Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 12.10.2010.

URADILA SAM DVA ABORTUSA ZA KRATKO VREME TJ.U RAZMAKU OD 5 MESECI.KOLIKO TO MOZE DA UGROZI ZELJENU TRUDNOCU ZA NEKIH 3 GODINE,INACE IMAM BEBU OD OSAM MESECI ZATO I NISAM HTELA OVE DVE TRUDNOCE

Postovana, vagina nije sterilna, a materica jeste, pa je moguce da tokom abortusa dodje do infekcije tj. upale materice, zapusenja jajovoda i upale jajnika. Infekcija u materici dovodi do nemogucnosti materice da kasnije obezbedi uslove za normainu trudnocu. Zapaljenje u jajovodima dovodi do slepljivanja njegovih zidova, pa oni postaju neprohodni za kretanje spermatozoida ka jajnoj celiji ili za kretanje već oplodjene jajne celije ka materici. Upala janika, koja cesto predje u hronicnu, dovodi do nastanka priraslica oko jajnika. One onemogucavaju da se sa jajnika oslobodi zdrava jajna celija. Sve te komplikacije mogu dovesti do steriliteta. Najrizicniji je abortus kod devojaka koje nisu radjale. Medjutim, i kod zena koje su radjale moguce su komplikacije. Nezna se unapred da li ce do toga doci i podatak o tome koliko ih je bilo i u kom vremenskom razmaku ne ukazuje na prognozu. Zato neznam da li cete imati jos dece. Veci rizik je kod cescih i brojnijih abortusa. Ako nakon abortusa niste imali dugotrajno krvarenje, jake bolove i poremecaj ciklusa manja je sansa da ste postali sterilni. Javite se ginekologu na pregled. Lecenjem hronicne infekcije, ako je imate, smanjujete rizik za sterilitet.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.10.2010.

molim vas,biljni rubin vrednost 29,90,znam da je jetra u pitanju,sta to pokazuje i gde na lecenje?Hvala

Postovana, povisen bilirubin se srece kod bolesti jetre, zucnih puteva i pojacanje razgradnje eritrocita. Inace vrednost nije tako velika da bi ukazivala na akutno zapaljenje. Po nekim laboratorijama normalna vrednost je do 30 mikromola/L. Mali porast ukazuje na izmenjenu funkciju jetre. To moze biti posledica dugotrajnog lecenja nekim lekovima (tetraciklini, antiinflamatorni lekovi), kamena u zuci, dugotrajnog gladovanja ili nedovoljnog unosa hranljivih materija. Bilirubin je povisen i kod virusne upale: hepatitis A, hepatitis B i hepatitis C, ali su tada vrednosti dosta vise. Retko je povisen i u drugim slucajevima abnormalnosti enzimskog sistema u organizmu. Javite se gastroenterologu, uradite ultrazvuk gornjeg dela abdomena, a ako on smatra da je potrebno javite se i infektologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.10.2010.

Postovani,imam zujanje u usima vec devet meseci tacnije od smrti mog dede.......Primetila sam da na dodir u uvetu osecam neku malu kuglicu kao masno tkivo ali nemam nikakav bol........Interesuje me da li je to nesto strasno komplikovano i da li postoji mogucnost da se resim zujanja u usima...pre je to zujanje bilo jace,ali vremenom je oslabilo????Unapred hvala.....

Postovana, javite se spec. ORL da se resite zujanja u uhu. Moguce je, posto pipate nesto, da je to samo grudvica cerumena (usna mast) koju ce lekar da ispere. Bolje je da ORL pregleda i postavi dijagnozu, a ne da vi sami stavljate hidrogen u usi. Inace zujanje u usima je najcesce posledica velike buke, kod mladih sve cesce zbog koriscenja slusalica i velike bke u kaficima, zatim poremecaja cirkulacije, ostecenja slusnog zivca, promena na vratnom delu kicme. Redji uzroci su tumor, Menierova bolest, hormonski poremecaji, srcane i bubrezne bolesti. Znaci ne moze da se leci dok se ne nadje uzrok zujanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.10.2010.

imam 36god.problem sa iritabilnim kolonom.pila Zoloft 6meseci uspesno se skinula.anksioznost je i dalje prisutna.ali borim se.bol u cmaru i mislim da je u jajnicima.Recite mi molim vas da li je to kriza srdenjih godina ili moj mozak ne znam na kud vise da idem.sta mislite o proizvodu ZLATNA MAKA

Postovana, prerano ste prekinuli lecenje anksioznosti. Njegovo uspesno lecenje moze da ublazi tegobe kod iritabilnog kolona. Potreban je pregled ginekologa i proktologa, jer ne mozete za sve tegobe da krivite iritabilni kolon. Kriza srednjih godina pocinje onda kada covek pocne da razmislja o tome sta je postigao u zivotu od onoga sto je zeleo i kada se zabrine zbog popustanja zdravlja. Ne javlja se kod svih ljudi u isto vreme. Prolazi kada shvate da svako ko se rodio stari i jednog dana umire i da je to normalan proces. Kad se pomire sa tom cinjenicom, ali shvate da mogu da uticu na svoj zivot, da mogu da ga menjaju, da izbegnu mnoge bolesti, a opet da se ne sekiraju zbog onoga sto ne mogu da izmene, kriza prolazi. Neko tu krizu prebrodi sam, a nekome je potrebna pomoc psihijatra i toga se ne treba stideti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.10.2010.

Postovani,ustanovljeno mi je da imam dvolistni aortni zalistak i da ce za nekih 5-10 god najverovatnije morati da mi ugrade vestacki. Posto sam mlad zanima me da li cu posle tog zahvata moci da se bavim nekim laksim sportskim aktivnostima ( dzogiranje voznja bicikla i tome slicno ) ?

Postovani, to je urodjena srcana mana i ako nije udruzena sa drugim defektima na srcu nije strasna. Prognoza zavisi od stepena izrazenosti mane. U principu treba operisati pre no sto dodje do komplikacija, dok je srce zdravo. Nakon operacije umerena fizicka aktivnost je dozvoljena i pozeljna. Hranite se zdravo sa dosta voca i povrca, belog luka. Koristite maslinovo ulje i morske ribe (sardine, tunj, losos, skusa). Time cete smanjiti arteriosklerozu koja ubrzava ostecenje zalistaka. Vasim zaliscima nedostaje jedan list (imaju dva umesto tri) tako da losije zatvaraju usce aorte i krv se vraca u levu komoru. Sve ono sto ostecuje zalistke kod vas ispoljava vece komplikacije neko kod ljudi koji imaju normalne zalistke. Zato ako dobijete hipertenziju ili povisen secer i holesterol u krvi morate ih ozbiljno leciti. A najbolje je da obratite vise paznje preventivi srcanih bolesti. To su pre svega pravilna ishrana, umerena fizicka aktivnost i izbegavanje stresa. Konsultujte lekara sportske medicine u vezi stepena opterecenja koji je za vas najbolji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.10.2010.

Postovani, neizmerno sam vam zahvalna na brzom i iscrpnom odgovoru!!. Savetujete mi test na oklultno krvarenje,da li ste mislili da je moguce da moji problemi poticu od debelog creva, i da li mozda treba raditi kolonoskopiju, sto bih izbegla ako je ikako moguce, mada moji strahovi i poticu otuda sto sve vreme mislim da tu nesto nije u redu. Napominjem da mi bolovi koje sam vam opisala jako uticu na kvalitet zivota,jer neprekidno traju sto me cini nervoznom. Moja dijagnoza od gastroenterologa i jeste funkcionalna dispepsija, ali ja to nisam povezivala sa smetnjama koje sam opisala. Ja inace nemam problema sa nadimanjem,odnosno isto ne osecam (nemam krcanje u crevima niti slicne tegobe),ali mi je gastrolog objasnio da se mozda radi o nagomilanim gasovima na pojedinim mestima u debelom crevu sto mi stvara osecaj da rebarni luk naleze na nesto,tim pre sto tegobe dolaze i prolaze.Uz Espumisan mi je preporuco i psenicne mekinje, ujutru po dve kasike, sto i koristim vec mesec dana ali ne vidim neko poboljsanje. Napominjem da mi je stolica uredna, svakodnevna, bez sluzi i krvi.U ocekivanju vaseg odgovora, sa nadom da cete mi pomoci.

Postovana, mislim da tegobe poticu od debelog creva, ali ne mislim da imate tumor ili neku drugu tesku bolest. Dijagnoza funkcionalne dispepsije se postavlja tako sto se iskljuce organski uzroci tegoba. Kada se ne nadje nijedna bolest sigurno se zna da je dispepsija. Znam da bol nije toliko jak da ga ne mozete trpeti, vec vas plasi. Ne treba da radite kolonoskopiju, jer nemate tegobe koje bi to zahtevale. Test na oklultno krvarenje bi vas psihicki smirio. Nije neprijatan, jer se daje stolica na pregled, a nije ni skup. Negativan test bi pokazao da nema nikakve bolesti, vec je u pitanju funkcionalna dispepsija. Inace pozitivan test, koji se javlja kod polipa i tumora, je razlog da se uradi kolonoskopija. U razvijenim zemljama se krece sa sitematskim pregledom stolice na oklultno krvarenje. Radi se kod svih osoba starijih od 50 godina bez obzira da li imaju tegobe ili ne. Moguce da su kod vas tegobe posledica smanjene kolicine estrogena sto utice na rad mnogih organa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.10.2010.

Postovani.Imam problem sa vrtoglavicom i nesvjesticom. Mislio sam da imam problem sa srcem ali EKG je pokazao da je srce skroz zdravo i nema nikakvih smetnji. Osim standardne vrtoglavice dolazi mi do pojave straha i nekog osjecaja jaceg mantanja gubim osjecaj dodira. Taj "napad" traje 4-5 sekundi ali me nakon toga bude strah od ponovnog i sto god vise mislim o tome cesce mi se dogodi. Npr kada na to zab nista ali samo na to pomislim odma me krene taj osjecaj. Ako znate rjesenje reci temi. Hvaala

Postovani, ne postoji standardna vrtoglavica, jer ona moze da se ispolji na razlicite nacine i da bude posledica velikog broja bolesti. Zato nije lako pronaci njen uzrok. Verovatno je kod vas posledica anksioznosti (bezrazloznog straha). Zato se cesto javlja kad pomislite na nju. Javite se neuropsihijatru, jer strah tj. anksioznost u svakom slucaju postoji i treba ga leciti. Da bi se pronasao uzrok potreban je ORL pregled, jer vrtoglavica moze biti posledica promena u uhu. Jedna od najcescih uzroka vrtoglavice je spondiloza vratne kicme, pa se javite i fizijatru. Najcesci uzroci vrtoglavise su: stres, napetost, nezgodan pokret vrata, upala slusnog nerva, Meniereova bolest, tumor slusnog nerva, poremecaji cirkulacije krvi u mozgu, promene tkiva vratne kicme, povrede, prekomerna naprezanja misica, starije zivotno doba...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.10.2010.

Postovani Doktore Imam problem sa uraslim noktom u palac oko 1.5-2 godine. Pa bi zelio nekako to rijesiti ali da nije ici cupati nokat, ici pedikeru ili slicno. Pa ako imas neki savjet pomozi mi ako ne nista. Unaprijed hvala! :)

Postovani, nisam za cupanje nokta, jer je to dosta traumaticno, pogotovu sada kad je hladno, a ne biste mogli nedeljama da obujete cipelu. Morate da uradite sami ono sto bi vam uradio pedikir, ali to ne moraete uraditi odjednom. Lagano makazicama secite nokat sve nize prema njegovom korenu dok ne dodjete do mesta gde se jedan deo nokta (u vidu iglice) izdvojio u stranu i urasta u meso. Kad isecete tu iglicu resili ste problem. Mozda vam sad bas nije jasno sta treba da uradite, ali secite samo tu stranu nokta koja urasta (ne cedo nokat) i kada dodjete do iglice bice vam jasno na sta mislim. Ako vam je to bolno kupite i naprskajte sprej protiv bolova (koriste ga stomatolozi).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.10.2010.

Jucer mi je diagnosticiran maligni tumor na stitnoj zlijezdi.Po onome sto sam ja uspijela da shvatim radi se o medularnom raku.Dijagnoza glasi ovako:Maligno, ne mogu se iskljuciti ni meta promjene.Dif.dg.susp medullare. Preporuka:PHD-imunofenoti pizacija tumora.Dalja dijagnosticka obrada+calcitonin.Za 12 dana ce biti gotov nalaz za kalcitonin.Moram reci da niko u mojoj familiji nije imao rak stitne tako da nije naslijedno.Interesuje me dali je moglo doci do greske i kakve su sanse izlijcenja.Imam 34 godine i dvoje djece.Dali su mi djeca pod rizikom.Unaprijed zahvalana.

Postovana, ne mogu da kazem da nema mogucnosti da je greska. To se ne moze potpuno iskljuciti. Iako familijarna sklonost ka pojavi medularnog raka stitne zlezde postoji, ipak bolest nije nasledna. Nemate razloga da strepite za decu. Ako se kod vas potvrdi dijagnoza medularnog raka deca ce biti pod pojacanom kontrolom. Rak stitne zlezde je izleciv ako se rano otkrije. Medularni rak stitne zlede ima losiju prognozu od papilarnog i folikularnog, ali bolju od anaplasticnog karcinoma stitne zlezde. Luci kalcitonin, pa se njegovo merenje koristi za dijagnozu. U ovom obliku karcinoma i njegovim metastazama, moze da se talozi kalcijum, sto se vidi na rendgenskom snimku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.10.2010.

Postovani doktore,,moja cerkica ima nepunih 19meseci i u poslednjih nekoliko dana se zali kada joj dodje vreme za mokrenje da je nesto boli,i samo se uvija,pa ja mislim da je neki problem sa mokracom sta treba uraditi??unapred hvala

Postovanje, vodite dete pedijatru. Verovatno ima upalu mokracne besike pa je boli kad piski. Ako je nalaz u mokraci normalan mozda zeli da skrene paznju, jer se oseca ugrozeno zbog necega, mozda je ljubomorna na nekoga. Neka deca koja rano nauce da koriste nosu se pokaju zbog toga, pa kasnije izmisljaju nacine da je ne koriste. U svakom slucaju neophodan je pregled mokrace.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.10.2010.

Postovani, imam 56 godina i pocetkom maja ove godine pojavili su mi se bolovi ispod desnog rebarnog luka, blagi kao tisteci, povremeno sa osecajem da mi se rebarni luk oslanja na neku lopticu, a nekada se nelagoda-bol pojavi u desnoj strani struka ili u nivou bubrega.sa osecajem povremenog peckanja i to svakodnevno.. Bolovi su trajali od nekoliko minuta do par sati.Na UZ pregledu koji sam radila dva puta na dva razlicita mesta, je konstatovan polip velicine 1 cm.a svi ostali organi su bili ok.kao i krvna slika i enzimi.U junu mi je zbog polipa uradjena laparoskopska operacija zucne kese,koja je protekla uredno. HP analiza koja je uradjena i koja me je potpuno zbunila konstatovala je da polipa nije bil,vec da se radilo o hronicnoj nespecificnoj upali zucne kese.a moj hirurg nije u tome video nikakav problem. Medjutim moje su se tegobe i posle opearacije nastavile, mozda u malo blazoj formi ali su tu,svaki dan, nelagoda se pojavi, traje izvesno vreme, pa se izgubi i tako stalno. Inace je moja zdravstveno stanje vrlo dobro,ne gubim na tezini imam dobar apetit. Ponovila sam pre 15 dana sve analize krvi i osim ALP koji je bio na gornjoj granici sve ostalo je idealno. UZ takodje. Gastroenterolog mi je savetovao probiotike i espumisan. Bolovi se ne javljaju nocu i dobro spavam. Gastroenterolog mi je napomenuo da se mozda radi o sindromu "amputirane noge" i osecaja prstiju, ali .. Napominjem da sam radila i gastroskopiju i sve je ok. Molim za savet. Unapred hvala.

Postovana, kod nekih bolesnika i posle operacije postoje slicne tegobe (postholecistektomicni sindrom). Uzrok im je uglavnom van jetre i zucnih puteva. To moze da bude posledica hijatus hernije, peptickog ulkusa (cir na zelucu i dvanaestopalacnom crevu) ili pankreatitisa. U nekim slucajevima moze da postoji zaostali kamenac u duktusu cistikusu ili promena na papili Vateri (mesto ulaska zucnog kanala u crevo). Kod vas nije nista od ovoga dijagnostikovano, ali imate neke smetnje sa varenjem, nadimanje u svakom slucaju, cim ste dobili Espumisan. Pojacano stvaranje gasova izaziva bolove u razlicitim delovima stomaka. Kada se sumnja na polip pametno je da se ukloni zucna kesada ne bi promakao karcinom. To sto PH nije potvrdjen polip ne znaci 100% da ga nije bilo. Moguce da je (nemarno) uzet isecak sa drugog mesta. U hronicno zapaljenoj zucnoj kesi se obicno formira kamen. Infekcija koja tinja steti celom organizmu tako da niste dzabe operisali zucnu kesu. Mogli bi da uradite test na okultno krvarenje u stolici (ako ga niste radili). Moguce je i da nerv prenosi impuls o bolu amputiranog organa (nepostojece zucne kese). Povremeno se javite gastroenterologa. Imajte na umu da je zbog promene nacina zivota (stres, nesigurnost, brige, brz tempo zivota) dispepsija sve cesca. Dispepsija predstavlja smetnje sa varenjem, gde ne moze da se dijagnostikuje nijedna gastrointestinalna bolest.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.10.2010.

postovani.prosle godine oktobra 7. sam operisao bruh.kila se nalazila izvise desnog testisa.nakon operacije nekih dvadesetak dana testis mi je bio enormno povecan.nakon toga je poceo da se smanjuje i dosao je na velicinu zrna kafe koja se i dan danas nije promijenila.da li je nesto ozbiljno?zabrinut sam.unaprijed zahvalan

Postovani, na zalost tokom operacije je doslo do komplikacije. Verovatno je povredjen krvni sud koji ishranjuje testis tako da je doslo do njegove atrofije (smanjenje i propadanje). Taj testis ne vrsi svoju funkciju, ali je nju preuzeo levi testis tako da nece biti problema sa oplodnjom i proizvodnjom testosterona. Taj testis se ne moze vratiti u normalno stanje. Javite se urologu da se proceni tacno stanje u kome se testis nalazi i da li je potrebna neka intervencija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.10.2010.

postovani imam 29 god. Desava mi se da mi se povremeno slosi jako...kao da izgubim snagu,neka struja kroz telo,noge mi zadrhte,imam utisak da cu pasti u nesvest...rezultati krvi pre tri meseca su bili dobri..pijem presolol od 50 mg,cetvrtinu ujutru i uvece..jel moguce da mi on smanji pritisak da mi se toliko slosi...Jel imate neki predlog da li bi jos nesto moglo biti uzrok?Ima li potrebe da snimam glavu,nemam ceste glavobolje

Postovani, ako ne gubite svest kada vam bude lose nije mnogo verovatno da je problem neuroloski, ali to ne znaci da se ne javite neurologu. Snimanje glave ne preuzimajte na svoju ruku, vec samo ako neurolog smatra da je potrebno. Pad krvnog pritiska moze da dovede do osecaja slabosti, tako da je potrebno da ga cesce kontrolisete. Simptomi koje imate mogu biti posledica anksioznosti tako da je potreban i pregled psihijatra ili neuropsihijatra.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.10.2010.

Da li postoji jos neki nacin za utvrdjivanje ovulacije osim ginekoloskim pregledom i marenjem temperature? Koristim Maybe baby ali ne bih rekla da je pouzdan. Hvala unapred.

Postovana, postoji vise metoda odredjivanja ovulacije, ali nisu sve pouzdane, tako da je najefikasnije da se istovremeno koristi vise njih. Najrasirenia metoda je odredjivanje plodnih dana. Ovulacija nastupa 14 dana pre naredne menstruacije. Najpreciznije cete odrediti period u kome se desava ovulacija tako sto od najduzeg menstrualnog ciklusa oduzmete 11 dana. Time dobijate poslednji plodni dan. Kada od najkraceg ciklusa oduzmete 18 dana dobijate prvi plodni dan. Sto je ciklus uredniji ovulacija moze tacnije da se odred. Zatim se koristi Billingsova metoda, koja se sastoji u posmatranju viskoznosti cervikalne sluzi. Nekoliko dana pre ovulacije sluz je obilnija i bistrija. U vreme ovulacije je elasicna, rastegljiva (lici na belance jajeta). Par dana nakon ovulacije sluz opet postaje oskudna, gusta, lepljiva, mutna i nestaje. Plodni dani traju dok god je sluz obilna i rastegljiva. Mnogim zenama nije lako da odrede izgled sluzi. LH urinarni test (ovulacioni test) tacno odredjuje vreme ovulacije, koja nastupa nakon porasta LH, hormona koji je izaziva. Ovulacioni test se sastoji u merenju luteinizirajuceg hormona (LT) u urinu. U prvon delu ciklusa LH je nizak. Pred ovulaciju tri puta mu raste vrednost i povisena je ukupno 50 sati. 34 do 36 sati od porasta nivo LH nastupa ovulacija. Ako nema ovulacije nema ni porasta nivoa LH. Tacnost ovog testa iznosi cak 99 posto i nema medjudelovanja s LH slicnim hormonima (HCG, FSH, TSH). Nezgodna strana ove metode je u tome sto test trakice nisu bas jeftine. U principu na internetu mogu da se nadju jeftinije nego u apoteci. Bol u donjem delu trbuha se moze javiti u vreme ovulacije. Oseti ga petina zena, kao probadanje ili slab bol, koji traje od par minuta do nekoliko sati.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.10.2010.

postovani imam problem koji se javlja dva tri dana mesecno kada jedem imam otezano disanje sve dok nepovrecam i to samo neka kiselina i sta bih mogla da pijem zbog toga i jel moze biti zeludac uzrok ubrzanog pulsa.hvala unapred

Postovana, neophodan je pregled gastroenterologa. Tegobe mogu biti posledica bolesti jednjaka ili zeludca. Kod hiatus hernije, gde deo zeludca prelazi u grudnu duplju, moze povremeno doci do ubrzanog srcanog rada tj. pulsa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.10.2010.

U kolikoj meri smanjena pokretljivost spermatozoida utice na planiranje porodice? Da li smanjena pokretljivost moze potpuno da se izleci i na koji nacin na nju moze da se utice? Hvala.

Postovana, smanjena pokreljivost spermatozoida otezava zatrudnjivanje. Ako je udruzeno sa smanjenim brojem spermatozoida obicno je uzrok steriliteta. Pokretljivost se moze poboljsati vitaminima C i E, selenom, cinkom, propolisom i maticnim mlecom. Od hrane mogu pomoci pomorandze, beli luk, orasi, lesnici.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.10.2010.

Postovani molim vas za misljenje i savet moji nalazi su Stitna zlezda lako uvecana. DR 17x22mm. istmus 3mm. LR 16x20mm. Zlezda je u celini hipoehogene, nehomogene ehostrukture. U oba reznja postoji vise hipoehogenih, nehomogenih polja. FT3- 4,24 FT4- 10,79 TSH- 3,460 ANTI-Tg 44,25 ANTI- TPO 1570,71 TG - 76,82 unapred HVALA!

Postovana, postoji hronicno autoimuno zapaljenje stitne zlezde sto pokazuju povisena Anti TPO antitela. Zato je zlezda uvecana. Lucenje hormona je normalno. Kasnije se moze smanjiti i dovesti do hipotireoze. Mnogi endokrinoozi smatraju da to ne treba cekati, vec odmah poceti sa lecenjem i time spreciti ili usporiti rast zlezde. Drugi pak zapocinju terapiju tek kada se razvije hipotireoza, a u medjuvremenu samo prate zlezdu (ultazvuk i hormone).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.10.2010.

molim Vas da mi protumacite kolposkopski nalaz KRUZNA EKTOPIJA, PERIFERNO KRUZNA REE OTVORENOG TIPA, SA OGNJISTIMA EKTOPIJE. JOD POZITIVAN. VS. 1 GRUPA PA. 1 GRUPA

Postovana, to je nalaz koji se srece kod 70% zena. Pod uiticajem hormona malo sluzokoze kanala grlica izlazi i pokriva grlic sa vaginalne strane. Ta sluzokoza (ektopija) se razlikuje od otpornije sluzokoze vagine i grlica. Ektopija je sklona krvarenju i zapaljenju. Vremenom se ektopija pokriva plocastim epitelom vagine. Ako tom prilikom zlezde koje normalno sadrzi ektopija ostanu otvorene to se zove reepitelzacija otvorenog tipa (REE OTVORENOG TIPA). Kod 90% zena koje imaju rak grlica on se prvo javio u plocastom epitelu koji je pokrio ektopiju. Zato ovakvu promenu treba pratiti. VS. 1 GRUPA PA. 1 GRUPA je normalan nalaz, sto znaci da nema infekcije i nema izmenjenih celija od kojih se ponekad formiraju tumorske. JOD POZITIVAN znaci da se pri premazivanju jodom sluzokoza boji sto predstavlja normalan nalaz. U celini ovo je normalan nalaz koji samo treba da se prati.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.10.2010.

povremeno mi se na rukama izmedju dva prsta ,uvek na istom mestu javi crvenilo,svrab zatim perutanje koze koje traje nekoliko dana.Sta bi moglo biti uzrok.Hvala

Postovana, morate se javiti koznom lekaru. Takva promena je najverovatnije gljivicna infekcija, koja mora da se leci jer ne prolazi sama od sebe i siri se na ostale prste. Takva promena moze da bude i ekcem. To moze da bude i alergija na prsten, ako ga nosite na tom prstu. Znaci neophodan je pregled.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.10.2010.

Postovani, interesuje me da li se prilikom dobrovoljnog davanja krvi vrsi testiranje na HIV, hepatitis itd. i da li su ti rezultati u zavodu sto procentno tacni i koliko traje period prozora ? I jednom prilikom posle snosaja slucajno je naisla devojka i poljubili smo se , i da li moze da ostane u drugom stanju ako sam suvise bio blizu nje tj. da li je moguce da su sper. prosli kroz tkaninu odece ? zabrinut sam . hvala !

Postovani, prilikom dobrovoljnog davanja krvi vrsi se testiranje na HIV i druge bolesti koje se mogu preneti putem krvi ((hepatitis B i C i sifilis). Osim toga se odredjuje hemoglobin. Ako je nizi od 135 ne uzima se krv, iako niste malokrvni, jer nemate previse gvozdja. Dobijeni rezultati su tacni. Ako su testovi na zarazne bolesti pozitivni, obavestavaju vas da bi se javili infektologu. Ako su lazno pozitivni npr. zbog nedavne prehlade, rade se osetljiviji testovi. Ako oni pokazu da nemate zaraznu bolest za svaki slucaj vas pozivaju posle izvesnog vremena da se urade takozvani potvrdni testovi. Nakon tih testova se sigurno zna da li imate neku od pobrojanih bolesti. Period od ulasha HIV virusa u organizam do momenta kada se mogu dokazati antitela u krvi se naziva period prozora. Ako u to vreme covek dobrovoljno da krv, postoji mogucnost da ona bude zarazena. Zato osoba koja sumnja da ima HIV treba da se testira u Zavodu za zastitu zdravlja ili nekoj drugoj ustanovi a ne da koristi transfuziju krvi za proveru svog HIV statusa. Na opisani nacin devojka ne moze da zatrudni. Uzimajuci u obzir vasa ranija pitanja zakljucujem da imate ogroman, nerealan strah od trudnoce. Spermatozodi umiru cim se sperma osusi bez obzira gde se nalazi, na rublju, hartiji ili predmetima. Da bi doslo do trudnoce trebate da ih ostavite u vagini, da ejakulirate u nju. Kod parova koji za kontracepciju koriste metodu prekinutog snosaja (da partner izvuce penis pre ejakulacije i svrsi van vagine) moze doci do trudnoce. To nije nastalo zato sto su spermatozoidi odleteli u vaginu, vec zato sto i pre ejakulacije moze malo spermatozoida da izadje. Kod plodnih parova to moze biti dovoljno za oplodnju. Do trudnoce moze da dodje i ako partner/ka gura u vaginu prste umrljane spermom ubrzo nakon ejakulacije. Ako sperma satima, danima i mesecima stoji na nekom predmetu, pa se on uzima u ruke nema trudnoce. Bezgresno zacece, bez seksa i petinga, nije moguce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.10.2010.

postovani doktore, imam dioptriju od -8,5 na oba oka. sad raymisljam o laser operaciji skidanja kod dr jankova. sta vi mislite o ovom poteyu koliko je to dobro sobyirom na moju dioptriju. imam 37 godina.

Postovana, sa tom dioprijom se mozete podvrgnuti laserskoj korekciji vida. Lekar ce vas pregledati pre intervencije, jer postoje stanja kod kojih se ne radi. To su tanka roznjaca, sindrom suvog oka, ceste promene dioptrije u relativno kratkom vremenu, keratokonus (bolest roznjace), katarakta (siva mrena), secerna bolest, neke autoimune bolesti (eritematozni lupus, reumatoidni artritis i fibromialgija) i druge bolesti i stanja. Ne radi se kod trudnica i planiranja trudnoce. Kod malog broja pacijenata nakon intervencije moze doci do zapaljenja ili sindroma suvog oka. Ostecenje mreznjace, a samim tim i vida je izuzetno retko. Nekima su i nakon smanjenja dioptrije potrebne naocare u posebnim situacijama npr. ako voze nocu. Komplikacije se srecu kod manje od 2% pacijenata. Odluku o laseroterapiji morate sami da donesete vagajuci korist od intervencije i strah od komplikacija koje su retke.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.10.2010.

Postovani, dostavljam vam rezultat ultra zvuka jetre jako sam uplasena pa me interesuje vase misljenje: Jetra je pravilnog polozaja, normalne velicine, homogena, hiperehogena (steatozna) bez fokalnih promena. Holecista je normalne debljine zida, dvostruko presavijena sa polipom 4 mm, Intrahepatio?ni z.putevi nisu prosireni. Pankreas homogen. Slezina je homogena, nije uvecana. Oba bubrega su pravilnog polozaja, normalnog pks. Mokracna besika nedovoljno ispunjena. U abdomenu se ne vide znaci prisustva slobodne tecnosti, niti uvecane lgl. Danas sam vadila krv na Hepatitis. Takodje od pre deset dana rezultat krvi: AST 51, ALT 71, GLUKOZA 5,79, KREATININ 76 Sve ostalo je u granicama normale. Sve je pocela kada mi se pre dva meseca pojavile zlezde na vratu ispod kose koje se s vremena na vreme povuku, ujutru ih cesce napipam nego u toku dana, tada sam se osecala malaksalo i bolesno, sada se osecam normalno, ali se jako sekiram. da napomenem da sam porodilja i da imam bebu od 8 meseci i da se jako brinem, isla sam svuda i svi mi kazu da se ne brinem i da delujem jako zdravo, i da je neki virus protrcao i da mirujem da ce sve proci. Ja u to nisam sigurna pa Vam zato saljem ove moje nalaze. Izvinite sto sam bila malo opsirna. Unapred se zahvaljujem na pomoci i na savetu. s postovanjem, Zabrinuta mama Milica

Postovana Milice, imate masnu jetru sto zahteva smanjenje kalorija i unosa masne hrane. Ako ste gojazni morate postepeno da smrsate. Naglo mrsanje je opasno, jer dovodi do oslobadjanja velike kolicine masnoce iz jetre sto povecava njeno talozenje u krvnim sudovima, a time je povecan rizik od kardiovaskularnih bolesti. Zucna kesa je presavijena sto moze biti uzrok bola u gornjem delu trbuha, ledjima i ispod desne lopatice. Unos manje kolicine masnoce i secera ce omoguciti smanjenje glukoze, koja je sasvim malo povisena. Najverovatnije da je uvecanje limfnih zlezda posledica neke virusne infekcije ili alergije. Posto je ostali laboratorijski nalaz normalan nije u pitanju neka bolest krvi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.10.2010.

Postovana,danas sam prilikom lezanja,primetila kako mi je mesto,gde bi trebalo da je jajnik,malo ispupcenije,u odnosu na drugi stranu.Na dodir je tvrdo,velicine malogo klikera.Sta to moze da bude?jkad pritisnem,ne boli me.jel je nesto opasno?mnogo sam se uplasila! Unapred zahvalna

Postovana, to je najverovatnije uvecana limfna zlezda u preponi. Najcesce nije ozbiljno stanje i ukazuje na postojanje neke infekcije u blizini. Javite se ginekologu i lekaru opste prakse koji ce vas uputiti da uradite opsti pregled krvi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.10.2010.

Postovani, moje dete ima 16 meseci i cesto se prilikom placa zaceni (zanese), izgubi dah, disanje prestane, i to traje nekih 15 sekundi. Posle toga, on je malaksao i dugo spava. Sta to moze da bude? Hvala unapred.

Postovana, neke bebe jos kao male pocinju da se zacenjuju i to svakako nije njihovo izrazavanje besa, sto se srece kod vece dece. Iz nekog nedovoljno jasnog razloga tokom placa ne mogu normalno da disu. Kada se zaceni podignite ga i dunite mu u lice. Ako to ne pomogne osamarite ga ili ga poprskajte hladnom vodom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.10.2010.

Postovani, radila sam pregled urina (zbog nedavnog vaginalnog brisa i postojanja eserihije koli - umerene i strepto koke, koji su zaleceni) , pa me zanima da li je ovo normalan rezultat koji glasi ovako: Izgled - zamucen Boja- zuta ph - 5 leukociti 1-2 plocaste celije - dosta okrugle celije - 1-2 bakterije - retke sluzi - dosta Ostale sekvence su negativne

Postovana, ovo je normalan nalaz. Malo bakterija moze da se nadje zbog nepravilnog nacina uzimanja uzorka, a dosta plocastih celija ne predstavlja patoloski nalaz. Pregled urina je radjen zbog toga sto se ove infekcije (besike i vagine ili grlica) mogu javiti udruzeno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.10.2010.

Dobar dan zanima me sta mi je ponekad imam probadanje u levoj strani dojce i ziganje cesto me svrbi leva dojka i kao dali je masno tkivo u njoj unutra pomeram ga a kad ga jace pritisnem zaboli me inace 85.godiste sam i imam troje dece .unapred hvala

Postovana, morate se javiti lekaru. Probadanje, ziganje i svrab dojke nisu opasni simptomi i cesto su prisutni kod zena koje imaju ciste u dojkama. Medjutim, to sto pipate mora da se pogleda na ultrazvuku. Kod mladih zena cest je benigni tumor: fibroadenom dojke. Njega obicno sama zena napipa u obliku pokretnog cvorica. Posto tako moze da se napipa i maligni tumor neophodan je pregled.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.10.2010.

Postovanje,4.10 na moje pitanje o dg d25 leiomyoma uteri St.post laparatomiam NoII(PP SALPINGECTOMIAM ET NEOSTOMATOPLATICAM)>OP:lAPARATOMIA SUPRAPUBICA TRANSVERSA SEC.Pfannenstiel.Adhesiolyssis.Hysterectomia totalis classica cum adnexectomiam bill.Drainage cavi douglasi.TRazila sam pojasnjenje inace sustinu znam a vi ste mi odgovorila na takvo pitanje pricom o trudnoci i danima trajanja trudnoce.Molim vas da mi malo pjasnite ste i kako dalje .Hvala PS HP nalaz nije gotov

Postovana, izvinjavam se sto je greskom postavljen odgovor na naredno pitanje, a ne na vase. Evo ponovo odgovora, ako niste pogledali ispravku: Postovana, kao sto vec znate izvadjena je materica, jajnici i jajovodi, zbog mioma. Dijagnoza je opis intervencije tako da pise da je rez bio poprecan iznad stidne kosti, da su uklonjene priraslice (da bi materica mogla da se izvadi) i odstranjen sadrzaj (uglavnom krv) koji se nakupio u dnu stomaka (duglasov prostor). Desetak dana izbegavajte hranu koja dosta nadima, ne podizite teske predmete nekoliko meseci, leskarite, setajte i ne premarajte se. Nadam se da ce patohistoloski pregled potvrditi dijagnozu mioma (leomyoma) tako da nece biti potrebna druga terapija. Kada izvade konce i rana bude zarasla jedite vise soje (sada se ne preporucuje jer dosta nadima). Ona sadrzi fitoestrogene tako da ce vam ublaziti tegobe nastale zbog vadjenja jajnika tj. prevremenog klimaksa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.10.2010.

Postovani, Pre, nedelju dana sam izgubila nevinost. Desava se da kada idem u wc ( sa izvinjenjem) na kraju iskapa kap do dve krvi. A pri tom mi vazduha nestane i kao zapeca. Imam neki cudan osecaj dole. I kasni menstruacija. A sada bi trebala da pocne. Da se razumemo, nije doslo do svrsetka u meni pa da me to brine. Je li moguce da je doslo do nekog poremecaja ? A i belo pranje( bela tecnost) mi ima jaci miris nego pre. Hvala unapred.

Postovana, najverovatnije da je doslo do zapaljenja besike nakon gubitka nevinosti. To nije nista neobicno ni retko. Zove se cistitis medenog meseca. Kod mladih devojaka iz nepoznatog razloga moze da se javi zapaljenje besike nakon gotovo svakog seksualnog odnosa. To mora da se leci, pa se javite obavezno lekaru. Potrebno je da date mokracu na urinokulturu. Osim toga javite se obaveyno ginekologu zbog belog pranja. U pitanju je infekcija, pa bi trebalo da se uzme bris. To uopste nije komplikovan pregled i nista ne boli. Sledeca menstruacija, ako nije doslo do trudnoce, treba da dodje u uobicajeno vreme. Kasnjenje menstruacije, kad nije u pitanju trudnoca, nije neobicno kod mladih, jer se hormonska ravnoteza jos nije uspostavila. Ako menstruacija kasni desetak dana uradite test na trudnocu ili idite ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.10.2010.

Dete ima 6 meseci i ima povecani broj leukocita 31.8,medjutim nema ni temperaturu niti je prehladjen.Klinicki potpuno zdravo a leukociti rastu. Sta moze biti razlog?

Postovani, dete treba da pregleda hematolog. Poviseni leukociti se srecu kod bakterijskih infekcija i nekih bolesti krvi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.10.2010.

Molim Vas za odgovor!Vase misljenje u vezi dolantina i maradola na porodjaju-da li koristiti ili ne?Hvala!

Postovana, to su narkoanalgetici (hipnoanalgetici) sto znaci da umanjuju bol, ali i menjaju stanje svesti. Neke trudnice zato imaju cudan osecaj lebdenja ili propadanja, gube orjentaciju u vremenu, dok drugima umanje bol bez nezeljenih dejstava. Nekima cak i ne umnji bol ili je to samo njihov utisak. Nekada je davanje ovih lekova potrebno da bi se uticalo na napetost misica, ali u vecini slucajeva se koriste da umanje strah i bol trudnice. U savremenom svetu je strah od porodjaja veliki sto pojacava bol. U nerazvijenim sredinama porodjaj se prihvata kao normalan proces, pa nije narocito bolan. Znaci bol se pojacava zbog straha. Psihofizicka priprema trudnca za porodjaj cesto umanjuje bol. Ako se dobro informisete o toku porodjaja to vam moze pomoci, jer je najveci strah od nepoznatog. Ako slusate price zena o njihovim porodjajima mozete se uplasiti, jer su mnoge sklone da preuvelicavaju muke.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.10.2010.

Svakog meseca 2-3 dana nakon menstruacije imam jake bolove u donjem delu stomaka i u ledjima. Hvala unapred

Postovana, morate se javiti ginekologu, jer to moze znaciti hronicnu infekciju materice ili grlica. Zapaljenje se pogorsava nakon menstruacije, jer tokom menstruacije postoje uslovi za vece razmnozavanje mikroorganizama izazivaca infekcije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.10.2010.

Postovana,moju drugaricu zanima da li je tuberkuloza nasledna bolest.Njen otac je imao tuberkulozu,pa je zanima da li ona ima predispozicije da nasledi.Hvala unapred

Postovana, tuberkulozas nije nasledna, vec zarazna bolest. Zbog toga se vrse preventivni pregledi ukucana.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.10.2010.

ja inace nisam kukavica ali zbog ovih simptoma se plasim da posetim doktora naime imam problem kada odmaram noge kada legnem da spavam javlja mi se trnjenje u donjim delovima obe noge kada hodam ne osecam smetnje da li to moze biti nesto opasno bas se plasim nekad me i zaboli noga ali bol kratko traje molim za odgovor.hvala

Postovana, ako vas to trnjenje nogu kada legnete da spavate tera da ih svaki cas pomerate onda je to Sindrom nemirnih nogu. Nezna se uzrok ovog sindroma. Kod nekih se javlja od detinjstva, a kod nekih tek u starosti. Primeceno je da se cesce javlja kod dijabeticara, trudnica, osobama koje imaju promene na kicmi, manjak magnezijuma u organizmu. Moze imati veze sa unosom secera, alkohola i kafe. Moze vam pomoci ako izbegavate koriscenje kafe, alkohola i kola napitaka poslepodne i uvece. Predvece prosetajte praveci dugacke korake, izmasirajte noge pre spavanja, kad legnete protegnite cele noge opruzajuci prste koliko god mozete. Pijte suplemente sa kalcijumom, magnezijumom i folnom kiselinom ili mineralnu vodu sa magnezijumom, jedite pasulj, grozdje i tamnozeleno povrce. Javite se lekaru jer ove tegobe mogu znaciti pocetak secerne, Parkinsonove ili bolesti bubrega.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.10.2010.

Postovani,danas sam izasla iz bolnice i na otpustu pise Zavrsna dijagnoza d25 Leiomyoma uteri Dg Myoma uterySt post laparatomiam NoII (pp salpingectomiam Op. Laparatomia suprapubica transversa sec. Pfannenstiel. Adhesiolyssis. Histerectomia totalis classica cum adnexectomiam bill. Drainage cavi Douglasi. Molim vas za blizu informaciju i kako se cuvati inace znam sta je hysterectomia. Hvala na odgovoru, pozdrav

Postovana, kao sto vec znate izvadjena je materica, jajnici i jajovodi, zbog mioma. Dijagnoza je opis intervencije tako da pise da je rez bio poprecan iznad stidne kosti, da su uklonjene priraslice (da bi materica mogla da se izvadi) i odstranjen sadrzaj (uglavnom krv) koji se nakupio u dnu stomaka (duglasov prostor). Desetak dana izbegavajte hranu koja dosta nadima, ne podizite teske predmete nekoliko meseci, leskarite, setajte i ne premarajte se. Nadam se da ce patohistoloski pregled potvrditi dijagnozu mioma (leomyoma) tako da nece biti potrebna druga terapija. Kada izvade konce i rana bude zarasla jedite vise soje (sada se ne preporucuje jer dosta nadima). Ona sadrzi fitoestrogene tako da ce vam ublaziti tegobe nastale zbog vadjenja jajnika tj. prevremenog klimaksa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.10.2010.

poštovani,sa koliko sedmica trudnoče ulazim u 9.mjesec inače sada sam trudna 34+6. trudnoča mi je niska,glavica spuštena u zdjelicu pa me interesuje sa koliko sedmica je porod normalan. unaprijed hvala

Postovana, cela trudnoca traje 40 nedelja. Porodjaj je normalan nakon 37me nedelje. Ako se desi pre 37 nedelje smatra se prevremenim. U zadnjem mesecu beba se postepeno spusta u porodjajni kanal, tako da je je vrh materice nizi nego u osmom mesecu. Trudnica lakse dise, pritisak na zeludac je manji, ali zato moze biti veci na besiku. Normalan je porodjaj koji se desi u periodu od dvadesetak dana pre ili posle termina.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.10.2010.

Zasta se koristi lek runac?

Postovana, lek Runac je antibiotik i koristi se u lecenju razlicitih bakterijskuh infekcija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.10.2010.

Postovani,na mom HP nalazu posle operacije tumora dojke pise: Microcalcificationes gl.mammae. Da li bi mogli da mi kazete sta to znaci.

Postovana, u dojkama se sa godinama nakuplja malo kalcijuma, kao sto se u bubrezima stvara pesak. Kod vas su uocene male nakupine kalcijuma sto je uglavnom bezopasno. Veci kalcifikati se mogu javiti u tumoru. Za prognozu je bitno sta je nadjeno osim kalcifikata tj. da li su nadjene tumorske celije i ako jesu, kom tipu celija pripadaju. Ako je u izvestaju pisalo samo Microcalcificationes gl.mammae to nije opasno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.10.2010.

Postovanje timu koji odgovara na pitanja. Hteo bi da pitam dali je moguce da jedan od bracnih partnera ima problem sa bakterijom enterococcuss spp a drugi da nema . Naime bakterija se nalazi u ejakulatu u velikom broju i zanima me dali moze da predstavlja problem kod VTO

Postovani, moguce je da jedan od partnera ima, a drugi nema problem sa bakterijom enterococcuss spp. To je uslovno patogena bakterija. Nalazi se i normalno u crevima, a kod pada otpornosti organizma moze da dospe u druge organe i da izazove infekciju. Ova bakterija moze da bude uzrok nemogucnosti zatrudnjivanja tako da je neophodno da se izleci infekcija. Cak iako ne postoji problem sa sterilitetom treba da izlecite infekciju. To je nekada teskoj jer enterokokus moze da bude otporan na veliki broj antibiotika. Antibiotik treba da koristite samo po rezultatu spermokulture i antibiograma, nikako napamer.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.10.2010.

bolime desna dojka i desna ruka od ramena do lakta

Postovana, morate se javiti lekaru da se pronadje uzrok bola u dojci. Kad ih boli dojka zene odmah pomisljaju na rak. Najcesce nije u pitanju rak vec ciste, fibroadenom ili premenstrualni sindrom. Medjutim, posto moze biti u pitanju i tumor bol ne treba zanemariti, jer se rano otkrivena bolest moze izleciti. Bol u ruci moze poticati ramena, jer se taj zglob lako povredi. Moze i bol oz licme da se siri duz ruke, pa je potreban i pregled fizijatra.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.10.2010.

Postovani,prosle noci izuzetno jak bol,ispod desne lopatice(ledja),me probudio.Bilo je toliko bolno tako da disanje a i bilo koji pokret je izazivalo paklenu bol.prije nekoliko godina sam radio testove za srce po prvi put a prije nekoliko mjeseci i po drugi ali sve je bilo u redu(vrlo cesto imam boleve u grudima,cesce na lijevoj nego desnoj strani i to se dogadja otprilike zadnjih 5-6 godina)Treba da dodam da imam ostecenja i u donjoj i gornjoj kicmi ali i pored toga vrlo mi je nejasno zasto imam bolove u grudima sve ove godine a epizoda od prosle noci je bila strasna i po prvi put se dogodila.Zahvalan.

Postovani, bol ispod desne lopatice u ledjima je tipicna za zucnu kesu (kamen ili zapaljenje) tako da bi trebali da uradite ultrazvuk gornjeg dela abdomena. Bol u ledjima moze poticati i od kicme tako da je potreban i pregled fizijatra. Bol u grudima (i levo i desno) moze poticati i od misica i medjurebarnih nerava. Takodje je cest bol u grudima zbog anksioznosti i stresa. Ako je posledica bolesti pluca i plucne maramice pracen je kasljem. Morate se javiti lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: