkotrajna vrtoglavica, koja se moze ponavljati pri slicnom pokretu. Snaznu vrtoglavicu, koja traje od nekoliko minuta do nekoliko sati, mogu da izazovu poremecaji u uhu (upala srednjeg uha, povrede). Nije redak uzrok ni upala nerva, koja daje duzu vrtoglavicu (nekoliko dana, ali i nedelja). Promene na vratnom delu kicme (degenerativne promene) nastaju sa godinama, ali nisu tipicne samo za starije osobe. U cesce uzroke spada poremecaj cirkulacije krvi u mozgu. Izaziva vrtoglavicu pri zabacivanju glave unazad, a vrtoglavica moze biti biti pracena mucninom, poremecajem gutanja, osecajem bola i slabijim sluhom. Stres takodje nije redak uzrok. Vrtoglavicu moze izazvati snizen krvni pritisak, zatim infekcije disajnih organa, migrena, poremecaj cirkulacije krvi u vratu, bolesti organa za varenje, ateroskleroza, malokrvnost, alergija, boginje i druge zarazne bolesti, multipla skleroza, tumor usnog nerva, trovanje nikotinom, alkoholom, herpes, tumori i druge bolesti mozga. Znaci da bi se otkrio uzrok treba prvo da se javite neurologu i spec. ORL, a po potrebi i internisti. Sve te preglede mozete uraditi u drzavnim ustanovama. stanje nije hitno da ne mozete da sacekate zakazan pregled. Ako se glavobolja nedavno javila javite se hitno lekaru. Sredite apsces zuba sto pre. On moze biti uzrok glavobolja. Opsta slabost i slabost u nogama su uglavnom posledica niskog pritiska. Ako ste u poslednje vreme dosta smrsali, bez drzanja dijete javite se odmah lekaru. Morate se javiti gastroenterologu. Pregled ce pokazati da li su tegobe posledica hijatus hernije ili je doslo do neke promene u nalazu. Da bi smanjili tegobe od hijatus hernije izbegavajte obroke 2-3 sata pre spavanja, unosenje vecih kolicina tecnosti od jednom, hranu za koju primetite da vam pogorsava tegobe (vecini smeta zacinjena i masna hrana, cokolada, luk, sokovi sa dodatkom secera, slatkisi). Spavajte sa podignutim uzglavljem kreveta, ne pocinjite ponovo da pusite, ne pijte alkohol, kafu i gazirana pica, izbegavati tesnu odecu. Ako ste gojazni treba da smrsate, ne vezbajte neposredno nakon obroka, izbegavajte podizanje tezih tereta, saginjanje i dugotrajno savijanje pri obavljanju poslova i izbegavajte lekove koji smanjuju napetost donjeg sfinktera jednjaka i usporavaju praznjenje zeluca (nitrati, teofilin, antiholinergici, oralni kontraceptivi, blokatori kalcijumskih kanala), kao i one koji mogu da ostete sluzokozu jednjaka (nesteroidni antireumatici pre svega).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.4.2011.

Postovani,imam problem a niko ne zna sta je.Posle praznjenja creva opadne mi pritisak ,onda mi se vrti u glavi,mogu da pijem i sok i vodu i slatko ali dzaba.Ako jedem jak dorucak i slan malo je bolje ali nekad mi se ne jede tako puno ujutru,posle se pritisak digne i bude normalan,problem su i vrtoglavice koje se javljaju kada pritiskam gornji deo ruku i vrata ili kad se psihicki naprezem kao da nema dotoka krvi u mozak kao da je neka blokada,inace radim kao spremacica vec 10 godina jer nema bolje.,a ja sam razvedena i moram da izdrzavam dete i sebe.Imam kilu na zeludcu uz dijafragmu tako pise na nalazu.,Cirkulacija je jako losa,uvece mi rnu ruke kako god da pritisnem kicmu ne smem da se naslonim dugo na ledja. Ocajna sam jer ne znam kako sebi da pomognem kog lekara da trazim i gde jer nece niko da se bavi,svi kazu bas neobicno,to je funkcionalno i tolko.A ja moram dalje....Hvala unapred.

Postovana, kod nekih osoba dolazi do pada pritiska nakon praznjenja creva, kod nekog nakon obroka... To se zove funkcionaklna hipotenzija sto znaci normalna i ne treba je leciti. Znaci nemate bolest koja treba da se leci. Prihvatite to tako i ne plasite se. Druga je stvar ako to vama smeta, mada neznam sto bi to bio problem. Ustanite ranije da bi mogli malo da sedite nakon vrsenja velike nuzde, dok vam se pritisak ne normalizuje. Doruckujte pre polska na posao makar malo i popijte caj, mleko ili vodu. Vazno je da niste bolesni i ne treba zbog toga da obilazite lekare i odvajate od svoje skromne plate novac za preglede. Prilikom pritiska na vrat smanjuje se dotok krvi u mozak i javlja se vrtoglavica, ali to nije bolest. Psihicko naprezanje moze da izazove glavobolju i vrtoglavicu i tada se samo trebate odmoriti. Vi niste bolesna, vec uplasena zena. Niste jedini u danasnje vreme kada su poslovi nesigurni, plate male, egzistencija za vecinu ljudi neizvesna. Vi se borite, izdrzavate dete i ja mogu samo da vam cestitam na tome. Prirodan je i strah da necete sami moci da se izborite sa svim problemima koji se javljaju u vaspitanju, podizanju, skolovanju i izdrzavanju deteta. Vi ste brizna majka i kao takva cete uspeti. Ne bezite u bolest, vec potrazite pomoc porodice i prijatelja. Ako je ne dobijete uzdajte se u sebe i znajte da godine prolaze, dete je sve vece, izaci ce na svoj put, a vi cete biti zadovoljni sto ste od njega nacinili dobrog coveka. To sto je predhodni brak propao ne znaci da necete naci srodnu dusu da sa njom podelite tezi deo zivota, ali i lepe trenutke kojih ce sigurno biti. Ako je trnjenje ruku izrazeno i vrtoglavice jake to moze biti posledica promena na kicmenom stubu, pa se javite fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.4.2011.

Zelela bi da vas pitam.. Dala sam dobrovoljno krv pre vise od mesec i po. Nisam dobila nikakvo pismo. Al me brine to sto ne znam da li oni javljaju ako nesto nije uredu sa krvi putem poste,ili prvo zovu na broj mobilnog telefona koji se daje kad dobrovoljno dajemo krv? Hvala.

Postovana, niste dobili pismo i to znaci da je sve u redu. Nece vas zvati telefonom. Kada nesto nije u redu salju pismo, a ne zovu telefonom. Broj ostavljate za svaki slucaj, ako je potrebno da uspostave kontakt sa vama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.4.2011.

Postovani,imam 24 godine, desilo mi se da mi je dva dana pre poslednje menstruacije isao braon iscedak, srednjeg inteziteta, da bi onda krenula prava krv, tacno u dan kada treba,4.4. trajalo je 4-5 dana, dan krace nego inace, ali jaceg inteziteta. Odnos sam imala 25.3. ali smo koristili kondom.Navikla sam da su mi ciklusi redovni i imam veliki strah od nezeljene trudnoce, pa sam 13.4. uradila test za trudnocu, baby rapid i bio je negativan.Inace od 8.4. imam povisenu temperaturu 37.1, s vremena na vreme. 19.4. otisla sam na ginekoloski pregled, gde je sve bilo u redu, da bi mi dva dana kasnije,vaginalnom sondom bila dijagnostikovana folikularna cista na levom jajniku, ovulacije nije bilo, a debljina endometrijuma je 1.39 cm. Da li je to normalno za 18 dan ciklusa? Receno mi je da mi sledeca menstruacija moze kasniti i ne znam kako cu to preziveti posto me strah od trudnoce ne napusta, mozda je test uradjen prerano, kao i ultrazvuk, da je jos rano uociti trudnocu...Temperatura, bolovi u telu, u nogama narocito, peckanje u grudima, sekret, cak me je u sred noci probudilo gusenje,a potom mucnina, suva usta, trnjenje ruku i nogu..Svesna sam svog paranoicnog straha i da gotovo nema sanse da se nesto desilo uz kondom koji nije pukao, ali opet, svi ti simptomi me zabrinjavaju, posto jos nije vreme za pms...ne znam sta da radim, vrtim se u krug...Hvala unapred

Postovana, tegobe koje imate su posledica anksioznosti tj. bezrazloznog straha. Nema opasnosti da ste u drugom stanju. Uz koriscenje prezervativa nece vam se desiti nezeljena trudnoca. Osim toga zasticeni ste i od polno prenosivih bolesti. Premenstrualno krvarenje nije opasno i nije razlog za terapiju. Folikulazna cista je nastala zbog izostanka ovulacije. Nije patolosko stanje, jer kod zdravih zena ne mora u svakom ciklusu da bude ovulacije. Folikulazna cista moze da bude uzrok bola ili osecaja pritiska u donjem delu trbuha. Obicno se sama povuce. Nije potrebno da radite test na trudnocu kada koristite kondom. Preterani i bezrazlozni strah od trudnoce pokazuje da ste pod stresom i da ste anksiozni. Ostale tegobe koje imate se takodje javljaju kod anksioznosti. Ako i dalje imate napade gusenja, suva usta, mucninu, stalno brinete za zdravlje, strepite od trudnoce i ako vas to opterecuje, zagorcava zivot javite se psihologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.4.2011.

Pocituvani, Imam problem so nozete, Mi se pojavija kafeavi fleki so crvenilo ,svrab, me bolat. Bev na lekar i mi kazaa deka imam tromboflebitis. Potoa se lekuvav so dadenite lekovi. Ne mi pomogna. Potoa dobiv dijagnoza deka e toa tipicno za dijabetesot. (imam dijabet-na insulin sum.) Lezev 7 dena vo bolnica. Dodeka lezev i odmarav mi se podobrija nozete. A posle toa se poloso. Koga trgnav da odam na lekar imav samo na ednata noga fleka mala. Flekata se rasiri malku poveke na taa noga. Po izvesno vreme se pojavi i na drugata noga. Sega taa e polosa od prvata. Neznam sto da pravam. Nosam kompresivni corapi.(knigovitel sum i sedam po 8 casa dnevno.) Nozete mi otekuvaat od sedenje. Kako da Si pomognam , da si gi ozdravam nozete? Me bolat! Molam za sovet. Odnapred blagodaram.

Postovana, imate prosirene vene koje su se komplikovale trombozom i zapaljenjem (tromboflebitis). Podlozni ste zapaljenju zbog secerne boleseti. Mrlje na kozi su posledica dermatitisa koji prati prosirene i zapaljene vene. Nastaje zbog dugotrajnog zastoja venske krvi. U pocetku koza je suva, zatim postaje zadebljana, naborana, mrko pigmentisana, prekrivena malim ljuspicama, koje se lako ljuste. da bi ublazili tegobe treba da izbegavate dugotrajno sedenje i stajanje. Vas posao je sedeci, pa morate cesce da pravite pauze i da se prosetate po kancelariji. Svakodnevno pesacenje smanjuje tegobe. Prilikom hodanja misici potiskuju krv navise, sprecavaju zastoj i uklanjaju osecaj tezine, bol i otoke. Kod kuce kada odmarate podignite malo noge podmetanjem jastucete ispod njih. Da bi sprecili ostecenje krvnih sudova koje se javlja kod dijabeticara morate da se trudite da drzite glukozu, masnoce i krvni pritisak na normali.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.4.2011.

postovani doktore juce mi je bilo dosta muka povracala sam nekoliko puta inace me vec duze vreme muci kiselina i stalno me tera da povracam,nakon povracanja javili su mi se neki tupi bolovi u grudi i iza grudi malo gore visoko bas me muci to od cega bi to moglo da bude dali od povracanja ili je taj bol od kicme inace imam i malo problema sa krivom kicmom hvala unapred

Postovana, nakon povracanja bol u grudima je posledica delovanja kiseline na sluzokozu jednjaka. Kiselina izaziva zapaljenje jednjaka. Takav bol se moze javiti i kod podrigivanja i gastroezofagealnog refluksa (vracanje kiseline u jednjak) bez povracanja. Taj bol nekada moze biti toliko jak da lici na anginozni bol (bol srca) i uplasi coveka. Obicno nije mnogo jak, vec tup ili pak u vidu zarenja ili paljenja. Na istom mestu se javlja i bol koji potice od kicme. Oba bola mogu da budu slicna i covek ih tesko razlikuje. Treba znati da bol od kicme nikada nije u vidu paljenja i zarenja. Javite se gastroenterologu. Pojacana kiselina i povracanje mogu da budu posledica infekcije bakterijom H.pylori.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.4.2011.

Postovani doktore, Vec 2 godine muku mucim sa par problema koje bih vam predstavio. Naime, sve je pocelo sa cescim ispustanjem gasova, da bi se malo cesce odlazilo da se mokri. Nakon uradjenih testova mokracne slike i patogenih bakterija i svih negativnih rezultata, doktori vise nisu imali sta da mi kazu, medjutim, nisam primecivao tada da mi mokracni mlaz slabi. U decembru mesecu 2009. sam isao na ultrazvuk donjeg abdomena u Beograd, gde nista "lose" nije pronadjeno. Tu su poceli problemi sa stolicom. Cudan osecaj u anusu, par centimetara od njega unutra, pogotovo nakon stolice, s vremena na vreme sluz u stolici, a onda i prekidanje stolice kada je malo cvrsce konzistencije. Napominjem, nikada pre toga nisam imao nikakvih problema. Sada, nakon stolice desava se cesto da prilikom brisanja anus bude jako suv sto dovodi do malo iritantnijeg osecaja prilikom brusanja, sto se nikada ranije nije desavalo, kada je sve bilo normalno. Ukoliko stolica izadje cela, bez problema, i mokracni mlaz mi se popravi pa sa punom silom uspem da izbacim sve. U drugim slucajevima, mlaz je slabiji i ne postoji puna sila urinacije. Prilikom tog uriniranja, osecam cudan osecaj u anusu/rektumu, i rekao bih da su ta dva problema povezana. Zeleo bih da cujem Vase misljenje, i gde dalje da se obratim, urologu ili gastroenterologu, i koje su moguce procedure za utvrdjivanje mog problema? Napominjem da imam 24 godine, nemam problema ni u porodici sa takvim stvarima ni do marta 2009. godine, kada je sve ovo pocelo. Bol ne postoji, krvarenje ne postoji. Hvala puno na odgovoru!

Postovani, vecina stvari koje ste pobrojali su fizioloske tj. normalne. U poslednje vreme vi iz nekog razloga obracate paznju na fiziologiju defekacije i uriniranja i izvodite pogresan zakljucak da tu nesto nije u redu. Ako i dalje imate mnogo gasova i ako imate sluz u stolici obratite se gastroenterologu. Pojacani gasovi su retko povezani sa ozbiljnom bolescu, a tada nisu jedini simptom. Najcesce su posledica uzimanja pojedine hrane. Mogu se javiti nakon neke crevne infekcije ili uzimanja antibiotika i tada su posledica crevnog disbalansa. Obratite paznju na hranu koja vam izaziva vise gasova i unosite je u manjoj kolicini. Sluz u stolici ukazuje da su creva nadrazena. Velika kolicina sluzi, uz bolove i krv se srece kod nekih crevnih bolesti (ulcerozni kolitis, polipi). Medjutim, sluz se javlja i kod prenadrazenog debelog creva (spastični kolon). Kod vas najvise lici na spasticki kolon. On je najcesce je posledica emocionalnih i psihickih faktora. Cesto se javljaju posle vecih uzbudjenja, strahova, sukoba (u porodici, na poslu...). Moze da se javi i posle prelezane bacilarne dizenterije, promene ishrane, unosenja vece kolicine svezeg voca i povrca, posle obilnog obroka, alkohola ili odredjene hrane. Karakterise ga nadimanje, grcevi u stomaku, neuredna stolica, razlicit izgled stolice (nekada, obicno u stresu, je dosta tanka). Misice zatvarace mokracne cevi i debelog creva ne mozemo potpuno da kontrolisemo u smislu kontrole jacine mlaza mokrace i izbacivanja stolice u jednom ili vise komada. Obicno kada se usredsredimo na stolicu mlaz mokrace slabi i obrnuto. Vas opis uriniranja i defekacije je normalan. Neprijatan osecaj prisustva necega u zavrsnom delu debelog creva je uglavnom posledica hemoroida. Osecaj je najizrazeniji nakon stolice ili napinjanja prilikom mokrenja. Posto ste radili ultrazvuk i nije nista nadjeno nema razloga da brinete. Smanjen mlaz se srece kod osoba sa uvecanom prostatom. Oni moraju da cekaju da mlaz podje, vidno je tanak uz naprezanje, prekida se, ali vi nemate takve tegobe. Ako budete imali ucestalo mokrenje praceno bolom ili pecenjem javite se lekaru. Jedino infekcije hlamidijom, ureaplazmom i mikoplazmom mogu da idu bez tegoba ili sa minimalnim tegobama. Dijagnostikuju se pregledom brisa uretre.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: